zaczynacie słodkie, leniwe świętowanie! Życzę Wam, aby te Święta były pełne radości, ciepła rodzinnego oraz stołów pełnych pysznych potraw. Wesołych Świąt! Składniki: 300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella ), 3 żółtka, 30g świeżych drożdży, 65g cukru, 125ml mleka, 50g masła, 20g wiórków kokosowych, łyżeczka cukru waniliowego, 2łyżki soku z cytryny(...)utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Piec około 40-50 minut w temp
Z miłości do słodkościnimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki mleka 20 dag margaryny 1 / 2 kg truskawek 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy(...)dodajemy mleko - wymieszać. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 24 x 24 cm, którą wcześniej na na spód wykładam papier do pieczenia, zaś boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Na ciasto układam truskawki (jeśli są duże najlepiej przekroić je na pół) obtoczone w bułce tartej- nie wciskam ich gdyż pod czas pieczenia powpadają w ciasto. Piec
Ciastka - domowe słodkościPyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach pomarańczowy(...)dodawać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy. Ciasto przelać do silikonowej formy lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Źródło
CookYourselfPieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem, dodać(...)pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć
pink enveloperzepakowy, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liście laurowe, 1 łyżeczka chili zmielone, - do smaku maggi, 5 szklanek wywar do zupy, 1/2 szklanki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane, 1 opakowanie groszek z marchewka mrożony łopatkę z kością ugotować w wywarze z włoszczyzną, kucharkiem - wywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej(...)ciut wodą i mieszając zagęścić sos - wsypać natkę pietruszki groszem z marchewką ugotować do miękkości, nadmiar wody odlać, dodać 1 łyżkę masła, soli do smaku, wsypać 1 łyżkę tartej bułki i mieszając zagęścić ziemniaki ugotować i utłuc je tłuczkiem....... SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzeglądałam dzisiaj zdjęcia i dopatrzyłam się, że nie dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho
Monia miesza i gotujemoją mamę. Pozycja obowiązkowa na Świątecznym stole. Inspiracja forum gazety wyborczej oraz Moje wypieki. Składniki na 2 formy z kominem o pojemności 1,5 l każda: 500 gr mąki pszennej tortowej 30 gr świeżych drożdży 250 gr ciepłego mleka 100 gr roztopionego i ostudzonego do temp. pokojowej masła 60 gr oleju słonecznikowego 30 gr – 75 gr cukru pudru(...)spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć
moj przepis nakurczaka 1 kg, woda 2,5 litra, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka Oczyszczone żołądki w garnku szybkowara zalać wodą i tylko zagotować, wodę wylać , żołądki opłukać, do szybkowara wlać wodę, wsypać(...)Cebulę podsmażyć na smalcu na złocisto, wsypać mąkę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty mieszając, zasmażkę wlać do wywaru i wymieszać. Do flaczków wsypać pieprz mielony, flaczki podawać z bułką - bardzo lubimy flaki tradycyjne, ale flaczki drobiowe są również bardzo smaczne i idealnie smakują zamiast tradycyjnych flaków........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeżeli nie mamy formy na babkę, możemy użyć zwykłej formy keksówki (24cm/10cm). Babka dwukolorowa Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g maki pszennej (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka) 200 g masła 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao (10g) cukier puder do oprószenia babki(...)momentu połączenia się składników (jeszcze lepiej będzie, jak po prostu wymieszamy wszystkie składniki łyżką). Następnie wlewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2/3 masy przelewamy do formy, a do ciasta, które nam zostało dodajemy przesiane przez sitko kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową wylewamy na jasną masę, łyżką wyrównujemy wierzch babki
KulinarneImpresje.plłyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: Glazura Mirror Ascanio Lauretta Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier przesiany cukier puder, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać 2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto(...)dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na tortownicę o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na ciasto masę serową i równo rozprowadzić Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. Wystudzony sernik pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta
Ciastka - domowe słodkościzielonych oliwek 1/2 szklanki oliwy z oliwek szczypta chili, soli i pieprzu sok z połowy cytryny Domowe bagietki (przepis na 10 sztuk) 500 gram mąki pszennej tortowej lub 00 lub semoliny 2 opakowania suchych drożdży (2x 7 gram) 100 gram masła 1/3 szklanki oliwy z oliwek łyżka soli łyżka cukru(...)dokładnie ciasto, tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta formuję podłużne bułki, które układam w blaszce w odstępach 5 cm od siebie i pozostawiam do kolejnego wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed upieczeniem posmaruj pieczywo oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Piecz
Mango Papajajest to bułeczka z nadzieniem a klasyczna drożdżówka. Przepis jest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych. Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 250g jagód (mogą być(...)przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem. 4. W każdej
Szefowa kuchnijest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi! A ocet(...)razu zwiększcie proporcje i upieczcie dwa bochenki, gdyż świetnie się przechowują (*), można też mrozić, a poza tym znikają ekspresowo. (Forma o wymiarach 16 x 27 cm) 500g mąki pszennej (u mnie typ 550) 1 opakowanie drożdży suchych (7g) 70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane ) 3 łyżki nasion/pestek
Di gotuje