więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)Składnik:1,5 kg schabu1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie 18 %)sok z połowy cytrynyzioła prowansalskiekoperek cukier do smakusólPonadto: sznurek do związania mięsarękaw(...)pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny
Bon Appetit Małgorzatymięsa (może być łopatka) - 300 gram kiełbasy (może być śląska lub każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść śliwek suszonych - 4 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - kapusta kiszona (tyle samo, co świeżej kapusty) - koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie wrzucamy(...)garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie kroimy grzyby, podsmażamy je i dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek oraz przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy
Życie zamknięte w smakubazie mascarpone.Chrupiące kawałeczki podsmażonego boczku.A do tego por, papryczka chili i suszone pomidory.Smacznego!Składniki:250 g makaronu penne;150 g wędzonego boczku;250 g mascarpone;1 czerwona papryczka chili;50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju);Biała część pora;1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;Sól;Natka pietruszki do dekoracji.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie(...)pomidory, a na koniec por.Sos doprawić pieprzem i solą i wlać do ugotowanego makaronu. Dobrze wymieszać.Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazyli.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja
Gospodyni Miejskagruszek i suszonych śliwek z dodatkiem kolendry i goździków. Prawdziwe jesienne danie. Polecam! Składniki: - warkocz oscypkowy -pierś z kurczaka 2szt - boczek wędzony - 3 dojrzałe gruszki - 12 suszonych śliwek - kolendra - goździki - masło i oliwa z oliwek - sól i pieprz Pierś oprószamy przyprawą do kurczaka, robimy kieszonkę, do której wkładamy boczek i oscypka. Naczynie żaroodporne
SMYKWKUCHNImój tata się nim pożywi. Myślę, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek i racjonalne proporcje :) Składnik na mięso:1 polędwiczka wieprzowa4 plasterki boczku wędzonego4 suszone pomidorySos na marynatę:2 ząbki czosnku2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżki oliwySkładniki na sos:1 szklanka (250 ml) świeżej albo mrożonej porzeczki(...)ziela angielskiego, suszonego tymianku i odrobiny oliwy przez całą noc. Na następny dzień kroimy na 4 części i rozbijamy tłuczkiem. Układamy 1 plaster suszonych pomidorów i zwijamy w roladkę. Roladkę owijamy w plaster boczku. Możemy pomoc sobie przy pomocy wykałaczki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Sos: Owoce porzeczki gotujemy w minimalnej ilości wody. Gdy Woda trochę
Bon Appetit Małgorzatykuchni. Ja lubię żurek kwaśmy więc nie przesadzam ze śmietaną. Lubię też jak ładnie swojsko pachnie, dlatego gotuję wędzonki. Zakwas znajdziecie TUTAJ Składniki kiełbasa wiejska, boczek itp. wędzone- do gotowania włoszczyzna suszona SYS otręby pszenne Młyn Kopytowa liść laurowy 4 ząbki czosnku sól śmietana, mleko jajo cebula usmażona kiełbasa, boczek wysmażone Przygotuj wędzony wyroby. Włóż(...)garnka, dodaj ulubionych przypraw. Doprowadz do wrzenia. Gdy woda z wędzonka zacznie się gotować dodaj łyżkę włoszczyzny suszonej SYS i gotuj dalej. Wyciągnij boczek i kiełbasę. Wlej zakwas na żur i ciągle mieszając doprowadz do wrzenia.Dodaj otręby pszenne. Następnie dodaj śmietanę i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wysmaż wyroby wędzone jakie lubisz z cebulką. Tylko cebulkę
Z Kuchni Do KuchniWszelkie info o jej zdrowotnych właściwościach znajdziesz np. tutaj: http://www.zdrowieinatura24.pl/czosnekniedzwiedzicudnatury_921_0.html Do dzisiejszego dania potrzebne są ok: 2 kg czosnku niedźwiedziego 150 g wędzonego boczku 2 małe śmietanki 30% 2 duże garści suszonych pomidorów 1 mały ser lazur błękitny garść tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka łyżek oleju sól pieprz ( bądź chilli ) dowolny makaron Boczek pokroić w kosteczkę(...)przesmażyć na dużej patelni, aż będzie lekko chrupiący. Pomidory suszone pokroić na małe kawałki i zalać wrzątkiem , aby zrobiły się miękkie.Do smażącego się boczku dodać umyty i posiekany, nie za drobno czosnek niedźwiedzi. Mieszać aż zmniejszy o połowę swoją objętość. Dodać suszone, wymoczone pomidory i ser lazur. mieszać aż ser się rozpuści. W tym czasie
Jemy Pijemymąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego 200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Ziemniaki obieramy
kgwjanczewokilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów(...)smażę na złoto. Kapustę rozkładam na desce i tnę na mniejsze kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko raz na samym końcu. Ugotowane grzyby tnę na większe kawałki (przecinam je tylko na pół). Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę
Gotowanie i blogowanieczosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin(...)miseczki. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony boczek – również przekładamy do miseczki. Plasterki szynki prosciutto przekrajamy wzdłuż na połówki. Na każdą połówkę kładziemy po suszonej śliwce – zawijamy. Smażymy na rumiano na tłuszczu wytopionym z boczku (po usmażeniu tłuszcz, jak kto lubi, można dodać do zupy). Gotowe nadziewamy na patyczki do szaszłyków (u mnie po 5 szt.). Zupę podajemy posypaną
mojewypiekiinietylkowypróbowania! Składniki: 750 g młodej kapusty 1 cebula 0,5 wędzonej kiełbasy 75 g wędzonego boczku 3 młode ziemniaczki 1,75 l bulionu drobiowego sól, pieprz łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy przez ok. 5 min na małym ogniu tłuszcz z boczku, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę
Kuchnia Łukaszakurczaka, a nie za clue całego dania. Moja autorska mieszanka przypraw, w którym go zamarynowałem, na pewno spowoduje, że będziecie wniebowzięci. Do tego genialna pasta z suszonych pomidorów i słonecznika, chrupiący boczek i trochę zieleniny w postaci rukoli i awokado. Myślę, że niejeden facet (i pewnie też niejedna kobieta), będzie takim śniadaniem ukontentowany. Przynajmniej ja na pewno byłbym zachwycony(...)Zmiksuj na jednolitą pastę. Kanapka Pieczywo przekrój na pół, ułóż umyte liście rukoli, a następnie plastry soczystego filetu. Kurczaka posmaruj pastą z pomidorów suszonych, a nań połóż awokado pokrojone w plasterki i usmażony na chrupko boczek. Przykryj drugą połówką pieczywa i zapakuj w papier śniadaniowy lub zjedź na miejscu
Food Squareduża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piekarnik nagrzać do 200 st. Dwie blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu(...)powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 min, tak aby stały się
moj przepis naBardzo brzydka i zaskakująco smaczna zupa. Nie byłam przekonana do tych połączeń - grzyby, boczek i soczewica - okazały się bardzo dobre. Ale zupa do najładniejszych nie należy, zastanawiałam się wręcz, czy warto takie brzydactwo wstawiać. Jednak jest na tyle smaczna, że mimo braku urody, warto ja ugotować. Zwłaszcza, że jak większość wolnowarowych zup, jest mało wymagająca. Sycące(...)łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 2 selery naciowe 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 1200 ml bulionu warzywnego lub wywaru 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie
Stare Garylepszy, około 400 g 300 g świeżych kurek, choć im więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki masła klarowanego do smażenia grzybów łyżka zwykłego masła kilka łyżek śmietanki 30% sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, tymianek Przygotujcie także folię aluminiową. Na początek oczyszczam grzyby, siekam jeśli jest taka potrzeba. Na klarowanym maśle przysmażam pokrojoną(...)wąski, więc było nieco trudniej, ale wszystko da się zrobić. Wam polecam jednak wybrać grubszy kawałek mięsa. Delikatnie solę go i pieprzę z obu stron, układam plastry boczku i posypuję suszonym czosnkiem niedźwiedzim- taki czosnek jest nieco mniej intensywny w smaku i świetnie nadaje się tam, gdzie nie chcemy, by zdominował smak potrawy. Na polędwicę wykładam grzyby. Ponieważ jakiś
Pichceniomania