Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do
Mohiellawiewiórczym domu trwa! Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem i bułeczki zaczerpnęłam z super bloga Codojedzenia.pl Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada 24 bułeczki: 700 g pszennej mąki 35 g świezych drożdży 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 1 łyżka cynamonu(...)roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem lub bez termoobiegu 210 st.C. Wstawiamy blaszkę do piekarnika
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru i zalać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 30 minut). Do reszty ciepłego mleka dodać masło, pozostały cukier i jajka, roztrzepać widelcem. Do pozostałej części mąki dodać rozczyn z drożdży, sól oraz mieszankę mleczną. Ciasto wyrobić mikserem (spiralne końcówki(...)czasie ciasto wyjąć na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkować na kwadrat o boku 40 - 45 cm. Przeciąć na dwie części. Na każdą z nich wyłożyć równo masę serową i rozsmarować, posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty złożyć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na bułeczki ( ok. 8-10 części). Ułożyć na blaszce jedna obok drugiej, na stojąco, tak aby nadzienie
Chocolate Muffin Blogbułeczki pszenno-żytnie. Posmarowaliśmy je śmietaną i dodaliśmy, boczek, ale równie dobrze smakują same. Dzięki żytniej mące są dużo bardziej pożywne niż typowe białe pieczywo. Jak sami za chwilę zobaczycie są równie proste w wykonaniu co pysze. Zachęcamy serdecznie do eksperymentowania z domowym pieczywem. Przepis Składniki: kostka drożdży (42g) 300 g białej mąki (typ 405) 200 g żytnie mąki(...)się kleić ale odchodzić od rąk, jeżeli nie chce odchodzić dodajemy jeszcze trochę mąki, jeżeli się kruszy to wody. Przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy w lekko spłaszczone kulki. Bułeczki gotowe, jeżeli ktoś chce same bułeczki to może przejść do ostatniego akapitu, my dodamy jeszcze boczek. Boczek kroimy
KasiaiKrzysiu.plSkładniki: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnstej 1/2 opakowania drożdży w proszku 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z drożdżami(...)wyrośnięcia (ok. 30 minut) Ciasto wyrobiłam ponownie. Uformowałam okrągłe bułeczki. Ułożyłam w blasze na papierze do pieczenia. Przykryłam i pozostawiła do ponownego wyrośnięcia (ok 20 minut). Przed samym pieczeniem posmarowałam pędzelkiem odrobiną mleka i posypałam szczyptą ziół prowansalskich. Piekłam przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Ciepłe bułeczki przykryłam ściereczką. Tuż po upieczeniu skóra była dość
Kuchnia po mojemuChleb jest tym co Polacy uwielbiają i sławią go na całym świecie. Czemuż więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy
Moje Małe Czarowaniepółek z supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania(...)czasie z ciasta wyrób kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępie bo urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp makiem i zrób nożem klasyczne nacięcie plusa +. Poczekaj 15 minut, bułeczki urosną. Piecz 20 minut w temp. 190 stopni C na środkowej półce bez termoobiegu. Tak wyglądają po przekrojeniu: Smacznego
Zasmakuj Kuchnikandyzowanej...lukier nie wyszedł tak jak trzeba..no i ja musiałam dać więcej mąki niż podano w przepisie. 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 100 g masła, bardzo miękkiego 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka 350 g mąki tortowej Młynomag [ u mnie coś około 500 g] 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut.Przesiać mąkę do większej miski, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać żółtka , masło i wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
Moje domowe kucharzeniesłodkie bułeczki. Bułeczki z dynią już kiedyś piekłam. Pamiętam, że ten wypiek bardzo mi wtedy smakował. Postanowiłam go wzbogacić czekoladą. Słodkie bułeczki wyszły bardzo apetycznie. Czekolada delikatnie podkreśliła smak smak dyniowego nadzienia. Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Rozglądam się za kolejną dynią, bo coś czuję, że dyniowe bułeczki będę piekła przez całą jesień. Słodkie bułeczki Składniki: 24 bułeczki(...)małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Posmaruj bułeczki jajkiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 210ºC lub według piekarnika). Wstaw blaszkę
codojedzeniabułek jest bardzo proste a wychodzą bardzo puszyste , smaczne i na pewno o wiele lepsze niż ze sklepu bo własnoręcznie zrobione a dodatkowo bez chemicznych dodatków :) Będziemy potrzebować : Proporcje na 6 dużych bułek 500 g mąki pszennej 250 ml mleka (letniego) 100g masła roztopionego 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania(...)minut. Po 40 minut – formowanie bułek : Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy . Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 40 cm dzięki temu będzie łatwiej mi podzielić ciasto na 6 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki . Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły lub na blacie
Uwaga Babcia Piecze ChlebSkładniki na rozczyn: 15g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 3 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Składniki (na 3 duże bułki): pół szklanki mleka (ok. 125ml) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 0,75 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 0,75 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie rozczynu: Mleko potrzebne w całym(...)przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 25 minut. Przygotowanie bułek: Do dużej miski wsyp obie mąki (pełnoziarnistą i pszenną), dodaj wyrośnięty rozczyn, mleko, jajko, oliwę, cukier i sól. Na początku wszystko wymieszaj łyżką, a potem zagnieć posypanymi mąką dłońmi. Jeśli ciasto się lepi, dodaj jeszcze mąki obojętnie której. Ja zwykle biorę jeszcze
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńKilka razy zabierałam się za różne chleby i z różnym skutkiem. Chleb kukurydziany - zakalec, kamienne bułeczki i chleb z garnka - oklapnięty i twardy. W końcu trafiłam na chleb, który wyszedł i był bardzo dobry! Ja dałam żurawinę i orzechy tak jak wg przepisu Pawła Małeckiego, ale myślę, że możecie dać inne dodatki! Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy(...)kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki i podprażonych delikatnie na suchej patelni) pół łyżeczki soli Wykonanie: Do 250ml
Mania Wypiekaniałyżeczka) 60 ml ciepłej wody 65 g cukru 1 i 3/4 łyżeczki soli 500 g mąki 5 jaj 350 g masła Składniki kremu budyniowego (Creme patissiere): 250 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru(...)dołu w odstępach. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Wyrośnięte drożdżówki ponownie posmarować jajkiem i piec w środkowej części piekarnika około 15-20 minut na złoty kolor (po ok. 8-10 minutach sprawdzić czy bułeczki się nie przypalają, jeśli tak to zmniejszyć temperaturę i skrócić czas
Moja DelicjaSzwajcarskie drożdżowe domowe bułeczki z dziurami W lutowej Piekarni Amber wycieczka do Szwajcarii, a konkretnie do Bazylei. Wspólnie wypieczemy Fastenwähe – klasyczne maślane karnawałowe bułki. Fastenwähe mają kształt rombów z czterema nacięciami. Do nacinania bułek służy specjalna krajalnica, prawdopodobnie u nas nie do zdobycia, więc polecam użyć ostrego noża. Po nacięciu bułki się rozciąga tworząc charakterystyczny kształt(...)dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), formujemy z nich kulki. Następnie każdą kulkę formujemy w podłużną bułeczkę o zaostrzonych końcach. Układamy je na blachę lub blaszki (takie, które zmieszczą się w naszej lodówce) wyłożone papierem do pieczenia i lekko podsypane mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na kolejne
Tajemnice Smakuciepłego mleka (w zależności od wielkości jajka) 30-40 g roztopionego, letniego masła żółtko do posmarowania Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, dokładnie mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Zaczyn przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość. Do wyrośniętego(...)objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą
Rozpustne gotowanie