podpatrzyłam na blogu u Danusi - może i pracochłonne ale ich smak wynagradza każdą poświęconą im minutę :) Dzięki pieczeniu ich w mniejszej blaszce i bez odstępów ciasto w środku jest puszyte i mięciutkie, a jednocześnie bez problemu można je podzielić na porcje. Nadzienie jest cudowne, nie wypływa ze środka - po prostu pychotka! Nawet mój mąż, który nie lubi jagód(...)cukru pudru 30 g drożdży (świeżych) 3 szklanki mąki pszennej luksusowej (ewentualnie może być też tortowa) Ciasto: 80 g stopionego letniego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 25 dag jagód (12 czubatych łyżek) 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko 1 łyżka mleka Kruszonka
Kto ugości moich gości?później przenosimy nasze ciasto na blat posypany mąka i wyrabiamy, aż będzie jednolite i elastyczne (ok. 3-4 min). Ciasto będzie się kleić, więc najlepiej podsypywać je lekko mąką, ale niezbyt obficie, gdyż bułki wyjdą twarde. W trakcie wyrabiania będzie coraz mniej kleiste i stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto oprószamy lekko mąką, odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub talerzykiem(...)żółtkiem i puścić, a butelka zassa żółtko bez białka. Filmik pokazuje jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_MOddzielone żółtka lekko roztrzepujemy widelcem i bardzo małym, powolnym strumieniem wlewamy 1/4 podgrzanego mleka, cały czas mieszając – hartujemy je, aby nie zrobiła się jajecznica, dlatego te zabiegi są tu kluczowe. Do zahartowanych jajek dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy ją, aby nie było
Nerds Kitchenkażdy rodzaj mąki, to postanowiłam go upiec. Przeliczyłam sobie składniki na ilość szklanek i dawaj do roboty. Odmierzyłam potrzebną ilość mąki, dosypałam co trzeba, wlałam wodę i wbiłam jajko. Jakże zdziwiona byłam konsystencją ciasta. Autorka pisała o tym, że jest dość luźne, a to było dość zbite! No i dotarło do mnie, że dodałam dobrze ponad szklankę mąki pszennej(...)już nic, a może uda się jednak upiec coś zjadliwego. Tak oto powstały bułeczki pszenno-kukurydziane. Siłą rzeczy przepis zmodyfikowałam, ale na pewno wrócę do oryginalnego i powstanie chleb. Składniki na około 20 bułek: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450) paczka suchych drożdży (7 g) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaodstawić na około 5 - 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło oraz jedno jajko i wymieszać łyżką. Następnie wlać mleko z drożdżami. Mieszać przez 2 minuty drewnianą łyżką lub miksować mieszadłem miksera na najmniejszej prędkości przez około 2 minuty. Ciasto wyrabiać rękami na podsypanym mąką blacie lub stolnicy przez 5 minut lub miksować hakiem miksera na średnio(...)się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (odstępy od siebie około 7 cm) Uformowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (opcja grzania: góra i dół) Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem
Wypieki i Rumieńcetyle mi się udało, że teraz mój Dzieciak, codziennie na kolację i do szkoły ma świeżutką, pachnącą, mięciusieńką maślaną bułkę. Składniki na około 12 bułeczek po 80 g: 500 g dobrej jakości mąki pszennej (polecam Basię tortową lub Basię Ekstra Wypiek) 200 ml sojowego mleka (do wypieków sojowe jest najlepsze) 80 g nerkowców 50 g cukru łyżeczka soli(...)budzenia się drożdży jest wystarczający, około 15 minut), po czym zblenduj je z dodatkiem reszty cukru i oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto
greenscarfczęści ciasta uformować kulkę, umieścić ją na blaszce i lekko spłaszczyć, nadając kształt bułeczki. Tępą częścią zwykłego stołowego noża wycisnąć na każdej z bułeczek krzyżyk. Przykryć bułeczki ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, bułeczki powinny podwoić swoją objętość. Przygotowanie pasty na krzyżyki: Mąkę wsypać do miseczki, wlać wodę i bardzo dokładnie rozetrzeć. Powinna powstać gładka średnio gęsta(...)Piec bułeczki przez 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumienią a wbity w nie patyczek będzie suchy (u mnie trwa to 15 minut). Wyjąć bułeczki z piekarnika. Konfiturę morelową podgrzać w rondelku. Smarować gorące bułeczki ciepłą konfiturą. Podawać. Bułeczki najpyszniejsze są jeszcze ciepłe choć potem też są smaczne. Bułeczki można również zamrozić (bez polewy z konfitury morelowej
maniapieczeniajajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukry i ubijamy dalej - do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka delikatnie ubijając jeszcze przez chwilę. W drugiej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie za pomocą łyżki(...)dokładnie. Chodzi o to by zbyt silnym i gwałtownym mieszaniem nie pozbawić ciasta puszystości. Powstałą puszystą masę wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 35 do 40 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu). W czasie pieczenia w miarę możliwości nie należy ruszać tortownicy. Ciasto biszkoptowe jest podatne na opadanie. Można posiłkować się patyczkiem w celu oceny
Kuchnia po mojemuDomowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny przepis :) bardzo lubimy takie przekąski :) Bułeczki upiekłam wieczorem (w zasadzie to już w nocy) na całodzienny wyjazd (wkrótce o nim opowiem), dzięki czemu było co przegryzać przez drogę ;) wpadłam na ten pomysł, aby nieco(...)łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Łyżką zagarniamy z odrobiną mąki i mieszamy, aby rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Natłuszczamy
Kolorowy PrzepisownikNabrałam ochoty na słodkie. Pomyślałam co najszybciej można upiec w tygodniu. Dziecko podpowiedziało, dzisiaj jest dzień bułki cynamonowej – kanelbulledag w Szwecji. Jakoś nie chciało mi się piec drożdżowych bułeczek. Ale skusiłam się na muffiny cynamonowe. Lubicie muffinki ? Ja też! Muffiny cynamonowe piekłam nie jeden raz. Dzisiaj na odmianę dodałam do nich kardamon. Uwielbiam zapach korzennych przypraw w wypiekach(...)cukru 1 jajko 150 ml siadłego mleka 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu, świeżo zgniecionego 150 g mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cynamon i perłowy cukier do posypania Nastaw piekarnik na 175º na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC). Odważ cukier i zmiksuj na puszysto z jajkiem, wanilią i solą. Dodaj rozpuszczone masło z przyprawami
codojedzeniałyżki domowego cukru waniliowego – ja mam robiony na cukrze jasnym, brązowym mąka pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Na początku wyrabiam hakami do ciasta. Potem przekładam na stolnicę, podsypuję mąką i wyrabiam do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie się łatwo(...)traci koloru tak jak to z burakiem. Przy okazji odkryłam, że jak się zostawi wycięte krążki, bez dziurek w środku na jakieś 2h i wsadzi się je potem takie całe do pieca, to wychodzą cudownie lekkie bułeczki deserowe. Może to wszystko brzmi dziwnie, ale jest fajne i inne. I warto czasem spróbować. Jeśli komuś wersja pieczona nie odpowiada
ladykitchenśliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier; 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody posypka do dekoracji Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka i wlewamy podrośnięte drożdże. Na końcu(...)cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki jedna obok drugiej w około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką. A tutaj bez lukru ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.proporcji wyjdzie 16 bułeczek na rozczyn : 25 g drożdży świeżych 300 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 400 ml letniego mleka do ciasto: 350 g mąki pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej 20 g cukru kryształ 10 g soli mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania i obtoczenia bułeczek Link do filmu z przygotowania : Francuskie bułeczki śniadaniowe https://www.youtube.com(...)kawałków z których uformuję bułeczki . Bułeczki foruję w następujący sposób : biorę kawałek ciasta i turlam nim dłonią na blacie aby powstała kulka , można również wziąć kawałek ciasta w dłonie i turlać go pomiędzy dłońmi aż powstanie kulka ( dokładnie widać to na filmiku ) . Gotową bułeczkę obtaczam w mące i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Bułeczki układam w odstępach około
Uwaga Babcia Piecze Chlebletnich dań z dzieciństwa. Pamiętam, jak po całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym. Skąd pochodzi to danie? Pyzy drożdżowe są bez wątpienia potrawą charakterystyczną Wielkopolski. Ja sama po raz pierwszy jadłam je w Poznaniu, czyli mieście stołecznym tego regionu, który słynie(...)drożdży suszonych 75 g mąki pszennej poznańskiej 60 ml mleka 30 g cukru pudru Składniki mieszam ze sobą, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki ciasta ryżowego (B): 75 g mąki ryżowej 75 g maki pszennej poznańskiej 50 g cukru pudru 75 ml mleka Przygotowanie: Obie mąki przesiewam i mieszam
Poranek na słodkodrodze cały czas było. I nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania. Tak jak lubię :) Bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia - najpierw na przygotowywaniu, potem(...)sami widzicie, że moje przepisy do specjalnie skomplikowanych nie należą ;) No ale wracajmy do kajzerek ;) Gotowi? zaczynamy :)Składniki na 10 sztuk:350 g mąki pszennej,60 g mąki ziemniaczanej,20 g cukru,1,5 łyżeczki soli,1 jajko,230 ml mleka,30 g świeżych drożdży,40 g miękkiego masła.do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany
Codzienna kuchnia niecodzienna