bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:367/587)

Dyniowy chleb na drożdżach 130

maraton. Dzisiaj upiekłam dyniowy chleb na drożdżach . Chleb jest delikatny w smaku i bardzo pulchny. Piekłam go na kamieniu do pizzy. Bardzo lubię wypieki z dyni. Od dawna piekę bułki , chleb i słodkie wypieki z dyni surowej bądź pieczonej. Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo. Wartość odżywcza dyni to przede wszystkim bogactwo witamin(...)możecie użyć jej do wypieków. Dyniowy chleb podany do dyniowej zupy na pewno zadziwi przyjaciół i rodzinę. Dyniowy chleb Składniki: na 2 bochenki 500 g mąki grahamki 700 g pszennej mąki 800 ml zimnej wody 60 g świeżych drożdży 180 g utartej dyni 100 g pestek dyni 1¼ łyżki soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie

codojedzenia
Knedle ze śliwkami i kokosem 106

Korzystam z czasu i sezonu na śliwki, więc dzisiaj zapraszam na pyszne knedle ze śliwkami. Knedle ze śliwkami…Jak zwykle pyszne i puszyste knedle ze zrumienioną bułką…Wcale nie. Tym razem zrumieniłam kokosowe wiórki na maśle i kokosowym oleju. Lubicie knedle ? Ja uwielbiam, więc dzisiaj pozwoliłam sobie na węglowodanową bombę, knedle ze śliwkami. Śliwki w tym roku(...)jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków. To również okazja na wykorzystanie resztek ziemniaków . Lubicie knedle? Te śliwkami również? Knedle ze śliwkami Składniki: ½ kg ugotowanych i ziemniaków 300 g pszennej mąki 1 jajko 7 śliwek 100 g kokosowych wiórków 100 g masła cukier do posypania Ugotowane i odparowane ziemniaki zmiksuj lub przeciśnij przez praskę. Zrób kulę i połóż na stolnicy

codojedzenia
Babka jogurtowa 210

wanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Piekłam ją w niedużej foremce o średnicy 23 cm z cienkim kominem po środku. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanka oleju Jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną(...)ubitej piany dodajemy olej i jogurt. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszką manną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Podajemy z lukrem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Zielona babka piaskowa z lukrem 171

średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego  150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki soku z limonki Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy(...)przesiewamy razem z  sodą i proszkiem. Do masy jajecznej dodajemy masę szpinakową, dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy partiami mąkę, cały czas delikatnie mieszając. Formę dokładnie natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy. Gdy przestygnie delikatnie wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
babka majonezowa z migdałami 160

Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc. składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 100 g płatków migdałowych wykonanie: Do miski przesiewam(...)minut). Na koniec wsypuję płatki migdałowe (zostawiając nieco do dekoracji) i delikatnie mieszam. Całość przelewam do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekoruję babkę lukrem i posypuję prażonymi płatkami migdałowymi

babka w formie
Babka jogurtowa 719

wanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Piekłam ją w niedużej foremce o średnicy 23 cm z cienkim kominem po środku. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanka oleju Jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną(...)ubitej piany dodajemy olej i jogurt. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszką manną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Podajemy z lukrem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
SERNIK Z JABŁKAMI 136

margaryny • 50 ml wody • 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA : • 1 kg twarogu sernikowego • 160 g cukru • 2 cukry waniliowe • 3 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżka mąki pszennej • 100 g roztopionego masła • 100 g rodzynek, namoczonych w ciepłej wodzie • sok z 1/2 cytryny JABŁKA : • 1,5 kg jabłek • 1/2 szkl. cukru • 1 łyżeczka cynamonu • sok z 1/2 cytryny • niewielka(...)wody, do ubitych jajek stopniowo dodajemy margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i cynamonem, dokładnie mieszamy, masę przekładamy do prostokątnej formy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 175-180 stopni, piec ok. 20 minut, zostawić do ostygnięcia. Masa serowa : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, mieszamy, dodajmy

KUCHNIA POLSKA
Ciasto piernikowe z cynamonową śmietanką i pierniczkami. 120

cynamonem. Całość ozdobiona wcześniej przygotowanymi pierniczkami. Może to jakiś pomysł dla Was na te święta? Składniki na ciasto: 300g masła 300g cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 300g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Dodatkowo: 500ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki cynamonu(...)drugim cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy oraz esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch okrągłych foremek do pieczenia wysmarowanych masłem i posypanych bułka tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 º C. Odstawiamy do ostygnięcia Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Całość przekładamy do szprycy i wyciskamy połowę śmietanki na biszkopt. Zakrywamy

wysmienity
PRZEKŁADANIEC KOKOSOWO - CZEKOLADOWY 162

Składniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny z masłem np. Kasia (1 kostka) 1/2 litra mleka 100 g wiórków kokosowych  Masa czekoladowa 1 budyń czekoladowy 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny z masłem np. Kasia(...)mleka 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 158

żółte śliwki, które dostałam od sąsiadki mojej mamy. Idealnie sprawdziły się w cieście! tortownica o śr. 26cm   Składniki:    5 jajek,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  200g masła lub margaryny, szklanka cukru,  1 budyń waniliowy (40g),  łyżeczka proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki cynamonu,  łyżka cukru waniliowego,   szczypta soli(...)wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem. Kruszonka:   100g masła lub margaryny

Z miłości do słodkości
Wiosenna baba 98

zrobić taką wiosenną babkę? Nic! Baba jak malowana i do tego wiosenna, czegóż chcieć więcej! - Składniki 100 ml majonezu  kieleckiego - 100 g mąki ziemniaczanej - 70 g mąki luksusowej pszennej typ 550 u mnie  Młynomag - 180 g cukru u mnie - 4 jajka - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią   Skworcu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli(...)waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamy babkę z formy i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy ją na talerz . Smacznego! Polecam! Baba

Z Kuchni Do Kuchni
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 246

Składniki Krem 500 g serka mascarpone 200 g chałwy 1 opakowanie Śnieżki 200 g kremówki 100 g cukru pudru Ciasto 8 jajek (białka i żółtka osobno) 150 g mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550) 250 g orzechów włoskich zmielonych 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia 1 szklanka mocnej kawy 2 łyżki(...)Ubijając dodajemy porcjami cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać tym razem delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną. pieczemy w 170 stopniach ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę i dwukrotnie upuszczamy ją na blat/ziemię z wysokości ok 50-60 cm. Odstawiamy blachę

Mieszam w Garnku
Kruche koszyczki z jajeczkami 152

znajduje się po kilku sztuk kolorowych jajeczek. Pomysłowa propozycja na świąteczną przekąskę. Polecam! ;)     Składniki: (na ok. 30 sztuk) Ciasto kruche: 180 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 80 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Twarożek truskawkowy: 180 g twarogu półtłustego 120 g dżemu truskawkowego 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kolorowe jajeczka, np. z czekolady Przygotowanie: Ciasto(...)wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować i dużą szklanką wykrawać koła. Wykleić nimi foremki do kruchych babeczek, które uprzednio wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Babeczki kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Z ciasta uformować również wałeczki, skręcając je wokół siebie, tworząc uchwyty koszyczków. Foremki z ciastem, a także uchwyty wstawić do lodówki na 15 minut. W międzyczasie

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO IZA 179

stąd mój pomysł na takie ciasto. Polecam spróbować robiłam go na Święta Bożego Narodzenia i wszystkim bardzo smakował. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3/4 szklanki cukru kryształ 250 g margaryny (1 kostka) 1/2 litra mleka 1 łyżka kakao 1 esencja rumowa Dodatkowo: dżem(...)momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia  i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartej tortownicy o wymiarach 12 x 30 cm lub keksówki. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa- ugotować budyń w 1/2 litra mleka - przestudzić. Następnie margarynę utrzeć

Ciastka - domowe słodkości
Chałka 141

przynosiła wysokich zarobków), a jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez  autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka(...)poniższych zdjęciach, chałka udała mi się wyśmienicie, mimo że robiłam ją po raz pierwszy. Nie tylko wygląda pięknie, ale również smakowała wyśmienicie, zniknęła błyskawicznie. Polecam!  Składniki : 500g mąki pszennej 20g suszonych drożdży lub 40g świeżych 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 0,5 szklanki wody 1 jajko 1 białko 1 łyżeczka soli Przygotowanie : Zaczyn - drożdże utrzeć z 1 łyżką

Codzienne Gotowanie
Zebra 124

tego względu, że ciasta tego typu lubię jeść urywając kawałek palcami, tak mi lepiej smakuje ;) A oto przepis na to cudo ;) Składnika: 5 jajek 2,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1/2 szkl. gazowanej pepsi (u mnie woda gazowana) 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie Białka ubić na sztywno z cukrem, do ubitych(...)pepsi (wodę gazowaną). Gładkie ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao i kilka kropli aromatu rumowego. Okrągłą formę (ok 20 cm śr.) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut, po upieczeniu można polać polewą czekoladową bądź

Motylkowa Kuchnia
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 302

świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej      Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zmielone orzechy, cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową, sól, mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Dokładnie siekamy

Rozpustne gotowanie
Biszkopt z jabłkami 193

sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla mnie mogą być wszędzie :))) Przepis pochodzi z książki "O jabłkach" E.Mórawskiej Składniki: 4 jajka 250 g mąki pszennej 250 g cukru 100 g miękkiego masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżka octu 4-5 małych jabłek (ok.400-500g) Posypka 1 łyżka cukru(...)cukrem przez 3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Tortownice o średnice o 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Wylewamy ciasto a na wierzch układamy pokrojone jabłka. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy przez 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce

Delicious Titbits
Babka pomarańczowa 164

przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki:    150g mąki pszennej,  120g mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru pudru,  5 jajek,  200g masła lub margaryny,  pomarańcza,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki śmietany(...)obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Inspiracja:  Wypieki z pasją

Z miłości do słodkości
Lekkie owocowe kuszenie 168

Składniki 4 jajka pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej poncz/ kawa Jacobs 2 lyżki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody Galaretka .galaretka czerwona .drobno pokrojone jabłuszka Masa piankowa:  4 białka pół szklanki cukru do posypania czekolada w wiórkach Wykonanie:  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną(...)jednym żółtku. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym

Z Kuchni Do Kuchni
Marchwiowe z lukrem królewskim 357

oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych 1 3/4 szk mąki pszennej Lukier królewski 1 szk cukru pudru 1 białko barwnik zielony barwnik pomarańczowy marcepan na marchewki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej(...)Dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z serem i jagodami 121

opublikować. Wspaniałe słodkie drożdżówki z serem i jagodami, dokładnie takie jak lubię. Bazowałam na  tym przepisie, choć nie do końca. Przepis na 16 – 18 bułeczek . 600 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła lub margaryny 1 jajko rozmącone 8 g suchych drożdży 1 i 1/8 szklanki mleka w temperaturze pokojowej Nadzienie(...)Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki pozostawić jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Truskawki pod kruszonką 132

Czas czytania: 4 min Najszybszy pieczony deser na upalne dni, to truskawki pod kruszonką. Na zewnątrz upały w domu gorąco i pewnie nie macie ochoty na

SprawdzonaKuchnia.pl
Precle bawarskie 88

Precle bawarskie Pyszna, chrupiąca przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli – szczególnie jako przegryzka do piwa Z przepisu uzyskamy 4 dość duże precle, jeżeli

Blog z Apetytem
Chleb pszenno-żytni 84

białej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko robimy się znowu głodni. Dlatego warto wybierać odpowiednie pieczywo. Niestety dobre pieczywo często dość ciężko znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa. Może warto więc upiec(...)chlebowego żytniego , który upiekłam inspirując się przepisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu. Chleb pszenno-żytni - przepis na jeden bochenek Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 150g mąki żytniej, 350g mąki pszennej, łyżeczkę cukru, 1,5 łyżeczki soli, opakowanie Zakwasu żytniego, opakowanie drożdży suszonych instant, 400ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 20g siemienia lnianego + 5g do posypania. 1. Wymieszaj w misce mąkę

Z notatnika dietetyka
Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek 187

subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub cukru wanilinowego 12g 250g masła(...)smaku toffi i jednego o smaku waniliowym 1L mleka 6 łyżek jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1,5kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki bułki tartej Dodatkowo: cukier puder do posypania Spód: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną

Mała Cukierenka
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 129

Knedle 6 bu łek kajzerek ½ litra bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g bekonu, drobno posiekanego 2 ca łe jajka 250ml letniego mleka 250 g m ąki pszennej ma ły pęczek zielonej pietruszki posiekanej 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy(...)tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę

mojej kuchni
Puszyste, proste ciasto jogurtowe ze śliwkami i kardamonem 125

stopniach, do suchego patyczka."]} Drukuj Puszyste, proste ciasto jogurtowe ze śliwkami i kardamonem Składniki 3 jajka 1 szkl. jogurtu naturalnego 3/4 szkl. cukru 1/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kardamonu mielonego szczypta soli kilka kropel aromatu śmietankowego 1 kg śliwek Sposób przygotowania Do jednej miski wbijamy jajka, dodajemy olej(...)suchych, dodajemy aromat śmietankowy i mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto nie daje się wymieszać, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu. Wykładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy połówki śliwek środkiem do góry. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/puszyste-proste-ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami-i-kardamonem/ MieszamWGarnku Artykuł Puszyste, proste ciasto jogurtowe ze śliwkami

Mieszam w Garnku
Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką 119

drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko Kruszonka: 80 g masła 150g mąki pszennej 100 g domowego cukru waniliowego Masa serowa: 250 g sera białego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru  łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko budyń waniliowy 1,5 szkl jagód(...)suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam do formy. Przykrywam i odstawiam na ok 30 minut. Masa serowa: Ser, śmietanę, jajko, ekstrakt i cukier dokładnie rozdrabniam widelcem

Smakołyki Asi
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 135

Knedle 6 bu łek kajzerek ½ litra bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g bekonu, drobno posiekanego 2 ca łe jajka 250ml letniego mleka 250 g m ąki pszennej ma ły pęczek zielonej pietruszki posiekanej 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy(...)tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę

w mojej kuchni
Sernik wiedeński 174

zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 1 kg zmielonego tłustego twarogu (najlepiej dwukrotnie w maszynce do mielenia) 10 jajek 250 g masła 300 g drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo(...)masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forma powinna mieć średnicę co najmniej 26 cm, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na półkę niżej niż środkowa półka. Na dno piekarnika wstawiamy małą formę do której wlewamy wrzącą wodę. Pieczemy około 60 minut. Sernik wyrośnie, jednak

psgotujemy
Bułeczki z gyrosem 127

Drożdżowe bułeczki  nadziane gyrosem z kurczaka doskonale sprawdzą się teraz jako rozgrzewająca przekąska na ponure jesienne dni. Możemy zjeść je na śniadanie lub kolację albo

Kolorowa kuchnia Elki
Kostka wiśniowa 227

szklanki likieru wiśniowego lub mocnej herbaty, osłodzonej, z dodatkiem soku z cytryny i wódki/spirytusu ( opcjonalnie ) Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo(...)składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty

Opowieści z piekarnika
Chleb z maslem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem 151

chleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków.  Ciasto to nic innego jak fiński chleb żytni , którego pieczenie weszło mi w krew i dopracowałam jego wypiek do perfekcji, ach te nacięcia i chrupiąca skórka... Wzięłam połowę zagniecionego ciasta i przygotowałam to CUDO!  Rodzina pożarła cały chlebek jeszcze(...)gorący w 5 minut. Chleb z masłem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem proporcja na 2 niezbyt duże chlebki ciasto: 225 g mąki żytniej 720 300 g mąki pszenne 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 1 czubata łyżka soli 300 ml ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła masełko: duża garść natki pietruszki lub wg własnego smaku ew. kilka listków bazylii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pszenne. 147

Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem.Dlatego polecam Wam pyszne mięciutkie bułeczki domowej roboty. Składniki: 0,5 kg maki pszennej 30 g drożdży 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować(...)gładkie ciasto. Ja wyrabiam mikserem bo ciasto jest dość rzadkie. Na koniec wyrobić chwilę ręcznie. Można podsypać mąka, jeśli za bardzo się klei, ale nie za dużo, żeby bułki nie były  twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i  zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki. Kiedy podwoi objętość wyłożyć  na stolnicę i formować bułeczki. Ja robię z ciasta wałek

Agusiowe smakołyki
Babka cytrynowa. 227

wykonania używa się rozpuszczonego , gorącego masła i to sprawia ,że ciasto jest bardzo delikatne i pyszne. Składniki: na małą foremkę do babki 4 jajka 150 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z jednej cytryny,bez białych błonek Sok z jednej cytryny Jajka ubijamy na jasny(...)tylko połączenia się składników.Masło Roztapiamy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta ,miksujemy. Sok i skórkę dodajemy na końcu ,miksujemy krótko i Ciasto przelewamy do foremki natłuszczonej i wysypanej Bułką tartą.Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Po przestygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Ladylaura.
Babka czekoladowa 141

domów ☺ 1 godzina 3 foremki o średnicy 14 cm składniki: 2 jajka 150 g cukru 4 łyżki kakao 150 g płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta sody duża szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji użyłam masę korówkową, wiórki koksowe i startą na średnich oczkach gorzką czekoladę ☺ wykonanie(...)masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego

Ania i Marcin gotują
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 240

CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy(...)Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut do 1 godziny (do suchego patyczka). Studzimy i rozcinamy na dwa krążki.  Składniki na krem

Życie zamknięte w smaku
Murzynek- wilgotny i puszysty 4025

Polsce ciastem. Palce lizać ;) Składniki: 200 g masła 1,5 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 4 czubate łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 duże jajka w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Cukier, ekstrakt, kakao, masło oraz mleko zagotować. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki i odstawić(...)cynamonem, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie wmieszać ją do ciasta kakaowego za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej keksówki o długości 25-30 cm. Piec w 180 st.C około 35-45 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ostudzonego murzynka polać odstawioną wcześniej polewą

Nastoletnie Wypiekanie
chrupiące bułki pszenno-grahamkowe z czarnuszką... 132

Składniki: drożdże 30 gram, woda ciepła 350 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 3 szklanki czubate, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka czubata, olej rzepakowy 4 łyżki, czarnuszka Royal Brand - ile potrzeba do misy robota wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i hakiem zamieszać, zostawić na 15 minut - wsypać obie mąki, sól, wlać(...)odklejone od misy ciasto zostawić w misie przykryte talerzem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny wyrośnięta ciasto zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie krótko wyrobić i uformować 6 większych bułek, nożem naciąć na krzyż, posmarować ciepłą wodą i posypać czarnuszką tyle, ile lubisz piec w 200 C 30 minut, grzanie góra/dół, następnie zmienić na teromoobieg

W Mojej Kuchni Lubię
z budyniem, wiśniami drożdżówka... 148

Składniki: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 4 łyżeczki, mleko 3,2% 500 ml, drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, mąka pszenna 500 dag, cukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania(...)odlać niepełną szklankę mleka i wymieszać budyń z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać budyń, mieszając zagęścić, budyń wystudzić - blaszka 24x29 cm, wysmarować masłem i tartą bułką posypać, ciasto wyrośnięte dać do blaszki, na ciesto dać budyń na budyniu i cieście porozkładać wypestkowane wiśnie, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piec w 200 C około 45-50 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami 289

masła w temperaturze pokojowej 1 szkl. cukru 1/4 szkl. mleka w temperaturze pokojowej opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej 100 g suszonej żurawiny cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą, jasną masę. Dodaj(...)szczyptą soli, a następnie razem z żurawiną delikatnie wmieszać do ciasta. 2.  Gotową masę przelać do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180 st. C około 40-45 minut do zezłocenia ( polecam zrobić test "suchego patyczka"- jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone

Nastoletnie Wypiekanie
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 196

tort :) Śliwki i kawa tworzą znakomite połączenie, dopełnione czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami na wierzchu... CIASTO ŚLIWKOWO-KAWOWA FURORA przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~4 jajka ~szklanka mąki pszennej ~nieco mniej niż 3/4 szklanki cukru trzcinowego ~płaska łyżka kakao ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~2 duże śliwki węgierki, drobno posiekane Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto

chili & sugar
Tartaletki z kremem karpatkowym 82

krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Składniki na kruche tartaletki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 żółtka 75 g cukru pudru Mąkę należy przesiać na stolnicę lub jak u mnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej(...)się cackać).  Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut.  Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina).  Do ciasta

ClauditteMissCooking
Kruche tartaletki z czekoladą 99

Niebo w gębie !!! Składniki na kruche tartaletki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 żółtka 75 g cukru pudru Mąkę należy przesiać na stolnicę lub jak u mnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę).  Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy(...)się cackać).  Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut.  Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina).  Do ciasta

ClauditteMissCooking
Słodkie Precle czyli Niedzielne Śniadanie odc.21 118

Napiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 279

"20 lat minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks ! Długo nie

charlotte gotuje
Wielkanocne zajączki 163

Jeśli chcecie sprawić frajdę domownikom i podać słodkie bułeczki w kształcie króliczków to zapraszam po przepis. Są puszyste, rumiane i strasznie smaczne :) Do wypieku zajączków idealnie

Apetyczna babeczka