bulka - 3613 przepisów (strona:147/241)

Babka serowa z truflami 198

waniliowym na gęsty kogel mogel , dodać zmielony ser i delikatnie wymieszać. Wlać roztopioną letnią margarynę, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem , ciągle mieszając. Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką lub kaszą manną . Przełożyć ciasto do formy. Trufle pokroić na kawałki i głęboko wcisnąć w ciasto  . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Po przestygnięciu polukrować lub polać

Sama słodycz i szczypta chili
Błyskawiczny sernik z kokosową bezą (bez ciasta) 474

szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach ok. 50 – 60 minut. Beza: 4 białka 4 łyżki cukru

kuchcikownia
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 492

się rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle

Monia miesza i gotuje
Sernik z nutellą i masłem orzechowym 203

całkiem nieźle, i tylko gdy o szóstej trzydzieści budzik znów dzwoni, mam ochotę schować głowę pod poduszkę i udawać, że mnie nie ma... Plan na dziś - skończyć tort, upiec bułki czosnkowe (czy może być coś lepiej pasującego do grilla?) i może taki jeden cudaczny chlebek, który znalazłam w czeluściach internetu... I babeczki. Albo ciasteczka. A najlepiej to jedno i drugie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Co, gdzie, za ile jadamy „na mieście” – raport „Polska na Talerzu 2015″ 229

pizza – awansował z dania fast food do fast casual. Oznacza to głównie tyle, że składniki dobierane do przygotowania burgera pozyskiwane są od lokalnych dostawców, mięso jest wysokiej jakości, a bułka często wypiekana w zaprzyjaźnionej piekarni wg autorskiej receptury – mówi Agata Godlewska, redaktor naczelna magazynu Food Service. Wzrost popularności burgerów obserwowany jest w większych miastach od 2-3 lat. Mimo

karmelowy
Kawałki kurczaka w chrupiącej, złotej panierce ala'KFC 253

rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna: Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy

Słodkie okruszki
pasztet z selerem 267

listę: do przetestowania SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 35 dag wątróbki drobiowej 2 średnie selery 3 cebule 1 margaryna (np. PALMA) 1,5 szkl. bułki tartej 4 jajka sól pieprz 6-8 liści laurowych 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pęczek natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Selery umyć, ugotować w wodzie, a następnie, po wystudzeniu, obrać

zabawa smakiem
Jabłecznik ucierany - inaczej :) 204

pół minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy na cieście. Pędzelkiem smarujemy jabłka roztopionym masłem i oprószamy cynamonem. Pieczemy

Moje Kuchenne Rewelacje
"Murzynek" 148

cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, aromat, mleko i miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Dodajemy dżem i mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 60 minut. Wystudzone ciasto możemy polać czekoladą. Smacznego

Maminek kulinarny
Galaretkowy szał 235

żółtka i zmniejszamy obroty. Na sam koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze z dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni

Panda i jej świat
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 193

zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę

Kuchcik gotuje
Portobello z winem Marsala 152

swoim rozmiarom doskonale sprawdza się jako samodzielna zakąska nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub farszem migdałowym z dodatkiem zielonego pesto. Równie apetycznie smakuje i prezentuje się smażona w jajku i bułce tartej. Podobnie jak inne pieczarki, tak i portobello cechuje brak zdradliwego cholesterolu i obecność sporych ilości przyswajalnego białka, które śmiało może zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina

mojewypiekiinietylko
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32930

wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem

Moja Delicja
Domowe burgery 110

porównywać z innymi burgerami, te wykonane w domu są zdecydowanie najlepsze. Smaczne, szybkie w wykonaniu i mega sycące. Jeżeli korzystamy z gotowych bułek, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kotletów, reszta to już układanie góry z dodatków :) Składniki (na ok. 5 szt. burgerów)5 bułek400 g mięsa mielonego wieprzowego1 cebula2 ząbki czosnkunatka pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki

Pink Envelope
Pizza ze szpinakiem 130

wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie, wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy

Pink Envelope

Proponowane wyszukiwania