WIŚNIOWA FANTAZJA 196minut. Piec przez 15-18 min w 175oC. Rolada. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz wodę. Dodać mąki oraz proszek do pieczenia. Piec 15min w 180oC. Upieczony biszkopt zwinąć w roladę. Dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać, aby nabrał nieco luźniejszej konsystencji. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim dżem i ponownie ciasno zwinąć w roladę. Krem . Rozpuścić żelatynę. Wiśnie odsączyć z syropu
Słodki Zakątek
Ciasto Adwokatowe 373żelatyny 2-3 łyżki masy z adwokatem, mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę mieszamy z resztą masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą adwokatową. Całość przelewamy na zimny biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy na niewielkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z adwokatem. Mieszankę
Smaki Na Talerzu
Klasyczna jajecznica z kajzerką 264Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Delikatne Ciasto z Kiwi 155figle, mam na to patent... chwila gotowania owoców sprawia że galaretka daje rade :) może zsiada się troszkę dużej, ale warto <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 2 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA GALARETKĘ Z KIWI: 450g obranych kiwi 2 galaretki(...)pokroić w mniejsze kawałki, zalać gorącą wo dą, gotować około 3-4 minutki. Po tym czasie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, pozostawić do wystygnięcia, tężejącą wylać na biszkopt. 3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jogurt, pod koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. wylać kolejna warstwę na ciasto. 4. Kiwi zalać gorącą wodą, gotować 3-4 minutki, zdjąć
Dziś Ja gotuje
Shrek 296końcu je sfotografowałam, choć tym razem nie wyszło tak piękne jakbym chciała, ot taka mała złośliwość. Ale za to imprezie rodzinnej zrobiło furorę i zniknęło co do okruszka. Biszkopt: 4 jaja 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy(...)opakowania delicji Odlewamy 1 szklankę soku i rozprowadzamy w niej proszek budyniowy. Pozostały zagotowujemy, a na wrzący wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i zagotowujemy całość. Ciepły budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu ostudzonej masy układamy w niewielkich odstępach delicje. Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 galaretka cytrynowa 2 zielone galaretki (agrestowe
Cynamonowe szczęście
Sernik wiśniowy z bezami 239wiśniowy zachwyca nie tylko smakiem, ale i kolorem. A udekorowany kolorowymi bezami może zastąpić tort. SERNIK WIŚNIOWY Z BEZAMI Składniki na sernik wiśniowy: Spód do sernika: 150 g biszkoptów 100 g masła 1 łyżka kakao Masa serowa: 750 g miękkiego sera twarogowego ( użyłam twarogu z Biedronki ) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 150 g mrożonych wiśni(...)śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: 100 g czekolady rubinowej lub białej mrożone wiśnie kolorowe bezy Wykonanie sernika : 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Okruszki biszkoptowe wymieszać z kakao. Ostygnięte masło wlać do okruszków biszkoptowych i dobrze wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy o średnicy około 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia
kolorowotorcikowo
TORT MANGO MARAKUJA 165gęsta, jakby „sucha”, a na końcu zacznie się karmelizować – na tym etapie rozbij ją na mniejsze kawałeczki i przełóż na talerz wyłożony pergaminem pozostaw do wystygnięcia Biszkopt: 9 jajek 330g cukru 180g mąki 65g mąki ziemniaczanej oddziel białka od żółtek w jednej dużej misce ubij białka z 2/3 cukru na sztywną pianę (taką, żeby nie wypadała(...)czekolady, a do ostatniej łyżkę soku z marakui piecz w 170ºC przez ok 30 minut aż wierzch zacznie się rumienić – wszystko zależy od pieca po upieczeniu pamiętaj by biszkopt dobrze wystudzić – w przeciwnym razie krem z niego spłynie! Galaretka z mango i marakui: 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 łyżka cukru 1 opakowanie agartyny
SandraFrej.com
TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK 189Moje smaki, czyli tort cappuccino z kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza(...)500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 250g śmietanki kremówki ponadto 5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm
Raj dla Podniebienia
DUET KOKOSOWO-CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 208wafelków kokosowych. Czekoladowa masa serowa to połączenie twarogu sernikowego z śmietanką oraz gorzką czekoladą, bez dodatku żelatyny. Całość zwieńczona plasterkami truskawek. Po prostu rewelacja!!! Składniki: Spód: 150 g biszkoptów 1 łyżka kakao 2 łyżki wiórek kokosowych Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis Masa kokosowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka) 400 ml mleczka kokosowego Radix(...)twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200 ml śmietany 30% 300 g gorzkiej czekolady min. 70% 1/2 szklanki czekolady Dodatkowo: ok. 700 g truskawek wafelek kokosowy Wykonanie: Spód: Biszkopty mielimy na miałko i łączymy z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy (średnica 25-26 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe 185pracy i czasu, ale jest tego warte. Ciasto zostało "sklecone " z wielu starych przepisów zeszytowych. Na zdjęciu nie widać, ale w środku między warstwami kremu jest wkładka kokosowa. Biszkopt kakaowy : - 3 jajka, - 4 łyżki cukru, - 2 łyżki wrzątku, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki kakao, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka(...)kremem budyniowym. Galaretka : - 2 galaretki brzoskwiniowe, - brzoskwinie z puszki. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać pokrojone brzoskwinie i odstawić do lekkiego stężenia. Złożenie ciasta : Z upieczonego biszkoptu zdjąć skórkę i posmarować małą ilością kremu.Nałożyć blat kokosowy odwracając go papierem do góry. Zdjąć papier i posmarować resztą kremu. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z owocami. Wstawić do lodówki
Przepisy Mikołaja
Tort czekoladowo - kawowy 188Tort idealny na Dzień Kobiet dla moich Pań w rodzinie :) Skladniki: Biszkopt: - 5 jajek, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1 szklanka cukru, - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. Krem: - 660 ml śmietany 30%, - 150 g gorzkiej czekolady, - 100 g mlecznej czekolady, - 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 1 łyżeczka żelatyny. Sposób przygotowania: Białka ubić z cukrem na sztywno(...)kawę rozpuszczalną i odłożyć w zimne miejsce. Dolać resztę śmietany oraz ubić. Jeśli krem będzie za rzadki to można dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Następnie przełożyć biszkopt kremem i ozdabobić wedle uznania. Smacznego
Przepisy Mikołaja
Familijna pychotka 234ciasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych, przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne. Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą. Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko(...)mlekiem w proszku, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Jeden blat biszkopta ponownie umieszczamy w foremce, nasączamy połową nalewki wymieszanej z wodą, wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem , nasączamy resztą ponczu, smarujemy resztą kremu czekoladowego, układamy warstwę maślanych herbatników, smarujemy dżemem porzeczkowym, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy masę śmietanową. Posypujemy tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy ciasto na całą
Wanilia i Kardamon
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE 168Polecam! Składniki: 800 g sera - u mnie z wiaderka President 200 g mascarpone pół szklanki śmietany 30% cukier puder 3 galaretki malinowe 500 ml wrzątku- do galaretek opakowanie okrągłych biszkoptów dodatkowo: maliny i borówki na wierzch Wykonanie: * 3 opakowania galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, studzimy. *Śmietanę ubijamy na sztywno. *Ser miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier puder do smaku(...)miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy.Następnie wlewamy przestudzone galaretki, miksujemy. *Na dno tortownicy o śr 25cm wykładamy biszkopty, wylewamy na nie masę serową. Na wierzch układamy delikatnie owoce, wstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchni
Ciasto anielskie - biszkopt na białkach 198mazurki to ciasta, do przygotowania których używa się dużo surowych żółtek. Zostaje dużo białek, z którymi trzeba coś zrobić. Można upiec różnego rodzaju bezy , kokosanki , pavlovą oraz ciasto anielskie -biszkopt na białkach. Angel Food Cake - delikatne, lekkie, puszyste i białe jak anielska suknia ciasto anielskie . Ciasto należy piec w specjalnej formie z nóżkami. Formy nie smaruje się masłem ani niczym(...)wysypuje. Upieczonego biszkoptu nie wyjmuje się od razu z formy, tylko zostawia się do ostygnięcia w formie, którą odwraca się do góry nogami (stawia się na nóżkach). 8 białek, 200 g przesianego cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 szczypty soli, 120 g przesianej mąki tortowej, 50 g cukru (ja dodaję cukier wymieszany z wanilią), Lekko ubić białka, następnie dodać
królestwo garów
Przysmak dyniowo-pomarańczowy 169jajka 100 g masła 200 g cukru 1/2 szklanki śmietany 18 % 200 g mąki 2 sztuki pomarańczy dynia po obraniu 1 kg posiekana gorzka czekolada kandyzowana pomarańcza, ewentualnie biszkopty Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do dyni i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Lekko(...)gorące ciasto posypujemy posiekaną czekoladą i gdy się lekko rozpuści rozsmarowujemy ją na powierzchni ciasta. Następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odstawiamy do wystygnięcia. Na spód formy ułożyłam okrągłe biszkopty. Nie piec dłużej bo przysmak może zrobić się "gumowaty". Przysmak można zrobić z połowy składników na mniejszą foremkę. przepis stąd Nawet o tej porze roku można kupić małe dynie
Proste Potrawy