Post Jabłecznik na biszkopcie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedziś. Wtedy też najlepiej sprawdzają się szybkie desery i ciasta na zimno. A zdecydowanie najlepszym, według mnie oczywiście:)), ciastem na zimno jest sernik:) Ja zrobiłam sernik na zwykłych okrągłych biszkoptach z dodatkiem czekolady i coca - coli. Wykorzystałam do niego twarożek - naprawdę idealny do serników, który otrzymałam od marki Wieluń do testowania. Nie kupuję nigdy gotowych twarożków we wiaderku(...)śmietanki 30%, 250ml jogurtu naturalnego, szklanka cukru pudru, 200ml coca-coli, 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki żelatyny, 1/2 laski wanilii, 100g okrągłych biszkoptów. Na dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć ciasno biszkopty. Do coli dodać żelatynę, wymieszać i odstawić na 10 minut. Podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, przestudzić. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościBardzo lekki i baaardzo smaczny torcik z dodatkiem sezonowych owoców. U mnie z truskawkami ale można przygotować go np.z malinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe(...)ksylitolem) do posypania - truskawki - 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub malinowej) Galaretki rozpuścić w połowie wody, czyli 2 rozpuszczamy w 0,5l gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do wystudzenia. Biszkopt upiec według przepisu , wystudzić i przekroić na dwa krążki. W misie miksera ubić na sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy
Smaczne Zdrowelepszego prezentu, niż ten przygotowany własnoręcznie. W myśl tej zasady zrobiłam domową bombonierkę z 4 rodzajami trufli. Składniki: TRUFLE 1 tabliczka gorzkiej czekolady pół opakowania biszkoptów 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki aromat rumowy (jeżeli macie w domu rum, polecam zastąpienie wódki i rumu właśnie prawdziwym rumem) TRUFLE 2 tabliczka(...)gorzkiej czekolady pół opakowania biszkoptów 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao łyżeczka chilli łyżeczka słodkiej papryki TRUFLE 3 tabliczka mlecznej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki aromat migdałowy TRUFLE 3 tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła
Brzuszki Łakomczuszkiminut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut. Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce. Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną
Ze smakiem i z pasjąVictoria sponge to kolejne ciasto, które zostało nazwane na cześć sławnej postaci historycznej - królowej Wiktorii. Biszkopt był ulubionym dodatkiem do popołudniowej herbatki. Królowa lubiła go z dżemem malinowym i bitą śmietaną. Przepis na Victorię zaczerpnęłam z książki "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson. Ciasto jest bardzo łatwe i jestem w lekkim szoku, że mi ładnie wyrosło
Przepisy Aleksandrynadzieję, że będzie Wam ten biszkopt smakować. Jest może ciut bardziej sypki od upieczonego na mące pszennej, ale naprawdę dobry. Mieszkanka, której użyłam składa się z: mąki ryżowej, tapioki, skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej i mąki gryczanej. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryCoraz częściej odstawiam produkty glutenowe ze swojej diety. Wczoraj przyszedł czas na upieczenie ciasta bezglutenowego. Biszkopt wyszedł troszkę bardziej sypki niż ten upieczony na mące pszennej, ale w smaku jest jak najbardziej OK. Nie zawiedziecie się :). Osoby, którym nie przeszkadza w diecie gluten, mogą użyć mąki pszennej i tradycyjnego proszku do pieczenia. Prawdopodobnie wiele osób nie wie, że przez kilka
Przepisy Aleksandrybardzo prosty i szybki, a ciastka wychodzą po prostu bajeczne. Zapraszam na przepis. Bajaderki podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle(...)kokosowe, drobno siekane orzechy lub migdały do posypania/obtoczenia ciastek Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnuszku. Rozpuszczamy, cały czas mieszając. Wszystkie rodzaje ciasta, herbatniki czy biszkopty kruszymy drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy mleko, rozpuszczoną z czekoladę, rodzynki, aromat rumowy (lub odrobinę rumu), dżem i cukier puder (o ile w ogóle go dodajemy). Całość bardzo
Ratunku obiadDziś jest dzień wyjątkowy i dla mnie szczególny. Dziś, w tej chwili, w tej sekundzie czytacie mój setny post :) Jestem dumna i szczęśliwa i dlatego będzie
Ratunku obiadprodukty Tupperware znajdziecie tutaj klik. Możecie również polubić ich na fb klik. Składniki: 400 ml kremówki 30% 2 galaretki agrestowe 400 ml wody 1 galaretka agrestowa 350 ml wody biszkopty okrągłe Przygotowanie: Zagotować 350 ml wody zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć wlać do formy i włożyć do lodówki(...)wymieszać. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, miksując wlewać tężejące galaretki. Zmiksować do połączenia się składników i wylać do formy na galaretkę. Na górze ułożyć okrągłe biszkopty i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z formy stroną z biszkoptami na spód, udekorować listkami mięty i czerwoną porzeczką
Ala piecze i gotujeprostu - uniwersalna. Każdemu powinna zasmakować. A do kawy musi być coś słodkiego ! Ja nie potrafię inaczej. Dobrze, ze zostało co nieco ze Świąt. ROLADA Z MAKIEM Upiec biszkopt - 5 białek ubić z 0,5 szkl. cukru. Dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Dodać 3/4 szkl. mąki - szybko wymieszać. Piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczony, gorący biszkopt zrolować(...)miodu, np akacjowy Sądecki Bartnik , rodzynki. Mleko, cukier i miód zagotować, dodać 3 łyżki masła. Do gotującego się mleka wsypać mak i rodzynki - gotować aż mak napęcznieje. Masa smarować biszkopt - zrolować, polać polewą czekoladową. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Miód Sądecki Bartnik do kupienia tutaj Cena: 23,10/ 500g Polecam
kolorowotorcikowoUpiec biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 "kopiaste" łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Dodać makę z proszkiem. Wylać na płaską blachę ( najlepiej taką piekarnikową ), piec 15-20 min w 160 stopniach C. Ciepły biszkopt zawinąć w bawełnianą ściereczkę. Krem cytrynowy: sok z 1 cytryny 1 szkl. wody(...)Odlać trochę wody - do rozrobienia budyniu. Resztę zagotować z sokiem cytrynowym i cukrem. Wlać budyń rozrobiony - ugotować. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem wyłożyć na biszkopt, zwinąć roladę, posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowoweekend będzie słodki ! Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki ! Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić . SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy(...)masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z orzechami - delikatnie, ale dokładnie połączyć. Całość przełożyć do tortownicy średnicy 26 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty. Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do czekolady dodać kopiastą łyżkę śmietanki - wymieszać. Dodać
kolorowotorcikowowszystko. Więc pewnego pięknego dnia przyszedł czas także na tiramisu. W skrócie? Całkiem niezłe, dość słodkie, ale dobre. Nawet tata zjadł! Składniki: 250 ml śmietanki 30% opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml gorącej wody opakowanie "Pomysłu na...Tiramisu z sosem o smaku amaretto" Wykonanie: Zawartość większej saszetki wymieszać z 250 ml schłodzonej śmietanki, następnie wymieszać mikserem(...)lodówki. W tym czasie przygotować sos. Sos: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zawartość mniejszej torebki wymieszać ze 150 ml gorącej wody. Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury. Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach. Następnie ułożyć warstwę kremu, na ją jeszcze jedną warstwę biszkoptów i kremu. Chłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godziny. Posypać kakao
Pasja Smaku