duże jogurty bałkańskie - kupuję firmy Maluta 340g; UWAGA nie mogą być light! 1 szkl. cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe na 3/4l mleka 80ml oleju 1-2 paczki biszkoptów - zależy od wielkości biszkoptów i paczki szczypta soli Żółtka oddzielić od białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z cukrem(...)puszysta masę. Dodać proszek do pieczenia i budynie. Dołożyć jogurty i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu dolać olej i jeszcze chwile pomiksować. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli - zwiększa trwałość piany . Przełożyć do masy sernikowej i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką - tak, aby nie uszkodzić struktury białek . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasno obok siebie biszkopty
Grunt to przepis!łyżki * kakao – 50 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: * ser biały 3 x mielony – 1 kg * jajka – 6 szt * cukier – 300 g * budyń śmietankowy – 1 op * stopione, schłodzone masło – 150 g * brzoskwinie z puszki – 5-6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * galaretka brzoskwiniowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Wszystkie składniki siekamy(...)folię i chłodzimy ok. 20 minut. MASA: Białka ubijamy na pianę, brzoskwinie miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i miksując na wolnych obrotach porcjami dodajemy ser. Wlewamy masło, wsypujemy budyń i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy zmiksowane brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem
Ostra na Słodkofont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 170g cukru 100g mąki pszennej 80g mąki ziemniaczanej 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka ubijamy z cukrem, do puszystej masy dodajemy majonez, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń
Gotowanie i blogowanieilość składników nawet o połowę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać mąkę i kawę rozpuszczalną (suchą). Mleko zagotować, dodać do niego masę żółtkową i ugotować budyń. Gdy masa przestygnie utrzeć masło i dodawać do niego powoli budyń. Przełożenie: Galaretki rozpuścić w 500ml wody. Na blaszce ułożyć ciasto kakaowe, na nim rozsmarować połowę masy kawowej
Mania WypiekaniaSubskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 płaska łyżka kakao Wierzch(...)roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić). 3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach ( patrz FILM ). 4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać
Mała Cukierenkasernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe odsączamy, układamy na ręczniku papierowym by swobodnie wyschły(...)Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę – około 5 minut. Dodajemy ser oraz budyń, miksujemy na wolnych obrotach przez kolejne kilka minut, do uzyskania jednolitej, gęstej masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i łączymy całość za pomocą szpatułki. Do gotowej masy dodajemy wysuszone rodzynki, delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto serowe
Gotowanie i blogowanieprzygotowaniu. Polecam wszystkim, którzy dbają o linię i nie chcą rezygnować ze słodkości :) Składniki: 500 g twarogu 5 jajek 350 g jogurtu naturalnego 5 łyżek miodu 80 g budyniu waniliowego bez cukru Białka oddzielić od żółtek. Ser zmiksować z żółtkami, budyniem, miodem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać w trzech partiach do masy jajecznej i wymieszać delikatnie
Chocolate Muffin Blogcukru 4 łyżki stopionego masła 1 laska wanilii Szczypta soli Nadzienie: 20 dag kremowego twarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka: 60 g mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli(...)Oprószamy delikatnie mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Serek miksujemy z cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia, Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt
Wanilia i Kardamonkażdy zna i bardzo lubi. W tej wersji do placków dodałam proszek budyniowy, który nadaje im ciekawego smaku i delikatności. Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt. Ciasto: 2 jajka 1 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek) szczypta soli 2 łyżki oliwy Nadzienie: 200g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia ) 1 żółtko (opcjonalnie) 1,5-2 łyżki cukru (do smaku) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki śmietany kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo: 1-2 łyżki masła Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem dokładnie
Di gotujedziś nasze święto C : jednoporcjowy sernik waniliowy; serek homogenizowany, jagody, maliny Przepis: własny / 1 porcja / 150 g twarogu /użyłam półtłustego, bardzo zwartego - "krajanki" białko jajka łyżka budyniu waniliowego (lub śmietankowego) opcjonalnie: łyżeczka-łyżka cukru Jeśli zależy Wam, by serniczek nie popękał wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Twaróg zmielić na gładką(...)masę w blenderze, wymieszać go dokładnie łyżką z białkiem i budyniem (+opcjonalnie cukier). Małe naczynie, które można włożyć do piekarnika (np. kokilka ceramiczna, filiżanka, mała miseczka), wysmarować masłem i wyspać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynka przełożyć masę sernikową. Serniczek wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Uchylić drzwiczki i serniczek ostudzić. Przełożyć go lodówki
tost z dżememcukru pudru ( z górką ) 125 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa; 1 kg sera twarogowego, zmielonego ( ja użyłam z wiaderka) 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka Beza; 6 białek ok. szklanka cukru (słodkość sami ustalamy wedle swoich gustów) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy(...)następnie podpiekamy około 15 min. w temp. 180C. Wyjmujemy i studzimy. Masę serową przekładamy do większej miski, dodajemy wszystkie składniki ; mleko, olej, jajka, żółtka, cukier i sypki budyń. Miksujemy masę do połączenia wszystkich składników. Masa będzie wręcz płynna, ale taka ma być. Masę wylewamy na lekko przestudzony spód i wkładamy do piekarnika na około 45 min. Każdy piekarnik piecze
Radość kipiąca uśmiechem.Spód: 6 łyżek otrębów pszennych 3 żółtka 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Masa: 800g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru brązowego 4 białka 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru) przyprawa do sernika* (opcjonalnie) szczypta soli Polewa: 6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki skórki pomarańczowej Składniki na spód mieszamy razem i wylewamy do tortownicy wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy na zmianę budynie i jogurty, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Możemy doprawić przyprawą do sernika- ja miałam taką z firmy Delecta, która w składzie zawiera skórkę cytrynową, kardamon, wanilię i cukier. Dodając przyprawę
Czerwona Porzeczkałyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Masa serowa z cappuccino: 750 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego ok, 10-12 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć) garść czekoladowych łezek ( u mnie z gorzkiej czekolady) Pianka bezowa: 4 białka 10 łyżek(...)masy serowej. 2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć z masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino. Całość miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek. 3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową
vaniliowoczekoladowaMasa serowa: 60 dag mielonego półtłustego twarogu ½ szklanki cukru 16 cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 2% 5 jaj 10 dag masła 1 budyń śmietankowy -40 g 2 łyżki soku z cytryny 50 g maltikeksów (kruche ciasteczka w czekoladzie ) Wierzch: : ½ puszki masy kajmakowej orzechowej Helio Dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę połączyć(...)wylepić dno i boki tortownicy o wym 22 cm Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku , wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy. Tak przygotowaną masę wylewamy na cisto kruche, na wierzchu posypujemy maltikeksami, pieczemy
Wanilia i Kardamonbiałą polewą z dodatkiem kawy właśnie. To ciasto idealne dla kawoszy. *tortownica o średnicy 21 cm Składniki: 1 kg sera na sernik 5 jajek szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka kawy mielonej łyżka kakao dodatkowo: 100 g białej czekolady 2-3 łyżki mleka łyżeczka kawy rozpuszczalnej Do trzech osobnych(...)kawę rozpuszczalną. Każdą z nich zalać dwiema łyżkami wrzątku, wymieszać i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce sera, budynie i olej Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać zaparzoną kawę mieloną, do drugiej rozpuszczalną, do trzeciej kakao. Pianę z białek podzielić na trzy mniej więcej równe części i wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia