bulka - 3613 przepisów (strona:149/241)

Babka ajerkoniakowa 173

proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli olej, jaja i ajerkoniak. Do mokrych składników dodać składniki suche - dokładnie zmiksować. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać do formy ciasto. Babkę piec w 170 stopniach C przez 45-50 minut. Upieczoną babkę odstawić na kilka minut. Lekko ostygniętą wyjąć ostrożnie z formy. przed podaniem posypać cukrem

kolorowotorcikowo
Mazurek różany z czekoladą 214

łyżki marmolady różanej  3 łyżki wody różanej 1 łyżka masła Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą tortownicę (21 cm), wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę ponownie

Panda i jej świat
babka drożdżowa z rodzynkami 159

dokładnie wymieszać ręcznie lub mikserem z hakiem, dodać przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę. Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min lub do podwojenia objętości. Piec

zabawa smakiem
Knedle ze śliwkami 153

dłoni uformować kuleczkę.  Knedle gotować pod przykryciem partiami w osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Gdy knedle wypłyną, gotować 3-4 minuty. Odcedzić. Podawać z podsmażoną bułką tartą na maśle. Smacznego

CookYourself
Jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą 151

cukrem utrzeć do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać mąkę i jogurt. Utrzeć tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą lub kaszą manną. Ciasto wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 150C przez 45-60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu, babkę lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć

CookYourself
Babka marchewkowa 214

pudru. do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
BABKA PIASKOWA 180

czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.  Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać.  Babkę  wyjąć

RAROSSA
Wielkanocna babka gotowana 335

cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Przykrywamy garnek i gotujemy babkę 60 minut. Bezpośrednio po ugotowaniu wyjmujemy babkę z formy i pozostawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 141

było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku

W kuchni wieczorem
Ciasto kawowo-czekoladowe 168

śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić i przestudzić lekko. Masło zmiksować na gładką masę. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Czekoladę po ostudzeniu dodać do masła wraz z cukrem

Panda i jej świat
Torcik marchewkowy z kremem jogurtowym 186

Następnie dodajemy ciągle mieszając mąkę ze sodą . Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy  i jeszcze raz wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm  wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 40/ 45 minut do suchego patyczka . Krem jogurtowy ubić z jogurtem i mlekiem . Krem czekoladowy ubić z mlekiem. Ciasto przeciąć

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 168

dodać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Ubić białka na sztywną pianę. Łyżką wymieszać pianę z resztą ciasta.  Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy wylać połowę ciasta. Wsypać na to po 3/4 szklanki porzeczki i borówek, wylać resztę ciasta. Pozostałe owoce wsypać na wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego do 190 ºC piekarnika

Humanistka w kuchni
Babka z herbatą Earl grey 167

pozostałe na sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujmy mąką lub bułką tartą. Napełniamy foremkę i pieczemy w temperaturze 160 st. przez 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy

Kolizje Smaków
Babka śniadaniowa (tania) 178

wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.  Gdy ciasto podrośnie, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-60 minut. Po 40 minutach najlepiej sprawdzać patyczkiem czy babka

bistro mama
Babka serowa z pomarańczą 1641

proszkiem do pieczenia i chwilę mieszać mikserem. Na końcu dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.Przelać ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 50 minut ) . Po przestygnięciu polukrować . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania