bulka - 3613 przepisów (strona:144/241)

Móżdżek cielęcy, panko, szafranowe aioli 149

kapary *panko - japońska panierka pszenno−drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków , które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej zdjęcia Sofitel Warsaw Victoria i  królestwo garów

królestwo garów
Tort szwarcwaldzki 148

wiśniówka, 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%, 2 opakowania śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej czekolady, Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka. Obie mąki i kakao wymieszać. Wysypać na ubite jajka i delikatnie, ale dokładnie

królestwo garów
Kluski z jabłkami 141

minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Kluski można podawać polane masłem, z masłem i cukrem, zasmażką z masła i bułki tartej, jako dodatek do dań mięsnych...  Jest to stary przepis, znany w Polsce międzywojennej.  zastawa

królestwo garów
Kurczak kukurydziany faszerowany 164

pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kurczaka oprószyć lekko solą i odstawić. Rodzynki zalać porto, gdy nasiąkną odcedzić a pozostałym porto zalać suchą bułkę. Dokładnie namoczyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować żółtka, wątróbkę i placek. Dodać rodzynki i migdały, wyłożyć na wierzch pianę i delikatnie wymieszać. Wypełnić kurczaka farszem, wypełnić

królestwo garów
Leniwe nie na słodko 291

się to dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ciasto " Miętowa czekolada " 1092

całość. Mąkę , proszek i kakao przesiewamy do jajecznej masy i delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki sie połączą. Wlewamy do formy z wysmarowanym samym dnem (smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą ) Pieczemy ok 20 min w 180'C.   Krem miętowy:  Wodę wlewamy do małego garnka , wrzucamy landrynki i całość podgrzewamy tak długo aż cukierki się całkowicie rozpuszczą

Malinowa Kawiarenka
Babeczki z Myszką Miki 162

mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładamy na zmianę białą i ciemną masę. Pieczemy około 25-30 minut aż babeczki będą rumiane. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone

Ciastkozercy
Chałka drożdżowa z kardamonem 249

Uwielbiam zapach kardamonu. W zeszłym roku zrobiłam dżem gruszkowy z kardamonem i wszyscy się nim zachwycali. W tym roku muszę go zrobić zdecydowanie więcej, bo już

UgotujmyTo.pl
Ciasto pomarańczowe-łatwy przepis 211

aromat zapachowy, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sok z 1 wyciśniętej pomarańczy, olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego

zielonacukinka
Portobello faszerowane quinoa 222

paprykę pokrojoną w drobną kostkę, przesmazyć razem kilka minut quinoa wymieszać z zawartością patelni. Dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ewentualnie skorygować ilość soli nadzieniem napełnić kapelusze grzybów. Posypać bułką tartą, ułożyć na każdym kapeluszu wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C. Piec 20 minut. Podawać gorące posypane natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane kajzerki 140

żółtego sera odrobina masła 50 ml śmietany 36% Przygotowane: 1. Od kajzerek odciąć fragment na długość kilku centymetrów tak by powstał w nich otwór. 2. Wydrążyć miąższ z bułki by zrobić kieszeń na farsz Farsz: 1. Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy

KreatywnePiny
Kotlety mielone w płatkach jaglanych 171

Miały być zwykłe mielone na obiad... ale pech chciał, że zabrakło mi bułki tartej, tak więc wpadły w rękę płatki jaglane, w których obtoczyłam kotlety... posypałam na koniec jeszcze prażonymi płatkami migdałowymi... takie połączenie bardzo nam zasmakowało :) tak bardzo, że na drugi dzień robiłam je znowu :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej, 1 garść płatków jaglanych, 2-3 łyżki kaszy

Aga w kuchni
Botwinka jak u babci 158

gotowane ziemniaki ze skwareczkami i koperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle i "schabowy - drobiowy" :-) Botwinka - świeżynka, w ten piątek na targu zakupiona   Smacznego

Kuchnia po mojemu
Kleik ryżowy, czyly "pościk" dietetyczny ;) 204

cukru by zachęcić Kuracjusza do spożycia. Widząc, że marnie mu idzie chciałam odrobinę jabłka wetrzeć. Niestety nawet to nie pomogło. Mąż przełknął jedynie parę łyżek, po czym złapał suchą bułkę. Kleik nad którym stałam w sumie z godzinę dalej kwitnie w lodówce, a ja zastanawiam się czy coś jeszcze jestem w stanie z nim zrobić. Optymistyczny akcent całej tej alergicznej

Kuchnia po mojemu
Ryżowo - owsiane ciasteczka z odzysku, czyli drugie życie kleiku ryżowego 161

wspominałam wcześniej kleik ryżowy nie uzyskał aprobaty mojego Męża. Ten z natury mięsożerny Gatunek wolał suchą bułkę wcinać, a kleik zaległ w lodówce. Już myślałam, że z lodówki powędruje prosto do kosza, gdy podczas spaceru z Synem olśniło mnie. Z resztą dzięki małej Emilce, która ostatnio ma apetyt na wafle ryżowe, szczególnie na spacerach, a tak się składa, że często

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania