Fiona " - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 250 ml prawdziwego soku malinowego 450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku malinowym i kolorze różowym) 2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka malinowa + 450 ml wody(...)wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy warstwę biszkoptów. Masa Budyniowa: Sok oraz wodę łączymy ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlewamy "budyń" do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. Masa
Słodka Stronaciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia. Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 700 ml napoju w kolorze zielonym (np. frugo zielone) 2 budynie śmietankowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku, do frugo dodałam 1/3 szklanki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka(...)Sposób przygotowania: Dno formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy warstwę biszkoptów. Masa Budyniowa: W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie "budyń" wlewamy do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. Masa Śmietanowa: Galaretkę
Słodka Stronaobiady czy podwieczorki na słodko. Jest smacznie! Jest szybko! Jest zdrowo! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekaną kaszę mannę o waniliowym smaku …. z owocowym budyniem. Do jego zrobienia śmiało możecie użyć owoców mrożonych , tak jak ja to zrobiłam … albo użyć ulubionych sezonowych. Polecam! SKŁADNIKI: KASZA ZAPIEKANA: * kasza manna – 2/3 szkl * cukier – 2 łyżki * napój(...)waniliowy Alpro - 1 szkl * sok z cytryny – 1 łyżka * małe jajko – 1 szt * masło – 1 łyżka BUDYŃ OWOCOWY: * ulubione, soczyste owoce ( u mnie truskawki i borówki ) – 200 g * mleko – 250 ml * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 1 łyżeczka * żółtko – 1 szt Napój waniliowy Alpro możecie zastąpić mlekiem
Ostra na Słodkowykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest na 0,5 litra mleka) Kłaść gorący budyń na gotowe babeczki. Pozostawić do ostudzenia Smacznego
Na słodko lub wytrawnie400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, żółtka – wymieszać dokładnie. Jak tylko mleko się zagotuje wlewamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy(...)powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek. Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła
kuchcikowniawygłodniałych imprezowiczów. Szczęśliwego Nowego! ;) Biszkopt: Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój go na równe blaty. Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 4 łyżki cukru 200 g masła 400 g konfitury malinowej (do posmarowania biszkoptu) W garnku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałej części rozpuść budyń. Garnek(...)mlekiem odstaw z ognia, wlej budyń i szybko rozprowadź w mleku. Wstaw z powrotem na ogień i mieszaj przez około 1 minutę aż zgęstnieje. Górę garnka przykryj folią spożywczą i całość odstaw w chłodne miejsce lub do zimnej wody do wystudzenia. Mikserem utrzyj masło do białości, a następnie łyżka po łyżce dodawaj schłodzony do temperatury pokojowej budyń, nadal ucierając
Food Squarewaniliowy Masa Krówkowa: 1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% 250 g masy kajmakowej fix do śmietany Masa Budyniowa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej żółtko 125 g masła Masa Śmietanowa: 400 ml mocno schłodzonej kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany 2-3 łyżki cukru pudru ok. 70 g herbatników(...)stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa Budyniowa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie miesza my . Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzi my . Masło miks ujemy wraz
Słodka Stronaszklanki mąki pszennej * 4 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa * 1,3 kg jabłek najlepiej kwaśnych * 1/2 litra wody * 2/3 szklanki cukru * 2 budynie śmietankowe bez cukru * 2 łyżeczki mąki pszennej (płaskie) * 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) warstwa kokosowa * 120 g margaryny * 200 g wiórków kokosowych * 3 jajka jajka * 3 łyżki cukru Sposób wykonania biszkopt(...)wlać 500 ml wody, wsypać cukier i zagotować. Dosłownie chwilę gotować, żeby jabłka się nie rozleciały. Wyjąć jabłka z garnka, a na wodzie, w której gotowały się jabłka ugotować budyń. Proszek budyniowy oraz mąki rozrobić w 150 ml zimnej wody. Na biszkopcie ułożyć odsączone jabłka i zalać je ugotowanym budyniem, wyrównać. warstwa kokosowa Rozpuścić margarynę, dodać wiórki kokosowe, cukier
Mix smakumąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1-2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 kg świeżych moreli - 3 budynie waniliowe bez cukru - 4 łyżki cukru - 900ml mleka Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte(...)części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas pod ręką”. Gdy ciasto się schłodzi gotujemy budynie z dodatkiem cukru. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym.34x25cm). Można je zetrzeć na tarce jarzynowej, albo pokroić w plasterki (ja tak właśnie zrobiłam). Wyrównujemy powierzchnię. Możemy teraz wyjąć
mojewypiekiinietylkoplacek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam(...)BISZKOPT OWSIANY: 3 jaja 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki mąki owsianej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorącej wody SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem (60 g) 400 ml mleka 3/2 % 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania) SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANE ŚLIWKI: 500 g bardzo słodkich śliwek
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto francuskie wręcz uwielbiam i kupiłam kilka dni temu, by w niedziele dogodzić rodzince! Zrobiłam przepyszne koszyczki z dodatkiem kremowego budyniu … słodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika! Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski! Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej! Polecam! SKŁADNIKI: - budyń waniliowy(...)mleko – 300 ml - cukier puder – 2 łyżki - ciasto francuskie – 200 g - jabłko – 2 szt - żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając, s tudzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy
Ostra na SłodkoUwielbiam ciasta z dodatkiem budyniu! Delikatne … kremowe … zwykle za słodkie – czyli tak jak lubię! Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie smaczne ciasto z jego dodatkiem. Ale nie tylko! Prym wiodą tutaj jabłka , które świetnie wpisują się nie tylko do szarlotki. Soczyste jabłka zatopione w kremowym budyniu i delikatne , miękkie ciasto zachwyci nasze podniebienia! SKŁADNIKI: CIASTO(...)proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – kakao – 2 łyżki WARSTWA JABŁKOWA: - jabłka – 5 szt – sok z cytryny – 50 ml – cukier – 2 łyżki WARSTWA BUDYNIOWA : - budyń śmietankowy z cukrem – 2 op – mleko – ok. 700 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Lekko odciskamy. Słodzimy i skrapiamy sokiem cytrynowym. Budynie gotujemy w mniejszej ilości
Ostra na SłodkoObiecany przepis na przepyszne drożdżówki gotowy! Uwierzcie : smakują nieziemsko! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu. Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast! Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje! W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy! SKŁADNIKI(...)mleko – 125 ml - cukier puder – 40 g - miękkie masło – 30 g - sól – 1 szczypta - rozbełtane jajka – 2 szt NADZIENIE : - truskawki – ok. 300 g - budyń malinowy – 1 op - mleko – 400 ml - cukier – 40 g KRUSZONKA: - mąka – 50 g - masło – 50 g - cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę
Ostra na Słodkokakao – 40 g - jajka – 2 szt - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - czekolada mleczna – 50 g KREM : - mleko – 0,5 l - masło – 100 g - budyń śmietankowy – 1 op - cukier – 4 łyżki - mąka pszenna – 2 łyżki - mąka ziemniaczana – 1 łyżka DODATKOWO : - dżem truskawkowy – 2 łyżki - truskawki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)KREM: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem. W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy. Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy mieszając od czasu do czasu. Ucieramy masło i dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu. Dokładnie mieszamy. CIASTO: Do garnka wkładamy masło , cukier i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu
Ostra na SłodkoWygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia! Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe – 2 paczki * powidła śliwkowe lub marmolada – 100 g * budyń waniliowy z cukrem – 2 op * cukier – 2 łyżki * galaretka cytrynowa – 4 szt * masło – 200 g * mleko – 500-600 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Blachę ( u mnie wielkość(...)galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. To samo czynimy po ok. 15 minutach z 2 pozostałymi rozpuszczając je jednak w osobnym naczyniu. Budynie gotujemy na mleku dodając 2 łyżki cukru ( dodatkowy cukier możemy śmiało pominąć jeśli wystarczająca jest dla nas słodycz budyniu). Miękkie masło ucieramy na gładką masę stopniowo dodając wystudzony budyń
Ostra na Słodko