bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:398/587)

Chleb pszenno-żytni z ziarnami 110

wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika posypany sezamem i czarnuszką. 2 chlebki w foremkach aluminiowych pojemność ok 600 ml. 300 gramów mąki żytniej chlebowej 200 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 550 ml. mocno ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 70 g siemienia lnianego 70 g pestek słonecznika do posypania 1 łyżka białego sezamu(...)wodę, ponownie mieszamy do połączenia składników. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować lekko olejem oprószyć bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto wymieszać  łyżką i przełożyć do foremek, posypujemy sezamem i czarnuszką. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni

Andzia Pichci
Babka cytrynowa z makiem 144

takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi się na Waszym świątecznym stole? Polecam :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 180 g masła 3 duże jajka 165 g cukru pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka maku sok z 2 - 3 małych cytryn(...)cytryn, wyszorowanych i sparzonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 130 g cukru pudru 2 - 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Masło

Opowieści z piekarnika
Ciasto Milky way 146

Ciasto Milky way Dzisiaj polecam pyszne ciasto milky way Ciasto Milky way Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 łyżka kakao 12 dag cukru 1 cukier waniliowy 7 łyżek maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Masa biała składniki: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2łyżki cukru pudru Ciemna masa składniki: 3 jajka 1 czekolada mleczna ½ czekolady gorzkiej ½ kostki margaryny(...)kakao. Do masy jajecznej powoli po brzegach miski wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Jeżeli ciasto wyda nam się za gęste można dodać odrobiny mleka. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub grysikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 20 minut, lub do momentu, aż wbity patyczek będzie suchy. Po upieczeniu gdy już ciasto będzie przestudzone, przekroić

Pomysłowa kuchnia
Bułki czosnkowe 157

sobie choćby gram mąki. I choć chleby piekę rzadko, a tych na prawdziwym zakwasie w ogóle, z obawy, że nie potrafię (tak, właśnie tak myślę!), to bułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie kupię pieczywo z myślą o naszej czwórce, a tu nagle w niedzielę pada pomysł na grilla. Na ruszt zawsze się coś(...)szybko zrobić swoje. Tak właśnie powstały te urocze warkocze, które wyglądają jak zwykłe, choć w smaku mają wyczuwalną delikatną nutę czosnku i pietruszki. Składniki na 8 sztuk: 500g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki Sposób przygotowania w Tefal Companion: Drożdże, 50ml

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowa babka na czerwonym winie 319

Babka na czerwonym winie według przepisu Ewy Wachowicz. Baaaaaardzo smaczna!   Składniki: 6 jajek,  250g masła lub margaryny,  250g cukru,  łyżka cukru waniliowego,  400g mąki pszennej,  płaska łyżka proszku do pieczenia,  3 łyżeczki kakao,  łyżeczka przyprawy do piernika, 150 ml czerwonego wina,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,  50g czekolady na polewę(...)przemian z winem. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy silikonowej, której nie trzeba natłuszczać. Piec około godziny w temp. 180st., do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić. 50g czekolady stopić na parze wraz ze śmietanką, lekko przestudzić

Z miłości do słodkości
Łabędzi puch 3046

pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę,  następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy razem. Mąki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy(...)ściągamy papier i przekrawamy na pół.  Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Następnie rozgniatamy je widelcem, dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy namoczone bułki z kokosem i gotujemy przez 5 min. Masę kokosowo- bułkową odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas masę należy pomieszać. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kokosowo- bułkową. Dolny

kulinarne odsłony pati
Pszenno-żytni chleb z siemieniem lnianym 114

Drogą prób i błędów upiekłam w końcu kolejny nasz ulubiony chleb. Po bułkach z siemieniem lnianym, przyszła pora na chleb.  Nie jest trudny do zrobienia. Chleb z prostego ciasta drożdżowego wzbogaciłam o ziarna, ale też trochę zmieniłam technikę, aby nadać mu leszy smak.  Pieczony jest na kamieniu co nadaje chrupkości. Częste składanie chleba znacznie poprawia jego strukturę(...)siemieniem lnianym. Na jeden bochenek chleba będziecie potrzebowali 1/3 szklanki siemienia lnianego +120 ml wody Wieczór wcześniej namoczcie siemię lniane i przykryjcie folią spożywczą. Ciasto właściwe 310 g pszennej mąki chlebowej 30 g mąki żytniej 2 g suchych drożdży instant 5 g soli morskiej plus namoczone 12 godzin wcześniej siemię lniane Wszystkie składniki razem z namoczonymi ziarnami wymieszać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 158

Składniki 20 g świeżych drożdży 500 ml  350 g mąki pszennej razowej 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 2 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie Najpierw zaczyn: drożdże rozpuśćcie w 100 ml ciepłej wody, dodajcie do tego 100 g mąki chlebowej, wymieszajcie i odstawcie na 30-60 min. Po tym czasie dodajcie do zaczynu resztę wody, pozostałe mąki i sól(...)godziny (w połowie czasu wyrastania zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta do środka). Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną bułkę- chlebek, dobrze oprószcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie (bez termoobiegu) do 220 stopni. Chlebki nacechujcie, wstawcie do wcześniej zaparowanego piekarnika i pieczcie około

OliveandThyme
Babka cytrynowa 147

Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka cytrynowa  Składniki:  - 30 dkg mąki pszennej  - 10 dkg mąki ziemniaczanej - 1 mały proszek do pieczenia - 6 jajek - 150 g margaryny - 1-2 cytryny  - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 25 dkg cukru - kilka kropelek(...)sztywno. Dodać sodę i proszek do pieczenia. Przesiać mąki i  powoli dodawać, cały czas mieszając na małych obrotach mikserem. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować. Lukier : - 1 szklanka cukru pudru - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka wody Sok z połowy cytryny

Aromatyczne Podróże
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 239

czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest lekkie o konsystencji piaskowej, idealne do kawy :] Na blaszkę:  40x25 cm Składniki: 2 szklanki (200ml) mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżki płaskiej proszku do pieczenia 4 jajka M-L Pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mielonych nasion(...)przemian: mąki wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia.  2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika

Kuchnia PROzdrowotna
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 108

kogo: dla lubiących orzeźwiające smakołyki dla fanów rabarbaru dla chcących upiec coś, ale tym razem w mniejszych blaszkach Składniki na ciasto: 10 łyżek mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek masła 6 łyżek cukru 100g masy marcepanowej pół łyżeczki proszku do pieczenia fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie: 900-1000g rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki(...)gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum 30min. Po tym czasie foremki na tartinki wylepić ciastem (uwaga: nie trzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje

Mania Wypiekania
Torcik orzechowo - czekoladowy 153

krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru 20 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 20 dag zmielonych orzechów włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 200 ml  mleka 15 dag cukru(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wsypujemy orzechy. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (ja użyłam tartej bułki). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotowujemy krem. Krem: mleko gotujemy z cukrem przez około 15 minut, aż masa nabierze

My simple kitchen
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 124

masła 1 jajko  szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 3-4 łyżki cukru pudru Creme Patissiere : szklanka mleka 3 duże żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii  1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka(...)Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5  do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec:  35-40 minut

KreatywnePiny
Cebularze 161

Lubelski specjał to cebularze i chyba nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że to najlepsza bułka z cebulką i makiem jaką ktoś wymyślił :D A właściwie jako pierwsi zaczęli wypiekać cebularze Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, potem wyrób ten rozpowszechnił się na Kazimierz Dolny i Zamość, a  w ostateczności rozpowszechnił  się wśród ludności polskiej.  Pyszne, drożdżowe ciasto(...)blogu, to nie wiem. Pora nadrobić te zaległości, a że jestem rodowitą lublinianką, to, oczywiście,to uwielbiam cebularze :) Ciasto drożdżowe: 1/2 litra mleka 10 dag drożdży 1 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Nadzienie: 3 duże cebule 3 łyżki maku olej do smażenia 1 jajko do smarowania Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym

Bea(u)ty kitchen
Ciasto ucierane z porzeczkami i kruszonką 104

wspaniały wypiek :-) Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce z jakiegoś bloga, próbowałam usilnie znaleźć ale na nic.. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 200 g masła lub margaryny 4 jajka kilka kropel olejku wanilinowego Dodatkowo owoce: 500 g czerwonych porzeczek ( mogą(...)stopniowo po jednym jajku i nadal ucierać. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek wanilinowy, budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą a następnie wlać do niej gotowe ciasto. Na wierzch  ułożyć owoce. Przygotować kruszonkę:  z masła lub margaryny, mąki i cukru pudru zagnieść ciasto a następnie rozkruszyć

Na słodko lub wytrawnie
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 256

się pieróg, następnie formuj kotlet o kształcie, jaki Ci odpowiada (staraj się dokładnie zakleić każdy kotlet, aby masło nie wypłynęło z niego podczas gotowania) gotowy kotlecik obtaczaj w bułce tartej i układaj na papierze do pieczenia (co jakiś czas opłukuj dłonie) na patelni rozgrzej oliwę z masłem na gorącym tłuszczu układaj kotleciki i obsmażaj bardzo szybko z obu stron(...)roladki wyjmij z garnka, powstałego wywaru nie wylewaj Sos Składniki cały wywar z gotowania kotletów, przecedź przez sitko ok. 150 ml zimnego  mleka 25 g mąki pszennej 25 g zimnego masła garść parmezanu lub więcej (parmezan zetrzyj na najdrobniejszych oczkach, gdyż szybciej rozpuści się podczas gotowania) Przygotowanie rozpuść na patelni masło, gdy będzie już płynne, dodaj

Szybko Szybkowar
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 167

Nieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił(...)bardzo smaczny.Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić chlebek w przysłowiowe 5 minut to zdecydowanie polecam.Składniki:1 kg mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody 250 ml letniej maślanki 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka cukru kryształu 2 łyżeczki soli 1 szklanka płatków owsianych 4 łyżki siemienia

Made By Mom And Son
Szarlotka z bitą śmietaną 711

Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka – 2 kg- galaretka cytrynowa – 2 szt- cukier(...)nadal ubijamy.Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą.Pieczemy 30 minut w 180C.MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA

Ostra na Słodko
Ciasto szpinakowe z granatem 410

tego też powodu moja radość jest ogromna. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 6 jajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie:Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać(...)proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu

Ala piecze i gotuje
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami 142

W niedzielne jesienne przedpołudnie, gdy mąż pojechał do pracy, a ja mam w końcu dzień wolny od pracy postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane pieczarkami. Jeżeli nie zjemy

Kocham Czekoladę
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 133

To ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma

Apetyczna babeczka
Ślimaczki cynamonowe z migdałami 95

trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki . Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć w brytfannie lub na blaszce i upiec. Prosty i szybki deser, prawda? Można też przygotować je w formie do muffinek, tak jak zrobiłam to w przepisie na bułki cynamonowe . W kwestii dekoracji. Można przygotować lukier(...)recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, cynamon, migdały Servings 20 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 1 szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 220 g mleka w temperaturze około 40 st.C 20 g świeżych drożdży 2 średnie jajka 90 g masła Składniki na nadzienie Składniki

SprawdzonaKuchnia.pl
SZYBKI CHLEB SŁONECZNIKOWY Z OTRĘBAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ 152

cebulki - pomińmy ten składnik, albo przesmażmy 1 cebulę na maśle i dodajmy do ciasta w takiej postaci.  Cebulka fajnie podkręca tutaj smak chleba.  Składniki: 450g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 450 ml ciepłej wody 1/2 szkl otrębów (u mnie żytnie) 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie z Prymatu) 100g ziaren słonecznika(...)miski. Wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy całość łyżką, aż do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Foremkę "keksówkę" smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.  Wyrośnięte cisato smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika

Walijskie Pichcenie
Tort cytrynowy 88

znika ze stołu bardzo szybko. Polecam szczególnie początkującym w kuchni, bo jest dość łatwy w wykonaniu. Na biszkopt 24 cm 6 jaj 2/3 szk. cukru 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody 100 ml oleju Szczypta soli Na krem 600 ml śmietnki 36 % 2 galaretki cytrynowe Skórka otarta(...)dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty. Krem.Obie

Krylowa Kuchnia
Okrągłe bułeczki z serem 114

Delikatne i puszyste drożdżowe bułeczki z białym serem.  Składniki: 500g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 20g miodu 2 jaja 240ml mleka szczypta soli 75g roztopionego masła Składniki na masę serową; 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 1 żółtko Make wsypujemy do miski. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy cukier(...)Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Cisto drożdżowe rozwałkować na grubość ok 1cm. Szklanką wyciąć koła, mniejszą zrobić wgniecenia jej dna. Wgłębienia wypełnić nadzieniem twarogowym. Bułki przed upieczeniem smarujemy jajkiem. Pieczemy 20 minut w 180st C. Smacznego

Słodki Zakątek
Ucierana babka na śmietanie 107

śmietanie Dzisiaj polecam babkę ucieraną na śmietanie. Składniki: 200 g cukru pudru 4 duże jajka 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 100 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej cytryny 3-4 łyżki śmietany Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym(...)wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3 . Do porcji 1/3 dodać kakao i wymieszać łyżką drewnianą. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać grysikiem lub bułka tartą aby nam ciasto dobrze odstało po upieczeniu. Do tak przygotowanej formy wlewać ciasto na przemian białe i kakaowe (można też zrobić jednokolorową to zależy od naszego gustu). Ciasto pieczemy

Pomysłowa kuchnia
Babka drożdżowa z rodzynkami 118

świąt zostało już tylko kilkanaście dni, więc najwyższa pora przetestować nowe przepisy. Na pierwszy rzut mam dla Was puszystą babkę drożdżową, wypełnioną rodzynkami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 150 g masła - 120 g cukru pudru - 10 żółtek - 70 g drożdży - 100 g rodzynek - 3 łyżki rumu - szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy połowę mąki, wkruszamy drożdże(...)stopniowo dodając rozpuszczone masło, sól i rum. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wówczas dodajemy rodzynki. Ponownie zagniatamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 C około 50 minut. Jeszcze ciepłą babkę wyciągamy z formy a gdy przestygnie polewamy lukrem

Zainspirowana w kuchni
Mocno czekoladowa tarta z wiśniami 115

ustach. Idealna propozycja dla osób lubiących brownie. Najlepiej smakuje podana jeszcze na ciepło, kiedy czekolada jest płynna i cudownie wypływa ze środka. Składniki na ciasto -200 g mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao -125 g margaryny -1 jajko -3 łyżki śmietany -3-4 łyżki cukru -szczypta soli na masę -250 g białego sera -1 jajko(...)Przygotowanie Wiśnie wyłożyć na sito by się rozmroziły (jeśli są mrożone) i obciekły. Składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Formę do tarty natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylepić przygotowanym ciastem. wysypać groch lub ułożyć specjalne obciążniki do pieczenia tart. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. Biały ser, śmietanę, jajko, budyń w proszku, cukier

Zielona Kuchnia
Tarta cytrynowa 150

idealnie orzeźwiająca. Na pewno świetnie się sprawdzi na upalne dni. Tartę można jeść w temperaturze pokojowej, ale osobiście polecam schłodzoną z lodówki. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie cytrynowe: 2 jajka 2 budynie waniliowe z cukrem 100 g cukru 2 cytryny Na śmietanę(...)małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać ciasto zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę aby ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i było nadal zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą

Passions hobbies life
Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami 191

cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 gr mąki pszennej 165 gr śmietany  18 % 80 gr rodzynek (może tez być żurawina) 40 gr orzechów 80 gr skórki kandyzowanej Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka(...)proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min. Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia

Gotowanie...to proste !
Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką 264

Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru(...)cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite białka. Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować krem budyniowy. W szklance mleka rozpuścić

Monia miesza i gotuje
Kolorowa babka kisielowa i życzenia 119

pieczenia 1 łyżka octu 40 g kisielu wiśniowego 40 g kisielu pomarańczowego 40 g kisielu cytrynowego 2 łyżki kakao barwniki spożywcze do wzmocnienia koloru cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty. Następnie dodawać kolejno żółtka, cały czas miksując, tym razem na wolnych obrotach(...)części. Do 3 z nich dodajemy kisiel i niewielką ilość barwnika, a do ostatniej części dodajemy kakao. Każdą masę dokładnie mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy najpierw czerwoną masę, potem żółtą, pomarańczową , a na końcu kakaową. . Babkę pieczemy w 180 stopniach około godziny - tak do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie około 15 minut

Ewusiowe Smaki
Sernik z dynią i mascarpone 161

Sernik z dodatkiem serka mascarpone i dyni jest smaczny, na delikatna konsystencję, ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3,4 kostki masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao do posypania Masa serowa: 0,6 kilograma tłustego twarogu 200 gram serka mascarpone 1,2 szklanki śmietany 30% 2 jajka 2 żółtka(...)tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej oprócz białek, miksujemy na gładką masę, dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie

Bajeczna Kuchnia
Kanadyjska szarlotka 187

wysycha, a dodatkowo nabiera wilgoci. Polecam szczególnie teraz, gdy mamy pyszne, polskie, jesienne jabłka :D      S kładniki:   Ciasto: 4 małe jabłka 1 1/2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej 3/4 szkl. brązowego cukru(...)puszystości, razem z jabłkami dodać do kruszonki . Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C przez około 40-45 minut. Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!      Inspiracja

Nastoletnie Wypiekanie
maślane bułeczki z kruszonką 155

Miękkie, puszyste, delikatne bułeczki. Najlepsze z kubkiem kakao, posmarowane marmoladą lub miodem. Będą świetne na kolację, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej. Składniki: 450 g mąki pszennej 270 ml mleka 30 g drożdży 50 g  masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli na kruszonkę: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kokosu 1,5 łyżki mąki dodatkowo(...)minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wspominka lata - lekkie ciasto ze śliwkami 170

którego swobodnie możecie dodawać każde owoce, nawet te mrożone :) Gwarantuję, że uda się nawet bardzo początkującym wypiekaczom słodkości! :) Żadnych zakalców, żadnych opadających wierzchów, lekkość iście biszkoptowa! :) Składniki: 500g mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml oliwy z oliwek 4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić cukrem - jakieś 180-200g) duuuużo owoców :) Jeśli ciasto będzie za gęste(...)czym mieszamy delikatnie łyżką z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy (możecie także wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą owocową warstwę. Jeśli macie dużo

Spektrum Smaku
Babka śmietankowa 103

nieprzekombinowane ciasta dla mających ochotę na spróbowanie babki o wspaniałym śmietankowym aromacie i smaku Składniki:  4 jajka 200g cukru pudru cukier waniliowy (16g - jedna łyżka)  300g mąki pszennej 250ml śmietany kremówki (30 lub 36%) łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 2 łyżki zmielonych migdałów szczypta soli Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Jajka, cukier puder(...)połączenia składników. Ostudzone masło wlać do ciasta, dosypać zmielone migdały i wymieszać. Ciasto wlać do formy na babkę (jeśli macie metalową formę należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).    Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.  Przepis znalazłam w dodatku do Tiny

Mania Wypiekania
Zebra 158

wszystko zje? Może chcecie wpaść do nas na coś słodkiego? Zapraszamy :) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia buteleczka rumowego aromatu do ciast Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno przy pomocy miksera(...)tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy. I tak po kolei. Najlepiej robić to jakąś chochelką czy dużą łyżką. Pieczemy przez około

Marder&Marder Manufacture
Tarta z mascarpone i truskawkami 137

tartę i wcale tego nie żałuję:) Apetyczny wygląd i pyszny serek w połączeniu z pięknymi truskawami... ach... to jest to:) Składniki na ciasto: 150g masła (chłodnego); 2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki stołowe cukru pudru; 2-3 łyżki stołowe zimnej wody; 0,5 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru waniliowego; skórka otarta z 1 limonki lub cytryny; 1 łyżka stołowa soku(...)folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej). Formę do wypieku tarty o średnicy około 23 cm wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą lub mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (dno i brzegi). Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia. Na papier wysypać groch (u mnie) i tak przygotowane ciasto włożyć

In my kitchen
Żołędziowe bułeczki :) 186

taką mąkę żołędziową i dodawać ją zamiast karmelu w celu polepszenia barwy pieczywa :)   Składniki na 4 średnie bułeczki: - 150 ml mleka - 15 g drożdży - 170 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 50 g mąki żołędziowej - 50 g mąki żytniej - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 jajko - sól do smaku - żółtko z wodą - do pospania sezam bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy(...)woli mniejsze bądź większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała kajzerkę :P Roztrzepujemy żółtko z niewielką ilością wody i smarujemy nim bułki, posypujemy makiem, sezamem. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 10 minut na 150*, następnie na 20 minut na 180*. I gotowe. Pyszne i chrupiące pieczywko w sam raz na śniadanko

Zdrowie na języku :P
Babka pomarańczowo-kakaowa 161

składniki* 375 g mąki pszennej* 300 g cukru* 1 duży cukier wanilinowy* 5 jajek* 180 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego* 180 ml oleju* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 1-2 łyżki kakao* starta skórka 1-2 pomarańczy* łyżeczka olejku pomarańczowegoSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej i dalej(...)pieczenia.Następnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć.2 keksówki ( 25 cm długości ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tarta, najpierw do każdej wlać jasne ciasto, a następnie ciemne.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu pozostawić w formach

Mix smaku
Makowo-bakaliowe na białkach 152

składnikiciasto* 150 g mąki pszennej* 150 g suchego nie mielonego maku* 7 białek* 200 g cukru* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 100 g margaryny* ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina)polewa* 100 g mlecznej czekolady* 1 łyżka olejuSposób wykonaniaMargarynę rozpuścić.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się(...)pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie.Przygotować polewę

Mix smaku
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 135

łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru do wypieków- sok z 1 cytryny- starta skórka z 1 cytryny- ekstrakt waniliowy- 150g suszonej żurawiny (+ łyżeczka mąki pszennej do oprószenia)- lukier limonkowy (cukier puder + sok wyciśnięty z  limonki) Masło rozpuszczamy (w mikrofali) i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obie mąki z proszkiem(...)Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem).Kto lubi smak cytrusów

mojewypiekiinietylko
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 189

się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto(...)Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia  Sprawdzone suszone zioła znajdziecie w Owocowym RajuRozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej smażyć

Apetyczna babeczka