zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 1 kg zmielonego tłustego twarogu (najlepiej dwukrotnie w maszynce do mielenia) 10 jajek 250 g masła 300 g drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo(...)masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forma powinna mieć średnicę co najmniej 26 cm, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na półkę niżej niż środkowa półka. Na dno piekarnika wstawiamy małą formę do której wlewamy wrzącą wodę. Pieczemy około 60 minut. Sernik wyrośnie, jednak
psgotujemyDrożdżowe bułeczki nadziane gyrosem z kurczaka doskonale sprawdzą się teraz jako rozgrzewająca przekąska na ponure jesienne dni. Możemy zjeść je na śniadanie lub kolację albo
Kolorowa kuchnia Elkiszklanki likieru wiśniowego lub mocnej herbaty, osłodzonej, z dodatkiem soku z cytryny i wódki/spirytusu ( opcjonalnie ) Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo(...)składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty
Opowieści z piekarnikachleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków. Ciasto to nic innego jak fiński chleb żytni , którego pieczenie weszło mi w krew i dopracowałam jego wypiek do perfekcji, ach te nacięcia i chrupiąca skórka... Wzięłam połowę zagniecionego ciasta i przygotowałam to CUDO! Rodzina pożarła cały chlebek jeszcze(...)gorący w 5 minut. Chleb z masłem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem proporcja na 2 niezbyt duże chlebki ciasto: 225 g mąki żytniej 720 300 g mąki pszenne 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 1 czubata łyżka soli 300 ml ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła masełko: duża garść natki pietruszki lub wg własnego smaku ew. kilka listków bazylii
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem.Dlatego polecam Wam pyszne mięciutkie bułeczki domowej roboty. Składniki: 0,5 kg maki pszennej 30 g drożdży 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować(...)gładkie ciasto. Ja wyrabiam mikserem bo ciasto jest dość rzadkie. Na koniec wyrobić chwilę ręcznie. Można podsypać mąka, jeśli za bardzo się klei, ale nie za dużo, żeby bułki nie były twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę i formować bułeczki. Ja robię z ciasta wałek
Agusiowe smakołykiwykonania używa się rozpuszczonego , gorącego masła i to sprawia ,że ciasto jest bardzo delikatne i pyszne. Składniki: na małą foremkę do babki 4 jajka 150 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z jednej cytryny,bez białych błonek Sok z jednej cytryny Jajka ubijamy na jasny(...)tylko połączenia się składników.Masło Roztapiamy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta ,miksujemy. Sok i skórkę dodajemy na końcu ,miksujemy krótko i Ciasto przelewamy do foremki natłuszczonej i wysypanej Bułką tartą.Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Po przestygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Ladylaura.domów ☺ 1 godzina 3 foremki o średnicy 14 cm składniki: 2 jajka 150 g cukru 4 łyżki kakao 150 g płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta sody duża szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji użyłam masę korówkową, wiórki koksowe i startą na średnich oczkach gorzką czekoladę ☺ wykonanie(...)masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego
Ania i Marcin gotująCIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy(...)Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut do 1 godziny (do suchego patyczka). Studzimy i rozcinamy na dwa krążki. Składniki na krem
Życie zamknięte w smakuSkładniki: drożdże 30 gram, woda ciepła 350 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 3 szklanki czubate, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka czubata, olej rzepakowy 4 łyżki, czarnuszka Royal Brand - ile potrzeba do misy robota wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i hakiem zamieszać, zostawić na 15 minut - wsypać obie mąki, sól, wlać(...)odklejone od misy ciasto zostawić w misie przykryte talerzem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny wyrośnięta ciasto zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie krótko wyrobić i uformować 6 większych bułek, nożem naciąć na krzyż, posmarować ciepłą wodą i posypać czarnuszką tyle, ile lubisz piec w 200 C 30 minut, grzanie góra/dół, następnie zmienić na teromoobieg
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 4 łyżeczki, mleko 3,2% 500 ml, drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, mąka pszenna 500 dag, cukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania(...)odlać niepełną szklankę mleka i wymieszać budyń z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać budyń, mieszając zagęścić, budyń wystudzić - blaszka 24x29 cm, wysmarować masłem i tartą bułką posypać, ciasto wyrośnięte dać do blaszki, na ciesto dać budyń na budyniu i cieście porozkładać wypestkowane wiśnie, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piec w 200 C około 45-50 minut
W Mojej Kuchni Lubiętort :) Śliwki i kawa tworzą znakomite połączenie, dopełnione czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami na wierzchu... CIASTO ŚLIWKOWO-KAWOWA FURORA przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~4 jajka ~szklanka mąki pszennej ~nieco mniej niż 3/4 szklanki cukru trzcinowego ~płaska łyżka kakao ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~2 duże śliwki węgierki, drobno posiekane Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto
chili & sugarkrem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Składniki na kruche tartaletki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 żółtka 75 g cukru pudru Mąkę należy przesiać na stolnicę lub jak u mnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej(...)się cackać). Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut. Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina). Do ciasta
ClauditteMissCookingNiebo w gębie !!! Składniki na kruche tartaletki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 żółtka 75 g cukru pudru Mąkę należy przesiać na stolnicę lub jak u mnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę). Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy(...)się cackać). Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut. Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina). Do ciasta
ClauditteMissCookingNapiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie
Dzieje kuchennej Wiewióry"20 lat minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks ! Długo nie
charlotte gotuje