bułki bezglutenowe - 730 przepisów (strona:3/49)

Pizza na spodzie z kalafiora 96

jajko, szczyptę soli i pieprz oraz łyżkę płatków drożdżowych. Całość zmiksuj dokładnie aż masa połączy się. Tortownicę wysmaruj oliwą, posyp ją lekko bułką tartą (w wersji bezglutenowej użyj płatków drożdżowych lub bezglutenowej bułki tartej). Masę wyłóż do tortownicy, wyrównaj wierz i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno

365 dni dookoła kuchni
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 274

Puszka pomidorów Garść świeżej bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron Marchewka Cukinia Łyżeczka oliwy Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, cukier *Bułkę pszenną możemy zastąpić bułką bezglutenową albo kaszą jaglaną Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy

Kolizje Smaków
Burgery z indyka (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 193

temp. pokojowej 1 jajko w temp. pokojowej 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 4 bezglutenowe bułki do burgerów (można zastąpić bezglutenowymi ciabattami, które są łatwiej dostępne) * 4 liście sałaty lodowej 4 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka konserwowego ** 4 plasterki sera cheddar (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej(...)burgery wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 okrągłe kotleciki (jeżeli używamy bezglutenowej ciabatty, kotleciki powinny być podłużne). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotleciki z obu stron, aż będą gotowe w środku (ok. 8-10 minut). 2. Bułki do burgerów/ciabatki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. 3. Spód bułki smarujemy łyżeczką ketchupu, kładziemy plaster sałaty, kotlecik

My Culinary Art
KOTLETY JAJECZNE, KOTLETY Z JAJEK 200

naprawdę bardzo smaczne. Składniki na ok.6-8 sztuk: - 6 dużych jajek (u mnie XL) ugotowanych na twardo - 1 duże jajko - 1 łyżka bułki tartej (u mnie orkiszowej), w wersji bezglutenowej dodajemy bułkę tartą bezglutenową - pęczek szczypiorku - 1 łyżka pokrojonego koperku (lub dowolnie) - ok.2/3 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej) - świeżo mielony pieprz dodatkowo: - kilka łyżek bułki tartej do panierowania kotletów

Smaczne Zdrowe
Leczo z patisonem i klopsikami 108

ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia   500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko   Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość

Kulinarny S.O.S.
Leczo z patisonem i klopsikami 108

ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia   500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko   Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość

Kulinarne S.O.S.
Bezglutenowe domowe hamburgery z wołowiny 122

bułce - pod warunkiem, że będzie dużo warzyw :-) SKŁADNIKI na 4 porcje: 4 bułki do hamburgerów Nutri Free 0,5 kg chudej, mielonej wołowiny 1/2 cebuli 1 jajko 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej 1/4 szklanki bulionu wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion

Kuchnia bezglutenowa
Wegańskie i bezglutenowe grillowane burgery z quinoą 130

robić tuzina osobnych dań i żeby wszyscy byli zadowoleni? Nie należy wpadać w panikę, wystarczy zrobić takie oto burgery bez glutenu, bez laktozy i w dodatku wegańskie ;) Przepis na bezglutenowe bułki do burgerów znajdziecie na tym blogu, zobaczcie bezglutenowe bułeczki z quinoą i czosnkiem niedźwiedzim . Warto je zrobić wcześniej, a przed podaniem podpiec na grillu. Przepis na ich zawartość, czyli(...)grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy. Gdy burgery są gotowe, smarujemy podpieczone bułki sosem, układamy na nich liść sałaty, na nim burgera z fasoli i quinoy, plastry pomidora, ogórków, cebuli i grillowane pieczarki, przybieramy kwiatami czosnku niedźwiedziego, dajemy jeszcze jedną porcję sosu, posypujemy

Quinoa Raz!
Ciasto marchewkowe (bezglutenowe) 265

przyprawę do piernika, miksujemy. 7. Następnie stopniowo dodajemy startą marchew i miksujemy. 8. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy. 9. Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy na przykład bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto jest bardzo luźne. 10. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika

Kawa z mlekiem
Arancini 81

risotto najlepiej zrobić z ryżu kleistego, to ułatwi formowanie kulek i ich nadziewanie. Danie jest bezglutenowe, co może mieć znaczenie dla osób uczulonych, w tej wersji zamiast tartej bułki użyjcie bułki bezglutenowej lub mielonych migdałów . Danie jest bardzo smaczne i dość łatwe. Danie serwujemy na ciepło, ale jeśli lubicie zimny ryż, to można zjeść je również na zimno. Print Arancini(...)parmezanu startego sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo 100 g sera mozzarella pokrojony w kostkę 75 g zwykłej mąki pszennej 2 średnie jajka roztrzepane 75 g tartej bułki 500 ml oleju do głębokiego smażenia Instructions Do miseczki wlać wino , wsypać nitki szafranu , namoczyć przez 10 minut. Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło , podsmażyć cebulę

SprawdzonaKuchnia.pl
KROKIETY Z NAWODNIONEJ TAPIOKI – Z GRZYBAMI, CUKINIĄ I SEREM – przepyszne! 84

danie na gorąco, które z ogromną przyjemnością zajadała cała rodzinka! Idealne na sycący obiad albo kolację – spróbujcie i Wy! Ps. jeśli chcecie, by danie pozostało bezglutenowe, pamiętajcie, by panierować w bezglutenowej bułce tartej. Nawodniona tapioki jak zawsze dostępna TUTAJ! Ps. Tak jak mówiłam ostatnio Nawodniona Tapioka Kola jest produktem: * bezglutenowym * wegańskim * 100% naturalnym * hipoalergicznym Idealnym dla osób na diecie

Ostra na Słodko
wegetariańskie burgery z grochu 172

świeża sałatka z pomidorków...mmmmmm Składniki: użyłam szkl. pojemności 200 ml. 1 szklanka grochu  1 szklanka fasoli karłowatej 1/2 cukinii 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 1 bułka (bezglutenowa jeśli cierpimy na alergię) sól, pieprz. papryka słodka mleko do namoczenia bułki 2 jajka Groch oraz fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, jeszcze

NaKońcuJęzyka
Kotlety mielone z piekarnika 1276

kotlety z karczku, ale może to być różne mieszane mięso. Można też wzbogacić je jajkiem lub tylko żółtkiem. Jeśli masa byłaby za rzadka może wtedy dodać mąki ziemniaczanej lub bułki bezglutenowej (ale tylko jeśli ktoś chce, ponieważ po to właśnie dodawany jest ziemniak, aby zastąpił bułkę i „związał” mięsko). Podajemy:  tradycyjnie, z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną, ryżem

Tradycyjna kuchnia inaczej