bułeczki bez mąki - 500 przepisów (strona:21/34)

Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 146

miał rację. Pierwszego roku ledwo co rozumiałam, ale atmosfera i emocje udzieliły się również mnie. W tym roku znana wszystkim dobrze historia Diego de la Vegi wciągnęła mnie bez reszty. Zorro w wykonaniu na wpół amatorskiej trupy 7-kanten wywołał u mnie wiele emocji; od wybuchów głośnego śmiechu aż po ocierane ukradkiem łzy. Znów postacie drugoplanowe nieco skradły przedstawienie(...)chłodnych czeluściach lodówki, a następnego dnia upiekłam puszyste bułeczki. To zdecydowanie pozwala na spokojne zaplanowanie wszystkiego i sprawia, że drożdżówki przestają być nagle aż tak czasochłonne. Morele i cynamon to zgrana para, idealna na deszczowe lato. Skusicie się...? Drożdżówki z morelami, cynamonowym twarożkiem i kruszonką Składniki: (na 10 sztuk) 450 g mąki pszennej 200 ml mleka 40 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z Patelni – Proste i Smaczne 177

łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut aż stanie się gładkie i lśniące – jeżeli ciasto kleiło by się zbytni do blatu to podsypujemy mąką i nadal wyrabiamy. Wyrobione ciasto wkładam do lekko oprószonej mąką miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia(...)ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, rozciągam delikatnie dłońmi i rozwałkowuję na grubość około 1 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam bułeczki foremką lub szklanką i układam na blasze posmarowanej olejem. Skrawki ciasta zagniatam, rozwałkowuję i wykrawam bułeczki. Bułeczki na blasze nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia. Smażenie – pieczenie bułeczek na patelni: Patelnię stawiam na średnim

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 167

niego często wracać w różnym wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej "smakuje" jedzone na kanapie kiedy jest się przykrytym kocem, w towarzystwie filmu czy książki. W ostatnim tygodniu lipca dostałam możliwość przetestowania wybranego(...)marchewki, 110 g zielonego groszku, cebula,  2 ząbki czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, 100 ml białego wina, 500 ml bulionu warzywnego, 170 ml śmietanki 30 % Umyte i oczyszczone piersi kurczaka kroimy na większe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju, zrumienione wykładamy do miseczki, następnie przesmażając drobno pokrojoną

Plate of Joy
Drożdżowe mini pizze 649

Małe drożdżowe pizze, a'la bułeczki z prostym, aczkolwiek pysznym nadzieniem. Naprawdę polecam!  Ciasto:    3 szklanki mąki pszennej,  30g świeżych drożdży,  szklanka wody,  łyżeczka soli,  łyżeczka cukru,  2 łyżki oleju rzepakowego. Drożdże zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zaczyn(...)łyżki posiekanego szczypiorku,  100g żółtego sera,  bazylia,  oregano,  ostra papryka,  sól. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju lub bez. Dodać pomidory wraz z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypior. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku ziołami, solą oraz ostrą

Z miłości do słodkości
Drożdżowe bułeczki z kajmakiem a la brioszki. 125

masła       Nadzienie; ok. 3/4 szkl kajmaku z orzechami lub bez 2 jabłka     Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, roztopione masło , łyżkę śmietany i  wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut(...)następnie kroimy w plastry ok.7 cm. i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około pół godz. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40-45 min. Do momentu aż ładnie się zarumienią. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 185

pomysł na  nadzianie bułeczek pieczenia mięsną i papryczką pepperoni z zalewy. Wyszły rewelacyjne!  Przy okazji zachęcam do podejrzenia przepisu na domowej roboty Pieczeń wieprzową z czerwoną papryką , której to część spożytkowałam w poniższych drożdżówkach. Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa(...)bułeczek pokazuje poniższa fotorelacja . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać czarnym sezamem.   Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół bez

Grunt to przepis!
Jagodzianki do odrywania 131

łyżeczka domowej esencji waniliowej jagody cukier do jagód 1 jajko do pomalowania bułeczek brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy pozostały cukier, mąkę, jajka, masło, sól i esencję. Wszystko wyrabiamy, najlepiej w  robocie lub mikserem(...)posypujemy łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, jagodzianki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez około 30-40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmujemy z formy i studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym 206

borówkami i poziomkami, jest tak szybki i łatwy, że każdy będzie je chciał upiec. Do tego zawijana drożdżówka pięknie się prezentuje na stole, tworząc jakby rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując(...)ciągu 1 godziny. Jak przygotować pyszną drożdżówkę zawijaną z owocami? Ciasto: 250 mąki pszennej 4 g drożdży instant – 1/2 paczki 1 małe jajko 3 łyżki cukru płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: domowy mus jabłkowy bez cukru borówki, poziomki cukier puder Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
44 tygodnie - Ciasteczka orkiszowe 144

środka wielkiego miasta do małej mieścinki: daleko do sklepu i brak masła może przekreślić wiele planów. Dlatego też zrobienie bułeczek rano okazało się niewykonalne z powodu braku masła. Ciasto dopiero zaczęło wyrastać zatem szanse na porządne światło po upieczeniu bułeczek są nikłe. Taka mała złośliwość losu i nauczka, żeby lepiej się zorganizować następnym razem. Niestety trudno tak szybko przestawić się(...)zostawiać kolejnego posta bez przepisu, przedstawiam wam dziś przepis na najwspanialsze na świecie ciasteczka orkiszowe. Zdrowe i naprawdę smakowite, szczególnie do popołudniowego kubka kawy bądź wieczornego kubeczka kakao. Bardzo gorąco je polecam, szczególnie że jest to zdrowa wersja domowego smakołyka. Ciasteczka zasilą grupę przepisów na każdy tydzień roku. Ciasteczka orkiszowe 3 szklanki mąki orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowe cebularze lubelskie z cebulką i makiem 90

ciepłego mleka i dosyp 3 łyżki mąki. Całość wymieszaj, okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli posiadasz jedynie drożdże instant, użyj 7 g (czyli 1 torebeczkę). Pomiń etap tworzenia rozczynu i od razu suche drożdże dodaj do przesianej mąki wraz z pozostałymi składnikami. Wprost do misy miksera przesiej pozostałą mąkę pszenną, dodaj sól. Wbij jajko, wlej(...)podwoić swoją objętość. W sam środek wyrośniętego ciasta uderz pięścią, tym samym odgazowując je. Wyłóż je na blat kuchenny podsypany mąką pszenną i wyrób jeszcze przez chwilę. Ciasto podziel na 10 – 12 części i uformuj z nich płaskie bułeczki przypominające drożdżówki, zachowując grubszy rant wokół. Na środek drożdżówek nałóż cebulowy farsz, wolne brzegi przesmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w rozkłóconym

ProstePesto.pl
Rogale maślane 199

bez maku...po prostu nie miałam..ale mogą być bez niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko(...)rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni Bułeczki posmarować pozostałym białkiem.Piec około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 243

wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut. Pieczemy(...)dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny.  Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone bułki

Życie zamknięte w smaku
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1156

czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam(...)bez cukru.Jeśli już myślisz o "tłustym czwartku"pokuś się o zrobienie pączków z tego przepisu.Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na więcej niz jeden. Bardzo polecam! Składniki na 12 pączków: 65 ml ciepłego mleka                     250 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 526

wyczuwalny i przez to obniża walory smakowe ciasta. A teraz wyciąg z notatek mojej babci. Na ciasto podstawowe składające się jedynie z mąki, płynu, drożdży i soli stosuje się 20 g świeżych drożdży na każdy kilogram mąki. Jeżeli jednak dodamy jajka, cukier, tłuszcz należy zwiększyć ilość drożdży i tak na każde dodane do ciasta: 3 żółtka dodajemy 15 g drożdży(...)robienie drożdżówki bez żadnego przepisu i tak właśnie robiła to babcia, a i mama poszła w jej ślady i każde ciasto robi właśnie na oko :-) Mąka. Babcia zawsze używała mąki wrocławskiej lub poznańskiej, ja używam tylko tortowej i to dobrej firmy (raz kupiłam jakąś tańsza i klapa!, ciasto nie chciało rosnąć). Ważne jest by mąkę przesiać, dodatkowo ją napowietrzymy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania