złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia Krem: 1 puszka ananasa (ok. 400 g) – syrop też będzie potrzebny 4 łyżki cukru 4 żółtka 2 budynie (40 g) waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 200 g masła Ananasa odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Syrop przelewamy do naczynia i dopełniamy wodą tak aby uzyskać 1/2 litra płynu, który(...)dodajemy cukier i zagotowujemy. potrzebujemy jeszcze 1 szklankę wody, którą miksujemy z proszkiem budyniowym i żółtkami i wlewamy na gotujący się syrop, cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera niemal do białości (zajmuje to około 10 minut), następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia. Gotowy
Cynamonowe szczęściedeser inspirowany słodkościami ze sklepowych półek. Dzisiaj inspiracją były wafelki Princessa. Poniżej znajdziecie przepis na szybki deserek o smaku mleczno-kokosowym. DESER PRINCESSA Składniki: (na 3 porcje) 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 łyżki cukru 150 g jogurtu typu skyr pół opakowania wafelków typu andruty 4 łyżki wiórków kokosowych. Przygotowanie: Budyń gotujemy na mleku dodając(...)cukier. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z jogurtem. Andruty kruszymy na małe kawałki. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i studzimy. Na dno pucharków lub miseczek wsypujemy warstwę pokruszonych andrutów, posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie nakładamy warstwę kremu, na krem nakładamy ponownie andruty,wiórki i kolejną warstwę kremu. Wierzch posypujemy wiórkami i opcjonalnie startą białą czekolad
Bon appetit mon amiesklepie. Deser taki w szybki i łatwy sposób można też wykonać w domu. Jak to zrobić dowiecie się z przepisu poniżej. DESER DOMOWE MONTE Składniki: ( na 3 porcje) 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka cukru pudru 150 g jogurtu typu skyr kilka orzechów laskowych 2 "okienka" czekolady gorzkiej Przygotowanie(...)Budyń gotujemy na mleku dodając cukier. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z jogurtem. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy cukier puder oraz kakao. Mieszamy do połączenia składników. Na dno szklanek lub miseczek nakładamy waniliową masę, a na niej warstwę czekoladową. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i startą gorzką czekoladą
Bon appetit mon amiełyżki miodu 200 g masła 1 łyżeczka sody Odrobina soli Przepis na krem budyniowy: 3 szklanki mleka Miękka kostka masła (wyjmij ją dużo wcześniej z lodówki) 2 budynie śmietankowe bez cukru 130 g cukru Na początku ugotuj budyń. W tym celu wlej 2 szklanki mleka do rondelka a zawartość 1 szklanki mleka zmiksuj w większym garnuszku z 2 opakowaniami budyniu(...)oraz cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, wlej budyniową masę, zmniejsz ogień i gotuj około 1 minuty. Potem zestaw rondelek i odstaw budyń do ostygnięcia. Aby wykonać miodowe blaty, potrzebujesz najpierw rozpuścić miód z cukrem i masłem. Po rozpuszczeniu trzeba to ostudzić, a potem dodać żółtka, wsypać mąkę wymieszaną z sodą i solą. Następnie należy je dobrze wyrobić, podzielić na dwie
Słodkie okruszkiuwielbia. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli ją przygotować w swoich domach w bardzo szybki i łatwy sposób. Zapraszam! Składniki 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki cukru 2 budynie śmietankowe 80 g masła 18 herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier. Całość zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budynie, rozpuszczone(...)szklanki mleka. Całość gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestygnięty budyń. Na dnie naczynia 20×15 cm układamy herbatniki a na nich rozprowadzamy masę budyniową. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ekspresowa napoleonka pochodzi z serwisu Damusia.pl
Damusia.plmąki pszennej tortowej -2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -200g drobno zmielonych orzechów włoskich KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -3/4 szkl cukru -1 kopiasta łyżka maki pszennej tortowej -1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej -250g masła -2 cukry waniliowe(...)deserowej -40g masła -5 łyżek mleka DODATKOWO -herbatniki kakaowe ok 400g -orzechy do posypania Na początek polecam zrobić bazę kremu Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, 3/4 szkl cukru, łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej tortowej, 2 cukry waniliowe wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy mieszając by się nie przypaliło. Powstały budyń studzimy. BISZKOPT ORZECHOWY Żółtka oddzielamy od białek. Białka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku250ml*** KAKAOWY BISZKOPT -4 jajka -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2,5 łyżki ciemnego kakao KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -0,5 szkl cukru -1 kopiasta łyżka maki pszennej tortowej -1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej -200g masła -ok 3 kopiaste łyżki(...)250g) -opakowanie herbatników ciemnych (ok 250g) -powidła śliwkowe -czekolada do posypania -kawa rozpuszczalna do nasączenia Na początek polecam zrobić bazę kremu. Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy mieszając by się nie zrobiły grudki. Powstały budyń studzimy. (warto go czymś przykryć by nie zrobił się kożuch) BISZKOPT Żółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na poncz,aby nasączyć biszkopt: 150 ml gorącej wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Składniki na krem maślany: 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 2/5 szklanki mleka – (625 ml ) 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej tortowej 1 kostka masła 2 żółtka odrobinę soli Składniki na polewę z mleka w proszku(...)minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 równe blaty. Przygotowujemy krem. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami jajek, budyniem śmietankowym i mąką, aż składniki się połączą. Kiedy mleko będzie się gotowało dosypujemy mieszankę i energicznie mieszamy, aby nie powstały gródki.Gotujemy tak długo ,aż masa będzie bąbelkować. Gotowy budyń
Olcia gotuje!zawsze 250ml* BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -łyżka mąki ziemniaczanej -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szkl cukru -2 cukry waniliowe -200g masła lub margaryny PIANKA TRUSKAWKOWA -ok 400g truskawek -0,5 szkl cukru -500ml śmietanki(...)łyki żelatyny -125 ml wrzątku DODATKOWO -2 galaretki truskawkowe -750 ml wrzątku -truskawki Na początek polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy też mieszając tak by się nie przypaliło. Budyń studzimy do temp pokojowej. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na sztywną pianę, wciąż ubijając dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKuchnie Świata Składniki na blaszkę 25/30 cm 40 dag maślanych herbatników 45 dag masy kajmakowej Krem budyniowy: 20 dag masła 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Krem kokosowy: 250 ml kokosowej śmietanki 22% 200 ml śmietany kremówki 10 dag serka mascarpone 10 dag białej czekolady Dodatkowo: 3 łyżki wiórek kokosowych(...)zmiksować na gęsty krem. Krem budyniowy: Budnie rozpuścić w ¾ szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia , wlać rozrobiony proszek budyniowy i ugotować gęsty budyń, gdy dobrze zabulgocze, zestawić z ognia, gdy odparuje przykryć folią aby nie zrobił się kożuch i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ważne jest aby podczas studzenia budyniu nie mieszać. Miękkie masło utrzeć
Wanilia i Kardamoncukrem na puch, dodaj przesianą mąkę, kawę i zmiksuj. Zagotuj mleko i zmniejsz ogień. Dość szybko dodaj masę kawową i szybko wymieszaj, najlepiej ręcznym mikserem, aż do uzyskania kawowego budyniu. Zdejmij budyń z ognia, wystudź. Budyń musi mieć temperaturę pokojową, podobnie jak masło. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku i zostaw do ostygnięcia. Przez 3 minuty ucieraj masło na puch(...)dodawaj stopniowo po łyżce chłodnego budyniu, miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt I, nasączony włóż razem z papierem do blaszki, w której się piekł i posmaruj połową kremu kawowego. Na wierzchu poukładaj ptasie mleczko w redach o równych wąskich odstępach. Przestrzenie między ptasim mleczkiem zalej już tężejącą galaretką. Nie może być płynna. Wyrównaj i włóż do lodówki, aż całkowicie stężeje
Z Kuchni Do Kuchnipół wzdłuż dłuższego boku i od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką. Odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję krem. Składniki na krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń 40 g 3 łyżki ksylitolu lub cukru 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 pomarańcza Ulubiony dżem lub krem czekoladowy, lub czekolada rozpuszczona w niewielkiej ilości śmietanki. Przygotowanie: Odlewam 1/3 szklanki(...)mleka, dodaję proszek budyniowy i cukier i dokładnie mieszam. Resztę mleka zagotowuję, dodaję rozpuszczony w mleku budyń, dokładnie mieszam i gotuję, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło ucieram mikserem do białości, dodaję partiami wystudzony budyń, sok i skórkę otartą z pomarańczy (krem możesz dosłodzić cukrem pudrem, jeśli wydaje Ci się za mało słodki). Teraz składam tort. Rozwijam
Słodki sentyment