bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:353/587)

Ciasto Ptasie mleczko na mleku skondensowanym z malinami 200

blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego  -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki(...)sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą,  Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka. MASA  Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru  oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka Inka. 183

smacznie. Zbliżają się święta wielkanocne, więc myślę, że ten przepis, może Wam się przydać. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka 2 pełne łyżki kawy Inki Lukier: 1 łyżka kawy Inki(...)proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy i porcjami wlewać roztopioną margarynę, cały czas miksując. Część ciasta, wyłożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Kawę Inkę wymieszać z mlekiem i wlać do pozostałego ciasta. Wymieszać łyżką i przełożyć do formy, na jasne ciasto. Piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem, około godzinę. Przygotować

Agusiowe smakołyki
Łatwy, Kakaowy Przekładaniec 149

upiecze się mu coś pysznego ;) Składniki na tortownicę 18 cm na tortownicę 24 podwajamy składniki Ciasto: 2 jajka kl M  1 czubata szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 110 g margaryny Palma 80 ml mleka Masa serowa: 200 g sera kremowego, twarogowego 100 ml śmietanki 30-36 % 1-2 łyżki(...)opakowania śmietan fixu kakao do oprószenia dżem truskawkowy lub rabarbarowy 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą. 3. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy. 4. Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej roztrzepujemy jajka z cukrem i mlekiem. Suche

Gotowanie...to proste !
Babka Advokatowa 175

całego serducha na święta :) Składniki: 4 jajka kl. L lub 5 jajek kl. M 150 g cukru 150 ml oleju np. rzepakowego 150 ml advokatu 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej na polewę: niecałe 20 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka(...)znów krótko miksujemy. 3. Na sam koniec dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz esencję waniliowej, krótko miksujemy i wylewamy do foremki z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w 180 stop przez około 45-55 minut do tak zwanego suchego patyczka, patyczek wbity w ciasto musi być suchy. 4. Upieczoną babkę po lekkim przestudzeniu wyjmujemy

Gotowanie...to proste !
Kotlety sojowe w cieście serowym z curry 142

Przyznam, że rzadko przyrządzam kotlety sojowe, ale jeżeli już to najczęściej panieruję je w bułce tartej lub przygotowuję w zalewie octowej - klik .  Jednak tym razem kotlety usmażyłam w cieście serowym z mocną wyczuwalną nutą curry. Wyszły przepyszne! To idealna propozycja nie tylko dla miłośników tego typu dań, bo zapewniam, że nie jeden mięsożerca skusi się na taki obiad. Polecam(...)listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sos sojowy (wg smaku) pieprz Ciasto: 1 szklanka mleka 1 jajko 100g maki pszennej 100g żółtego sera 1 łyżeczka curry (lub wg gustu) sól Ponadto: mąka pszenna do oprószenia olej do smażenia Kotlety sojowe zalać gorącym wywarem i gotować lub moczyć przez około 15-20 minut. W międzyczasie przygotować ciasto

Di gotuje
Babka pomarańczowa 147

zobaczymy, niemniej odświeżam przepis na babkę piaskową z nutą pomarańczy. Pyszna , delikatna i .... pomarańczowa;) SKŁADNIKI: 1 p. masła 4 jaja 1 szkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczowa kandyzowana likier pomarańczowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku pomarańczowego cukier waniliowy(...)dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę kandyzowaną pomarańczową i aromat . Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było grudek. Formę do babki posmarować masłem i opruszyć bułką tartą, napełnić do 3/4 wysokości i piec ok 30-40 min. w temp 195- 200 st C (sprawdzić patyczkiem). Babkę ostudzić i przygotować lukier:  Cukier puder

Z Marcepanem
Prosty tort śmietanowy 200

jest bardzo uniwersalny i pozwala dopasowanie smaków. Popularność tego typu tortu widoczna jest również na różnego rodzajach imprezach i przyjęciach. Polecam ! Składniki: ciasto 200 g cukru 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 180 g mąki tortowej(1 szklanka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 4 jajka krem 500 ml śmietany(2 opakowania po 250 ml) 400 g brzoskwiń(...)sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. studzimy. Brzoskwinie odsączmy z zalewy. Kroimy w kostkę. Syrop zostawiamy. Syrop łączymy z wodą. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix

Ciasta z tradycjami
Ciasto Biedronka 226

łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 250 g masła Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe wiórki kokosowe, do oprószenia  Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie(...)przesiane mąki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub łyżki. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem budyniowo - maślany: Połowę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Resztę

Opowieści z piekarnika
Ciasto Czekoladowa Śliwka 888

pół z mleczną, jeśli nie lubicie gorzkiej tak jak ja ;) może być też czekolada deserowa ) 100 g masła Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo(...)suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.   Krem budyniowo - maślany: Połowę ilości

Opowieści z piekarnika
Babka karbowana jogurtowa. 147

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 średniego jabłka lub 1 małe 1/2 cytryny 1 szklanka oleju lukier lub polewa i kolorowa posypka do dekoracji Sposób wykonania :   M ąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną , proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczka, a następnie skrop dokładnie sokiem wyciśniętym z cytryny. Jajka(...)rózgą cukierniczą dodawaj stopniowo mąkę. Na koniec dodaj starte jabłko i delikatnie wymieszaj wszystko razem. Gotowe ciasto przelej do karbowanej formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C przez około 50 minut. Po wystudzeniu babkę oblej polewą, lukrem i posyp kolorową posypką

Przepisy i porady kulinarne
Murzynek z mąki pełnoziarnistej i gruszki. 154

leniwych. Nie ma żadnego ucierania, ubijania i dokładnego mieszania, a takie przepisy to ja naprawdę bardzo, bardzo lubię. :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej  200 g mąki  pszennej 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 150 g cukru trzcinowego 250 mil maślanki 250 mil wody gazowanej 200 oleju 3 łyżki kakao łyżeczka przyprawy korzennej 1/4 łyżeczki soli 3 gruszki cukier(...)byle jak. Nie za długo aby nie uwolnić glutenu, wiadomo ten gość jest złośliwy i może nam zaszkodzić. Spód tortownicy 27 cm  smarujemy tłuszczem i posypujemy obficie bułką tartą. Boków nie smarujemy, aby ciasto miało się pod czym wspinać.  Obrane gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wierzch nacinamy kilka razy nożem i układamy na cieście, lekko dociskając

Dieta moja pasja
Lekkie ptasie mleczko z malinami na mleku skondensowanym 367

blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego  -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki(...)sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą,  Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka. MASA  Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru  oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka gotowana 131

gotowaną.  Babka jest pyszna i rozpływa się w ustach.  Idealna na święta, jak i do popołudniowej herbaty.  Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1 kieliszek (25 ml) wódki Margarynę "Kasię" roztapiamy(...)cytryny i wódkę.  Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę.  Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą.  Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody.  Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową  i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego

Pyszności Słodkości
Szybkie kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 1367

połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi.   Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek budyń waniliowy 60 g ziarenka z połowy laski wanilii pół szklanki oleju słonecznikowego 140g cukru pudru(...)pieczenia oraz cukier puder. 3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka. 4. Podzielić powstałą kruszonkę na 2 w miarę równe części. 5. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia 6. Jedną z części kruszonki zagnieść odrobinę mocniej i wyłożyć/wylepić spód blachy. Jeśli kruszonka jest zbyt krucha dodać odrobinkę oleju, jeśli jest

KreatywnePiny
Pierogi z mięsem 201

Składniki na ciasto  (około 50-60 pierogów) 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek oleju 1 jajko rozbełtane 1 łyżeczka soli Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uwaga - zamiast jajka, oleju i wody można dodać do mąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne szklanki mleka na 500 mąki(...)farsz około 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, mielone ziele angielskie i gałka muszkatołowa do smaku olej do smażenia  3 łyżki bułki tartej Przygotowanie  farszu   Drobno pokrojoną cebulę  smażymy na rozgrzanej patelni .   Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do smażącej się cebuli. Kiedy cebula się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka marchewkowa 230

może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek. Składniki:  2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej   200 g masła200 g masła   4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki tartej, odsączonej marchwi(...)pudru. do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Muffinki z kremem czekoladowym 177

wyjadać samego kremu, przygotowałam muffinki. Połączenie idealne - puszyste babeczki przełożone masą czekoladową, przepędziły wspomnienia po nieudanym biszkopcie :)    Składniki (na 10 szt muffinek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 kopiaste,łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki jogurt naturalnego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju masa czekoladowa 200 g miękkiego masła 150 g gorzkiej(...)jogurtem na gładką masę, pod sam koniec wlać olej i wymieszać. Masę jajeczną przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem i podsypać lekko bułką tartą. Napełniać ciastem 3/4 wysokości formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok.15-20 minut. Gotowe muffinki odstawić by przestygły. Krem czekoladowy - czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka

pink envelope
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 1123

malinami i lekką budyniową pianką, Wspaniałe, rozpływające się w ustach ciasto. Po prostu pycha. ! Przepis pochodzi z   TEJ strony. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 5 żółtek 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe(...)folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia. Średnią blachę o wymiarach  33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką 180

malinami dałam tym razem brzoskwinie z puszki i zmieniałam budyń  waniliowy , na budyń karmelowy. Przepis wzięłam z tej strony Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 5 żółtek 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki(...)folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia. Średnią blachę o wymiarach  33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili

Na słodko lub wytrawnie
szybka drożdżówka z kruszonką... 186

mąka pszenna 30 dag, drożdże suche 1 opakowanie, mleko ciepłe 125 ml, jajka 1 sztuka, masło 5 dag, cukier 10 dag, sól - szczypta, rodzynki 5 dag KRUSZONKA: mąka pszenna 12 łyżek, cukier 5 łyżek, masło 7 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie do mąki w misie robota dodać suche drożdże, sól i hakiem wymieszać dodać cukier, jajko i letnie(...)pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić na 20 minut piec w 200C około 35 minut i wyjąc ciasto wystudzone z keksówki - nam smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 183

francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko nam fantazja podpowie!   Składniki:( 12 szt )Ciasto :- margaryna – 40 g– drobny cukier – 150 g– mąka pszenna – 120 g– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – 1 szczypta– cynamon – 1 łyżeczka– jajko – 1 szt– mleko(...)śmietana 30 % – 100 mlSposób przyrządzenia: Ciasto :Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ).W osobnym  garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.Nakładamy ciasto do foremek  ( u mnie jak zwykle silikonowe

Ostra na Słodko
Duńskie bułki z parówką 205

Dzisiaj mam dla Was nietypowe bułeczki, bo z parówką. W dzisiejszym świecie, gdzie połowa ludzkości ogarnięta jest manią zdrowego żywienia, parówki często określane są mianem zła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i suchych drożdży... 231

Składniki: jajka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, masło lub margaryna 10 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, drożdże suche 1 opakowanie, śliwki węgierki 22 sztuki jajka "XL", cukier, sól hakiem w robocie wymieszać, palmę roztopić i wlać do niej zimne mleko i można od razu wlać do misy z jajkami i dalej mieszać(...)zostawić na 1 godzinę lubimy ciasto nie za wysokie dlatego te ilość rozdzielam na 2 foremki tortownica 20 cm i keksówka 22 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek i poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem ciasto piec w 200C około 40 minut i z blaszek dopiero wyjąć jak wystygną

W Mojej Kuchni Lubię
Babka gotowana 255

jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem.  Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1 kieliszek (25 ml) wódki Margarynę "Kasię" roztapiamy(...)sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Ciabatta z oliwkami 94

mieszamy w misce drewnianą miską. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 9-17 godzin. Ciasto właściwe: 1 i 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki drożdży instant 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej 1,5 łyżeczki soli 100 g oliwek Dodajemy te składniki do miski z zaczynem (oliwki siekamy na plasterki) i wyrabiamy, najlepiej mikserem z hakiem(...)stopni. Wstawiamy bułeczki, na dno piekarnika wysypujemy kostki lodu (lub spryskujemy wodą ścianki piekarnika, by powstała para) i pieczemy ok. 12-20 minut, w zależności od wielkości bułek. W każdym razie po 12 minutach trzeba sprawdzić i pilnować. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Jagodzianki 113

Dzisiaj mamy dla Was przepis wykorzystujące letnie dary z lasu. Wybraliśmy się na spacer, aby zebrać pyszne jagody. Odrobinę monotonne to zajęcie, ale jakże satysfakcjonujące kiedy

niecodziennikpary
Miękkie i puszyste faworki na #tlustyczwartek 220

Czy wiecie, że tłusty czwartek lada monent? Napewno już wiecie, wirtualny tłusty czwartek jest już wszędzie, dookoła nas ;) U mnie też już jest ;) Zapraszam Was na

Życie zaczyna się w kuchni
ślimaczki z serem i cynamonem 195

Tym razem coś drożdżowego na słodko.  Jedni mówią różyczki inni ślimaczki ale nazwa nie jest tak istotna jak smak a ten jest maślany i cynamonowy

Wypieki Rene
Bułeczki jogurtowe. 153

     Pyszne, mięciutkie, pulchniutkie bułeczki, w sam raz na śniadanie. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, gdy smarując je masłem czuję zapach świeżego pieczywa zmieszany z

Rozpustne gotowanie
Dyniowe bułeczki 191

Założę się, że samą opowieści o dyniowym puree nie przekonałabym nikogo do zapchania swojego zamrażalnika pomarańczową papką. Proponuję zatem, zrobić mały test. Przygotujcie puree z ćwiartki

Zapiski Młodej Żony
Chleb razowy żytni 80% 183

 Zaczyn 325 g:2 łyżki zakwasu żytniego125 g maki żytniej razowej150 g wodyCałość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin.Zaparka 200 g:100

Grahamka, weka i kajzerka
Kopytka 113

dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka pszenna * 1 jajko * sól Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę. W misce podzieliłam je na 4 równe części. Jedną część wyciągnęłam (nie wyrzucałam) a w to miejsce wsypałam mąkę(...)którego odcinałam nożem po skosie kawałek ciasta. Wrzucałam do gotującej się wody i wyciągałam kiedy wypłynęły na wierzch i zaczęły delikatnie puchnąć. Podałam w tradycyjny sposób, czyli z bułką tartą zarumienioną na maśle. Dodam jeszcze, że wybieram zawsze żółte ziemniaki. Nie każde nadają się na kopytka, pyzy czy chociaż frytki. Co roku sadzę albo kupuję odmianę o nazwie Bella Rosa

Pieprzyć z Fantazją
Słodkie dyniowe rogale śniadaniowe 142

mleka szczypta soli 180 g  puree z dyni 30 g stopionego masła  Do posmarowania: mleko lub roztrzepane jajko mak lub sezam Przygotowanie: W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni a na końcu stopione(...)objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu

Kocham..lubię..gotuję..
Babka rodzynkowa 152

Mąka pszenna  -25 dag Mąka ziemniaczana – 12 dag Kasza manna – 12 dag Cukier – 15 dag Margaryna – 10 dag Jajka – 2 szt Mleko – 1/2  szkl Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat pomarańczowy Rodzynki – 20 dag Rum – 2 łyżki Lukier-gotowy Jajka utrzeć z cukrem  i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki(...)proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem

ciasta i desery czyli na słodko
Proste ciasto kakaowe z wiśniami i wiórkami kokosowymi 121

kokosem. Obie wersje godne polecenia, za prostotę wykonania, szybkość a przede wszystkim za smak! Polecam serdecznie :) Składniki: 1 jajo 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżka dżemu 2 łyżki kakao 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki wydrylowanych wiśni (świeże(...)Wiśnie obtoczyć w 2-3 łyżkach mąki, otrzepać z nadmiaru mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto polać roztopioną

Kocham..lubię..gotuję..
Gulasz z klopsikami w stylu azjatyckim 160

plastry 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Do miski przekładamy mięso, jajko, odsączoną bułkę, posiekaną szalotkę, imbir oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy aby składniki dobrze się wymieszały. Z masy formujemy maleńkie klopsiki – takie „na raz”. Podsmażamy je na patelni by zrobiła(...)klopsiki i gotujemy około 15 minut aby mięso nie było surowe. Do sosu wlewamy oba sosy sojowe oraz olej sezamowy, mieszamy. W mniejszym naczyniu rozrabiamy około 2 łyżek mąki pszennej z zimną wodą i wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy aby gulasz się zagęścił. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, makaronem lub solo. Smacznego

Życie ze smakiem
Ucierane ciasto z rabarbarem 141

Póki sezon rabarbarowy trwa możemy upiec takie właśnie ciasto :) Składniki : Ciasto : - 2 jajka, - 200 g miękkiego masła, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 1/2 szklanki mleka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Rabarbarowe nadzienie : - około kg rabarbaru, - 3 - 4 łyżki cukru. Wykonanie : Rabarbar obieramy i kroimy, dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Gotujemy(...)waniliowy, żółtka i masło ucieramy, dodajemy mąki, proszek i mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie masę rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem

Przepisy Mikołaja
Kopytka 154

dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków :) Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie :) Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka pszenna * 1 jajko * sól Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę.  W misce podzieliłam je na 4 równe części. Jedną część wyciągnęłam (nie wyrzucałam) a w to miejsce wsypałam(...)którego odcinałam nożem po skosie kawałek ciasta. Wrzucałam do gotującej się wody i wyciągałam kiedy wypłynęły na wierzch i zaczęły delikatnie puchnąć. Podałam w tradycyjny sposób, czyli z bułką tartą zarumienioną na maśle. Dodam jeszcze, że wybieram zawsze żółte ziemniaki. Nie każde nadają się na kopytka, pyzy czy chociaż frytki.  Co roku sadzę albo kupuję odmianę o nazwie Bella

Pieprzyć z Fantazją
Karmelowa tarta z jabłkami 211

przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie Składniki na formę o średnicy 26-30 cm: 250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa to moze być pełnoziarnista 150 g zimego oleju kokosowego (w wersji wegańskiej) lub innej margaryny 1 banan łyżeczka cukru szczypra soli łyżeczka kardamonu i łyżeczka cynamonu(...)Wegański sos toffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej. Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać). Formę z ciastem

greenscarf
Karmelowa szarlotka z jabłkami 189

przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie Składniki na formę o średnicy 26-30 cm: 250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa to moze być pełnoziarnista 150 g zimego oleju kokosowego (w wersji wegańskiej) lub innej margaryny 1 banan łyżeczka cukru szczypra soli łyżeczka kardamonu i łyżeczka cynamonu(...)Wegański sos toffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej. Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać). Formę z ciastem

greenscarf
Paluchy drożdżowe z makiem 175

bardzo prosty i nawet dziecko nie powinno mieć z nim problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Świeże, pachnące domowe pieczywo skusi niejednego niejadka. Paluchy drożdżowe z makiem 4 szkl mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 1 jajko mak Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki o długości około 30 cm. Część ciasta zwinęłam w bułeczki. Uformowane paluchy i bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte paluchy i bułki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec 15-20 minut

Pieguskowa Kuchnia
Szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem 159

Składniki: foremka babka z kominkiem, 1,5 l 0,5 g szafranu, zmielonego, na czubek noża 1 łyżka rumu 200 g masła, miękkiego 150 ml kokosowego mleka 240 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 270 g cukru Ganache 50 g białej czekolady 60 ml kokosowego mleka 2 łyżeczki waniliowego cukru 2 łyżki kokosowych wiórków(...)szafran i kokosowe mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj szpatułką do ciasta. Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 50 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku. Wyjmij ciasto i ostudź w foremce. Ostudzone ciasto wyjmij na metalową kratkę. Rozpuść czekoladę

codojedzenia
Rustykalna szarlotka z figami 131

słodkich. I ma dwie podstawowe zalety. Pierwsza z nim to powierzchnia non-stick, czyli odporna powłoka antyahezyjna, którą zapobiega przypalaniu. A to oznacza, że koniec z natłuszczaniem i posypywaniem bułką naszej formy przed pieczeniem. Drugą jej zaletą jest wyjmowane dno. Po upieczeniu zdejmujemy górną część formy, wtedy bez problemu pokroimy ciasto lub po prostu zsuniemy je na talerz nie krusząc(...)aromaty jesieni. Rustykalna szarlotka z figami Czas przygotowania:  6 0  minut + czas chłodzenia Proporcje na formę 24 x 24 cm Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 90 g cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Farsz: 3 antonówki 2 figi 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka brązowego cukru gruby

Kulinarne przygody Gatity
Babka majonezowa 213

majonezowej :) Majonez zastępuje dodatek oleju czy masła w babce i jest niewyczuwalny (chyba, że dodacie majonez o ostrzejszym smaku- ja używam i polecam majonez Winiary) Składniki: 90 g mąki pszennej, 90 g mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki majonezu (u mnie Winiary), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 duże jajka. Przygotowanie:  Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)porcjami mąki i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do babki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to musicie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Do zdjęć użyłam Porcelanę Bogucice- Twist

Aga w kuchni
Ciasto kakaowy salceson 385

świetny, wręcz cudowny blog Zjem to z pięknymi zdjęciami i wyszukanymi przepisami;) Ten słynny salceson jadłam oczami patrząc na przepiękne fotografie. Składniki:  3 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju mały kubeczek jogurtu naturalnego cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jabłka Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne(...)pieczenia i kakao. Ponownie mieszamy rózgą na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jabłka i teraz już delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę lub inną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przekładamy masę do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka.  Ciasto wyjmujemy, studzimy, ewentualnie posypujemy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Tort Szwarcwaldzki 997

Bardzo smaczny i efektowny tort dla dorosłych z masą śmietanową, wiśniami z alkoholu. Przygotowałam go na 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool . Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 1,5 litra śmietany 30% 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek cukru pudru(...)ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, lekko

Bajeczna Kuchnia
Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki 239

stołu. Te babeczki można upiec nawet w sobotę, wystarczy nam ok. 35 minut razem z pieczeniem. Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki . (3 sztuki): składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 kopiaste łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder i żółty cukier dekoracyjny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)przekładamy do misy robota i miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści. 1/3 ciasta odkładamy i dodajemy do niego kakao, szybko mieszamy łyżką. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą, nakładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto aż do wyczerpania składników, wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babki pieczemy około 30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe babeczki z zatopioną karmelową czekoladką i kremem śmietankowym 214

Przepis nie tylko odznacza sie pysznością, ale jest również szybki i nieskomplikowany . Babeczki wychodzą naprawdę smaczne i ładnie wyrośnięte. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY(...)BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki lub opruszcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao

Domowe Torty
Babka z rodzynkami 184

Normal 0 21 Mąka pszenna   -25 dag Mąka ziemniaczana – 12 dag Kasza manna – 12 dag Cukier – 15 dag Margaryna – 10 dag Jajka – 2 szt Mleko – 1/2  szkl Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat pomarańczowy Rodzynki – 20 dag Rum – 2 łyżki Lukier-gotowy Jajka utrzeć z cukrem   i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki(...)proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem

Camilla w kuchni
Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone 126

Lekkie ciasto smaku słodko-kwaśnym z pysznym kremem z mascarpone.Idealne na gorące dni. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1,2 szklanki cukru 1,2 szklanki mąki pszennej 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Masa porzeczkowa: 250 g dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki(...)stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby spęczniała. Dżem porzeczkowy przekładamy do rondla, zagotowujemy, zdejmujemy

Bajeczna Kuchnia
Babka z makiem 232

Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie :) 20 dag miękkiego masła 1/3 szklanki cukru 6 jajek (L) 3 szklanki mąki pszennej  15 g proszku do pieczenia 125 ml mleka 30 dag masy makowej z puszki  lukier lub biała polewa czekoladowa cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję(...)koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.  Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem) Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę. Po upieczeniu, studzę babkę na kratce.  Zimną można polać lukrem lub białą polewą

Takie tam pichcenie
Ciasto drożdżowe z jagodami. 254

Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu, a potem jego pałaszowanie do herbatki ;) Pyszne, lekko wilgotne ciasto drożdżowe z jagodami - polecam próbujcie sami. Składniki: 300 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 jajko 150 ml ciepłego mleka 90 g cukru 60 g masła szczypta soli 300 g jagód Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem w dużej(...)rozczynu drożdży dodajemy mąkę, sól, jajko oraz roztopione masło, a następnie wyrabiamy. Ciasto będzie wilgotne i dość klejące.  Formę o wymiarach 30×12 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie oczyszczamy i pukamy jagody, a gdy ciasto

Symfonia smakowa
Biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką 374

łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru  Nasączenie: 120 ml wody Łyżka soku z limonki 2 łyżeczki cukru Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa) 5 -6 łyżek cukru pudru Wierzch : Około 50 dag truskawek 2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK 750 ml wrzątku Przygotowuję biszkopt, białka ubijam(...)Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką.  Ciasto wykładam  na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę  około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa,  350 ml mleka zagotowuję,  w pozostałym mieszam mąkę i budyń, mieszankę

Takie tam pichcenie
Żona organisty 199

mogę dodać zdjęcia. Ale obiecuję, że jeśli jutro jeszcze coś pozostanie z tego wypieku, to zrobię fotkę i dorzucę do tego posta. Ciasto kruche białe: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne : 3 jajka 1/2 szklanki śmietany 3 łyżeczki kakao 1 łyżka sody Masa: 1/2 litra mleka(...)dowolnym smaku Wykonanie: Składniki na ciasto kruche zagniotłam i schłodziłam w lodówce. Składniki na ciasto ciemne wymieszałam mikserem i wylałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub podsypanej tartą bułką. Na ciasto ciemne otarłam schłodzone ciasto białe i piekłam 45 min w temp.170'C. Sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie całkiem to zostawiam w piekarniku na jakieś

Ciasteczkowy Potwór
Tort kajmakowy 222

www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu listonic_name = "Tort kajmakowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe(...)pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec 20-30 minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne. Krok 2 Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą z miodem. Krok 3 Mascarpone i śmietanę ubić. Dodać kajmak

CoolinarniePL
Placek ze śliwkami kalifornijskimi 666

słynne śliwki w czekoladzie, w metalowym pudełku...to ten placek jest dla Was! Górna warstwa właśnie jest do złudzenia podobna do tych śliwek. Placek biszkoptowy ciemny -80 g mąki pszennej 500  Młyn Kopytowa -30 g mąki ziemniaczanej -200 g cukru -5 jajek -1 łyżka KAROB FRESANO Karob to doskonały substytut kakao i czekolady. -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)kontrolując od czasu do czasu. Placek orzechowy 5 jaj 150 g orzechów – pół na pół- siekane i mielone 5 łyżek cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czubate bułki tartej lub pokruszonych herbatników szkolnych Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe suche składniki wymieszane ze soba . Upiec kontrolując piekarnik. Krem 1 szklanka cukru 2 jaja 1,5 kostki

Z Kuchni Do Kuchni
Zebra 567

się leniwie..  tak..  tak to można poleniuchować.:)  Skąd pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce. Składniki  na ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. oliwy 5 jajek 1 szkl. wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka zapachu rumowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek(...)wodę, olej i zapach. Wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę z kominem natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao

Na słodko lub wytrawnie
Leniwe 157

Składniki:0.5 kg twarogu2 jajkaszklanka mąki pszennej2 łyżki masłaSposób przyrządzenia:Twaróg ucieramy z łyżką masła i żółtkami oraz dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i

upichcic
Szarlotka a może jabłecznik 422

Jesień zaczęła się już na dobre a nawet jest zimniej niż zazwyczaj o tej porze roku ale piękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia