biszkopt - 18139 przepisów (strona:834/1210)

malinowy raj 200

świeżych owoców, takich prosto z krzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30%  3 łyżki cukru  dodatkowo: maliny fix do śmietany(...)galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lekki piankowy tort na zimno 179

przepis jest idealny do tego. Bardzo szybki w przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych  330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody(...)drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą blachę tortownicy wykładamy biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Kolizje Smaków
Warstwowy deser z truskawkami 188

końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości w organizmie :). Jeśli nie macie babki, nic straconego, wystarczy zastąpić ją biszkoptami lub herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok 10 truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru trzcinowego ½ limonki Duże opakowanie jogurtu naturalnego(...)kawałki babki ( można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami) 3 kosteczki czekolady gorzkiej W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier oraz sok z połowy limonki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok (około 5 minut). Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy

Kolizje Smaków
Ciasto Mrówka 575

Cukrem i Miodem , nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki:   Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia   Piana makowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru szklanka maku 100g wiórków(...)było grudek. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy do niego niewielkim strumieniem mieszaninę mleka, jajek  i mąki, ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę

Czerwona Porzeczka
Zdrowe biszkopty 188

pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli  łyżka soku

w kuchni i w ogrodzie
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 185

Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami  piekę też małe(...)biszkopty i smażę na oleju placki

prawdziwe jedzenie
Prawdziwy biszkopt z kakao 197

ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru 2 łyżki(...)jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło. Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę. Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia. Z podanej ilości składników można zrobić

prawdziwe jedzenie
Zdrowe biszkopty 167

pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli  łyżka soku

prawdziwe jedzenie
GALARETKOWIEC 181

Chyba najprostsze, ciasto po prostu nie może się  nie udać. Potrzebujemy tylko galaretek dowolnego koloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr(...)można dodać cukier puder) galaretki kroję w kwadraty do daję do masy jogurtowej mieszam następnie łączę z żelatyną (uwaga bardzo szybko będzie tężeć) i natychmiast wylewam na formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem wstawiam do lodówki. Pozostałe galaretki (mieszam wszystkie kolory razem) rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku odstawiam do wystygnięcia, w momencie gdy zaczyna tężeć zalewam ciasto, odstawiam jeszcze przynajmniej

RAROSSA
JABŁECZNIK NA ZIMNO 222

Inna wersja klasycznej szarlotki , dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej(...)masa będzie już chłodna dodać kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić około 30 w lodówce. Tężejąca masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki aby się schłodziła. W czasie gdy ciasto się chłodzi ubić śmietanę z cukrem na sztywno, ubitą śmietaną posmarować jabłeczniki posypać cynamonem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 209

Szarlotka na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej(...)Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie

RAROSSA
Tęczowa fantazja 185

Składniki - 10 dag okrągłych biszkoptów - tabliczka mlecznej czekolady - mleko - 3 galaretki owocowe - puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego - 6 dag cukru pudru - 4 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie Galaretki wsypać do trzech głębokich miseczek i rozpuścić każdą oddzielnie w niepełnej szklance gorącej  wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż podwoi swą objętość. Do każdej(...)galaretek dodać po 1/3 zmiksowanego mleka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić trochę do dekoracji ), dodać mleko aby uzyskać konsystencję tężejącej galaretki. Biszkopty namoczyć w czekoladzie i wyłożyć nimi dno tortownicy ( średnica 26 cm ). Na biszkopty wylewać na zmianę po 1/3 porcji każdej z tężejących galaretek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać startą czekoladą

Świat Smaku
Brzoskwiniowy sernik na zimno 302

serki homogenizowane (po 25 dag) - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - łyżka żelatyny - 1 szklanka kremówki Wykonanie Brzoskwinie odcedzić, zostawić trzy połówki, resztę pokroić kostkę. Sok wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Serki utrzeć z żółtkami i dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać kremówkę ubitą z pozostałym cukrem pudrem oraz owoce, wymieszać. Dno tortownicy ( średnica 26 cm ) wyłożyć nasączonymi sokiem brzoskwiniowym biszkoptami(...)Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić i dodać do masy serowej. Masę wylać na biszkopty, wygładzić i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę zalać szklanką gorącej wody, dobrze rozmieszać, odstawić w chłodne miejsce. Pozostawione połówki brzoskwiń pokroić w paski, udekorować masę serową. Całość zalać tężejącą galaretką. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku