bulka - 3613 przepisów (strona:138/241)

Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem 165

Fasolę szparagową je się u nas w kraju najczęściej gotowaną i polaną bułką tartą z masłem. To pyszne połączenie, ale z fasolki można zrobić znacznie więcej. Na przykład posmażyć ją lekko na oliwie z czosnkiem. Proste i szybkie, a smakuje bardzo ciekawie. Sprawdza się jako dodatek do obiadów dokładnie tam gdzie tradycyjna forma fasolki, ale może też być podana

Milion Smaków
Drugie śniadanie do szkoły #1 208

żywienia 6.    Program "Żywienie na wagę złota" - broszura W tym tygodniu dwa zestawy - ulubione i sprawdzone :) Do każdego zestawu bidon z wodą. Śniadaniówki wracały puste:) Środa: bułka wieloziarnista z miodem maliny orzechy nerkowca Czwartek: naleśniki z domowym dżemem truskawkowym dwie śliwki pół banana

Atlas Smaków
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 219

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogarniamy resztę przepisu. 2. FORMOWANIE STEKÓW (10 min) Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych kotletów (podobnie ja na tradycyjne kotlety

Nerds Kitchen
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 150

się podobno najlepsze burgery w Niepołomicach przygotowywane przez Pana Pawła Drabika z restauracji Jaga. No oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała – i potwierdzam – były pyszne! Chrupiąca bułka , soczyste mięso ( oczywiście ja bym ostrzej doprawiła , ale to już takie moje „widzimisie” ). Panowie prowadzący szaleli wśród tłumu gości, rozbawiając towarzystwo i na bieżąco śledząc i komentując wszystkie

Ostra na Słodko
Galette orzechowe z owocami 164

migdałów) 115 g masła 50 g brązowego cukru  1 żółtko 2 łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżeczki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 14 śliwek węgierek  kilka sztuk malin i jeżyn (niekoniecznie) mleko - do posmarowania przed pieczeniem  brązowy cukier

bistro mama
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 169

zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka

Grunt to przepis!
Burgery z kaczki 170

położyć kaczą skórę i na niewielkim ogniu wytopić z niej tłuszcz. Schłodzone burgery smażyć na wytopionym tłuszczu po ok 4 minut z każdej strony. Podawać jak wolimy - klasycznie w bułce, lub z makaronem. Smacznego

Stare Gary
Razowe bułeczki drożdżowe :) 136

każdej uformuj bułeczkę i wykonaj charakterystyczne nacięcia na jej powierzchni. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.  Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp nasiona babki płesznik i ziarnami słonecznika.  Piecz 25 minut.  " Babka płesznik to jednoroczna roślina śródziemnomorska, któej najbardziej wartościową częścią są nasiona. Z uwagi na bardzo wysoką

Zdrowie na języku :P
Malinowe buły z czekoladą 112

Zaletą posiadania ogródka działkowego są sąsiedzi, a dokładniej wymiana barterowa, my wydajemy patisony, jarmuż, aronię a w zamian dostajemy ogóry, truskawki i maliny! Składniki na około 12 bułek: 150 g mąki pszennej 50 g mąki pełnoziarnistej 100 ml oleju roślunnego 100 g cukru 200 g tofu naturalnego 1 duży banan 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia

greenscarf
Bułka sojowa 159

Pyszna, krucha bułka/ babeczka z soi. Świetnie smakuje z domowymi konfiturami. Składniki: ½ szklanki soi 1 szklanka mąki kukurydzianej lub zwykłej 1 szklanka cukru pudru 3//4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 12 gram proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do formy Wykonanie: Ugotować soję w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. Masło utrzeć

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanki 214

tego co się znajdzie w lodówce. Zapiekanka to również szaleństwo kiedy w pokoju jest 32 stopnie... Ale dzieci CHCĄ ZAPIEKANKI... i ja też chcę... Na moje zapiekanki zużyłam -bułkę -pieczarki duszone z cebulką na maśle- bo mi zostały z gołąbków -szynkę -wędzony ser -masło czosnkowe -ketchup i bazylię Posmarowałam kromeczki masłem, położyłam ser, pieczarki,szynkę. Dałam na wierzch ketchup-dzieci

Z Kuchni Do Kuchni
Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą 138

Bruschetta - włoski przysmak podawany na wiele sposobów. Podstawą jest opieczona bułka, najlepiej ciabatta, posmarowana oliwą z oliwek i natarta świeżym czosnkiem. Dodatkiem najczęściej są salsy z pomidorów i bazylii, ale nie tylko. Wersji bruschetty jest pewnie tyle, ilu jej wielbicieli. Ja bezapelacyjnie do nich należę :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzanki, a bruschetta jest moją ulubioną. Dzisiaj zapraszam na najprostszą jej wersję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki ze śmietaną i owocami 199

rozkłócić nożem. Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  W między czasie natłuścić i wysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem.  Piec około 15 minut w temp. 180st.  Ostudzić

Z miłości do słodkości
Ciasteczka cynamonowe z płatkami kukurydzianymi 152

być też melasa, syrop trzcinowy) 120 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę, sól, cynamon, imbir i proszek do pieczenia przesiać do miski Dodać olej i wymieszać Powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej, dodać do tego syrop klonowy, ponownie zamieszać. Dodać płatki kukurydziane, moja rada wyrobić ciasto rękami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego

greenscarf
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 176

cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce

Salonik smaków