budyń - 12640 przepisów (strona:424/843)

Torcik wiśniowo-czekoladowy 202

części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając by nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu, wystudzić. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka), wystudzić. Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą, wystudzić. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu

Kuchcik gotuje
Małe jagodowe serniczki 157

jagodowe serniczki 280 g sera do sernika* 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 50 g jogurtu naturalny typu greckiego 3 łyżki mrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru(...)płatki czekoladowe Przygotowanie Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, budyń i przyprawę do sernika, znów mieszamy. Mrożone jagody (3 łyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem. Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy. Formę

Słodkie okruszki
Drożdżowe bułeczki z serem. 188

ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera białego zmielonego 1 jajko 4 /  łyżek cukru do smaku  1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki mleka cukier trzcinowy do posypania bułek Wykonanie : Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść(...)ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.   Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze wymieszać.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, wykrawać duże koła i kształtować owal, nacinając około 2 cm od brzegu z obydwu stron, na środku nałożyć łyżkę sera, jeden koniec przełożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche z rabarbarem i kaszą manną 209

Następnie częścią ciasta z lodówki wylepiamy blachę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 szklank a cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 4 - 5 ło dyg rabarbaru szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza(...)manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy posiekany rabarbar , a na niego ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego

Cynamonowe szczęście
Kakaowy budyń jaglany 174

teraz już nic nie stanie mi na przeszkodzie, by gotować i pisać regularnie :)  Dzisiaj proponuję pyszne śniadanie lub deser z kaszy jaglanej. Prosty i szybki w przygotowaniu budyń z bananową nutą :) Zachęcam! :) Składniki (na małe 4 porcje lub 2 większe): pół szklanki suchej kaszy jaglanej +szklanka wody banan czubata łyżka niesłodkiego kakao miód (dla dosłodzenia) 1/4 szklanki mleka owoce(...)dekoracji Kaszę płuczemy na sitku. Gotujemy w szklance wody, aż będzie miękka. Do kaszy dodajemy banana, kakao i mleko. Blendujemy. Dosładzamy miodem, blendujemy. Gotowy budyń przekładamy do kokilek lub miseczek. Dekorujemy owocami świeżymi lub suszonymi. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Waniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami 135

suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 budyń waniliowy 1 jajko + 1 żółtko 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać w kolejności:  jajko i żółtko , przesianą(...)mąką z proszkiem do pieczenia i budyń. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać suszone śliwki i orzechy. Wymieszać. Uformować kulę i włożyć na 1/2 godz. do zamrażalki.Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać szklanką krążki . Można również przed włożeniem do zamrażalki uformować wałek, po czym po wyjęciu,  kroić na krążki grubości

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sernik kukułka 265

spód biszkoptowy kakaowy ( przepis tutaj ) 1,5kg sera białego śmietankowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 400g jogurtu naturalnego 100ml likieru czekoladowego 400g masy kukułka (dostępna w puszce) 2 budynie śmietankowe posypka czekoladowa/starta czekolada do dekoracji Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy. Ser miksujemy z cukrem, jajkami i jogurtem naturalnym. Do gotowej masy dodajemy dwa budynie oraz likier czekoladowy, miksujemy

Gotowanie i blogowanie
Sernik cytrynowy z rabarbarem 225

250g serka mascarpone 500g gotowego sera na sernik 200g jasnego brązowego cukru skórka stara z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 jajka 2 żółtka 100g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 360g obranego i pokrojonego rabarbaru (ja użyłam 300g rabarbaru(...)pieczenia (tylko dno), wyrównać i lekko docisnąć. Masa serowa: 6. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę, budyń, kwaśną śmietanę, aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku z żółtkiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem. 7. Około 1/3 masy serowej wylać na spód w blaszce. Następnie porcjami wylać

Mała Cukierenka
Nakrapiane babeczki (jajeczka) 243

szklanka mąki + 1/3 łyżki do obtoczenia rodzynek 1/2 szklanki mleka 1 jajko klasy L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) mała garść rodzynek królowej Helio* 2 łyżki płatków czekoladowych** opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio * po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki rodzynek ** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną czekoladę(...)około 1/3 łyżki). Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i całość mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżki budyniu i cukier, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w mące rodzynki, lekko mieszamy. Masę wylewamy

Słodkie okruszki
Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą 200

krople aromatu pomarańczowego 1/2 kg sera - polecam ser "Mój ulubiony" Wieluń (gęsty, idealny do serników) 125 g masła 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe Przygotowanie Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy pokrojone masło, cukier, budyń (proszek

Słodkie okruszki
Sernik w 20 minut 26825

Składniki ser twarogowy, 1kg jajka, 4 szt cukier, 1 szkl mleko, 1/2 szkl czekolada mleczna, 200g śmietanka 30%, 4-5 łyżek margaryna, 250g budyń waniliowy, 2 opak herbatniki, 2 duże opak Przygotowanie Ser mieszamy z jajkami. W dużym rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier. W mleku rozpuszczamy budynie dolewamy do rondla, na końcu dodajemy ser z jajkami. Całą

Gotowanie moimi oczami
TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC 167

Ciasto z truskawkami, które możemy robić przez cały rok, jeśli zamrozimy truskawki. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x36 cm 5 jajek szczypta soli 1 budyń waniliowy 3/4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa  Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki(...)śmietan-fix gorzka czekolada do posypania  WYKONANIE Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrawamy na 2 placki. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy

słodki bratek
Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki. 231

ciasteczek) 1 szklanka orzechów włoskich (około 90 g) Helio 1 szklanka wiórków kokosowych Helio 6 łyżek masła 2 białka dużych jaj mała szczypta soli 1/3 szklanki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy na małym ogniu masło. Szklankę orzechów włoskich wrzucamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. W ten sposób powinniśmy uzyskać(...)wiórków kokosowych. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. W misce ubijamy dokładnie 2 duże białka jaj z małą szczyptą soli. Do piany z białek dosypujemy stopniowo cukier z łyżką budyniu miksując na najmniejszych obrotach. Zawartość miski przekładamy do garnuszka z orzechowo-kokosową masą i całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy w dłoniach ciastka - kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej, gdy dłonie

Słodkie okruszki
Sernik kokosowo-limonkowy (gluten-free) 277

Pyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje się dla osób które nie jedzą glutenu :) Sernik inspirowany jest przepisem z bloga Smaki Weroniki. Zapraszam do przygotowań!    Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 400 ml mleka kokosowego (1 puszka(...)dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 3 duże jajka 2 czubate łyżki wiórków kokosowych skórka otarta z 1 limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania boków cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie) skórka otarta z limonki do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik

My Culinary Art
Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką 156

diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 100 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1/4 szklanki mleka + 1 łyżka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej Helio 100 g suszonej żurawiny Helio(...)sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier i margarynę. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy mleko, dalej miksując. Po czy powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy mieszankę żurawiny ze skórką pomarańczową. Łączymy przy pomocy łyżki z ciastem. Gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej

Słodkie okruszki