Ciasto znane i lubiane. Bez pieczenia, na zwykłych maślanych herbatnikach przełożone budyniem. Dam sobie rękę uciąć, że przynajmniej raz w życiu mieliście okazje spróbować Napoleonki ;). Jest to jedno z tych ciast, do których zawsze z wielką chęcią wracamy. Nie wymaga pracy, zdolności ani czasu. Bułka z masłem, każdy sobie z nią poradzi! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25
Nastoletnie WypiekanieBrioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach
codojedzeniaPrzeglądałam ostatnio rożne blogi. Jak zwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić. Rogaliki maślane w
Dzieje kuchennej Wiewióryciasta z owocami! 💚 W zależności od sezonu piekę je z rabarbarem, malinami czy jagodami. Zimą wykorzystuję jabłka lub brzoskwinie z puszki. Uwieńczeniem tego pysznego ciasta jest u mnie maślana kruszonka 👌, którą uwielbiam! Nowością jest dla tutaj dodanie do ciasta oranżady (w oryginale) lub wody gazowanej (u mnie). Mimo, że czytałam o tym sposobie już wiele lat temu, jakoś(...)posypaną mąką lub bułką tartą. Na ciasto wykładamy owoce, a na owoce kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 180 st.C na 45-50 minut (do suchego patyczka) Ostudzone ciasto możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować, bo ciasta z rabarbarem są jednak kwaskowe, jednak ja pomijam tę czynność 😊, bo słodka, maślana kruszonka tu spisuje się idealnie
Walijskie Pichceniegryka = hreczka) połączonej z twarogiem (polecam typu włoskiego, który ma fajny, maślany smak). Jako dodatek może być klasyczny sos pomidorowy albo aromatyczny sos grzybowy? Teraz pojawiły się kurki ☺️ około 8 szt.: * kasza gryczana sucha- 100 g * twaróg np.typu włoskiego- 200 g * jajka- 2 szt. * cebula- 1/2 bardzo małej * bułka tarta- 4 łyżki * posiekana natka- 2 łyżki * bulion warzywny/rosół
Kraina Miodem PłynącaBabeczki do koszyczka Wielkanocne babeczki do święconki. Delikatne, rumiane, o pysznym maślanym smaku. Jeżeli upieczemy je w małych sylikonowych foremkach to nie ma potrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY
Blog z ApetytemDo knedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle
Maślane ciasteczkododatkowo "spinam" wykałaczkami. Przygotowane kotlety obtoczyć w jajku i bułce tartej. Teraz myjemy, obieramy i kroimy ziemniaki na niewielkie kawałki - gotujemy w osolonej wodzie. W trakcie gotowania rozgrzewamy olej na patelni. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła - moja Babcia powiedziała, że wtedy są bardziej maślane :) ... kotlet powinien być do połowy zanurzony w tłuszczu. Smażymy na małym ogniu
Alutka-Gotujeżółtku, a na końcu wmieszaj łyżką zmielone orzechy wymieszane z bułką i mąką. Wylej masę na banany i rozprowadź równomiernie. Przygotuj masę czekoladową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej
codojedzeniarozsmarowanie na gładko gorącej polewy na masie maślanej tak, żeby się ona nie stopiła ale nawet się udało. Dekorowanie to nie jest moja mocna strona ale w sumie wyszło nie najgorzej:) Grunt, że tort bardzo smakował. *foremka 21 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 8 jajek 300 g orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wzór na wierzchu tortu. Kwiatki cukrowe ułożyć tuż przed podaniem, w innym wypadku rozpuszczą się przez kontakt z bita śmietaną. Rada: koszykowy wzór można zrobić też z masy maślanej. Do kremu można dodać alkohol, ja tym razem go pominęłam
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTe bułeczki są bombowe bo i bombowo rosną w piekarniku. Ich głównym składnikiem jest mleczko kokosowe, dzięki któremu są lekko słodkie, w środku przypominają nasze maślane
Bernika - moj kulinarny pamietnikMaślane awokado w połączeniu z delikatnym jajkiem smakuje wyśmienicie! Spożycie takiego duetu na śniadanie gwarantuje Wam porządną dawkę energii :) Po raz pierwszy ugotowałam jajka po benedyktyńsku! Myślałam, że będzie trudno, ale tak na prawdę to łatwizna :) Składniki: pół pełnoziarnistej bułki pół awokado 1 jajko szczypta soli i pieprzu Awokado wydrąż z łupinki. Rozgnieć widelcem na "paćkę". Posmaruj bułkę
Zdrowie na języku :Pgospodynią jest Anna Kamińska autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Piekarnia ma już swoją tradycję, wiernych fanów, a ja od 3 lat szlifuję tam swoje umiejętności wypieku chlebów i bułek. Tak jak już wspomniałam w lipcu piekliśmy bułeczki. Wiem, że często piszę o wypiekach z Piekarni, że są wyjątkowe, ale te bułeczki są wyjątkowo wyjątkowe ;) Zresztą po mojej minie na zdjęciu(...)jestem bardzo zadowolona z wypieku;) Gdy byłam dzieckiem po takie bułeczki na śniadanie chodził mój Tata do piekarni pana Szafrańca. Mają cieniutką, chrupiącą skórkę, puszysty, mięciutki środek i lekko maślany zapach. Uuummm! Dla tych, którzy chcą nauczyć się formowania bułeczek, zamieściłam na FB dwa krótkie filmiki instruktażowe ( klik i klik ). Składniki: 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka
Codziennik KuchennyPuszyste i bardzo smaczne drożdżówki z nadzieniem jakim jest owocowy budyń. Znalazły się w nim przetarte, jak i całe porzeczki, które przykryła słodka, maślana kruszonka. Pyszne do kawy, mleka czy kakao i nie koniecznie jako deser, bo u mnie były na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 szczypta soli 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanka mleka(...)świeżych porzeczek i obsypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C lub 160 *C z termoobiegiem i piec przez około 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na wynos , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , drożdże , kruszonka , mleko skondensowane , porzeczki
https:KKuchniaMniamUwielbiam domowe pieczywo, to żadna tajemnica :) Bułki, bułeczki, chleby, rogaliki… mniam, już samo pisanie o nich sprawia, że ślinka mi cieknie ;) Najczęściej uruchamiam moją domową piekarnię w weekendy, gdy mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe
brunetkawkuchni