Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, aromat waniliowy 3 krople, mąka tortowa 1 szklanka, mąka żytnia 1 szklanka, proszek do
W Mojej Kuchni Lubięjajek), a drugim plusem jest… Drukuj Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania: 60 minut Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 700 g mąki pszennej 1 szklanka (ok. 250g) puree z dyni 200 ml mleka sojowego (lub innego) 40 g drożdży (świeżych) 70 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 5 gruszek cukier puder(...)swojej objętości). W tym czasie gruszki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej. Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 – 8 mm. Teraz ciasto pokrój na 10 mniejszych prostokątów. Pokrojone w kostkę gruszki rozłóż
Via Gustomaraton. Dzisiaj upiekłam dyniowy chleb na drożdżach . Chleb jest delikatny w smaku i bardzo pulchny. Piekłam go na kamieniu do pizzy. Bardzo lubię wypieki z dyni. Od dawna piekę bułki , chleb i słodkie wypieki z dyni surowej bądź pieczonej. Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo. Wartość odżywcza dyni to przede wszystkim bogactwo witamin(...)możecie użyć jej do wypieków. Dyniowy chleb podany do dyniowej zupy na pewno zadziwi przyjaciół i rodzinę. Dyniowy chleb Składniki: na 2 bochenki 500 g mąki grahamki 700 g pszennej mąki 800 ml zimnej wody 60 g świeżych drożdży 180 g utartej dyni 100 g pestek dyni 1¼ łyżki soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie
codojedzeniaKorzystam z czasu i sezonu na śliwki, więc dzisiaj zapraszam na pyszne knedle ze śliwkami. Knedle ze śliwkami…Jak zwykle pyszne i puszyste knedle ze zrumienioną bułką…Wcale nie. Tym razem zrumieniłam kokosowe wiórki na maśle i kokosowym oleju. Lubicie knedle ? Ja uwielbiam, więc dzisiaj pozwoliłam sobie na węglowodanową bombę, knedle ze śliwkami. Śliwki w tym roku(...)jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków. To również okazja na wykorzystanie resztek ziemniaków . Lubicie knedle? Te śliwkami również? Knedle ze śliwkami Składniki: ½ kg ugotowanych i ziemniaków 300 g pszennej mąki 1 jajko 7 śliwek 100 g kokosowych wiórków 100 g masła cukier do posypania Ugotowane i odparowane ziemniaki zmiksuj lub przeciśnij przez praskę. Zrób kulę i połóż na stolnicy
codojedzeniawanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Piekłam ją w niedużej foremce o średnicy 23 cm z cienkim kominem po środku. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanka oleju Jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną(...)ubitej piany dodajemy olej i jogurt. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszką manną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Podajemy z lukrem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyśrednicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki soku z limonki Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy(...)przesiewamy razem z sodą i proszkiem. Do masy jajecznej dodajemy masę szpinakową, dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy partiami mąkę, cały czas delikatnie mieszając. Formę dokładnie natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy. Gdy przestygnie delikatnie wyjmujemy
Kulinarne przygody GatityDodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc. składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 100 g płatków migdałowych wykonanie: Do miski przesiewam(...)minut). Na koniec wsypuję płatki migdałowe (zostawiając nieco do dekoracji) i delikatnie mieszam. Całość przelewam do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekoruję babkę lukrem i posypuję prażonymi płatkami migdałowymi
babka w formiewanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Piekłam ją w niedużej foremce o średnicy 23 cm z cienkim kominem po środku. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanka oleju Jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną(...)ubitej piany dodajemy olej i jogurt. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszką manną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Podajemy z lukrem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymargaryny • 50 ml wody • 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA : • 1 kg twarogu sernikowego • 160 g cukru • 2 cukry waniliowe • 3 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżka mąki pszennej • 100 g roztopionego masła • 100 g rodzynek, namoczonych w ciepłej wodzie • sok z 1/2 cytryny JABŁKA : • 1,5 kg jabłek • 1/2 szkl. cukru • 1 łyżeczka cynamonu • sok z 1/2 cytryny • niewielka(...)wody, do ubitych jajek stopniowo dodajemy margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i cynamonem, dokładnie mieszamy, masę przekładamy do prostokątnej formy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 175-180 stopni, piec ok. 20 minut, zostawić do ostygnięcia. Masa serowa : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, mieszamy, dodajmy
KUCHNIA POLSKAcynamonem. Całość ozdobiona wcześniej przygotowanymi pierniczkami. Może to jakiś pomysł dla Was na te święta? Składniki na ciasto: 300g masła 300g cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 300g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Dodatkowo: 500ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki cynamonu(...)drugim cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy oraz esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch okrągłych foremek do pieczenia wysmarowanych masłem i posypanych bułka tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 º C. Odstawiamy do ostygnięcia Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Całość przekładamy do szprycy i wyciskamy połowę śmietanki na biszkopt. Zakrywamy
wysmienitySkładniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny z masłem np. Kasia (1 kostka) 1/2 litra mleka 100 g wiórków kokosowych Masa czekoladowa 1 budyń czekoladowy 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny z masłem np. Kasia(...)mleka 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościżółte śliwki, które dostałam od sąsiadki mojej mamy. Idealnie sprawdziły się w cieście! tortownica o śr. 26cm Składniki: 5 jajek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szklanka cukru, 1 budyń waniliowy (40g), łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli(...)wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem. Kruszonka: 100g masła lub margaryny
Z miłości do słodkości