budyń - 12640 przepisów (strona:427/843)

Kokosowy pudding z tapioki z mango 212

tapiokę w deserach i napojach typu bubble tea. Przybiera smak tego, w czym będziemy ją gotować. A zabawa tkwi w teksturze. Miękkie granulki całkowicie zmieniają doznania smakowe – zwykły budyń zamieniają w ciekawy deser. Pudding z tapioki (właśnie z dodatkiem mango!) zrobił furorę na jednej z imprez integracyjnych w mojej pracy. Mimo, że jest dziwny – wszystkich zaintrygował. Każdy(...)godzinę. Po tym czasie wodę odlewamy, a tapiokę przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem oraz mlekiem kokosowym. Dodajemy oba cukry. Podgrzewamy, często mieszając – podobnie jakbyśmy gotowali budyń. Gotujemy 15-20 minut, aż kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste, a całość wyraźnie zgęstnieje. Przelewamy do szklanek lub małych naczyń. Na wierzchu układamy przecier z mango (może być też przecier z innych

Poezja smaku
Ciasto Kubanka 1751

wystudzić. Przygotować masę - Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę. Gotować ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń ciągle miksując, na końcu dodać nutellę i wymieszać dokładnie. Biszkopt nasączyć espresso. Wyłożyć na biszkopt masę z nutellą, dokładnie wyrównać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mini Serniczki Bez Sera 171

Coś dobrego dla dużego i małego ;) Składniki na 18 mini serniczków 1 jogurt grecki 400 gr 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1/2 szkl cukru lub nawet odrobinę mniej 1/4 szkl oleju 18 małych biszkopcików kakao w proszku do dekoracji 1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę i utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi trzepaczkami od miksera ubijamy(...)żółtka. 3. Do ubitych żółtek dodajemy olej i jogurt. Mieszamy na najniższych obrotach. 4. Na sam koniec dajemy budyń w proszku oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy całość. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i układamy na samym dnie po jednym biszkopciku. Do każdej papilotki, dajemy po łyżce masy i tak aż do wykończenia jej. Po wierzchu możemy obsypać nasze

Gotowanie...to proste !
Truskawkowo- serowa fantazja 503

żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, Masa serowa: 700g mielonego białego sera, 5 jajek, 100g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Mus truskawkowy: 600g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 1 szklanka śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, truskawki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam(...)blaszkę o wymiarach 24cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. 3. Mus truskawkowy: Truskawki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka piaskowa bezglutenowa 159

lekka i puszysta... do tego bajecznie prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej.    Składniki: 5 jajek M 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie kukurydzianej) 2 budynie waniliowe bezglutenowe (80g) 180 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka octu spirytusowego Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy na bardzo puszystą masę przez około(...)minut. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po łyżce cukier puder a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona. Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy

Pyry na Gaz
Szwajcarska szarlotka 139

Składniki na ciasto masło, 125g jajka, 2 szt cukier, 75g mąka pszenna, 125g Składniki na nadzienie jabłka, 750g cytryna, 1 szt masło, 125g cukier puder, 50g budyń śmietankowy, 1 łyżka jajka, 3 szt Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch.  Stopniowo dodajemy mąkę i wystudzone masło. Ciasto przelewamy do blaszki (24 x 24cm). Wkładamy(...)obieramy i kroimy w małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy kolejno do masy maślanej. Następnie dodajemy budyń i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy maślanej. Na końcu dodajemy jabłka. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez okolo

Gotowanie moimi oczami
Torcik jabłkowo-aroniowy 164

szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 ml. naturalnego soku jabłkowo-aroniowego Ogrody Sabinu 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru Dodatkowo: 250 ml, śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Płatki białej czekolady Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając stopniowo wsypujemy(...)przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół. Do rondelka wlewamy 0,5 litra soku, dodajemy cukier, zagotowujemy. Do pozostałego soku wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy, wlewamy do gotującego się soku, gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Połowę gorącej masy wylewamy na biszkopt, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu, lekko dociskamy. Na wierch wylewamy pozostałą część gorącej

Bajeczna Kuchnia
Sernik 224

pieczenia "krople rosy." Składniki: Masa  - 1 kg mielonego twarogu  ( w wiaderku) - 1/2 szklanki oleju - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 2 jajka - 4 żółtka - olejek cytrynowy - 2 budynie waniliowe Spód - 1 jajko - 2 żółtka - 15 dag margaryny - 30 dag mąki - 2 łyżki smalcu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki  do wykonania spodu ciasta(...)Masa. Miksujemy żółtka z cukrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji masy. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej całość dokładnie miksujemy. W następnej kolejności, stopniowo dodajemy mielony twaróg, olej, mleko, budynie i olejek cytrynowy.  Wszystkie składniki bardzo dobrze miksujemy. Wylewamy masę serową na spód ciasta.  Pieczemy przez 60 min w 180 stopniach. Białka które zostały nam z utworzenia spodu

Pan i Pani Smith w kuchni
Seromak 299

masła 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 5 żółtek szczypta soli Masa serowa: 500g twarogu 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego Masa makowa: 800g masy makowej (tak, użyłem kupnej :P) Przygotowanie: Masło kroimy w drobną kostkę. Kładziemy je do miski, wsypujemy 2 szklanki mąki i siekamy nożem. Do przesiekanej mąki(...)ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jedno całe jajko i ubijamy dalej. Do masy dodajemy po jednej łyżeczce zmielonego twarogu. Do utartej masy serowej dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Ze schłodzonego ciasta kruchego zostawiamy około 1/4 do kruszonki. Pozostałą częścią wylepiamy natłuszczoną i podsypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście kruchym rozprowadzamy masę makową. Na nią nakładamy

Jacob Tastes
Pyszny Sernik z Chałwą 186

ciasteczkową. Wyrównujemy, dociskamy w dno formy, chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka kaszy manny 80 g roztopionego masła 1 łyżka cukru wanilinowego 200 g chałwy Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodajemy ser twarogowy i chałwę. Ucieramy krótką chwilę do połączenia. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, budyń w proszku, kaszę manną. Ucieramy krótką chwilę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Wyjmujemy z lodówki tortownicę ze spodem ciasteczkowym. Wlewamy masę serową i wygładzamy całość. Pieczemy około 60 minut w temperaturze

Made By Mom And Son
Sernik z kratką 263

szklanki cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli masa serowa 1,20 kg sera białego 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać jajko,cukier, cukier waniliowy, sól, śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części  1/3 do 2/3. Schłodzić(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C  i podpiec przez 15 minut. Żółtka oddzielić od białek.  Ser zmielony trzykrotnie  utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać wanilię, budyń oraz mąkę. Dokładnie wszystko razem  wymieszać . Białka ubić z szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą twarogową. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wyjąć pozostałe ciasto, rozwałkować cienko

magiczna kuchnia Kasi
Sernik z malinami. 167

łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu na serniki pół kostki niezbyt twardego masła 1 szklanka cukru 5 całych jajek 4 białka 25 dkg serka mascarpone 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru szczypta soli Przygotuj także : około 60 dkg malin  2 galaretki malinowe Sposób wykonania :  C iasto kruche na spód - Do miski lub na stolnicę(...)dodawaj po łyżce lub dwóch twarogu i serka  mascarpone. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawaj stopniowo do masy serowej ciągle ucierając. Na koniec dodaj budyń i wszystko razem delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Na podpieczony spód wylej gotową masę serową , wyrównaj. Po całej powierzchni posyp malinami ( połowę malin zostaw do galaretki ). Maliny powciskaj do sera

Przepisy i porady kulinarne
MURZYNKOWY SERNIK 722

proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki mleka 100g margaryny masa serowa: 1kg sera białego półtłustego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 margaryna 1 budyń śmietankowy ciemna polewa: 125g margaryny 2 łyżki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao jasna polewa: tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem(...)blaszkę o wymiarach 35 x 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. masa serowa: Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser, budyń i na koniec delikatnie mieszając pianę z ubitych białek. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch masy serowej rozlewamy resztę ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h. ciemna polewa

Prosto i Smacznie z Anetą
Rurki z kremem budyniowym 616

szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje. Studzimy. Tłuszcz ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na końcu ucieramy z 2 łyżkami spirytusu. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego nadziewamy

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowe z wiśniami 249

łyżki oleju masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny masa wiśniowa 2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych 2 galaretki wiśniowe 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru ponadto 7 ciastek herbatników 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem(...)Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożon ą papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wiśnie miksujemy z galaretkami wlewamy do rondla, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklan ki wody, wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy masę aż zgęstnieje. Biszkopt przekra wamy na dwa placki, na spód ciasta wykładamy 3/4 części masy wiśniowej. Przykrywamy

kgwjanczewo