Każdy z nas jest wyjątkowy, podarujmy więc sobie wzajemnie odrobinę luksusu i wyjątkowości. Upieczmy sobie tort! Ale to nie byle jaki, bo red velvet cake. Wspaniały, wilgotny i ciężki biszkopt w kolorze bordowym, a do tego kontrastujący biały krem (trochę patriotycznie) o delikatnym smaku. Genialne i proste, bo chociaż prezentuje się zjawiskowo, to przygotowanie nie wymaga większych umiejętności, prócz dobrego(...)suchego patyczka (kiedy drewniany patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu pozostaje suchy, nie oblepiony surowym ciastem). Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku, następnie dzielę na trzy biszkopty. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Następnie dodaję stopniowo cukier puder, miksując po każdego dodanej porcji, aby cukier się rozpuścił. Po zużyciu całego cukru dodaję porcjami także serek mascarpone i łączę
W kuchni Karmel-itkiPrzepyszny czekoladowy tort z warstwą ciastek Oreo. Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru Krem oreo: 250 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Polewa(...)łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, 3 łyżka śmietany 18% Dodatkowo: dżem truskawkowy, słodycze do dekoracji Do nasączenia: gorzka herbata WYKONANIE: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy
słodki bratekpostanowiłam ją wykorzystać w inny sposób. Jednoporcjowe ciasto z wykorzystaniem kaszy manny. Składniki: 50g kaszy manny 100ml mleka 50ml wody 2 łyżka miodu 1 łyżka masła 4 okrągłe biszkopty Sposób przygotowania: Mleko zagotować z masłem i miodem. Kaszę manny wymieszać z wodą i dodać do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać. Masę przelać do formy wyłożonej biszkoptami. Posypać kakao. Odstawić
Truskawkowa FiestaKrem ze śmietaną, mimo małej ilości składników i prostego wykonania sprawia czasami sporo problemów. Przy kremie ze śmietaną trzeba uważać, bo niestety łatwo go przebić. Dlatego, tak jak przy biszkopcie, spisałam kilka wskazówek i porad, które pomogą Wam zrobić pyszny krem śmietankowy. Proszę uważnie przeczytać cały wpis, bo trochę Waszych pytań się nazbierało ;). Więcej słodkich inspiracji na moim INSTAGRAMIE. Skorzystaj(...)przelicznika foremek. Składniki na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm: 250 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej 135 – 145 g serka mascarpone, schłodzonego ok 25 – 35 g cukru pudru lub więcej, do smaku W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty, ok 2 min), aż krem zgęstnieje. Gotowy krem
Słodki PomysłDziś Walentynki, więc ciasto, też odpowiednio ustrojone :) Do kawusi, będzie jak znalazł. Spód biszkoptowy, delikatna masa śmietankowa i biała czekolada. Możecie zrobić to ciasto, na herbatnikach, lub biszkoptach. Proste i pyszne. Zwykłe ciasto, ale ozdoby z serduszek, dodają mu romantyczności :) Jak to mówią, przez żołądek do serca :) Życzę Wam dużo miłości. Kochajcie się i szanujcie, nie tylko w walentynki(...)każdego dnia :) Ciasto piekłam w małej blaszce, 27x18. Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietankowa: 500 ml. śmietanki 30 % 1 galaretka krystaliczna 3/4 szklanki gorącej wody 1 tabliczka białej czekolady Dodatkowo: 1 galaretka czerwona (u mnie truskawkowa) 1,5 szklanki gorącej wody Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
Agusiowe smakołykirogali Składniki na farsz: 2,5 szklanki białego maku ¼ szklanki siekanych orzechów 1 szklanka mielonych migdałów 60 g masła ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka 120 g biszkoptów Rodzynki ½ łyżeczki esencji migdałowej 1 garść skórki pomarańczowej Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Mak należy wypłukać i zalać wrzącą wodą, około 1 cm ponad stan maku. Następnie gotować na małym(...)smażę około 10 minut. Często mieszam, żeby nie dopuścić do przypalenia się maku. Masę odstawiam do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodaję po jednym jajku dokładnie mieszając, a następnie pokruszone biszkopty. Ponownie mieszam i masa na rogale jest gotowa. Składniki na ciasto: 20 g drożdży 1 szklanka mleka ¼ szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko ½ kg mąki 60 g masła 1 szczypta
Słodki sentymentCzekoladowe blaty do tortu, o konsystencji między biszkoptem a brownie. Składniki (na 1 blat): 200g masła 220g cukru muscovado 3 łyżki kakao szczypta soli 150g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżka mleka masło rozpuść z cukrem, kakao i solą wymieszaj z mąką i proszkiem dodaj jajka po jednym – za każdym razem dokładnie mieszając masę dodaj(...)minut (zależy od piekarnika) wyjmij ciasto z pieca i wystudź przed użyciem – gotowe! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł CZEKOLADOWE BLATY DO TORTU (NIE BISZKOPT) pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comPyszne ciacho wykonane przez moją Mamę. Biszkopt: 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp.180°C. Pianka jogurtowa 3 galaretki(...)truskawkowe 3 szkl wody 650 ml gęstego jogurtu Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i zostawić do lekkiego stężenia, następnie wlać jogurt i wymieszać. Zostawić do dalszego stężenia. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączyć.Przełożyć tężejącą masą , odstawić do zastygnięcia.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniełyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki wiórek kokosowych Krem 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: okrągłe biszkopty, kawa do nasączenia WYKONANIE Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem(...)kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, resztą kremu smarujemy boki i wierzch ciasta. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciasto najlepiej smakuje
słodki bratekDeser który nie pójdzie w boki, a w cycki ;) THX za txt A. Składniki: 1 litr mleka kokosowego 1 szklanka wiórek kokosowych 4 płaskie łyżeczki agaru 1 opakowanie biszkoptów 2 brzoskwinie z syropu 2 galaretki przezroczyste Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mleko gotujemy z wiórkami kokosowymi, dodajemy agar, dokładnie mieszamy. Studzimy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Wylewamy masę kokosową, lekko schładzamy, układając na wierzchu kawałki brzoskwiń. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy. Zalewamy całość i do lodówy. Pycha
R'n'G KitchenSkładniki: 1 kg sera z wiaderka 1 szklanka mleka 3.2 % 4 płaskie łyżeczki agaru 1 garść rodzynek 2 łyżki ksylitolu 3 połówki brzoskwiń w syropie amaretto 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g malin 200 g borówki amerykańskiej 2 opakowania galaretki cytrynowej Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bidi-language:#0400;} W garnku z dodatkiem mleka, podgrzewamy ser oraz rodzynki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień dodając pokrojone w kostkę brzoskwinie, ksyliotol i agar. Dokładnie mieszamy. W blaszce układamy biszkopty, wylewamy schłodzoną masę serową, równamy. Chłodzimy. Na wierzch układamy owoce. Zalewamy galaretkami uprzednio schłodzonymi. Całość studzimy
R'n'G KitchenGłosów:1 Średnia:5/5] składniki na biszkopt: 105 g mąki 150 g cukru 6 jajek 50 g kakao 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy szpatułką. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja z racji, że nie lubię przekrawać biszkoptów, dzielę składniki na trzy części i piekę osobno trzy blaty po ok. 20 min.) składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) 60 g czekolady deserowej, startej wykonanie
Domowy Smak Jedzeniasera mielonego 50g masła 1 jajko 2 płaskie łyżki cukru kilka kropel olejku cytrynowego do ciast 100ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 galaretka truskawkowa ok. 9-10 okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Masło umieściłam w rondelku i na małym ogniu podgrzewałam, aż do roztopienia. Do rozpuszczonego masła wsypałam cukier i wymieszałam. Następnie wbiłam jajko i włożyłam ser. Wszystko dokładnie wymieszałam(...)mieszając, gotowałam masę do zgęstnienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowaną masę zestawiłam z palnika do lekkiego przestudzenia. Małą kwadratową foremkę o wymiarach ok. 15x15cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty. Na ciastka wyłożyłam masę serową. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wstawiłam do lodówki, aby zaczęła
Waniliowe ImprowizacjeBounty bez pieczenia to ciasto czy też deser inspirowany znanym sklepowym batonikiem. Ciasto bounty na kakaowym biszkopcie jest od dłuższego już czasu dobrze znane i lubiane. Kiedyś było hitem, dziś chyba trochę już zostało zapomniane i wyparte przez nowe pomysły. Ja jednak od czasu do czasu powracam do tego ciasta, bo bardzo lubię połączenie kokosu i czekolady. Dziś jednak(...)miałam czasu na pieczenie biszkoptu, więc zrobiłam to ciasto na kakaowych herbatnikach. To ciasto to więc prawie sama masa kokosowa i czekolada, ale o to mi chodziło. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 20szt. kakaowych herbatników 300ml mleka 2% 150g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 1/4szkl. cukru 120g masła Polewa: 2 łyżki śmietany 30% 20g gorzkiej czekolady 20g mlecznej
Waniliowe Improwizacje