Jak widać zaczynam przygotowania do Wielkiej Nocy. W tym roku, ku uciesze najmłodszego członka naszej rodziny, upiekłam zajączki z maślanego ciasta drożdżowego. Synek
Rozpustne gotowaniektóre popijaliśmy gorzkim kakao. Córcia pomagała przy lepieniu bułek, Syncio gotował mleko i wsypywał brązowy, aromatyczny proszek a potem mieszał zawzięcie by nie zrobił się kożuch, było naprawdę wspaniale! Przepis na te niebywale smaczne bułeczki znalazłam jak to zwykle bywa na blogu Pistachio . Fińskie bułeczki ze słodkim nadzieniem maślanym voisilmäpullat ciasto: 160 ml mleka 75 g masła(...)łyżeczkę nadzienia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrastania na około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Wierzch bułeczek smarujemy jajkiem. Ewentualnie posypujemy cukrem perlistym. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy do ze złocenia wierzchu około 10-12 minut. Bułeczki od razu zdejmujemy na kratkę, żeby przypieczony karmel, który częściowo spływa z bułeczek w trakcie pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewióryporcje): dwie bułeczki pszenne, grahamki lub maślane dwa, trzy jajka 100 gram wędzonego łososia 1 pomidor malinowy 1 szalotka masło do smażenia oregano sos miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, dwie łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Bułki przekrój wzdłuż na pół i grilluj na patelni do tego przeznaczonej
Mango PapajaTym razem coś drożdżowego na słodko. Jedni mówią różyczki inni ślimaczki ale nazwa nie jest tak istotna jak smak a ten jest maślany i cynamonowy
Wypieki ReneKrzaki w ogrodzie aż się uginają pod ciężarem słodkich malin. Od razu do głowy przyszły mi kruche babeczki z maślanym kremem i duuużą ilością świeżych, słodkich malin:) Wszystko doskonale się ze sobą łączy:) Babeczki idealnie sprawdzą się podczas imprezy dla dzieci, ale na pewno też umilą nam letnie popołudnie. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców. Kruche ciasto(...)owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany: 3 żółtka, czubata szklanka cukru, szklanka mleka, 150g margaryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkościlekką zupkę z serków topionych. Wzbogaciłam ją dodatkami, podając z chrupiącymi maślanymi grzankami oraz chipsami z szynki. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 cebuli, 3 serki topione, 100 ml śmietany 30%, 1 bułka, 50g masła, 2 plastry szynki, sól, pieprz, suszony koperek, oliwa. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasibiszkopt: 300 g maku 250 g cukru pudru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2
czarrna od kuchniSoczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg) 4 wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki 70 ml mleka 100 g masła gałka muszkatołowa papryka czerwona w proszku
KierunekuchniaBułeczki jogurtowe to numer 1 w naszym domu. Przypominają maślane z dzieciństwa... od " Brzuski" - usteckiej piekarni Mięciutkie pachnące. Idealne na śniadanie, czy na lunch do szkoły. Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny. Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia. Przepis na około 13-14 małych bułek 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki cukru ( możecie dać mniej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBrioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach
codojedzeniaPrzeglądałam ostatnio rożne blogi. Jak zwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić. Rogaliki maślane w
Dzieje kuchennej Wiewióryciasta z owocami! 💚 W zależności od sezonu piekę je z rabarbarem, malinami czy jagodami. Zimą wykorzystuję jabłka lub brzoskwinie z puszki. Uwieńczeniem tego pysznego ciasta jest u mnie maślana kruszonka 👌, którą uwielbiam! Nowością jest dla tutaj dodanie do ciasta oranżady (w oryginale) lub wody gazowanej (u mnie). Mimo, że czytałam o tym sposobie już wiele lat temu, jakoś(...)posypaną mąką lub bułką tartą. Na ciasto wykładamy owoce, a na owoce kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 180 st.C na 45-50 minut (do suchego patyczka) Ostudzone ciasto możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować, bo ciasta z rabarbarem są jednak kwaskowe, jednak ja pomijam tę czynność 😊, bo słodka, maślana kruszonka tu spisuje się idealnie
Walijskie Pichceniegryka = hreczka) połączonej z twarogiem (polecam typu włoskiego, który ma fajny, maślany smak). Jako dodatek może być klasyczny sos pomidorowy albo aromatyczny sos grzybowy? Teraz pojawiły się kurki ☺️ około 8 szt.: * kasza gryczana sucha- 100 g * twaróg np.typu włoskiego- 200 g * jajka- 2 szt. * cebula- 1/2 bardzo małej * bułka tarta- 4 łyżki * posiekana natka- 2 łyżki * bulion warzywny/rosół
Kraina Miodem PłynącaBabeczki do koszyczka Wielkanocne babeczki do święconki. Delikatne, rumiane, o pysznym maślanym smaku. Jeżeli upieczemy je w małych sylikonowych foremkach to nie ma potrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY
Blog z ApetytemDo knedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle
Maślane ciasteczko