biszkopt - 18139 przepisów (strona:711/1210)

Rolada z mandarynką 170

blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach. (trzeba obserwować bo w zależności od piekarnika może się szybciej przypiec). Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę i zwijamy w rulon do ostygnięcia. wypełnienie: Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Ostudzoną żelatynę mieszamy z 1 łyżką śmietany(...)potem dodajemy do reszty śmietany.  Śmietanę przekładamy na biszkopt, na środku układamy obrane mandarynki (w całości) i zwijamy w rulon. Odstawiamy do lodówki do stężenia śmietany

Bon appetit mon amie
Rogale Świętomarcińskie 183

świeżych drożdży 230 ml mleka 100 g cukru kryształu 2 żółtka szczypta soli MASA MAKOWA: 500 g białego maku 500 ml mleka 400 ml wody 100 g zmielonych biszkoptów 100 g masła 200 g naturalnego miodu 50 g rodzynek 140 g suszonych moreli 100 g drobno posiekanych migdałów 100 g zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)całość ok. 3 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj mak i całość podsmażaj jeszcze ok. 5 minut, pilnując aby nic się nie przypaliło. Następnie odstaw masę do całkowitego przestygnięcia. Biszkopty zmiel i dodaj je do przestudzonej masy makowej. Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie przełóż je do masy, dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj. CIASTO – ETAP

365 dni dookoła kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i orzechami włoskimi 173

ciasto marchewkowe jest chyba tyle co na sałatkę jarzynową, bo w każdym domu smakuje ono zupełnie inaczej. Jest to doskonała propozycja np. na Andrzejki, które już na niedługo! Składniki: Biszkopt: 250 g marchewki, obranej i startej na tarce o małych oczkach 100 g masła 4 łyżki miodu – ja użyłam wielokwiatowego skórka starta z 1 pomarańczy 125 ml mleka(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm . Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie Celsjusza piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut (bez termoobiegu). Upieczone ciasto studzimy. Gdy biszkopt marchewkowy jest już zimy wyjmujemy go z formy i przekrawamy go ostrym nożem na mniej więcej 3/4 wysokości. Spód całego ciasta musi być grubszy niż górna, która przykryje ciasto

Życie ze smakiem
ananasowiec 411

soczyste i orzeźwiające. Całość lekka, delikatna, niezbyt słodka więc można sobie pozwolić na dokładkę. W tym wypadku kalorii nie liczymy:)              Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wystudzonej słodkiej  herbaty(...)pokrywką i odstawić do ostygnięcia, mieszając co chwilę. Masło utrzeć do miękkości, następnie ucierając dodawać zimny budyń. Ananasa, banana i czekoladę drobno pokroić, wmieszać do kremu. `Krem rozsmarować na biszkopcie. Białka ubić z solą i pudrem na sztywno. Dodać kokos, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem. Piec około 10 minut w 170*C, a później przez około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście 169

pudru 2 żółtka 1 łyżeczka zimnej wody Masa makowa: 450g suchego maku 250ml wody 500ml mleka 190g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć) 6 jajek 50g pokruszonych biszkoptów 80g zmielonych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 130g mieszanki keksowej (możemy użyć dowolnych bakalii radzę użyć miękkich bakalii jak rodzynki, morele, figi) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub parę kropli(...)wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać mikserem przez około 5-6 minut. 7. Do maku dodać połowę ubitych jajek, krótko wymieszać. Dodać pozostałą pianę z jajek, pokruszone biszkopty, migdały, skórkę pomarańczową, mieszankę keksową i ekstrakt, dokładnie wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). 8. Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na pasek ( patrz

Mała Cukierenka
ciasto Pawełek 413

składniki na biszkopt kakaowy: 120 g mąki 220 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 30 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Biała ubijamy na sztywno z solą. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto równomiernie(...)wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się przekrawa) składniki na masę batonikową: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 batoniki ‚Pawełki

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na kruchym cieście kakaowym 309

sera białego i dodatków takich jak cukier, jaja czy masło. Często dodawane są do niego także rodzynki. Mniej tradycyjne serniki to takie gdzie podstawą sernika jest kruche ciasto, biszkopt czy gdzie dodajemy także np. owoce. Sernik na kakaowym spodzie to prosty sernik, do przygotowania którego potrzebne jest ciasto kakaowe oraz kremowa masa serowa. Osobiście bardzo lubię połączenie kakao z serem(...)kawałku pamiętajmy aby go przemielić. Forma, w której pieczemy ciasto powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym. The post Sernik na kruchym cieście kakaowym appeared first on MeCooks

mecooks
Milky Way - przepis z 2002 roku 1046

się w sobie i upiekłam Milky Way-a.  Dodam, że to ciasto bardzo smakowało dzieciom. Teraz nawet kiedy moja córka jest starsza ze smakiem je wcinała. Składniki na biszkopt: * 7 jajek * 3 łyżki oleju * 3 łyżki wody przegotowanej * 2 łyżki kakao * 1 szklanka mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam(...)utarłam na puszystą masę i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy.  Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy.  Wierzch polałam polewą: * 1 tabliczka czekolady * 1 łyżka wody * ok. 1 łyżki śmietanki 30% * 1 łyżka kakao * 1 łyżka cukru Wodę przelałam do naczynia i podgrzałam. Dodałam cukier

Pieprzyć z Fantazją
Deser niepodległościowy wg Aleex 172

świąteczny wieczór. Składniki (na 6 porcji): • 500 ml śmietanki kremówki 30% • 500 g serka mascarpone • 2 puszki owoców w syropie (u mnie wiśnie i jeżyny) • 2 cukry waniliowe • biszkopty Sposób przygotowania: 1. Śmietanę mocno schłodzić. Przelać do wysokiego naczynia, dodać 2 cukry waniliowe i ubić gęstą masę. 2. Gdy śmietana będzie już prawie sztywna, dodać serek masacarpone. Zmiksować na gęsty(...)zmienił kolor. 4. Do kremu dołożyć owoce. 5. Do pucharków wkładać porcję kremu owocowego, na wierzch wyłożyć krem waniliowy. Wierzch ozdobić owocami. 7. Do pucharków można dodać po 2 biszkopty. Smacznego

W mojej kuchni
Tiramisu 145

oryginalnym przepisie jest 100 g cukru pudru - uważam że to zdecydowanie za dużo, proponuję dodać 50 g i ewentulanie dodawać więcej do smaku 200 ml mocnej kawy zwykłe okrągłe biszkopty (ja użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka(...)słodkości :) Resztę cukru pudru dodajemy do kawy. W zależności od tego czy deser ma być z alkoholem czy nie dodajemy do kawy Amaretto lub inny trunek. W kawie moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa z mascarpone. Wierzch oprószamy czekoladą. Deser schładzamy

cucinare
Oczy carycy 166

szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła (250 g) Poza tym : okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone około pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy Polewa :  1/3 kostki margaryny  1 łyżka wody  1 czubata łyżka kakao  4 łyżki cukru(...)puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń.  Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wszystkie składniki

cucinare
Biszkopt z malinową pianką i galaretką 108

szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem jak lubimy słodsze to dajemy więcej cukru. Do ubitej śmietany [schłodzonej] dodajemy wystudzoną galaretkę i jeszcze chwilkę mieszamy. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Jedną część z powrotem dajemy na blachę jako spód; na to dajemy piankę malinową i przykrywamy to drugą częścią ciasta. Lekko dociskamy(...)układamy maliny i polewamy tężejącą galaretką. Najpierw dajemy trochę galaretki żeby nam się malinki nie porozpływały a po chwili resztę. Biszkopt z galaretką dajemy

cucinare
Rogale Świętomarcińskie 245

świeżych drożdży 230 ml mleka 100 g cukru kryształu 2 żółtka szczypta soli MASA MAKOWA: 500 g białego maku 500 ml mleka 400 ml wody 100 g zmielonych biszkoptów 100 g masła 200 g naturalnego miodu 50 g rodzynek 140 g suszonych moreli 100 g drobno posiekanych migdałów 100 g zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)całość ok. 3 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj mak i całość podsmażaj jeszcze ok. 5 minut, pilnując aby nic się nie przypaliło. Następnie odstaw masę do całkowitego przestygnięcia. Biszkopty zmiel i dodaj je do przestudzonej masy makowej. Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie przełóż je do masy, dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj. CIASTO – ETAP

365 dni dookoła kuchni
Bardzo czekoladowy tort urodzinowy 214

Tort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła i czekolady lub ganache. Dekoracja to już inna kwestia i tu można trochę zaszaleć :) Oto przepis na bardzo czekoladowy tort biszkoptowy

Korniszonki
Tarta serowa z wiśniami ( bez pieczenia ) 230

serowa to ciasto bez pieczenia. Niewymagające wielkich umiejętności cukierniczych, ani skomplikowanych receptur czy wyszukanych składników. PRZEPIS NA TARTĘ SEROWĄ Z WIŚNIAMI Składniki na tartę serową: Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Masa serowa: 250 g miękkiego twarogu lub twarogu mielonego  3 łyżki cukru 1 pełna łyżka masła(...)budyń waniliowy 100 ml mleka Dodatkowo: 30 g czekolady deserowej 1 łyżeczka oleju 3 łyżki dżemu wiśniowego lub powideł mrożone wiśnie   Wykonanie:   1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków biszkoptowych dodać kakao i dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Przestudzić  i ciepłe wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania