biszkopt - 18068 przepisów (strona:188/1205)

Cytrynowa Delicja 273

Banalne i nieskomplikowane ciasto, przy którym praktycznie wcale się nie napracujecie :)  Cytrynowa Delicja składa się z puszystego i waniliowego biszkoptu z dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy(...)okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt:   * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony'  - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini

Kraina Miodem Płynąca
Biała Truskawka - Tort księżniczka Zosia 761

Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.   Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.   Biszkopt przekrajamy na 3 części. Krem z białej czekolady: 400 g białej czekolady (u mnie z Lidla(...)wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Przygotowanie tortu: Na ozdobnej paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej z sokiem z cytryny, następnie wykładamy ½ kremu z białej czekolady, na krem ½ frużeliny, Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną, następnie

kulinarnyswiatdomi
Biszkopt 144

Biszkopt, który wyjdzie zawsze!  Jest cienki, a jednocześnie m oże służyć jako baza na ciasto z kremem. Gdy się upiecze dwa lub trzy takie cienkie biszkopty - można wówczas zrobić ciasto przekładane ulubioną masą i przybrać owocami. Składniki: 3 jajka rozm. L 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Ja, miksując(...)składniki na ten biszkopt, włączam malakser i nie wyłączam go, dopóki nie zmiksuję wszystkich składników. Tak więc oddzielamy żółtka od białek i zaczynamy miksowanie na najwyższych obrotach: najpierw białka na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier (ciągle mieszamy), potem żółtka - nie przestajemy mieszać Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dokładnie całość nadal mieszamy i dopiero teraz wyłączamy malakser Nastawiamy piecyk

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą 183

dobrych chęci. Połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną, czekoladą i owocami jest idealną kompozycją na przepyszną słodkość.  Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą  SKŁADNIKI:  na biszkopt: 7 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na tort: 1 puszka  brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa(...)serka mascarpone 2 łyżeczki fruktozy 2 łyżeczki  żelatyny 4 łyżki dżemu truskawkowego 100 g czekolady gorzkiej wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE:  Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu. Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę pomieszczenia, następnie oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę następnie na przemian dodajemy łyżkę cukru i jedno żółtko stale miksując, na koniec dodajemy po łyżce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wuzetka z mascarpone 710

brak konfitury w niczym nie przeszkadzał i zniknęła bardzo szybko. Przepis jest naprawdę prosty więc warto skusić się i upiec na zbliżający się weekend. Wuzetka z mascarpone SKŁADNIKI: Biszkopt kakaowy: 6 jajek   szczypta soli  3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao(...)serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany 30%  PRZYGOTOWANIE: Biszkopt:  Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Kolejno dodajemy porcjami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czarno-biały tort z kremem waniliowym 118

Składniki: Biszkopt I: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Biszkopt II: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Do nasączenia: 1 szkl. wrzątku sok z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu do ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru(...)kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce, kolorowe posypki itp. do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt I:  Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. (Identycznie

A Ty Smakuj Mnie
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 202

królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku na zimno, białe w nalewce. Jest też deser, który łączy je wszystkie razem otulając delikatnym biszkoptem. Klasyczny, letni deser - ponoć jeden z ulubionych deserów angielskiej Królowej. Summer pudding. Deser, którego historia sięga przełomu XIX i XX wieku, serwowano początkowo najczęściej w angielskich spa i pubach. Summer(...)chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko garstkę malin pozostawiając pole do popisu porzeczkom. Jak w wielu innych przypadkach przepis, podpatrzony podczas wyjazdów do Anglii, jest wyłącznie inspiracją. Proporcje, rozmiar miseczek, ilość nadzienia, grubość

KUCHARNIA
Tort intensywnie czekoladowy 327

Tort intensywnie czekoladowy . Ciężki biszkopt w stylu brownie, krem custard z dużą ilością czekolady i polewa-ganache to smaki, którym czekoladoholik się nie oprze. A zaczęło się od kakao i czekolady, którą dostałam od Makro . Czekolady marki Horeca Select , sprzedawane są w 1-kg opakowaniach – tak więc jedna kostka odpowiada ok. 60 gramom – w sam raz, nie? Można(...)tego nie musimy się martwić, że kiepskiej jakości produkt popsuje nam wypiek. Tymczasem powracamy do tortu – tylko dla fanów czekolady. Można się rozpłynąć w błogostanie. Tort czekoladowy – biszkopt: 2 szklanki mąki pszennej (285 g) x2 1/3 szklanki kakao Horeca Select Amaro (30 g) x2 1 łyżeczka proszku do pieczenia x2 1 łyżeczka sody oczyszczonej x2 szczypta soli

Poezja smaku
Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej 176

krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny. Po przełożeniu, udekorowaniu uzyskałam piękny, pokaźny torcik, który z przyjemnością zaszczyciłby niejedno przyjęcie. Z racji, że torcik(...)niestety nie zanosiło… Za to nasi znajomi się ucieszyli i po torcik z chęcią się zjawili. Bardzo polecam. Jest pyszny, nieskomplikowany, łatwy i szybki w przygotowaniu. Składniki na biszkopt: 200 g roztopionego masła 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 85 g ciemnego kakao 200 g złocistego cukru kryształu (tzw. golden sugar

Made By Mom And Son
Tort tęczowy 346

niezbyt słodki. Robi ogromne warzenie i mimo iż jest czasochłonny warto zrobić go na wyjątkową okazję. T o r t t ę c z o w y Składniki: Na biszkopt: 3 jajka, nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik w proszku Na krem z mascarpone: 400ml śmietany kremówki 500g serka mascarpone(...)łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady Wykonanie: Przygotowanie biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz

Pyry na Gaz
TORT HARRY POTTER 204

jest wielkim fanem Harrego Pottera nie mogłam przygotować mu innego torta niż ten z wizerunkiem ulubionego bohatera filmowego. Pomogła mi w tym  JUMAZOMA  .   Składniki: na biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na drugi biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)kakao masa: 1 litr smietany 30 % Mlekovita 3 serki Darki z Mlekovity jabłecznikowe do nasączenia biszkoptu: syrop irish cream- do deserów 1/2 szkl 1 szklanka wody dodatkowo: gotowy opłatek Harry Potter ze sklepu JUMAZOMA perełki cukiernicze na boki Wykonanie: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żóltka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem

Z Majeczką w kuchni
TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z GLASSĄ BALSAMICZNĄ 247

sprawia, że truskawki zyskują niepowtarzalny, intensywny smak. Gęsta, idealnie gładka i słodka, z kwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się w nim warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można(...)zimie i się na nie skusić:D) i najwyraźniejszy akcent w postaci polewy z glassy. Gwarantuję Wam prawdziwą rozpustę i cudowne doznania smakowe!:)) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: podłużne biszkopty - ladyfingers (około 1,5-2 paczki) 500 g mascarpone cukier puder do smaku 4-5 łyżek Cointreau Glassa Balsamiczna MONINI sok pomarańczowy 1 duży słoik konfitury truskawkowej  około

Słodko-Słony Świat Ilony
Tiramisu 380

Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na pyszny włoski deser                 Tiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia  wprost rozpływa się w ustach :) Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę  dopiero  w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej(...)niewoli i dostawali z domów paczki z tiramisu :) Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie troszkę inne z dodatkiem żelatyny :)   Składniki : 2 duże paczki podłużnych biszkoptów Masa : 500 g serka mascarpone 660 ml śmietanki kremówki 30 % 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej

Sama słodycz i szczypta chili
Tort z M&Msami 197

słodki początek będzie tort. Zrobiłam go kilka dni temu na urodziny mojej córki. Była zachwycona! Myslę, że to jest świetna propozycja na tort dla dziecka. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim(...)syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem na gładką masę, przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia

Kulinarna rozmowa
Snicers, orzechowiec 491

opisie są wskazówki jak zrobić ciasto szybciej. Składniki : Ciasto: 600g mąki pszennej 200 g margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl. cukru 5 łyżek miodu 2 jajka 2 żółtka *** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze) 8 jaj 1 szkl. kartoflanki 1 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody 2 łyżki oleju(...)smaku orzechowym) Przygotowanie : Ciasto :  składniki zagnieść na gładkie ciasto, podsypywać mąka jeśli jest zbyt klejące, podzielić na 2 części ( lub na 3,  wtedy trzecią warstwą można zastąpić biszkopt.) Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C. Biszkopt : t ak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym

Garnkowe fanaberie