wpływem słoiczków firmy ETERNO . Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi z Kwestia Smaku . Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny(...)tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt: Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm. Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka
Blondynka Gotujezrobić Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół, smarujemy połową masy na domowe bounty (wymieszane 200 ml słodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym , polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego(...)lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch biszkoptu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i układamy mrożone maliny, torcik schładzamy w lodówce. Torcik jest pyszny, puszysty i do tego bardzo atrakcyjnie wygląda na białym talerzu, czy paterze. Ja do tego tortu wykorzystałam 1 krążek biszkoptu z poniższego przepisu, który zamroziłam i czekał na swoja porę oraz 1/2 kremu z tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchoć i umiarkowanie słodkie nuty smakowe. Z racji tego, że został on pokryty bardzo słodkim lukrem plastycznym, w przełożeniu cukier puder jest zastąpiony przez miód, a ilość cukru w biszkopcie została ograniczona do zbędnego minimum - w zamian jednak został nieco urozmaicony rozgrzewającym, lekko ostrym imbirem i aromatem orzechowym a aby nadać mu lekkiej wytrawności został nasączony zieloną herbatą! Koniecznie spróbujcie(...)pamiętajcie, że metoda prób i błędów oraz dobrego nastawienia jest tutaj kluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki : sprawdzony biszkopt wg. przepisu mojej babci i cioci: na formę o średnicy 22-24cm 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 4 jaja (w temp pokojowej
Symfonia SmakówCiast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów. Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję. Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowy Składniki: biszkopt 4 jajka 60g cukru pudru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 3 łyżki suchego maku masa budyniowa 500ml mleka kilka kropel aromatu migdałowego opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2 łyżki
Smakołyki Berenikiwygląd, różni się znacznie od dostępnej w sklepach przekąski. Masa, którą przełożyłam kanapkę, to połączenie śmietanki 30% oraz piany z białek. Po schłodzeniu ma ona lekką, piankową konsystencję. Kakaowy biszkopt upiekłam w formie 26x27cm, po przekrojeniu ciasto z pianką chłodziłam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Można też upiec dwa blaty biszkoptowe i przełożyć je podaną ilością masy, wtedy wyjdzie(...)typowa płaska przekąska, albo podwoić ilość składników na masę, wtedy będziemy mieć kanapki podobnej wysokości do tych na zdjęciach poniżej. Śmietankowa kanapka Składniki: biszkopt 3 jajka 60g cukru 50g mąki pszennej 10g (1 łyżka) kakao 2 łyżki zimnej wody pianka 4 białka szczypta soli 100g cukru 200g śmietanki 30% 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody Wykonanie: - składniki na biszkopt powinny
Smakołyki BerenikiMuszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki : Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao
Słodkości i nie tylkowprost ekspresowe ciasto. Do wykonania w zaledwie pół godzinki. Polecam! Składniki: Herbatniki ok 12 sztuk 250ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru podłużne biszkopty ok 14 sztuk 3 łyżki kawy cappuccino 1 puszka masy kajmakowej opcjonalnie polewa czekoladowa *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 21×21 cm). Na dnie(...)wody i odkładamy do wystudzenia *** *** W misie miksera umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Wszystko razem ubijamy, aż powstanie gęsty krem *** *** Krem śmietankowy wykładamy na herbatniki i wyrównujemy *** *** Podłużne biszkopty krótko namaczamy kolejno w kawie cappuccino *** *** Namoczone biszkopty układamy na kremie *** *** Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kajmakową *** *** Opcjonalnie ciasto możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą *** *** Wkładamy na kilka godzin
Blog z Apetytemzdecydowanie jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Jest po prostu przepyszne. Na kakaowy, delikatny biszkopt wyłożona została domowa masa budyniowa, dalej dwie warstwy herbatników przełożonych słodkim kajmakiem i dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu smakowego. Na wierzchu krem kawowy. Co tu dużo pisać, zróbcie sobie to ciasto. Koniecznie Biszkopt: 5 jajek 130 g drobnego cukru 70 g mąki pszennej(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 330 ml schłodzonej śmietanki 36% 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kakaowe herbatniki 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 200 g kajmaku Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy wodę oraz olej. Mąkę pszenną łączymy z kakao oraz kawą rozpuszczalną i proszkiem
Smaki Na Talerzuwręcz uzależniający korzenny… Drukuj Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania: 30 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 160 g herbatników Lotus Biscoff 160 g podłużnych biszkoptów około 100 ml mleka Składniki na krem Lotus: 500 g mascarpone 350 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 325 g kremu Lotus Biscoff 110 g cukru pudru Składniki na polewę(...)formę o wymiarach 24×24 cm. Na spodzie formy ułóż warstwę herbatników Lotus Biscoff. Na herbatniki wyłóż połowę kremu i wyrównaj go. Następnie każdy z podłużnych biszkoptów szybko zanurz w mleku i wyłóż na krem, tworząc kolejną warstwę. Biszkopty delikatnie dociśnij do kremu. Na biszkopty wyłóż drugą część kremu. Na koniec przygotuj polewę – w rondelku umieść
Via Gustomasa straciatella, słodki kajmak oraz aksamitna pianka cappuccino, to połączenie wprost idealne. Pyszny deser na każdą okazję. Składniki: ok 15 sztuk ciemnych herbatników ok 20 sztuk podłużnych biszkoptów 3 łyżki kawy cappuccino (u mnie smak orzechowy) 1 mała puszka masy kajmakowej 400g (u mnie smak orzechowy) 2 łyżki ciemnego kakao do oprószenia ciasta Pianka straciatella: 400ml śmietanki kremówki(...)mieszamy. Całość wlewamy do śmietanki i szybko miksujemy na najwyższych obrotach miksera *** *** Do śmietanki dodajemy posypkę czekoladową lub startą czekoladę, mieszamy *** *** Krem straciatella nakładamy na herbatniki, wyrównujemy *** *** Podłużne biszkopty krótko namaczamy kolejno w kawie cappuccino *** *** Namoczone biszkopty układamy na kremie *** *** Masę kajmakową przekładamy do miski i mieszamy, aby zrobiła się luźniejsza *** *** Kajmak wykładamy na biszkopty, wyrównujemy *** *** Przygotowujemy piankę cappuccino. Żelatynę
Blog z ApetytemCiasto Magia Smaków to pyszny i efektowny wypiek, który sprawdzi się na każdą uroczystą okazję, jak i do popołudniowej kawy. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, galaretki z wiśniami, delikatnego i lekkiego kremu budyniowego i bezy z ziarenkami maku – takie zestawienie musi dobrze smakować! Ciasto, co prawda jest nieco czasochłonne, ale za to efekt końcowy wynagrodzi poniesiony trud. Składniki(...)ciasto Magia Smaków: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500 55 g cukru (3 łyżki) 15 g kakao (2 płaskie łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 l mleka 3 żółtka 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 60 g cukru 500 g serka naturalnego 2 łyżki żelatyny 100 ml wody
e-PrzepisyKulinarneBiszkopt z kawową masą serową i kawową pianką to ciasto w sam raz dla fanów kawowych smaków. Kawy do ciasta wykorzystujemy dwa rodzaje, mieloną do masy serowej, oraz rozpuszczalną do masy śmietankowej. Wierzch można dowolnie udekorować, ja zdecydowałam się na tartą czekoladę. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka(...)połączenia (uwaga, jeśli kawa zbije się w grudki warto przetrzeć ją przez sito). Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na około 5 godzin . Biszkopt: Jajka ubijamy wraz z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 6 minut. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz ciemnym kakao, dodajemy do masy jajecznej
Smaki Na Talerzupodać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Jest to również doskonały deser po obiedzie lub podwieczorek. Składa się z orzechowego biszkoptu, musu jabłkowego i cytrynowej pianki z bitej śmietany. Po prostu niebo w gębie! Składniki na jabłecznik orzechowy: Biszkopt orzechowy: 6 jajek rozmiar L 160 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów(...)śmietany 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: sok z połówki cytryny wymieszany z 1/3 szklanki wody do nasączenia ciasta, garść orzechów włoskich do posypania Przygotowanie Biszkopt kokosowy Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania
e-PrzepisyKulinarneCiasto kokosowo-jabłkowe to przepyszny, domowy wypiek, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest doskonałym sposobem na urozmaicenie rodzinnych spotkań czy przyjęć. Składa się z biszkoptu kokosowego, musu jabłkowego i delikatnej, jogurtowej pianki cytrynowej. Takie połączenie nigdy nie zawodzi i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. Składniki na ciasto kokosowo-jabłkowe: Biszkopt kokosowy: 6 jajek rozmiar(...)wody 400 ml jogurtu greckiego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: łyżka wiórków kokosowych do posypania, sok z połówki cytryny wymieszany z 1/3 szklanki wody do nasączenia ciasta Przygotowanie Biszkopt kokosowy Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec
e-PrzepisyKulinarneCiasto kakaowe z alkoholem Dziś leniwe ciasto brzdąc z adwokatem, pyszne warstwowe ciasto bez pieczenia na biszkoptach. Lato to trendy w Google kiedy się szuka ciasto z owocami, szybkie ciasto lub ciasto dla leniwych. Brzdąc z adwokatem to kolejny mój wynalazek, jakiego jeszcze nie ma w internecie. Nie wiem jak w światowym, ale w polskim nie. Dlatego czuję się(...)pionier, wynalazca, siła twórcza. 😁 Ciasto z alkoholem bez pieczenia Ciasto jest pyszne, ciemna masa kakaowa i jasna, żółta z ajerkoniakiem, doskonale się uzupełniają. Biszkopty i herbatniki znakomicie przechodzą smakami, które tworzą super połączenia. Jak zrobić brzdąca w wersji dla dorosłych? Zapraszam na przepis 🙂 Ciasto brzdąc z adwokatem przepis biszkopty długie 440 g herbatniki jasne
Dieta moja pasja