bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:392/587)

Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany) 101

Bardzo lubię domowe pieczywo, a ten pyszny, aromatyczny, mocno czosnkowy chlebek wprost uwielbiam. Przepis na ten chleb jest bardzo prosty, przygotowanie go nie zajmie Wam więcej

Smaki Armine
Jagodzianki 135

Borówki vel jagody nie są teraz w top 5 owoców sezonu, ale warto zachować przepis na lepsze czasy :) te jagodzianki wychodzą dobrze z borówek jak i

Czerwony Gupik
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 155

Całkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to...  B A R D Z O   P Y S Z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Serowo – cynamonowe zawijańce 147

Serowo – cynamonowe zawijańce Pyszne , puszyste i bardzo słodkie zawijańce drożdżowe . Wspaniałe na kolację w zimowy , czy jesienny wieczór z kubkiem mleka… Ukochane buły moich

Ogrodnik w podróży
Maślane bułeczki z morelami i kokosem 160

  Na śniadanie! Pyszne maślane bułeczki z suszonymi i świeżymi morelami oraz kokosem. Kupiłam ostatnio kokosowe chipsy, ekologiczne och raw i muszę przyznać, że tak pysznych

codojedzenia
Drożdżówki z jabłkami i masłem orzechowym 179

Pora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się

Domowa cukiernia Ewy
Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie) 258

Lekko słodkie bułeczki, które rozpływają się w ustach. Bardzo pulchne i lekkie jak puszek, do tego mają miękką skórkę, przez co mogą je jeść maluchy. Idealnie

IMPRESJA SMAKU
Bułeczki pełnoziarniste z patelni 130

Tak! tak!Dobrze widzicie w tytule – z patelni! By je zrobic nie musimy nawet uruchamiac piekarnika!Sprawdzą się nie tylko na pyszne , leniwe śniadanie , ale

Ostra na Słodko
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 138

Ostatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto.Dziś mam dla Was golaski!Takie puste , bez

Ostra na Słodko
Bułeczki morlińskie z kiełbaską 98

wcześniej, a czas przygotowania z pieczeniem to tylko 35 minut).  Sięgnijcie po więcej kiełbaskowych inspiracji na  Kiełbasy Morlińskie  8 Kiełbasek Franki Morliny 0,5 kg mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 1 łyzeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 7g drożdży instant 2 jajka L czarnuszka do posypania Piekarnik nagrzać do 200 st C. Do miski wsypać mąke,sól(...)wałeczek, a następnie go spłaszczyć. Kiełbaski spiralnie owijać ciastem. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem. Pozostałe jajko roztrzepać i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch bułek, posypać bułeczki czarnuszką. Piec 20 minut, aż bułeczki się zrumienią. Podawać na gorąco lub zimno. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kakaowe ciasto na piwie 94

polecam Wam ten przepis :) Składniki: Ciasto: 200 g cukru 60 g kakao 250 g masła 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego) 140 ml śmietany kremówki 2 jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g gładkiego serka twarogowego 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Do dekoracji: świeże owoce listki mięty(...)Całość zmiksować. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować. Ciasto wylać do formy włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszką manną. Wierzch wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przygotować

Kocham..lubię..gotuję..
WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 128

cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu) 2 żółtka 80 g masła 500 g mąki pszennej 500 g świeżych truskawek kruszonka 2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru Wykonanie W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także

Raj dla Podniebienia
Keks rumowy 102

Keks rumowy Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 150 g rodzynek 150 ml ciemnego rumu 210 g masła 150 g drobnego cukru do wypieków 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 65 g suszonych moreli 65 g suszonych śliwek 100 g kandyzowanego ananasa Wykonanie: Do miseczki wsypujemy zważone rodzynki i zalewamy rumem. Najlepiej aby rodzynki moczyły się(...)czasie jajka Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy czas 1 min/obr.2. Dodajemy owoce, rodzynki razem z rumem i mieszamy czas 1 min/obr.2. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy do keksówki masę z naczynia Thermomix Keksa wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 50 do 60 min. Pomysł na przepis pochodzi z Mojewypieki. Keks rumowy. Przepisy Thermomix

Themo przepisy
Babka piaskowa pyszna i zawsze się udaje - Thermomaster 2 126

Składniki: (szklanka 250 ml) (wielkość formy 22 cm) Jajka wielkość M 5 sztuk Mąka pszenna szklanka ok. 170 g Mąka ziemniaczana szklanka ok. 190 g Cukier 3/4 szklanki ok. 140 g Olej szklanka 250 ml Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką Opcjonalnie: Cukier waniliowy łyżeczka Olejek migdałowy naturalny 2 łyżeczki Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem(...)wraz z proszkiem do pieczenia. Dodatkowo dodałam cukier waniliowy oraz olejek migdałowy. Zmiksować wszystko na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Moja babka piekła się 50 minut. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjąć

Kulinarne przygody
CYNAMONOWIEC Z JABŁKAMI 85

łyżka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 3 duże jabłka  1 łyżka cynamonu 200 g rodzynek sułtańskich Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć i odcedzić. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem - przesiać. Następnie jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem cynamonowym ubijamy do momentu(...)kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x45 cm, której sp od wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto

Ciastka - domowe słodkości
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 167

Ryba w cieście piwnym - fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie - tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole(...)sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa olej do smażenia plasterki cytryny do podania

Poezja Smaków - blog kulinarny
BABKA WANILIOWO - CZEKOLADOWA 141

Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 1 opakowanie budyniu czekoladowego (40 g) 200 g margaryny Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną(...)pół. Do jednej części przesiać budyń waniliowy - wymieszać, zaś do drugiej przesiać budyń czekoladowy - wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Ja na spód wylałam czekoladowe ciasto, następnie wyłożyłam ciasto waniliowe. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą. Piec około około 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 144

stopionego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1/2 kg truskawek kruszonka 50 -60 g masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie W miseczce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miseczke przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych/kokilek, jakich użyłam osobiście (na zdjęciach). Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę

Raj dla Podniebienia
Gugelhupf babka ucierana 123

święta, do herbatki czy do kawy. Polecam również babkę krówkę  , która jest prosta do zrobienia i smaczna. Składniki 5 jajek (rozm M) 160 g masła 350 g mąki pszennej 130 ml mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki rumu 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki rodzynek starta skórka z jednej cytryny cukier puder do posypania Żółtka utrzeć(...)Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.  Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem

O kuchni z uczuciem
Chałka wypiekana na śniadanie . 112

oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego 4 jajka   1 łyżka soli  (1 łyżeczka ) 4 szklanki mąki uniwersalnej   4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną) 1-2 łyżki maku lub sezamu (1 łyżka maku, 1 łyżka sezamu)  " W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać(...)folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.  Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.  Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech

Gotuj Sam!
Słodkie środy - Łabędzi puch 355

rzec można, że pięknie wkomponowuje się w jesień i jest idealne do filiżanki gorącej herbaty... Łabędzi puch  Składniki : biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 czerstwe kajzerki 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych(...)ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę.  Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne :-) 912

wiele wspaniałych smaków, jest prosty, tani i rewelacyjny w smaku a do tego wygląda zabójczo :-) SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę o średnicy 20cm BISZKOPT - 3 jajka -5 łyżek mąki pszennej -4 łyżki cukru -1 łyżka kakao MASA JOGURTOWA -3 gęste jogurty naturalne  po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu  -7 łyżek cukru pudru -1,5 łyżki kakao(...)sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy. Biszkopt pieczemy około 10 minut-do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Gdy ostygnie ponczujemy. Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż. Następnie wzdłuż obręczy tortownicy układamy połówki truskawek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 166

ciasta drożdżowego i w takiej formie je dziś przedstawiam - przepyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Nie kupicie takich w cukierni:).  Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 250g śliwek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki(...)przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 3. Śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. 4. W każdej bułce, dnem szklanki

Szefowa kuchni
Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym 155

font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym Składniki :  Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem 250 g serka mascarpone 150 g masy(...)sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z kakao oraz kawą. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180 st. Po upieczeniu ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy ponczem(mieszamy kawę, wódkę i esencje ze sobą) Krem: Serek mieszamy z masą

Smaki Natalii
Uszka z grzybami do barszczu 217

barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól  - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być bardzo gorąca, taka jaką tylko wytrzymają nasze dłonie 1. Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać(...)minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą.  Farsz: - grzyby mrożone lub suszone, ok 20-30 dag  - pół czerstwej bułki zalanej mlekiem - mała cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki kwaśnej śmietany  - olej - sól - świeżo mielony pieprz - 2 łyżki bułki tartej 1. Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć kilka

Apetyczna babeczka
Makowiec na kruchym cieście 342

prostu doskonały! Polecam upiec na tegoroczne święta! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 żółtka 120 g cukru 300 g maki pszennej  100 g mąki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego(...)Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru

Nastoletnie Wypiekanie
Bananowiec na orzechowym biszkopcie 102

idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka lekko kopiasta łyżka mielonych orzechów włoskich 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietany kremówki (30%) 2 szklanki mleka(...)białek ubić sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo wsypywać cukier, a potem dodać żółtka, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26-28 cm. Piec ok. 35 min w 180 stopniach. Wystudzić. Biszkopt bardzo urośnie, ale w trakcie studzenia opadnie (dodatkowo jego wysokość zmniejszy się pod ciężarem

MyCookBook.pl
Pierniczki z agrestową konfiturą! 155

nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka z cytryny wanilia mielony cynamon mielone goździki gałka(...)cytryny, cztery jajka. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie ugniatamy ciasto ręką. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę (ok.35x25cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej jedną porcję ciasta. Dokładnie rozprowadzamy. Następnie na ciasto równomiernie nakładamy konfiturę agrestową z orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na wierzch

Kuchnia Pani Wiosny
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ 154

ciasto czekoladowe z masą daktylowo-migdałową. Składniki: CIASTO 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu 115 g masła 55 g cukru 2 jaja 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego cukier puder do posypania MASA 150g suszonych daktyli około 25g migdałów 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżka soku z cytryny sok z połowy(...)jednym jajku i dalej ubijałam. Następnie wlałam masę czekoladową. Dosypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam aromat migdałowy. Wymieszałam. Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-25 minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie zamiast/oprócz

potrawyregionalne
BABKA CYTRYNOWA 124

Składniki:  6 jajek 1 szklanka cukru 2 cytryny 400 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 200 ml oleju cukier puder waniliowy - do dekoracji Przygotowanie: Z 2 cytryn zetrzeć skórkę z cytryn. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać olej i mleko(...)startą skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać, można zrobić za pomocą miksera na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 18,5 x 28 cm wysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą.  Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada:  cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 185

pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie(...)zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę

Kuchcik gotuje
Rogale drożdżowe 170

Uwielbiam domowe wypieki, a zwłaszcza drożdżowe. Bułki, drożdżówki, rogale to coś, co lubię najbardziej. Ostatnio 'zaprzyjaźniłam się' z drożdżami, więc staram się je piec częściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą(...)rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki  z moimi zmianami 4 sztuki Składniki: 15 g drożdży łyżka cukru 100 ml mleka 220 g mąki pszennej 30 g masła 1/4 łyżeczki soli jajko jajko, białko lub mleko do posmarowania Przygotować zaczyn - 1/4 mleka podgrzać z cukrem, tak aby było letnie, dodać rozkruszone drożdże i czubatą łyżeczkę

tost z dżemem
Wielkanocna babka gotowana 328

ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy czekolady.  Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 6  jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny Polewa: 200 g czekolady  (mlecznej lub gorzkiej) 1 łyżka oleju(...)cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Przykrywamy garnek i gotujemy babkę 60 minut. Bezpośrednio po ugotowaniu wyjmujemy babkę z formy i pozostawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Keks polski 122

warto było upiec to „ciacho”, chociaż następnym razem zdecydowanie więcej dam bakalii. Nie za słodki, delikatny w smaku i pachnący bakaliami. Składniki na dużą keksówkę: 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 200 g cukru pudru łyżeczka zapachy waniliowego 6 jajek 400 g bakalii Sposób wykonania. Bakalie zalać ciepłą wody na 10 – 15 minut(...)pieczenia i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.  Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do gotowego ciasta. Keksówkę natłuścić tłuszczem po podsypać bułką tartą. Wlać do formy keksowej gotowe ciasto i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy z wiśniami 232

W moje urodziny (27.01) przypada Dzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić

Kuchnia domowa Ani
Piernik "Laska Mikołaja" 175

miodu225 g cukru pudru4-5 łyżeczek przyprawy do piernika375 ml mleka3 jajka1,5 łyżeczki sody rozpuszczona w 3 łyżkach ciepłej wody450 g mąki pszennej Do przełożenia:250 g masy marcepanowejsłoiczek powideł śliwkowychDo dekoracji na zewnątrz:500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukru250 g miękkiego masła250 g cukru pudru2 łyżki mleka2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoczerwony barwnik(...)wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę.Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy 24 x 28 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i dobrze wystudzić.Następnie ciasto wyjąć z formy i przeciąć w poziomie

Świat Ciasta