borówki - 4037 przepisów (strona:172/270)

JOGURT NATURALNY Z OWOCAMI 140

kochani! Przychodzę do was dzisiaj z szybkim, sezonowym śniadaniem. Jogurt naturalny z domową granolą   i owocami.  Składniki: jogurt naturalny granola    owoce sezonowe u mnie borówka i czerwona porzeczka Przygotowanie: Jogurt przelej do miseczki, dodaj granolę i owoce. Smacznego

Kukuleczki
Koktajl jagodowo - porzeczkowy 133

Podajemy z osypanymi płatkami owsianymi i ułożonymi na wierzchu owocami. Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna. Dla orzeźwiającego smaku można dodać kilka listków świeżej mięty. Zamiast jagód można dodać borówki amerykańskie

Moja smaczna kuchnia
Ciasto z jagodami i budyniową pianką 205

łyżeczek) szczypta soli Składniki na waniliową piankę: 6 białek 180g cukru 100g masła (rozpuszczonego) 120g budyniu waniliowego (proszku) - u mnie 3x40g sok z połowy limonki/cytryny łyżeczka cukru waniliowego 500g borówek/jagód Wykonanie ciasta: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder wraz z proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym na kawałeczki. Ciasto szybko zagniatamy , dod aj ąc żółtk

Mania Wypiekania
Prosty placek z jagodami 564

palcami na drobne „farfocelki” – nawet małe, dziecięce rączki to potrafią Możecie jako nadzienia użyć samych jagód lub mieszanki ulubionych owoców. Oprócz jagód sprawdzą się maliny czy borówka amerykańska. Polecam dodać naprawdę dużo owoców, wtedy ciasto jest jeszcze lepsze. Placek jest na tyle prosty, że nie ma możliwości powstania zakalca czy innej wtopy. Bardzo dobrze się kroi. Polecam

Mieszam w Garnku
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 234

jajko - 30 ml  ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka siemienia lnianego - 1 łyżeczka babki płesznik - białko do posmarowania - szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka) - cukier (zależy jak słodkie masz owoce) - odrobina wody WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw

Kuchnia bezglutenowa Loli
Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami 534

Drodzy , ciasto pyszne przedstawiam! Bezstresowe, łatwe i widowiskowe. Na pewno znacie! Ja robiłam je już z borówką kiedyś, ale miało jasne ciasto. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto ciemne i z porzeczką. Jest to ciasto idealnie skomponowane, to ciasto, które Was orzeźwi i zaskoczy. Pozytywnie. Istnieje jego wiele wersji na internecie. Ja poszłam tropem Kulinarnej Maniusi  i dotarłam do przepisu

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTKA FRANCUSKIE Z JAGODAMI I MASCARPONE 396

SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone  2 łyżki cukru 200 g jagód lub borówek cukier puder do posypania                                                             PRZYGOTOWANIE :  Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zielone ciasto z jagodami 165

płynu – biszkopt ma być lekko wilgotny a nie ociekający wodą ;) ). Następnie wyłożyć krem. Na wierzchu ułożyć jagody, można dodać trochę innych owoców. Ja dodałam czerwone porzeczki. * mogą być jagody, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki

królestwo garów
Nalewka borówkowa. 178

Składniki : 1 kg dojrzałych owoców borówki 50 dkg cukru kryształu spirytus 70% Sposób wykonania :   O woce przebierz, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do dużego, czystego słoja. Zasyp cukrem, wymieszaj, możesz lekko potłuc drewnianą pałką , aby szybciej puściły sok. Następnie zalej owoce spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte. Słój szczelnie zamknij i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowo ucierane z jagodami! 163

JAGODY!!! Uwielbiam i wiem, że się powtarzam hehehhe. Ale bardzo lubię ten smak, kwaskowaty i lekko słodki. Nie wiem czy wiecie, ale jagody jak wszystkie ciemne owoce typu- borówka, porzeczka, mają w sobie bardzo dużo antyoksydantów - polifenoli, które mają działanie prozdrowotne. Krótko mówiąc, a raczej pisząc są polecane przy wszystkich chorobach związanych z otyłością -miażdżyca, choroby serca, problemami z widzeniem

SMYKWKUCHNI
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 161

Claufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto z agrestem i porzeczkami 142

Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę za suche. 6 jajek 2/3 szkl cukru 2 łyżki

Smakołyki Asi
Dżem z marchewek 144

wiele zastosowań. Jest konkurencją dla klasycznych dżemów z truskawek czy malin. Rewelacyjnie komponuje się na kanapkach z serami pleśniowymi. Pasuje nawet jako dodatek do mięs (zamiast żurawiny czy borówki). W tej wersji jako dodatek do dżemu delikatna nuta whisky

Milion Smaków
Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 202

jagód, jednak ja moje jagody kupuję na lokalnym bazarku. W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki

Mieszam w Garnku
Czekoladowe ciasto na oleju z truskawkami 260

jego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci.  Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny).  Smacznego  ;)  Składniki: 5 jajek  2 łyżki kakao  łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka sody oczyszczonej  2 i 1/3 szklanki mąki pszennej  2/3 szklanki

Krakowskie smaki Ani

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję