Leniwe śniadania ?! W ostatnim czasie bardzo często! Nie ukrywam, że trochę się rozleniwiłam podczas ten kwarantanny ( pewnie jak większość ) i z wielką przyjemnością chciałabym już móc
Ostra na SłodkoChoć nigdy nie byłam fanką zjadanych na mieście fast foodów, to jednak od czasu do czasu tak, jak chyba każdy lubię wyjść na miasto na porządnego
Ostra na SłodkoBabka cytrynowa czteroskładnikowa według przepisu Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku. Z babką należy obchodzić się delikatnie, do ostygnięcia najlepiej niech zostanie w formie. Ja piekłam w formie do ciasta anielskiego. Babka(...)masę. Ubić białka na sztywną pianę. Dokładnie a delikatnie wymieszać żółtka z pianą z białek i mąką ziemniaczaną. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą (bezglutenową w wersji bezglutenowej). Jeżeli pieczemy w formie do ciasta anielskiego to niczym jej nie smarujemy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę
królestwo garówMielone z kalafiorem, bezglutenowe. Zamiast bułki dodałam migdały. Mielone dzięki temu mają fajną chrupiąca panierkę i są zdrowsze. Wyszły, lekkie, delikatne klopsik które można jeść na ciepło, zimno. Zapakuje je do pracy, na piknik, jako przekąskę na lunch. mielone: 40 dkg filetu z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki migdałów mielonych 1/3 kalafiora sól, pieprz
wesoła kuchniaugotowanej białej fasoli 100-150 g (1 sztuka) ugotowanych ziemniaków 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suszonego cząbru 6-7 łyżek skrobi ziemniaczanej lub ryżowej (w wersji bezglutenowej) albo bułki tartej (w wersji glutenowej) 1 mała cebula 250 g obranych białych pieczarek sól i pieprz czarny mielony (do smaku) olej do smażenia Wykonanie: Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki i drobno
Lamarida.plCzy jest tu ktoś, kto nie lubi gofrów ?! Obstawiam, że nie ! Ja je wręcz uwielbiam, o czym pisałam Wam już nie jeden raz! Z owocami, cukrem
Ostra na SłodkoDo chleba bezglutenowego przymierzałam się już jakiś czas temu. Jednak zawsze wygrywało lenistwo. Tym razem postanowiłam przetestować przepis który znalazłam w internecie. Tak się składało
Radość kipiąca uśmiechem.Dzisiaj przedstawiam przepis z dedykacją dla wszystkich miłośników słodkich bułeczek. Dzięki współpracy z alfa-koszykiem ( tutaj możecie dowiedzieć się więcej o sklepie ), udało mi się stworzyć
Smiling ShrimpGofry z marchewki? Czemu nie! Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis. Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami. Idealne
Ostra na Słodkozdrowe śniadanie. Wiadomo, że każdy mężczyzna, poza czekoladą, kocha również steki (tak przynajmniej głoszą stereotypy), dlatego dziś wstałam wcześnie i przygotowałam soczysty stek z serca wołowego w bezglutenowej, niskowęglowodanowej bułce, którą sama upiekłam. Do tego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka, cebulka, no i oczywiście musi być sos, a sos jest fantastyczny. Zrobiony na bazie dżemu prozdrowotnego Łowicz
Quinoa Raz!kasza jaglana 1 woreczek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki, sol, pieprz do smaku, bułka tarta bezglutenowa do obtaczania, olej do smażenia, sos: papryka czerwona pół szt, pomidory z puszki pół opakowania, oliwa z oliwek 50 ml czosnek 1 ząbek, papryka słodka
kulinarne odsłony patiBardzo lubię i często piekę domowe chrupkie pieczywo, ale zazwyczaj jest to wersja wytrawna. Ostatnio skusiłam się na słodkie chlebki kokosowe. Przepis z bloga Facet i
Mienta blogBezglutenowe, bezlaktozowe bułki rozetki. Puszyste, miękkie i delikatne jak najlepsze bułki z mąki pszennej, jak bułeczki z najlepszej piekarni... Przepyszne. Proste do wykonania. Bułeczki, które po prostu musicie zrobić.... SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe, bezmleczne bułki rozetki z dodatkiem bazylii. Są idealnie miękkie, bardzo puszyste i cudownie pachnące bazylią. Bardzo aromatyczne i przepyszne! Obowiązkowe do upieczenia :-) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine 8 g soli 1 garść świeżej
Kuchnia bezglutenowaUpiekłam już wiele chlebków bananowych jednak ten przepis udał się najbardziej. Ciasto nie jest bardzo wilgotne i o to mi chodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość
Mienta blogMojego pieczenia bezglutenowego ciąg dalszy. I z dumą muszę ogłosić, że usłyszałam, smakuje jak normalny chleb. Musze popracować jeszcze nad stroną estetyczną, ale przepis mogę z
Polska ZupaBułeczki zrobiłam w zeszłym tygodniu (zdjęcia też), żeby dodać sobie trochę żółtego słońca, ale nie było okazji wstawić posta. Dzisiaj to nadrabiam. Bułeczki te nie są
Pełny talerzDieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami
Szefowa kuchniDo zrobienia tych batoników zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, której syn nie może jeść zbóż glutenowych, ryżu, kukurydzy i drożdży. Postanowiłam przygotować coś z dostępnych składników - wybór
głodny alergikśrodka i przykryć część nadzienia, a potem zwinąć naleśnik. Obtaczać w panierce. U mnie 3 krokiety obtaczane były w panierce bezglutenowej (przepis niżej, a reszta w klasycznej - z bułką tartą. Panierka bezglutenowa Składniki: jajko roztrzepane z odrobiną mleka łyżeczka zielonej czubrycy 2 łyżeczki zataru łyżka ziaren sezamu odrobina startej gałki muszkatołowej Gotowe krokiety podsmażyć na rozgrzanym oleju. Najpierw te bezglutenowe
Weekendy w domu i ogrodziePyszne, bezglutenowe bułeczki o fantazyjnych kształtach, w których zakochały się nie tylko dzieci :) Puszyste, z chrupiąca skórką i jędrnym wnętrzem. Zwarte, nie kruszą się, doskonałe nawet
Kuchnia bezglutenowarównież dla tych, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów . Makaron bezglutenowy spaghetti Sam Mills nabyłam w supermarkecie on-line Frisco.pl . W poniższym przepisie użyłam białej mąki i bułki tartej, ale dla osób na diecie bezglutenowej podaję informacje czym można składniki te zastąpić. SKŁADNIKI Na pulpeciki(...)mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej (można zastąpić zmielonym pieczywem bezglutenowym) 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (można zastąpić np. ryżową) 1/2 łyżeczki pieprzu Na sos: 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok z pomidorów (330 ml) 2 ząbki
Passions hobbies lifeBardzo prosty przepis na bezglutenowe mini bułeczki , które zrobisz z mieszanki mąk bezglutenowych marki Schär. Bułki są puszyste i bardzo smaczne. Można je posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Zapraszam! Osoby na diecie bezglutenowej muszą pamiętać o tym, by dodatki do bułeczek były wolne od zanieczyszczeń glutenem. Bardzo często bowiem w zakładzie, w którym porcjuje się np. sezam znajdują się
AniaGotuje.plPierwsze pieczywo od marki Schnitzer upieczone, więc przedstawiam Wam moją opinię na ich temat. Więcej o tej marce pisałam TUTAJ . Poniżej znajdziecie recenzję ekologicznej bułki orkiszowej oraz bezglutenowej kukurydzianej, również ekologicznej. ORGANICZNA BAGIETKA ORKISZOWA orkisz (62%) * woda (30%) * naturalny zakwas orkiszowy (10% pełnoziarnista mąka orkiszowa, 8% woda) * płatki ziemniaczane * drożdże * sól morska (0,9%) Jedna bagietka zapakowana(...)folię próżniową oraz dodatkowo umieszczona w kartonowym pudełeczku z neonowym napisem. Przed spożyciem bułkę tę należy upiec w piekarniku, w 180*C przez 12 minut. Bez upieczenia bułka jest dosyć twarda. Po wyciągnięciu jej z opakowania i powąchaniu poczułam bardzo intensywny, jakby winny zapach, który całkowicie zniknął po upieczeniu. Następnie poczułam tylko przepiękny, silny zapach świeżego pieczywa, niczym z piekarni
Zdrowie na języku :PAszkiewicz. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej piersi z kurczaka 1 cebula 2 jaja sól, pieprz bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko(...)mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. Dodać do całości jajko, doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć w bułce tartej. Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu250g ricotty – 170g tuńczyka w oliwie – 100ml mleka – 3 jajka – 1 cebula – 50g parmezanu, tartego – 1 kromka chleba – 2 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej (lub bezglutenowej) – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż na pół i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, studzimy. Kromkę chleba rwiemy na kawałki i zanurzamy(...)chleb, ricottę, tuńczyka i jajka, mieszamy. Do masy dodajemy parmezan, doprawiamy i mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy wydrążone cukinie. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchy posypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w 250 stopniach. Po upieczeniu cukinie odkładamy na 5 minut i podajemy. Smacznego! Artykuł Cukinia faszerowana tuńczykiem i ricottą FIT pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strongzgniecionych) ziemniaków szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej 1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek 2 cebule 2 jaja sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane na plastry(...)całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto. Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Podawać z barszczykiem, sosem lub z leczo. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuprzepis sprawdza się w 100%. Rybka smakowała wyśmienicie. Danie w całości przygotowane przez męża. Uwielbiam jak gotuje:-) Składniki: - 450g filetów z sandacza - 2 cukinie - 3/4 szklanki bułki tartej (użyliśmy bezglutenowej) - ser długo dojrzewający (użyliśmy Grana Padano - lidl) - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - suszone zioła: tymianek, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy
Pan i Pani Smith w kuchniwilgotność tego ciasta. Dawniej używana jako krochmal do zabezpieczania pościeli, bielizny i ubrań. Mąka kukurydziana – to mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk(...)niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Na runku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy podobnie jak mąkę ziemniaczaną
Karo in the Kitchenposiekanej papryczki jalapeno (używam papryczek z zalewy) łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie łyżka pudru grzybowego—>KLIK 3 łyżki puree z dynii bułka tarta do panierowania (bez bułki danie będzie bezglutenowe) olej z chili do smażenia (lub zwykły) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na maśle. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie bardzo cienkie), zalewamy sokiem
Mienta bloguprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 cm korzenia świeżego imbiru jeżeli ewentualnie 1 łyżeczka suszonego imbiru garść świeżej kolendry ewentualnie 2 łyżeczki ziarenek kolendry, zmielonych w moździerzu garść świeżej natki pietruszki
moj przepis nauprażonego ziarna słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 cm korzenia świeżego imbiru jeżeli ewentualnie 1 łyżeczka suszonego imbiru garść świeżej kolendry ewentualnie 2 łyżeczki ziarenek kolendry, zmielonych w moździerzu garść świeżej natki pietruszki
moj przepis na