bułki bezglutenowe - 730 przepisów (strona:12/49)

KEEP CALM AND.. BE GLUTEN FREE!!! 90

Przede wszystkim jedzenie bezglutenowe nie musi być niesmaczne.  Zasada jest prosta - należy nauczyć się czytać etykietki produktów oraz NIE kupować (lub ograniczać do minimum) typowe produkty bezglutenowe  - mam ma myśli - bułki, chleby (gotowe)  - nie są one smaczne a za to naszpikowane wszystkimi cudami świata. Lepiej upiec sobie własny chlebek :) Jest wiele dostępnych produktów, nie przetworzonych z których

BezglutenowaIzabela
Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym 143

nadała mu lekkości. 2 kabaczki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku skórka z cytryny - trochę pieprz i sól do smaku olej do smażenia 2 jaja bułka tarta ( u mnie bezglutenowa) Dip: opakowanie jogurtu 200 ml 1 ząbek czosnku sok z połówki cytryny sól i pieprz do smaku sałata masłowa Kabaczki umyj i potnij w jednakowe krążki. Wytnij gniazda

AZgotuj!
Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 202

średnia cebulka 2 średnie marchewki 100 g pieczarek - najlepsze są lekko podeschnięte, podczas smażenia szybko wytracą wodę; no i są tańsze :-) jajko 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany bułka tarta - u mnie bezglutenowa olej sól, pieprz, czosnek granulowany lub 1 ząbek czosnku świeżego tymianek Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulkę posiekaną w kostkę. Zeszklić. Dodać marchewkę startą(...)nabierze szklistości. Dodać pieczarki starte na jarzynówce i smażyć do momentu, aż odparuje cała woda. Jeśli zostanie za dużo płynu pulpety wyjdą bardzo rzadkie i trzeba będzie to rekompensować bułką tartą.  Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.  Przestudzić całość. Do miski przełożyć mięso z indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę bułki

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 202

średnia cebulka 2 średnie marchewki 100 g pieczarek - najlepsze są lekko podeschnięte, podczas smażenia szybko wytracą wodę; no i są tańsze :-) jajko 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany bułka tarta - u mnie bezglutenowa olej sól, pieprz, czosnek granulowany lub 1 ząbek czosnku świeżego tymianek Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulkę posiekaną w kostkę. Zeszklić. Dodać marchewkę startą(...)nabierze szklistości. Dodać pieczarki starte na jarzynówce i smażyć do momentu, aż odparuje cała woda. Jeśli zostanie za dużo płynu pulpety wyjdą bardzo rzadkie i trzeba będzie to rekompensować bułką tartą.  Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.  Przestudzić całość. Do miski przełożyć mięso z indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę bułki

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe ciasto bananowe 109

mogę to staram się sięgać po produkty bez glutenu właśnie. Piekłam już ciasta bezglutenowe , nie zdarzyło mi się jeszcze upiec chleba bez glutenu. Zazwyczaj kupuję bezglutenowy chleb w sklepie. Ostatnio nabyłam dość pokaźną kolekcję przeróżnych mąk bezglutenowych więc będzie okazja aby upiec i chleb i bułki i ciasto. Dobrze przygotowane pieczywo bezglutenowe jak dla mnie smakiem nie odbiega

mecooks
Dieta bezglutenowa - zdrowa dla każdego? 118

bezglutenowej jest dobre dla naszego zdrowia? Zacznijmy może od statystyk – według badań coraz większa liczba Polaków decyduje się na przejście na dietę bezglutenową. Nasuwa się tu jednak kolejne pytanie – ile z tych osób naprawdę jest na diecie bezglutenowej? Bo czy zmiany, które statystyczna panna Nowak czy pani Kowalska wprowadzi w swojej diecie po przeczytaniu popularnej książki rzeczywiście będą dietą bezglutenową(...)przetworów zbożowych nie zastępując ich bezglutenowymi odpowiednikami, stąd więc bierze się deficyt kalorii. Warto zwrócić uwagę na fakt, że bardzo często bezglutenowe odpowiedniki poszczególnych produktów są bardziej kaloryczne niż konwencjonalne wyroby ze zbóż – np. 100g tradycyjnej francuskiej bagietki to ok. 280kcal, a jej bezglutenowy odpowiednik to już ok. 370kcal. Podobnie 100g bułki pszennej to ok. 270kcal, a jej bezglutenowa wersja

Z notatnika dietetyka
ZAPIEKANKI Z PIEKARNIKA. SZYBKIE NA RAZ. 465

wyżej temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może kogoś zainspiruje(...)się wtedy w głowie pytanie "co mogę z tym zrobić" i w efekcie "przecież cholera, nie potrzebuję kilogramów bułki tartej". :) A zapiekanki... zapiekanki każdy chętnie zje i twarde pieczywo też się ucieszy z nowego życia. A jeśli ktoś nadal szuka bezglutenowego pieczywa idealnego to zapraszamy go tu: KLIKNIJ.  1. Chleb razowy bezglutenowy (DB) 2. Bułeczki owsiane, bezglutenowe

Wypisz Wymaluj
Bezglutenowy chleb z samych ziaren 144

Dobra. Obiecuje, że po 14 dniach mam poczuć się lepiej. Trzymam za słowo. A póki co nakupowałam mnóstwo dziwnych produktów. Żeby mieć co zjeść. Obsesyjnie myślę o bułce. Upiekłam sobie chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci.  Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu.  Do chleba zrobiłam masło z orzechów

AZgotuj!
Kotlety rybne z wędzonej makreli 174

duże cebule olej roślinny (np rzepakowy, kokosowy lub oliwa) 1 jajko pół marchewki startej na tarce o drobnych oczkach 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej ( w wersji bezglutenowej można użyć mąki z ciecierzycy lub drobnej kaszki kukurydzianej) sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego Jak zrobić kotlety rybne z wędzonej makreli: Zaczynamy od przygotowania ryżu. Najpierw płuczemy(...)ości i wrzucamy do miski z ryżem. Następny krok to doprawianie – wrzucamy wszystkie przyprawy, startą marchewkę, mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku. Potem wbijamy do miski jajko, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Finalnie z powstałej masy formujemy rękami zwilżonymi w wodzie kotleciki i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu pieczemy 40 min w 180st

Dorota Smakuje
KETO BRUSCHETTA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 161

Bruschetta to przepyszna włoska przekąska, którą można jeść na śniadanie, jako dodatek do obiadu lub na kolację. Składa się z kilku bardzo prostych składników, w tym

Ola la LCHF
Kotlety pieczarkowe z kaszy gryczanej 142

palonej kaszy gryczanej,   8 niewielkich pieczarek, 2 całe dymki, 100 g żółtego sera, 2 jajka,   4 łyżki mąki gryczanej/ryżowej/pszennej, 1 płaska łyżeczka tymianku, bułka tarta (u mnie bezglutenowa) sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania kotletów pieczarkowych z kaszy gryczanej: Kaszę płuczę, zalewam 300 ml wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję(...)kaszą gryczaną. Dodaję całe jajka, mieszam, dodaję mąkę i mieszam dokładnie. Masa wydaje się dość sypka ale bez problemu udaje się z niej uformować kotleciki które obtaczam w tartej bułce i smażę na patelni z gorącym olejem. W czasie smażenia jajko zwiąże składniki i kotleciki nie powinny się rozpadać. Kotlety pieczarkowe z kaszy gryczanej gotowe

Gotuj Się Kto Może
Kotlety z soczewicy i warzyw... 91

łyżki oleju + olej do smażenia garść natki pietruszki (opcjonalnie) przyprawy: półtorej płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta chili niecałe pół szklanki bułki tartej (może być bezglutenowa)   Soczewicę umieść na sitku i dobrze wypłucz. Przesyp do garnka, zalej 1,5 szklanki wody, zagotuj, zmniejsz moc palnika do najmniejszej, przykryj i zostaw na 15 minut(...)zdejmij z palnika.  W dużej misce wymieszaj soczewicę, warzywa, mąkę i jajko. Jeśli masa wydaje się za mokra i bardzo klej ą ca wsyp 3-4 łyżki bułki tartej. Z gotowej masy formuj jednakowej wielkości, lekko spłaszczone kotleciki, wielkości mniej-więcej dłoni, i obtaczaj w bułce tartej. Schłodź przez godzinę w lodówce. Rozgrzej olej na nieprzywieraj ą cej patelni

Lejdi of the house
KOTLETY PRZEMYTNIKA 😉 8441

około 8-10 kotlecików - zależy, jak duże lepicie 😊 Składniki: 400 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g pieczarek 1 duże jajko (lub dwa małe) 2 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej mielone migdały) + do panierowania średnia marchewka  dwie łodygi selera naciowego (u mnie raz zamiennie była cukinia) średnia cebula ząbek czosnku lub dwa 2 małe papryki słodkie (typu(...)twarda, ale też nie rozgotowana. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do patelni możesz dodać odrobinę wody i poczekaj aż odparuje. Odstaw warzywa, żeby odrobinę przestygły. Włącz muzykę 😉 Wymieszaj mięso, jajka, bułkę (lub mielone migdały) i wszystkie warzywa. Mieszaj i mieszaj, aż zrobi się masa łatwa do lepienia. Weź miseczkę z wodą, mocz dłonie, lep burgery i obtaczaj w bułce tartej

Cytryna&Co.
Klasyczne pszenne bułki 120

Ostatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe bułeczki pszenne 180

Ostatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!