bułeczki bez mąki - 500 przepisów (strona:20/34)

Domowe bułki do burgerów 197

krok po kroku przygotować domowe bułeczki do burgerów - to tylko 3 kroki;) Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 150 ml letniego mleka 150 ml wody łyżka cukru 2 łyżki letniego roztopionego masła płaska łyżeczka soli jajko do posmarowania bułek sezam do posypania bułeczek Przygotowanie: KROK 1: W misce połącz mąkę z wodą, mlekiem, drożdżami, roztopionym(...)Jajko roztrzep w szklance i posmaruj nim wyrośnięte bułki. Dzięki temu będą ładnie błyszczały i sezam się do nich przyklei. Posyp sezamem. Piecz w temp. 200C na środkowej półce bez termoobiegu przez około 15 minut - 20 minut. Jeśli chcesz kolorowe bułki do burgerów dodaj do ciasta (na oko, tak by od razu widać było kolor): - aby uzyskać kolor zielony

Zasmakuj Kuchni
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 208

dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety(...)cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 191

konserwantów. Pieczywo jest jednym słowem naturalne. Pomimo tego czasem nas najdzie na zrobienie domowych wypieków. Dziś jest ten dzień. Czego potrzebujemy? -300 gram mąki pełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią -250 gram mąki gryczanej -37 gram świeżych drożdży -400 ml maślanki; temperatura pokojowa -płaska łyżeczka cukru -2 łyżeczki soli -garść pestek z dyni i garść czarnej porzeczki Czarna porzeczka(...)powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach przez 16-18 minut. Bułeczki wyśmienicie będą nadawały się do słodkich dodatków; dżem, czekolada, serek. Można zrobić je na wytrwano bez porzeczek

BaRepas
Buchty z nadzieniem 281

Buchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki(...)wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie mieć niespodziankę, na jaką bułeczkę traficie. Z mojego przepisu przygotujecie 15 małych bułeczek, piekłam je w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm. Buchty z nadzieniem Składniki: 250g mąki pszennej 150ml mleka lub wody 10g drożdży świeżych 1 żółtko

Smakołyki Bereniki
Misiowe bułeczki ze śliwką 192

ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku listonic_name = "Misiowe bułeczki ze śliwką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40g świeżych drożdży 1 szkl mleka (200 ml) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej (odsypać z tego 0,5 kg) 0,5kg mąki tortowej łyżeczka soli 1 jajko 2 żółtka 100g masła(...)ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, wsypać mąkę i cukier i wymieszać. Odstawić na bok aż masa podwoi objętość. Śliwki umyć i wypestkować. Gruszkę umyć i bez obierania pokroić w 12 kawałków. Zasypać cukrem, cynamonem i skrobią. Wymieszać. Odstawić

CoolinarniePL
Chleb na piwie 111

się w ustawieniach wypiekacza ... Wszystkie chleby wychodziły takie sobie. Testowałam różne mąki...,różne drożdże..., mleko, maślanka, woda.... Aż w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się. Chleb wyszedł całkiem niezły, na pewno do powtórzenia. 340 ml piwa ciemnego łagodnego, 500 g mąki 12 g świeżych drożdży, łyżka cukru Użyłam mąki - chleb polski Sądecki wieloziarnisty z ziarnami trzech zbóż. Wszystkie składniki mają(...)minut. Do pojemnika wlać piwo, wsypać mąkę i wlać drożdże. Uruchomić wypiekacz. Ja ustawiłam: program - WHOLE WHEAT COLOUR – ciemna skórka WEIGHT – 900 g Dla osób piekących chleby Bomann BBA 5013 CB - Wypiekacz Bomann może okazać się bardzo przydatnym urządzeniem. Wystarczy wrzucić składniki i za określony czas mamy gotowy chleb. Bez wygniatania, odstawiania.... Cały proces przygotowania wykonuje wypiekacz. W przypadku

królestwo garów
Bułeczki duńskiej babci 184

lukrowaniu bułeczek i całych hektarów dookoła. Uwielbiam takie chwile...Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej - też jest pyszna.Te bułeczki uwielbiam(...)Alletiders kogebog, i sprawdził się on znakomicie.Polecam serdecznie, nie tylko wtedy, kiedy nie będzie się Wam chciało piec nic innego.Duńskie bułeczki babuniSkładniki:(na 24 sztuki)150 g masła250 ml mleka50 g świeżych drożdży40 g cukru700 g mąki pszennej2 jajkadodatkowo:1 jajko2 łyżki mlekaMasło rozpuścić w garneczku, wlać mleko i delikatnie podgrzać. Płyn powinien być letni, nie gorący.Drożdże rozetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z pieczarkami 154

ciasta wałek następnie dzielę go na części (w tym przypadku 10) i później każdą część ważę i dobieram lub ujmuje ciasta, tak aby każda bułeczka była o takiej samej wadze. Podczas przygotowywania bułeczek, warto kawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek(...)samodzielne danie). Najlepiej smakują tego samego dnia. Przechowywać szczelnie zawinięte w folię spożywczą lub w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Smacznego! Bułeczki z pieczarkami Bułeczki z pieczarkami Bułeczki z pieczarkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mąki chlebowej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody 125 ml ciepłego mleka (u mnie mleko sojowe) 25 gr drożdży

moj przepis na
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 151

bułeczki przygotowane na patelni. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, ale niestety zajmują troszeczkę czasu… jest to jednak czas bardzo dobrze zainwestowany, bo w coś pysznego. Chlebki naan są neutralne w smaku, dlatego poza oczywistym zastosowaniem, czyli serwowaniem z dahl czy curry, możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo i pałaszować, np. z masłem orzechowym i dżemem Życie bez(...)nami dania przygotowane z jego pomocą. Tak jest między innymi z pieczywem. Ja je uwielbiam, zwłaszcza to robione samodzielnie. Choć staram się maksymalnie go unikać ze względu na mąkę pszenną zawartą w tym sklepowym, to czasami słabość wygrywa… może to już uzależnienie? Chlebki naan z patelni na szczęście ratują sytuacje w przypadku braku piekarnika, więc możemy nawet bez

Blendman
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 148

cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: ok. 700 g prażonych jabłek (użyłam gotowych ze słoika) garść rodzynek Do posmarowania bułeczek: kilka łyżek mleka Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy masło (lub margarynę) i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy suche drożdże i dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko. Na koniec(...)kieszonkę, a w zasadzie jej sklejony brzeg nacinamy na głębokość ok. 0,5-1 cm tworząc coś na kształt grzebienia. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) lub w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut (do zezłocenia). Upieczone kieszonki studzimy na kratce. Po całkowitym

MyCookBook.pl
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38529

hasłem Maślanych bułeczek z kruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki i tak wyszły pyszne. Choć delikatnie pomajstrowałam przy oryginalnym przepisi e.   Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach(...)zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały cukier wanilinowy (16g) - nie miałam esencji waniliowej CIASTO: 600g mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle dosypywałam przy

Grunt to przepis!
Bułeczki z dżemem 95

dopóki tego nie straci. Bułeczki z dżemem są bardzo proste w zrobieniu. Etapy ich produkcji można podzielić na trzy części : przygotowanie ciasta, formowanie bułeczek i pieczenie, a i czwarty etap, najważniejszy, zjadanie przepysznych bułeczek z domowym dżemem truskawkowym. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z bułeczki z dżemem. Hawajskie Bułki – przepis znajdziesz tutaj Składniki(...)potrzebne, by zrobić bułki z dżemem Dżem truskawkowy Mrożone truskawki 450 gram Stevia 50 gram Sok z cytryny Żelatyna 1-2 łyżeczki Woda 100 – 150 ml Bułeczki Mąka pszena 900 gram plus do posypania Mleko letnie 250-300 ml Masło płynne 60-70 gram plus do pomalowania bułeczek Drożdże suche 8 gram Cukier puder 70-100 gram Sól szczypta

RafalCook
Drożdżówki ze śliwkami 127

porcja tych bułek :) 300 g mąki pszennej 130 ml mleka 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 50 g cukru 60 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułek 6 śliwek trochę cukru do śliwek Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą(...)części (po ok. 50 g) i robimy z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy połówkę śliwki i posypujemy połową łyżeczki cukru. I zaklejamy, żeby zrobić okrągłą bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę. Po godzinie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 15 minut

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z konfiturą 215

moreli..mniam..pyszna ...zjadłam kilka łyżeczek a resztę wykorzystałam do drożdżówek.Konfitury a także inne przetwory są produkowane bez dodatkowych barwników, aromatów, czy sztucznych konserwantów czyli takie jak same przyrządzamy w domu...i stąd nazwa firmy Nasze domowe . 40 dkg mąki 3 -4 łyżki cukru 3 dkg drożdży  70 g masła 100 ml mleka 2 jajka szczypta soli(...)Małe kawałki ciasta wyłożyć w foremkach na tartaletki, posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony  Nasze domowe  o firmie .. Produkujemy konfitury, syropy i dodatki warzywne , ale w odróżnieniu od wielkich koncernów

Moje domowe kucharzenie
Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą 219

żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Świeżutkie bułki na śniadanie, czy można chcieć rano czegoś więcej ? ;)Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła(...)jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie.  Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki.  Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut. Nie powinno ono sprawiać problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto

Ze smakiem i z pasją