bułki maślane - 553 przepisów (strona:7/37)

Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 284

Błądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu . Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane(...)mąki pszennej 650 80g cukru 9 g soli 4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych) 1  jajko 167 g mleka 40 g masła Przygotowanie bułek: W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko

Grahamka, weka i kajzerka
Mleczno-maślane miękkie bułeczki 127

można podejrzeć sposób rolowania bułeczek. Drukuj Maślano mleczne bułeczki Puszyste bułeczki maślane Liczba porcji 9 Składniki 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 10 g soli 260 ml mleka 50 g cukru 60 g masła 1 jajko 40 g mleka w proszku opcjonalnie masło do posmarowania ciepłych bułek Wykonanie Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru (odejmujemy(...)poście – składanie, wałkowanie i rolowanie, potem powtarzamy. Układamy bułeczki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20-25 min w 175 stopniach. Ciepłe bułki smarujemy masłem po wierzchu. Artykuł Mleczno-maślane miękkie bułeczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 260

mocno maślane, delikatne ciasto ciężko jest zrobić inaczej, niż w misie robota. Zagniatanie ręczne może nie przynieść nawet w ułamku podobnych rezultatów – długie maszynowe wyrabianie (łącznie to około 25-30 minut) pozwala na mocne rozwinięcie pasm glutenu w mące i skutkuje bardzo miękkim, puszystym, delikatnym słodkim pieczywem. Wszystkie składniki bułek wyjmujemy na blat na godzinę, dwie przed szykowaniem ciasta. Masło

Karo in the Kitchen
Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe 149

Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są

Blog z Apetytem
Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza 161

  Dom ma pachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo

Niunioki
Coś pysznego dla każdego, czyli słodkie bułeczki śniadaniowe 145

podamy rodzinie. Jak smakowite bułeczki śniadaniowe Agaty, która zaznacza, że te smakołyki można zrobić także w wersji z jagodami, serem, czekoladą czy kruszonką. Śniadaniowe bułeczki mleczno-maślane na słodko Składniki na 10-15 bułek: 3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (530 g) jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy nieco więcej mąki 1 szklanka ciepłego mleka(...)ostrym nożem, pod kątem robimy trzy nacięcia. Białko roztrzepujemy widelcem, smarujemy nim bułki. Pieczemy nasze bułeczki około 20 minut (taki czas pieczenia będzie obowiązywał, gdy zdecydujemy się zrobić duże bułki, natomiast jeśli zrobimy małe bułeczki czas pieczenia ulegnie skróceniu, musimy obserwować nasze bułeczki, jeśli ładnie zbrązowieją, oznacza to, że są gotowe). Gorące studzimy na kratce od piekarnika. W wersji

KulinarneImpresje.pl
Maślane rogaliki 202

mojprzepisna.pl | Maślane rogaliki Czasem spełniam kaprysy mojej rodzinki i piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka

moj przepis na
Maślana chałka z migdałową kruszonką 219

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest

moj przepis na
Rogale maślane z nadzieniem 129

Nadeszła pora na maślane rogale! :) Inspirację znalazłem na Chleb i inne przepisy . Nieco, bardzo nieco, zmodyfikowałem przepis i oto on: 425 ml mleka 200 g masła

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki puszyste, maślane 183

Już nie raz zachęcałam Was do wypieku domowego pieczywa. U mnie jada się domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je  na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Można

Kuchnia u Krysi
Domowe bułki do hamburgerów 144

Dzień dobry! Kiedyś będąc na warsztatach kulinarnych dotyczących burgerów usłyszałam, że idealna bułka do burgera powinna być lekko słodka i maślana. Również delikatna, nie krusząca się, na pewno nie sucha (co często zdarza się w burgerowniach...). Odwiedziłam wiele burgerowni i sama mogę potwierdzić, że to właśnie taka bułka najlepiej smakuje mi w burgerach. Dlatego też kiedy naszła nas ochota

Pora coś zjeść
Babka waniliowo-czekoladowa 185

świetnie się wtedy łączą). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.  Foremki do babek (2 małe lub jedną długą) wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą.  Czekoladę połączyć z częścią masy maślanej. Wymieszać.  Ciasto wlewać do foremek naprzemiennie.  Piec w temperaturze 160 stopni ok. 70-80 minut (do tzw. suchego patyczka). www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego

Kuchnia smaków
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 145

upiekłam już jakiś czas temu, ale nadal pamiętam ich cudowny, maślany smak. Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie. Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować(...)koszyku na pieczywo. U mnie do zdjęcia ocalały raptem dwie sztuki, reszta bowiem została bardzo szybko zjedzona. Jeszcze ciepłe, pachnące masłem, smakują wybornie. Nie można im się oprzeć. Maślane ślimaczki z makiem Składniki: (na 10 sztuk) 100 g masła 150 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki do burgerów 126

Dzisiaj domowe bułki do burgerów z sezamem, czyli podstawa dobrego burgera. Bułeczki są mięciutkie, maślane i pyszne. Sprawdzą się również na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Polecam Składniki (na 10 bułek) : 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 60 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko (do posmarowania

Oryginalny smak
DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 193

Większość rogali z makiem to maślane ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla Ciebie! Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym

Via Gusto