bułeczki - 9699 przepisów (strona:409/647)

NAJLEPSZE "Pretzel Rolls" 149

muszę przyznać, że bułeczki wyszły wspaniałe . Piękny kolor, cudowny zapach, miękki środek ... czego chcieć więcej ! Przepis wzięłam z zagranicznej strony i oczywiście trochę zmodyfikowałam : D Zapraszam do czytania i pieczenia :) SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki brązowego cukru (lub granulowany) 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki chleba 1 łyżka drożdży DODATKOWO: 6 szklanek wody 3 łyżki

Marcepanowa kuchnia
Dlaczego już nigdy więcej nie posadzę imbiru? 221

żołądkowego, działa żółciopędnie, rozkurczowo i leczy wzdęcia. Znane jest także jego działanie przeciw mdłościom. Jako przyprawa polepsza smak tłustych i mdłych potraw, idealnie nadaje się do potraw słodkich, ciasteczek, bułeczek czy też jabłek. Dobrze komponuje się z: zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i gałką muszkatołową. Potrzebujesz (naczytałam się mądrych książek i gazet): kawałek świeżego imbiru z żywym pączkiem minimum

greenscarf
kruche pierogi z mięsem 184

idealne na wszelkiego rodzaju imprezy. Wychodzi ich dość duża porcja, nie pamiętam dokładnie, ale coś koło 50 sztuk. Ale nie ma co się martwić, bo schodzą jak ciepłe bułeczki :D Składniki: kruche ciasto 3,5 szklanki mąki margaryna (zimna) 4 łyżki śmietany 2 jajka szczypta soli dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania  Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce

Gotuj z Agnes
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 164

kości, pokroiłam na małe kawałki i dodałam do zupy. Całość gotowałam jeszcze, dopóki ziemniaki nie zmiękły. Barszcz podałam tradycyjnie ze śmietaną, koprem i pietruszką oraz z domowymi pampuchami (bułeczkami na parze) z sosem czosnkowym. To jest ten smak

Kate's Kitchen
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 208

koncepcję kilkanaście nawet razy, o ile czas pozwala. Z chlebem to zupełnie inna sprawa... Owszem, lubię od czasu do czasu pobawić się w domową piekarnię, przygotować na śniadanie pachnące bułeczki, ale ... Taki poważny chleb to już dla mnie wyzwanie. Ciągle jeszcze nie dorobiłam się własnego zakwasu, od czasu do czasu przygotowuję jakieś tam zaczyny, ale bardziej na oko niż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 219

razem, dzięki innym składnikom i proporcjom smakuje inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej. A ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą

Zasmakuj Kuchni
Bitki/kotlety ze śledzia (według przepisu z 1904 roku) 145

masła, jedną cebulę, 2 całe jajka i trochę pieprzu. Masę tę dobrze wymieszać i robić z niej okrągłe bitki, które obsypawszy mąką, maczać w jajku rozbitym i w tartej bułeczce i smażyć na gorącem maśle. Gdy się zrumienią wstawić je na 2 minuty do pieca i podać z kartoflami, a podając położyć na każdy bitek kawałek surowego masła w kształcie

Di gotuje
Pieczarkowy krem z koperkiem 154

doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu . Na koniec do gorącej zupy wsypujemy posiekany koperek i możemy serwować . Pieczarkowy krem jest gotowy . Doskonały ze świeżą bułeczką Smacznego ! Post Pieczarkowy krem z koperkiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Chlebek bananowy orkiszowy z cynamonem i kurkumą 190

prób i błędów zaczynając od 1/2 łyżeczki, im będzie jej więcej tym lepiej ale jej smak nie powinien Wam przeszkadzać ;)  Chlebek bananowy często pieczemy zamiast chałek i słodkich bułeczek. Świetnie smakuje do kawy lub herbaty, na śniadanie z twarożkiem lub domową konfiturą. Żeby urozmaicić wypiek możecie dodać garść dowolnych posikanych bakalii.   Porcja: keksówka 20 cm Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
Chałka sześcioramienna 205

pieczywa. Chętnie kupujemy chałki z kruszonką w piekarniach i cukierniach, ale warto przygotować ją samemu. Zaplatanie warkocza z sześciu ramion nie jest wcale trudne, a dzięki temu splotowi bułeczka wygląda profesjonalnie. Poniżej zaprezentuję nie tylko przepis, ale też instrukcję zaplatania. Przyznam, że sama korzystam z niej przy każdym pieczeniu, żeby nie pomylić splotu :) Poniżej podaję proporcja na jedną chałkę

Trzeci talerz
KETO BUŁKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 242

nietolerancjami pokarmowymi oraz tych, którzy z różnych przyczyn unikają glutenu i laktozy np. podczas keto adaptacji, na diecie paleo itd. Przepisów jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie wyrastają Składniki na 4-5 bułek: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej

Ola la LCHF
Pasta jaglano-brokułowa 143

obranym i posiekanym  czosnkiem oraz cebulą dymką, dodać kanapkowy serek, wlać śmietankę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji pasty.  Schłodzić, podawać na bułeczce czy chrupkim pieczywie. Smacznego

Wanilia i Kardamon
GRAHAMKI 137

weekend kiedy mam więcej czasu staram się piec domowe pieczywo: bułeczki pszenne, rogaliki czy też grahamki. Doskonałe na śniadanie czy kolację, troszkę czasu zajmuje ich zrobienie, ale są pyszne. SKŁADNIKI 100 ml ciepłej wody, 150 ml mleka, 20 g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 150 g mąki pszennej, 200 g mąki graham, 2 łyżki oleju, 2 łyżki

słodki bratek
Ciasto śniadaniowe na maślance – buttermilk biscuit 183

maślance jest bardzo popularne w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA – to puszyste, wilgotne ciasto (i słodkie i wytrawne), które przyrządza się w postaci małych ciasteczek przypominających niewielkie spłaszczone bułeczki, albo w postaci „jednolitej”, którą nacina się jeszcze przed pieczeniem, żeby kawałki łatwo się odrywały. Maślanki nie można zamienić na inny składnik, i niech ręka Boska Was broni

Pociąg Do Kuchni
Drożdżówka serce 195

Dziś zamiast wpisu z zupką( a zupek mam znów sporo Wam do pokazania) będzie coś na słodko. Małe bułeczki odrywają się po upieczeniu..w sumie można też ciasto drożdżowe wyłożyć na dowolną blaszkę, ułożyć jakieś nadzienie, posypać kruszonką i też będzie dobrze. 2,5 szkl.mąki tortowej 3/4 szkl.mleka  1/4 szkl.cukru 7 g suchych drożdży  2 jajka

Moje domowe kucharzenie