Proziaki śniadaniowe pieczone w 20 minut 193Uwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie. Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji
Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 223Drożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia
Tradycyjna Kuchnia
Makowczyki 227Makowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem. Tym razem nadaliśmy im kształt choinek. Składniki: -ok. 70 dkg mąki 405-450 -5 dkg drożdży -6 łyżek cukru -400 ml ciepłego mleka -5 jajek -7 dkg masła -szczypta soli -aromat -masa makowa Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Dolewamy 100 ml mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy
Maminek kulinarny
Jagodzianki babuni 177Jagody zasypać cukrem. Ciasto podzielić na małe kulki do których babcia dawała po łyżce nadzienia, ale jeśli ktoś woli dodać więcej to można tylko tak, aby udało się skleić bułeczkę. Piec do zarumienienia w temperaturze 180 stopni, około 15 - 20 minut. Najlepiej jest na bieżąco sprawdzać jak wyglądają jagodzianki
Karola gotuje
Sezamowa kawa Inka 193dopada mnie ochota na kawę w godzinach popołudniowych ? Sięgam po kawę zbożową. INKA ratuje mnie w takich momentach. Pijam ją także do śniadania, gdy mam akurat ochotę na drożdżowe bułeczki lub bułę z miodkiem. Niedawno odkryłam, że kawa Inka nie musi być tylko czarna lub tylko biała - z mlekiem. Z kawy tej, wyczarować można cudowne zimowe napoje
kolorowotorcikowo
Bułki z twarożkiem 188Bułeczki z serem białym twarogowym pełnoziarniste. Polecam bo są fajne na śniadanie i można w nich przemycić ser dzieciom jeżeli za nim nie przepadają. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli cukier szczypta 1 łyżka masła 20 dkg twarogu półtłustego 1 jajko pozostałe: mak do posypania 1 żółtko
wesoła kuchnia
Bajgle 210Bajgle są bułeczkami które pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka mleka 300 ml wody letniej mak, sezam do posypania
wesoła kuchnia
Barszcz czerwony 525nieodłączny element Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie, liść laurowy Natka pietruszki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowy marcepan i nominacja 192często powstają na tortach wszelkie rzeźbione dekoracje i postaci :) Z łatwością wykonacie go w domu i z pewnością sprawdzi się w wielu świątecznych wypiekach! :) W ciastach, kremach, jako nadzienie bułeczek...jest tyle sposobów! :D W Mikołajki Kuchnia jako blog, została nominowana w konkursie na tytuł Najlepszego Łódzkiego Bloga Kulinarnego 2016! Jest mi przeogromnie miło i samo w sobie już jest
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Smalec wegetariański 188które wyglądem przypomina smalec a jest niczym innym tylko pastą z białej fasoli z ziołami. Oczywiscie możecie użyć innej fasoli lecz biała wygląda ślicznie na kromeczce świeżego chleba czy bułeczki ! Nie muszę chyba dodawać że smalec taki jest źródłem białka roślinnego ! Smalec wegetariański 20 dag białej fasoli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół
Gotuj Sam!
Choinki drożdżowe 233podzielić na 6 części - trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami.Przykryć i odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut. Przestudzić na kratce. Polukrować, ozdobić posypką cukrową. Lukier : 1/2 szklanki cukru pudru
Moje domowe kucharzenie
30 przepisów do przygotowania w grudniu 204Wybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana
Moja smaczna kuchnia
METROWIEC 189ciasteczkom i babeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci zawsze po całym mieszkaniu rozchodził się zapach świeżych wypieków, przeważnie były to bułeczki, placki drożdżowe lub ciasta ucierane z owocami. Nigdy nie kupowała, zawsze robiła wszystko sama. Taką cząstkę siebie i swojej kuchni zaszczepiła we mnie. Metrowiec w brew pozorom nie jest
Kuchnia Paulettes
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 281oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią i orzechami laskowymi. Dodatkowo wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was świąteczny konkurs, w którym możecie wygrać własnego
Ciastkozercy
Bułki wiejskie z czarnuszką 263Dzisiaj przygotowałam pszenne bułki z dodatkiem masła, śmietany i ziaren czarnuszki. Bułeczki mają wspaniale chrupiącą skórkę. Czarnuszka, nazywana również czarnym kminem, ma lekko pikantny smak. Z podanych składników uzyskamy 6 dość dużych bułek. Zaczyn: 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1/3 szklanki śmietany 18% Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 płaska łyżeczka
Bullio