drugą stronę.Dodajemy osączone rodzynki i cynamon.Nie przykrywamy patelni , bo wątróbki mogą zrobić się twarde.Gdy będą usmażone ,wykładany je na talerze i dopiero wtedy solimy .Podajemy że świeżą bułeczką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOkrągłą foremką lub szklanką o średnicy 5 cm wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia. Razem ze mną piekły
Ala piecze i gotujeciekawych przepisów kulinarnych. Osiem grubych segregatorów stoi na kuchennym regale w oczekiwaniu na to, aż się przydadzą. W jednym z zbiorów poszukiwałam jakiś czas temu fajnego przepisu na domowe bułeczki. Niestety nie umiem odtworzyć z jakiej gazety pochodził wycinek ale jedno jest pewne przepis wart jest wypróbowania. Kiedy upiekłam te bułki
Pyry na Gazkrawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia
Moje domowe kucharzenieściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kulek, uformować je w płaskie placki i na ich środek nakładać maliny. Bułeczki mocno zlepić, układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, odstawić na około 20 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut
Domowa cukiernia Ewykoniec kruszonka, nic prostszego, do miski wsypujemy cukier i mąkę, wrzucamy masło i miksujemy do momentu gdy wszystko się ładnie zbryli. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy nasze bułeczki i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją termoobiegu na 15-18 min. Smacznego! Moi kochani
Kuba Gotujegrilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję. Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały. Składniki: kapusta: 1 młoda główka białej kapusty, ok. 100 oleju rzepakowego, świeżo mielona papryczka chili do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Moniki SmakołykiPolak to zły Polak. Czym jest? To grillowana, smażona (rzadziej ugotowana) wieprzowa kiełbasa z sosem pomidorowym (przygotowywanym na bazie koncentratu pomidorowego) , posypana sproszkowanym curry. Podawana tradycyjnie z frytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst w powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic
Fiolka w kuchniPołącz brzegi ciasta ze sobą formując kulę (jak knedle) 13. Każdą umieść złączeniem w dół na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej lub natartej tłuszczem). Włącz piekarnik.Pozwól bułeczkom podrosnąć podczas nagrzewania się piekarnika 14. Piecz około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Wcinaj póki ciepłe
Fiolka w kuchniwykorzystać w przegryzce w zastępstwie za planowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki Dodatki słoik sosu z pomidorków koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić
Weekendy w domu i ogrodzieMój malakser był dziś w ciągłym ruchu. A to za sprawą zapomnianych i znalezionych wczoraj czerstwych ciastek-bułeczek. Żal było wyrzucać, a sprawdziły się świetnie w zastępstwie bułki tartej. Pieczarki miały być na jutrzejsze drugie śniadanie do pracy, ale tak ładnie pachniały, że zostały szybko spałaszowane ;) Składniki (na 6 pieczarek): pół czerstwej bułki (u mnie jedno ciastko-bułka na maślance
Weekendy w domu i ogrodzietargach dużo, nie tylko tych krajowych, ale też bardziej egzotycznych. I takie właśnie tropikalne pyszności trafiły tym razem do mojego koktajlu . Ostropest możecie dodawać do ciasta na bułeczki - będą nie tylko smaczne, ale też jeszcze zdrowsze! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawyrośnięcia . Pięknie wyrosło . Po godzinie wyrabiamy ciasto ponownie . Wałkujemy ciasto na 1 cm i wykrawamy pucharkiem do lodów . Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Rozbełtanym jajem smarujemy bułeczki posypujemy sezamem , a łopatką drewnianą robimy przedziałek . Pieczemy 25 minut w 180 stopniach . Buki wyszły przepyszne idealne na śniadanie
Różowa kuchniaKilka razy zabierałam się za różne chleby i z różnym skutkiem. Chleb kukurydziany - zakalec, kamienne bułeczki i chleb z garnka - oklapnięty i twardy. W końcu trafiłam na chleb, który wyszedł i był bardzo dobry! Ja dałam żurawinę i orzechy tak jak wg przepisu Pawła Małeckiego, ale myślę, że możecie dać inne dodatki! Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy
Mania Wypiekaniabardzo byłam przekonana do konfitury, ale efekt wyszedł świetny. Konfitura jest słodka i pyszna, pasuje nie tylko do zwykłych kanapek, ale i do sera, naleśników czy jako nadzienie do bułeczek. Składniki: 500 g aronii 250 g jabłek 300 g cukru 6 goździków ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie: Aronię umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier i cynamon
Mama Gotuje