borówki - 4037 przepisów (strona:165/270)

Ptysie z bitą śmietaną i owocami 140

łyżki cukru • 3 szklanki mąki pszennej – ok. 400 g Krem • 1/2 litra śmietanki 30% • 4 łyżek cukru pudru • dowolne owoce sezonowe, u mnie maliny i borówka amerykańska Wykonanie: Ciasto • Zagotować wodę, olej, sól i cukier. • Dodać mąkę, szybko wymieszać i wystudzić. • Masę przełozyć do miksera, dodawać po jednym jajku. Miksować masę

To co kocham
Keks z owocami lata 134

suszonymi owocami i wtedy taki smakuje najlepiej. Do letniego keksa użyłam czarnych jagód i czerwonej porzeczki, ale można dać również czarną czy białą porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne, aby to były małe owoce i nie krojone, bo wtedy nie wylatuje z nich sok i nie rozmiękają ciasta tworząc zakalec. Dodałam

To co kocham
Tęczowe owoce w szampańskiej galaretce 134

wtedy takie owoce mogą zajadać również dzieci. Pucharek w każdej wersji można udekorować kleksem bitej śmietany. Składniki na 4 pucharki: Dowolne owoce w różnych kolorach • borówka amerykańska • ciemne i jasne winogrona • truskawki • maliny • brzoskwinie Galaretka • 500 ml słodkiego wina musującego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: • W pucharkach lub wysokich szklankach układać warstwami owoce od najciemniejszych

To co kocham
Sernik o smaku lata 173

mrożonej kawy. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 2 białe czekolady • 5 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% • 1 szklanka pokrojonych moreli • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w mikrofali lub na parze. • Ser delikatnie zmiksować. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas

To co kocham
SMOOTHIE O SMAKU LATA 156

sałaty zawierającej wyjątkowo mało kalorii, a bardzo dużo białka i substancji odżywczych: związków czynnych witamin, pierwiastków i błonnika. Polecamy! Składniki na 1 litr smoothie: 1 szklanka malin, 1 szklanka borówek, 1 banan, 8 liści sałaty, 1/4 szkalnki niełuskanych ziaren konopii, garść surowych płatków kokosowych, 2 szklanki wody. Wykonanie: Ziarna konopii umieścić w kielichu blendera, dodać wodę i zbledować na mleko

Jeść, by żyć w zdrowiu
SERNIKOBROWNIE Z JEŻYNAMI 140

masą serową i kwaśnymi jeżynami idealnie się komponuje i tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością podbije serca wszystkich łasuchów! Ciasto smakuje fenomenalnie! Jeżyny śmiało możemy zastąpić np. mrożonymi borówkami albo malinami – będzie równie pysznie! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma ok.22 x 12 – keksówka (Na większą podwajamy porcje) WARSTWA SEROWA: * twaróg mielony 3x – 250 g * jajko – 1 szt * wanilia

Ostra na Słodko
Makowiec w wersji mini. 150

marzeń,  optymizmu...a przede wszystkim zdrowia, bo bez niego nic się nie może udać :)  Szczęśliwego Nowego Roku! Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą,  borówkami,  serkiem waniliowym* i cynamonem *serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu :( Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 30 g bio mąki

Poranek na słodko
Ciasto jogurtowe z owocami 184

łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców (truskawek, borówek, malin lub jeżyn) lukier: 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodać jogurt

Bullio
SERNIK NA ZIMNO Z BISZKOPTAMI I ŚWIEŻYMI OWOCAMI 169

serka waniliowego 330 ml zimnej śmietanki 36%  1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów  podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy. Na koniec dodajemy ostudzoną

KuchcikoweLove
Konfitura z brusznicy i jabłek 151

doskonały dodatek do dań mięsnych, szczególnie do drobiu. Zawsze staram się zrobić kilka słoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu.  Składniki: 1 kilogram brusznicy-czerownej borówki 1 kilogram jabłek 0,5 kilogram cukru Sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody Sposób przygotowania: Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną

Bajeczna Kuchnia
Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem z jarzębiny 232

mogłam trafić! :) Ale przejdźmy do rzeczy...nie jest to dżem taki, jak wszystkie. Swoim cierpkawym na końcu smakiem jest bliższy tym wszystkim przetworom, które podajemy do mięs, jak np: borówka, czy żurawina, choć jeszcze bardziej wytrawny w smaku (pomimo cukru). Na pewno będzie niezwykłą ciekawostką na jesiennym stole, biorąc też pod uwagę jej właściwości zdrowotne :) Owoce jarzębiny są źródłem witaminy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
RYŻ Z JAGLANKĄ OWOCOWĄ 202

jaglanki możemy wlać ją do szklanki i potraktować jak koktajl :)  Rada: Gdy jaglanka jest za mało słodka możemy dodać jeszcze jednego banana. Zamiast malin możemy dodać truskawki, borówki, jagody, porzeczki

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 171

jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową

My Chcemy Jeść
Jarzębina do mięs z jabłkiem i gruszką do słoików na zimę 155

syrop gęstawy. Przekładamy wtedy wszystko do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i studzimy do góry dnem. Tak przygotowana jarzębina to doskonały dodatek do mięsa i drobiu. Z powodzeniem może zastąpić borówki czy żurawinę Smacznego

Marder&Marder Manufacture