Kamis ( 2 łyżki dajemy do mieszanki peklującej, a 1 łyżkę po opłukaniu boczku, a przed suszeniem) 1/3 szklanki soli kuchennej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżka ziaren jałowca 3 łyżki brązowego cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie do peklowania: Odcinamy z boczku(...)pomieszczeniu. Temp. ok. 17-18 °C. Suszymy pancettę przez dwa tygodnie, Jeżeli boczek wydziela słodko-pikantny zapach to znaczy, że pancetta jest już gotowa, może wisieć dłużej, oryginalna włoska pancetta suszy się kilka miesięcy. Przepis ciut zmodyfikowałam a znalazłam na forum strony wedlinydomowe.pl. The post Pancetta (surowy suszony boczek zawijany) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwy do gotowania makaronu Instrukcje Boczek kroimy na cienkie (2-3mm) i niezbyt długie paski – ok. 25-30 sztuk (patrz zdjęcie). Pomidory kroimy w cienkie paski. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na niej, bo dodatkowego tłuszczu, paski boczku. Smażymy je przez 3 minuty kilkukrotnie mieszając. W tym czasie powinien wytopić się boczku tłuszcz, a on sam lekko zarumienić(...)gallery-40 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki Plasterki boczku smażymy Następnie dodajemy szałwię i pomidory Na koniec dodajemy makaron i parmezan Gotowe danie na talerzu Post Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusasuszony boczek Nadejście jesieni jest w moim domu sygnałem, że nadeszła pora ma suszenie domowych wędlin. O tej porze nie krążą już w powietrzu owady, które mogły by zepsuć mięso, a temperatura jest nadal na tyle wysoka, że w przydomowej altanie ( wiacie czy też w garażu), możemy powiesić masze wędliny do obsuszenia. Metoda ta ma jeszcze tą zaletę(...)wyciągamy mięso z peklówki i lekko płuczemy. Teraz możemy już na jednym z końców mięsa, zrobić nożem (na wylot) otwór i przewiązać przez mięso sznurek, na którym zawiesimy boczek do suszenia. Tak przygotowane boczki wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni. Po trzech, czterech dniach smarujemy nasze boczki odrobiną
Miód i pieprzpróbować i kombinować... Majówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy, wydrążamy środek tak by zostały dwie(...)jeszcze obrać. Delikatnie solimy, i owijamy boczkiem. Jeśli mamy dodajemy plasterek masełka i trochę czosnku. Całość owijamy w folię aluminiową no i grillujemy. roladki z suszoną śliwką i boczkiem: To chyba najprostszy przepis:D suszone śliwki owijamy w boczek, łączymy wykałaczką i grillujemy A na górnym tależyku- po prostu czosnek... mięciutki słodziutki:) Zdjęcia może
MarciochaKucharzyDomowy burger z jajem sadzonym Receptura na jednego burgera: - 1 bułka wieloziarnista - 1 jajo od szczęśliwej kury - 1 cebula biała - miks sałat - garść - 4 plastry boczku parzonego - 3 suszone pomidory - papryczka jalapeno z zalewy - 3 sztuki dodatkowo: musztarda dijon, słodki sos chili, sos tatarski, oliwa z oliwek, wykałaczka DO DZIEŁA! 1. Bułkę kroimy wszerz(...)podgrzewamy chwilę w piekarniku. 2. Plastry boczku smażymy na chrupko. 3. Na patelni smażymy cebulkę, a na niej rozbijamy jajo. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko płynne. 4. Na jednej połówce bułki układamy od dołu: - sos tatarski - sałata - słodki sos chilii - cebulka - jajo - chipsy z boczku - suszone pomidory+papryczka jalapeno pokrojone na mniejsze
Sajkofanka smakusmaków: słodkości suszonych śliwek i słoności wędzonego boczku.Danie to fantastycznie smakuje z kasza gryczaną i ogóreczkiem kiszonym.Potrzebujemy (na 2 porcje):- polędwiczkę wieprzową (około 300 g)- 10 śliwek suszonych- boczek wędzony w cienkich plastrach (około 80 g)Polędwiczkę dzielimy na pół. W każdej z połówek robimy nacięcie nożem, w które następnie wpychamy po 5 śliwek. Na desce
W mojej holenderskiej kuchnisezon na szparagi. Moja pierwsza propozycja to spaghetti w sosie szparagowo-serowym z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów. Składniki: 300 g makaronu, np. spaghetti 100 g wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów stary ser do posypania Sos: pęczek szparagów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 1 łyżeczka mąki sól i pieprz 2/4 szklanki słodkiej śmietanki(...)puree ze szparagów oraz zmiażdżony czosnek. Gotować aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Na makaron wyłożyć sos, łebki szparagów, boczek i pokrojone drobno suszone pomidory. Na wierzch można zetrzeć dowolny ser żółty (twardy lub miękki
Czerwień i błękitPRZEKĄSKI W 5 MIN Śliwki zawijane w boczku: -opakowanie śliwek suszonych -boczek wędzony w plastrach wykałaczki śliwkę zawijamy w boczek przekuwamy wykałaczką,pieczemy na papierze do pieczenia do zrumienienia boczku(ok 10-15 min) jest to prosta i przepyszna zakąska a ten chrupiący boczuś..... Kabanosy w cieście francuskim: - kilka kabanosków -1/2 opakowania ciasta francuskiego ewentualnie
Swojskie jedzonkoboczek suszony Jest to prosty i szybki sposób, na wykonanie domowej wędliny. W końcowym efekcie otrzymujemy wyrób, który w smaku nie ustępuje, nawet najbardziej uznanym produktom typu schinkenspeck. składniki 2 kg niezbyt tłustego boczku na każdy kilogram mięsa 150-200 g cukru 150-200 g soli zaprawa sól kamienna liść laurowy ziele angielskie gorczyca(...)biała kolendra pieprz ziarnisty czosnek suszony majeranek sposób przygotowania Boczek myjemy, kroimy na foremne kawałki i wkładamy do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w mięso. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą
Miód i pieprzmamy oregano w nadmiarze:) Ale my to zjemy. Użyłam takiej porcji oregano jak po prawej. Na przykład w muffinach, które są zawsze dobrym pomysłem. WYTRAWNE MUFFINY Z BOCZKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I OREGANO pęczek świeżego oregano 100g wędzonego boczku 50g masła 200g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek suszonych pomidorów w wiórkach(...)papilotkami lub natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Łączymy suche składniki- mąkę, sodę, sól, pieprz i suszone pomidory. Mieszamy mokre składniki- do przestudzonego masła dodajemy maślankę, jajko i oregano. Suche i mokre składniki dodajemy do siebie, mieszamy niedokładnie (grudki mają zostać), dorzucamy boczek i jeszcze raz mieszamy. Formy do muffinów wypełniamy w 2/3 i umieszczamy w piekarniku
les mirabellescebuli (ja dodałam). Jednakże na własne potrzeby - spaghetti można urozmaicić śmietanką czy odrobiną serka mascarpone. (2-3 porcje) 100-150g surowego wędzonego boczku lub pancetty (włoskiego suszonego boczku) 1 cebula 1 jajko 2 żółtka (ma być tyle żółtek, na ile osób przyrządzane jest danie) 20g startego parmezanu lub innego twardego sera (użyłam mieszanki) natka pietruszki czarny pieprz Dodatkowo
Di gotujemakaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Dania z makaronem są nie tylko smaczne ale też, dzięki ich prostocie, przygotowuje się je w zaledwie kilkanaście minut. Dzisiaj przedstawię propozycje zimowego posiłku, w którym połączyłem treściwy wieprzowy boczek z pysznymi suszonymi pomidorami i delikatną zieloną cukinią. składniki dla czterech osób 300 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 1 papryka(...)dowolnego makaronu pęczek szczypioru sposób przygotowania Boczek kroimy w paski, wkładamy do dużego garnka i smażymy na niewielkim ogniu. Do przesmażonego boczku dodajemy oliwę, drobno siekany czosnek i smażymy całość przez minutę. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron. Do garnka z boczkiem dodajemy pokrojone w plastry cukinie, oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Całość
Miód i pieprzMakaron z cukinią, suszonymi pomidorami i boczkiem Składniki: 3 małe cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek boczku kilka suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz tymianek Boczek pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni, aż lekko się zarumienił. Cebulę i czosnek pokroiłam na drobne paseczki i również podsmażyłam. Cukinię starłam na dużych oczkach. Suszone pomidory pokroiłam w kostkę. Wymieszałam boczek z cebulą i czosnkiem, dodałam 3 łyżki oliwy, startą cukinię i suszone pomidorki. Następnie sól, pieprz oraz tymianek. Całość dusiłam pod przykryciem ok 20 min. W międzyczasie ugotowałam makaron ryżowy, bezglutenowy
nietadietamnie grillowany boczek smakuje naprawdę rewelacyjnie, więc spróbujcie przygotować takie szaszłyki (należy użyć boczku świeżego - nie mylić z boczkiem wędzonym!). Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: świeży boczek suszone warzywa sól, pieprz papryka ostra papryka słodka cebula papryka kremowa cukinia Boczek umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Każdy kawałek mięsa przyprawić sola, pieprzem, papryką ostrą(...)słodką, a także posypać pokruszonymi (suszonymi) warzywami. Przygotowane mięso wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki temu boczek "przejdzie" przyprawami. Po kilku godzinach każdy plasterek mięsa pokroić na 2-3 kawałki. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przyprawić solą oraz pieprzem. Cukinie przekroić na pół i pokroić na plastry, na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Paprykę umyć
Ugotowaćnagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut do zarumienienia przekąsek. Przekąski posypujemy posiekaną świeżą bazylią. ************ Boczek na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego pesto z suszonych pomidorów boczek papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie należy rozwinąć, a następnie dość obficie posmarować pesto z suszonych pomidorów. Boczek w tym przypadku surowy kroimy na plastry niezbyt grube
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki