boczek suszony - 1000 przepisów (strona:8/67)

Fasolka po bretońsku z wolnowaru 639

innym...Fasolka po bretońsku z dodatkiem suszonych pomidorów i dla odmiany zamiast koncentratu pomidorowego -ketchup.. 30 dkg fasoli  50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  kilka suszonych pomidorów BIO Fresano 2-3 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki   4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  majeranek wegeta listek

Moje domowe kucharzenie
Roladki z kurczaka w boczku/ bakłażan perfumowany różą z granatem! 298

smakowe. Jestem z siebie bardzo zadowolona i szczerze Wam polecam ten smak!To do roboty! (tzn. do kuchni);-)SKŁADNIKI:NA ROLADKI:- pierś z kurczaka podwójna- 6 plasterków boczku surowego- tymianek suszony- pieprz różowy- sumak (przyprawa arabska)- 1/2 łyżeczki do kurczakaPiersi nacieramy przyprawami, marynujemy około 30 minut.Owijamy boczkiem i smażymy, posypując tymiankiem, na minimalnej ilości tłuszczu (tłuszcz wytopi się

SMYKWKUCHNI
Roladki z kurczaka w sosie szałwiowym 178

szałwia (od dzisiaj jeszcze trawa cytrynowa i tymianek cytrynowy).A. : Rozrosła się ta szałwia, trzeba by coś z nią zrobić. Hmm może roladki z kurczaka?M. : Z boczkiem...A. : I suszonymi pomidorami.M. : Mmm... ;-)I tak powstał Chocapic, nie nie, wróć, roladki! ;-) Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
C - Wielkanocny żurek 198

grzybami. Wielkanocy żurek na wędzonce  z  grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku garść suszonych  grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy(...)grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony  z musztardą i chrzanem. Gotować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 203

śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki:1/2 kg filetu z kurczaka,10 suszonych śliwek (użyłam Kresto),6 plasterków wędzonego boczku,łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki,łyżeczka tymianku,łyżeczka rozmarynu,375ml śmietanki 30%,sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem(...)stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami

Z miłości do słodkości
zapiekane śliwki z boczkiem 151

składniki: 30 śliwek kalifornijskich suszonych 30 plasterków boczku wędzonego 30 połówek orzecha włoskiego gorąca woda 30 wykałaczek wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy z wody i do każdej wciskamy orzecha. Następnie każdą śliwkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Conchiglioni z parowaru z roszponką 328

innymi produktami, dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu. Składniki :  12 szt makaronu Conchiglioni Rigata 2 duże pieczarki 12 cebulek perłowych Silver 6 suszonych pomidorów 3 plastry surowego boczku 2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki  1 garść sałaty roszponki  Przyprawy : zioła dalmatyńskie  Makaron robimy tak samo, jak w poprzednim(...)zalewamy wrzątkiem, parujemy 13 minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki. Suszone pomidory również na małe kawałki, tak samo plastry boczku. Cebulki perłowe kroimy na pół. Świeżą natkę myjemy i siekamy. Wszystko przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy żółty ser, przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi i dokładnie mieszamy. Jak makaron

Parowar Faceta
Żurek Wielkanocny 163

czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-)  SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) ) 0,5 l zakwasu na żurek 3 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki chrzanu(...)liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz suszony majeranek koperek (świeży lub suszony) 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 1,5 - 2 l  wody dodatkowo: jajka ugotowane na twardo Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie

Czary - gary w kuchni
Kanapka BLT. 179

duży pomidor 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej, dijon) kilka kropli tabasco (lub ostrego sosu bbq) szczypta suszonej bazylii  Wykonanie: Boczek usmażyć na patelni do momentu kiedy zacznie stawać się chrupki. Z pieczywa zrobić tosty lub pozostawić świeże. Posmarować mieszaniną majonezu i musztardy. Na dolnej kromce ułożyć  plastry

zadanie-gotowanie
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 392

pomidorów 3 opakowania sera mozzarella 125g każde 16 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (po dwa plastry na roladę) świeża bazylia sól pieprz Szynkę szwarcwaldzką, można śmiało zastąpić cienkimi plastrami wędzonego boczku. Przygotowanie: Mozzarellę, suszone pomidory i bazylię miksujemy razem. Nie musi być jednolita masa, ważne żeby składniki się rozdrobniły. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety z kurczaka rozbijamy i nakładamy

KasiaiKrzysiu.pl
Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki 213

owoce w maminego ogrodu. A gdy przyszła pora obiadu zjadłam tylko sałatkę sporządzoną na szybko. Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki składniki: 300g zielonej fasolki 100g boczku wędzonego 500g ziemniaków 50g suszonych pomidorów sol, pieprz 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżki oliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę kroimy(...)pamiętając o tym by pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone suszone pomidory, fasolkę i ziemniaki. Podsmażamy wszystko około 5 minut. Wszystko ściągamy z patelni do miseczki. Pozostałą na patelni oliwę ze smażenia

Przysmaki Karolki
Polędwiczka wieprzowa faszerowana 221

Szybko, smacznie, efektownie. Bardzo przyjemny sposób zrobienia polędwiczki. Podobne robiłam na  warsztatach w Łochowie. Polędwiczkę nadziałam pomidorami suszonymi i owinęłam szynką Serrano. Można użyć suszonych śliwek i boczku - taką wersję robiliśmy na warsztatach. I jedna i druga wersja smaczna. Polecam bo danie naprawdę mało kłopotliwe, a efekt świetny. Za piękny rysunek, dziękuje mojemu Mężowi :)składniki1

Stare Gary
Roladki schabowe panierowane 219

hotelu.  Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe panierowane,  wyszły bardzo pyszne, jedne roladki przygotowałam z dodatkiem suszonych pomidorów z serem feta, drugie z siekanymi maślakami, boczkiem i cebulką są rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą(...)cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu  rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy plaster schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. 1 farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 246

Internecie istnieje wiele przepisów na zrazy wołowe. Dziś zmieniamy trochę tradycyjny przepis i dodajemy pastę z suszonych prawdziwków,które dodadzą potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu a poświęcony im czas zrekompensuje się smakiem i zdziwi nie jednego smakosza. W naszej kuchni ten przepis zagościł na stałe i sądzę , że w waszej też(...)będzie. Pamiętajmy tylko o wyborze dobrej jakości wołowiny ,świetnie nada się ligawa, krzyżowa, a można także użyć polędwicy. To zaczynamy ;) Składniki : 500 g wołowiny  150 g wędzonego boczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe  1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki  1,5 łyżeczki majeranku musztarda (ok 2 łyżek

Niezły Młynek
Zupa Solianka 213

uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy.  SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków kiszonych, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela(...)grubszą kostkę. Przekładam do garnka. Dodaję grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Frykadelki w sosie grzybowym 219

Ostatnio było sporo słodkich wpisów, więc dziś dla odmiany prosty pomysł na pyszny obiad. Właściwie to taka wariacja na temat kotletów mielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków... Frykadelki: 1/2kg mięsa mielonego(...)cienkich plasterków boczku wędzonego,  łyżeczka musztardy,  bułka,  jajko,  sól, pieprz. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić. Sos grzybowy: 8 suszonych grzybów

Z miłości do słodkości
Zraziki ze śliwką. 126

moim zdaniem będą pyszną przekąską na gorąco, ale też daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne) plastry boczku prasowanego śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami, cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę(...)szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, formujemy kotlecik, zawijamy w boczek, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, pieczemy w temperaturze 180 stopni około

Kuchnia Beaty
Chowder kukurydziany na mleku kokosowym 138

kuchni anglosaskiej. Idealna na pożegnanie lata, póki jeszcze na straganach możemy odnaleźć kolby słodkiej kukurydzy. Według mnie najlepszy chowder to ten przyrządzony na mleku kokosowym z suszonymi pomidorami zamiast boczku. Mój przepis bazuje na recepturze Marty Dymek , która jak nikt inny potrafi tak zweganizować każdy tradycyjny przepis, że jest o niebo lepszy od oryginału. A zatem kolby w dłoń

Food Square