biszkopt - 18139 przepisów (strona:286/1210)

Biszkopt z cytrynową pianką i musem mango 58

całoroczne. W zasadzie to sprawdzi się na każdą okazję, nawet na Święta. Jest przepyszne i jestem pewna, że posmakuje Tobie i Twoim bliskim. Na ciasto składa się cienki, jasny biszkopt, śmietanowo-jogurtowa pianka, usztywniona galaretką, oraz warstwa mango, również z dodatkiem galaretki. Ciasto jest mięciutkie, delikatnie, piankowe. Słodkie, ale nie przesłodzone. Koniecznie spróbujcie Biszkopt: 4 jajka 100 g cukru drobnego(...)śmietany kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 2 op. galaretki cytrynowej Mus brzoskwiniowy: 1 puszka gęstej polpy/przecieru z mango (np marki Vitasia) 2 op. galaretki krystalicznej lub cytrynowej Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, chwilę miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną. Ciasto

Smaki Na Talerzu
Ciasto z wiśniami 187

Ciasto z wiśniami to deser, który nie tylko cieszy oko, ale również zachwyca swoim smakiem. Kakaowy biszkopt, masa serowa i orzeźwiające wiśnie zatopione w galaretce to kompozycja, obok której nie da się przejść obojętnie. Przepis na ciasto z wiśniami jest dość prosty, dlatego myślę, że każdy jest w stanie podołać wyzwaniu, jakim jest jego zrobienie. Jeśli szukasz pomysłu na prosty(...)smaczny wypiek na imprezę, urodziny czy do popołudniowej kawy, ciasto z wiśniami jest na tyle uniwersalnym smakołykiem, że sprawdzi się na każdą okazję. CIASTO Z WIŚNIAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 80 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 2 łyżki kakao 80 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 250 g twarogu

Alle Dobre!
Ciasto Aloha! – pyszny deser z ananasem i kokosową nutą 69

Ciasto Aloha! to przepyszny i bardzo ładnie prezentujący się wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z biszkoptu kakaowego (możecie zastąpić go herbatnikami, będzie wtedy ciasto bez pieczenia), budyniu kokosowego, galaretki z ananasem i kremu z bitą śmietaną. Całość prezentuje się bardzo okazale. Ciasto jest dość lekkie, orzeźwiające i niezbyt słodkie. W pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom(...)egzotycznych smaków. Składniki na Ciasto Aloha!: Biszkopt: 3 jajka rozmiar L 60 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (4 łyżki) 55 g cukru (3 łyżki) 20 g kakao (2 łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia   Budyń kokosowy: 1 l mleka 2% 200 g masła 100 g cukru 80 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki) 30 g mąki pszennej

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto z borówkami i galaretką 57

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i galaretką. Przekładane puszystym biszkoptem i kremem śmietankowym o bardzo lekkiej i delikatnej konsystencji. Co więcej, ciasto z borówkami i galaretką bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuję się na stole. Przepyszne ciasto z letnimi owocami, które doskonale sprawdzi się na różne okazje — od spotkania z przyjaciółmi, po rodzinne uroczystości. CIASTO Z BORÓWKAMI(...)GALARETKĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt 140 g mąki pszennej 130 g cukru 4 jajka szczypta soli Warstwa I 400 g jogurtu truskawkowego 450 g serka homogenizowanego truskawkowego 1 łyżka żelatyny 60 ml wody Warstwa II 500 ml śmietanki kremówki 30% 450 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 60 ml wody Dodatkowo 2 galaretki porzeczkowe

Alle Dobre!
Ciasto Lady Makbet – przepyszne i lekkie jak chmurka 335

zachwyci twoich domowników i gości. Jest leciutkie, piankowe, nie za słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Składa się z puszystego kokosowego biszkoptu, pianki na bazie bitej śmietany i jogurtu oraz galaretki z wiśniami. Całość tworzy kompozycję, od której ciężko się oderwać, dopóki nie zniknie ostatni kawałek. Składniki na ciasto Lady Makbet: Biszkopt(...)wody (szklanka) 750 g wiśni (świeże lub mrożone)   Poncz: 4 łyżki soku z cytryny, 1/3 szklanki wody Na wierzch: tabliczka białej czekolady, 2 łyżki wiórków kokosowych   Przygotowanie Biszkopt Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem. Jajka wbij do miski i ubijaj

e-PrzepisyKulinarne
Czekoladowo-herbatnikowy zawrót głowy 432

zjeść go więcej niż powinnam. A kusiło, wierzcie mi, kusiło Czekoladowo-herbatnikowy zawrót głowy to bardzo smaczne ciasto. Idealne na różne okazje i święta. Przygotowałam je na moim ulubionym biszkopcie, z ulubioną masą budyniową. Ale to właśnie masa czekoladowo-herbatnikowa, jako nowość w mojej kuchni, cieszyła najbardziej Smak i konsystencja 10/10 Inspirację znalazłam na kanale YT Smaki Katriny. Zastanawiam się(...)jakby smakowało, gdyby część herbatników w masie zastąpić mielonymi orzechami. Moje dziecko stwierdziło, że od teraz to jego ulubione ciasto i mam już zamówienia na powtórki. Szklanka = 250 ml Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki oleju Masa czekoladowo-herbatnikowa 2 i 1/2 – 3 szkl

Smaki Na Talerzu
Ciasto „Rajski ptak” – bez pieczenia 67

śmietanowa: 330 ml śmietanki 36% 1 op. galaretki krystalicznej Dodatkowo: 2 op. galaretki poziomkowej 1 op. Ptasiego Mleczka (ja zrobiłam 3 rzędy i wykorzystałam 1/2 opakowania) 1 op. okrągłych biszkoptów Blaszkę 21×28 cm wykładamy papierem od pieczenia. Na spodzie rozkładamy biszkopty. Dwa opakowania galaretki poziomkowej rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę(...)całkiem na sztywno, dodajemy twaróg (najlepiej w temperaturze pokojowej), miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną galaretkę, miksujemy do połączenia. Część masy (około 1/3) wykładamy na biszkopty w blaszce, wyrównujemy. Rozkładamy ptasie mleczko jedno za drugim w kilku rzędach w taki sposób, aby wcisnąć je w masę dłuższą krawędzią. Przykrywamy je pozostałą masą serową. Odstawiamy do lodówki

Smaki Na Talerzu
Rafaello z likierem kokosowym i kremem mascarpone 65

znów na blogu będą królowały moje ciasta . Dziś przygotowała dla Was ciasto kokosowe – rafaello z likierem kokosowym i fantastycznym kremem mascarpone. To ciasto to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem z mascarpone. Obiecuje przyjemność przy każdym kęsie. Jest to idealna propozycja na przyjęcie karnawałowe. SKŁADNIKI: (25×40 cm) BISZKOPT: * jajko(...)cukier puder – 6 łyżek * kokos – 3/4 szkl POLEWA: * czekolada – 170 g * śmietanka 30% – 200 mL SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PONCZ: Likier i wodę łączymy BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po dodaniu całego cukru miksujemy ok. 10 minut. Wlewamy po jednym żółtku. Dodajemy przesianą mąkę z budyniem, delikatnie mieszamy. Wlewamy na blachę wyłożoną

Ostra na Słodko
Tort czekoladowo-truskawkowy 61

niewielki tort czekoladowo-truskawkowy to prezent idealny dla każdego, kto lubi połączenie truskawki z czekoladą – proste i pyszne kremy. Składniki na biszkopt (średnica 18 cm): 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną(...)mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 120 g czekolady ciemnej 200 ml śmietanki 30% Czekoladę

Słodki sentyment
Królewiec z orzechami 173

Jedno z najlepszych ciast. Polecam!     Składniki: Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 150g masła lub margaryny 1 jajko Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 250g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki(...)nagrzanego do 180’C i pieczmy do zrumienienia przez około 15 minut *** *** Na drugie ciasto wykładamy masę orzechową i także wkładamy do piekarnika na około 15 minut *** *** Następnie przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Blog z Apetytem
Ciasto palce lizać 84

Ciasto palce lizać Wyborny przekładaniec z kremem śmietankowym, kajmakiem, delikatnym biszkoptem i herbatnikami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje, a przy tym świetnie wygląda i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam!   Pomysł na ciasto pochodzi ze strony „Prosta kuchnia”, jednak naniosłam na przepis zmiany, trochę go upraszczając     Składniki: Ciasto: 4 jajka 120g cukru(...)Krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 1 śmietan fix 2 łyki cukru pudru Dodatkowo: ok 40 herbatników kakaowych 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)       *** Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier i całość ubijamy , aż powstanie puszysta masa *** *** Do masy przesiewamy mąkę oraz kakao *** *** Całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką *** *** Gotowe ciasto przelewamy

Blog z Apetytem
Królewiec 74

bardzo efektownie wygląda. Polecam!     Składniki: Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 150g masła lub margaryny 1 jajko Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 250g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki(...)moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm ) *** *** Wkładamy kolejno do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczmy każdy placek do zrumienienia przez około 15 minut *** *** Następnie przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Blog z Apetytem
ciasto Królewiec z kakaowym biszkoptem 72

wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 190 st. C na miodowy kolor, ok. 12-15 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. składniki na biszkopt kakaowy: 100 g mąki 150 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 2 łyżki oleju 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia(...)przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 80 – 100 g cukru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z wafelkami Princessa 65

Ciasto z wafelkami Princessa to pyszny wypiek na święta i inne wyjątkowe okazje. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, chrupiącej wkładki i pysznego kremu. Deser prezentuje się bardzo apetycznie i przepysznie smakuje. Gwarantuję, że oczaruje gości i rodzinę. Zapraszam na przepis! CIASTO Z WAFELKAMI PRINCESSA PRZEPIS Składniki Biszkopt 160 g mąki pszennej 5 jajek 150 g cukru szczypta soli(...)soli Krem 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Polewa 60 ml śmietanki kremówki 100 g mlecznej czekolady posypka czekoladowa Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera

Alle Dobre!