strzał w dziesiątkę! Super! Miękkie. Nawet jak wystygną, można je jeść:) Bardzo rosną, więc odpuściłam sobie nadziewanie ich. Zrobiłam próbę nadziewania i małe gwiazdki nadziane urosły do wielkości mini bułeczek, więc nadziewałam Pierniczki Katarzynki, ale o nich napiszę w osobnym poście. Alpejskie - tak, polecam! Przepis z MW . Aha, i uwaga, pieczenie pierniczków uzależnia, nie można przestać:) widać to zresztą
Blondynka Gotujeprzerwę od brzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nożem podzielić na bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią. Najlepsze są ciepłe. Smacznego
Słodkości i nie tylkoNazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: ok. 40 minut źródło : "gotujmy.pl" Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru
Słodkości i nie tylkopowiecie na pomidorową z podsmażonymi warzywami i ziołowymi bułeczkami do zagryzania ? Ja powiem, że było przepysznie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanaleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z mąką pszenną. Tak też zrobiłam przygotowując bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaschabowe, w panierce z bułki tartej, to klasyk i żelazna pozycja polskiej kuchni. Prawie wszyscy je lubią. Zwykle też właśnie takie, zwyczajne, robię. Ale nie zawsze panieruję je w bułeczce - czasami zastępuję ją zmielonymi orzechami, otrębami czy ziarnami np. słonecznika. Jeśli jednak ktoś będzie upierał się przy bułce to ją też można "wzbogacić" dodając trochę startego parmezanu albo
Smaczna PyzaWcale nie chce mi się dzisiaj gotować a Żarłoczek dotrze dopiero na kolację . Obiadu więc nie będzie, ale będą pyszne domowe bułeczki, które każdy zje sobie tak jak lubi najbardziej - ja pewnie z samym masłem albo serem a On z wędliną. Już pachnie w całym domu ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCzasami Żarłoczek marudzi, że zawsze sypię do bułek różne "śmieci". To zdrowe i pyszne, ale chyba trochę mu się znudziło więc zażyczył sobie zwykłe, jasne bułeczki. Dostałam pozwolenie tylko na posypanie ich sezamem - dobre chociaż to, prawda ? A tak poważnie to sięgnęłam po pierwszą mąkę stojącą na brzegu a zapas "śmieci" muszę uzupełnić bo po prostu
Smaczna Pyzakupowałam ją tylko jako bazę na pyszny rosół. Ugotowana i mięciutka, z chrzanem jest bardzo smakowita. Można ją też po ugotowaniu zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów, bułeczek .... Po warsztatach na temat wołowiny postanowiłam jednak zrobić łatę inaczej czyli udusić. Tak, żeby więcej smaku zostało w mięsie i sosie. A skoro postanowiłam to tak też się stało. ROZWIŃ
Smaczna PyzaBułeczki drożdżowe, pachnące cynamonem, a w środku dojrzałe, słodkie śliwki . . . Czy może być coś lepszego na drugie śniadanie albo deser do popołudniowej herbaty ? Już sam zapach podczas pieczenia zniewala obiecując wspaniały smak gdy tylko nieco przestygną. Ja obiecuję, że są pyszne a przy tym wcale nie takie trudne do zrobienia więc nie będziecie żałować jeśli je upieczecie :) ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzakurczaka z salsą truskawkową Krewetki z pomarańczami Wieprzowina pomidorowo jarzynowa Polędwiczki w sosie różanym Serca śniadaniowe Pizza z żurawiną i serem pleśniowym Sałatka z figami i kurczakiem Bułeczki różyczki Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Smaczna PyzaDzisiaj na śniadanie pyszne rogaliki z makiem, świeżutkie i pachnące. Są słodkawe, można je jeść same albo z dodatkiem masła czy dżemu albo twarożku. Ja takie maślane bułeczki lubię nawet z szynką czy jakąś wytrawną pastą :) Przygotowałam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie czyli wspólnego pieczenia blogerek, ale nie tylko. Pomysł zarzuciła Małgosia a przepis pochodzi z TEJ strony
Smaczna PyzaWielkanoc coraz bliżej więc częściej będą pojawiać się pomysły na świąteczne i wiosenne dania. Dzisiaj bułeczki jakie możecie podać na wielkanocne śniadanie albo zabrać ze sobą na wiosenną wycieczkę. Są niezbyt słodkie, puszyste i pyszne. My jedliśmy jeszcze ciepłe popijając mlekiem - Wy podajcie tak jak lubicie. Zapewniam, że są proste do zrobienia i poradzą sobie nawet dzieci. Widoczny na zdjęciach
Smaczna Pyzazabawne, prawda ? Ciabatty włoskie z różnych rejonów tego kraju mogą się bardzo różnić. Z takiego ciasta można upiec mniejsze lub większe chlebki, długie a'la bagietki albo nieduże bułeczki. Zróbcie jak chcecie. Po pierwszym przeczytaniu przepisu wydawało mi się, że przygotowanie jest trudne i skomplikowane, ale zapewniam, że wcale tak nie jest. Zachęcam do własnego wypiekania bo domowe pachnące
Smaczna Pyza