biszkopt - 17572 przepisów (strona:190/1172)

Ciasto „Danio” 1726

Dziś wiem to już na pewno – o ile naleśniki budyniowe ( przepis TUTAJ – klik ) zachwyciły mnie od razu, o tyle biszkopt budyniowy już niekoniecznie. Choć pięknie się upiekł i równo się kroił, nie wyszedł tak wilgotny jak lubię. Być może pomogłoby tutaj nasączenie, o którym w trakcie przygotowań nie pomyślałam. Biszkopt budyniowy to moje drugie podejście do biszkoptu przygotowanego(...)dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz

Smaki Na Talerzu
TORCIK JOGURTOWY MONTE 237

improwizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli Masa: 400 g gęstego jogurtu naturalnego(...)kubeczków Monte (po 55g) 5-6 łyżeczek żelatyny Dekoracja: 30 g gorzkiej czekolady 3 mini wafelki w czekoladzie Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko

Kuchnia MagdaLeny
TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 131

czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz jego smak wynagradzają cały włożony trud. Goście z pewnością będą zachwyceni licznymi warstwami tortu oraz ich smakami. Dedykowany jest(...)specjalne okazje... Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy

Kuchnia MagdaLeny
LAMINGTONY 134

tego super się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie, a ręka mimowolnie sięga po choć jeden kawałek 😉  Wydawałoby się, że żadnej rewelacji tu nie ma... tylko zwykły biszkopt, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. A jednak! Jak to wszystko razem połączymy to otrzymamy genialne ciasteczka, które uzależniają swoim smakiem. Nie mam pojęcia jaki jest oryginalny przepis na australijskie lamingtony(...)więc poniżej znajdziecie mój przepis na biszkopt pochodzący z rodzinnych bieszczadzkich stron, które zawsze się udaje oraz przepis na polewę czekoladową, z którego często korzystam przygotowując swoje wypieki. Jeśli jeszcze ich nie jedliście - to koniecznie spróbujcie! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa

Kuchnia MagdaLeny
Rolada tiramisu 139

Tiramisu deser Tiramisu ze śmietaną kokosową jest nieco zdrowszą wersją tiramisu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast śmietany kokosowej użyć kremówki. Będzie równie pysznie.  Tiramisu przepis Biszkopt na roladę: 4 duże jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Poncz kawowy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie(...)mieszamy, żeby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy szpatułką po całej powierzchni. Będzie dosyć cienka, ale tak ma być. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Co zrobić, żeby biszkopt na roladę nie pękał? Po upieczeniu ciasto wraz z papierem zwijamy dłuższym bokiem w ściereczkę i tak zostawiamy

MamaOskarka
Tort Brukselski 138

enty przekonuje nas to, że życie nie jest sprawiedliwe, a każda przyjemność kosztuje . Tak więc zróbcie tort ” Brukselski ” to Wam osłodzi tą przykrą prawdę Składniki : biszkopt na tortownicę 22 cm : 5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki mąki kartoflanej mus : 1 l musu jabłkowego 1 galaretka brzoskwiniowa 1 płaska łyżeczka(...)kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią dodatkowo : posypka czekoladowa lub starta na tarce gorzka czekolada sok jabłkowy d o nasączenia biszkoptu Mąkę przesiewamy przez sitko .Białka ubijamy ze szczyptą soli aż będą gęste . Ciągle mieszając dodajemy małymi partiami cukier. Jak piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych w palcach kryształków cukru wtedy dodajemy

Ogrodnik w podróży
Ciasto cytrynowe 196

początek roku mam dla Was przepis na bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które pomimo swojej prosty jest niezwykle smaczne :). To puszysty biszkopt przełożony masą cytrynową, którą robi się błyskawicznie i bezproblemowo, nie ma tu konieczności żadnego miksowania czy ucierania z masłem, a to dobra wiadomość dla tych, którym masy budyniowo - maślane lubią spłatać figla i np. zwarzyć się(...)grozi :). Ciasto jest wspaniałe na imprezy, ponieważ nie jest zbyt słodkie i "zamulające", ponadto może długo stać w temperaturze pokojowej i cały czas będzie tak samo smaczne. Bardzo polecam :). Biszkopt: 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 160 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Masa cytrynowa

Opowieści z piekarnika
Twarożkowa delicja, czyli kakaowy biszkopt z kremem twarogowo-maślanym, galaretką i dodatkami 128

ledwo zdążyłam zrobić fotki dla tej pyszności. Tylko razem z mężem sprawiliśmy, że ciacho zniknęło ekspresowo! Ale wcale się temu nie dziwię, bo jest... obłędne w smaku. Idealnie nasączony biszkopt, rozpływający się w ustach krem twarogowy, galaretka i pozostałe dodatki sprawiają, że ciężko ulec pokusie i nie dołożyć sobie drugiej, a nawet trzeciej solidnej porcji. Jeśli nie obawiacie się dodatkowych(...)kalorii w swojej diecie to koniecznie wypróbujcie przepis. Polecam! (Tortownica o średnicy 18 cm) Biszkopt:   2 jajka 60g cukru 40g mąki pszennej 1 łyżka kakao (płaska) Poncz do nasączenia: 4 łyżki soku cytryny  50 ml wody Krem: 200g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości) 100g masła 2 łyżki cukru pudru   1 łyżka cukru

Di gotuje
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #21 Biszkopt z jabłkami 148

przepis sama tylko musiałam podejrzeć u teściowej Przecież to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata (no dobra jak nie masz miksera planetarnego to trzeba dołożyć z 5 minut). Generalnie biszkopt można robić ze wszystkimi owocami, ale teraz jak mamy dostęp do dość tanich jabłek to, aż żal ich nie wykorzystywać. Zazwyczaj w biszkoptach trzeba bawić się w oddzielanie białek(...)żółtek i ubijać je osobno. Powiem Wam szczerze, że strasznie tego nie lubię, dlatego korzystam z przepisu na biszkopt genueński, czyli całe jajka i cukier do miksera i z głowy. Oryginalnie do biszkoptu genueńskiego dodaje się rozpuszczone masło, ja w przypadku tego ciasta (czyli idąc na łatwiznę) dolewam oleju, a ciasto dzięki temu nie wysusza się zbyt szybko. W ogóle

Relaxtime
Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym 416

genialną warstwą kokosowo-makową, a słodycz przełamuje orzeźwiająca konfitura porzeczkowa co tworzy niezwykle połączenie - ciasto idealne na każdą okazję.  Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym  - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 /3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżk a mąki tortowej 1 łyżeczk a proszku do pieczenia cuk ier waniliow y ( 16 g) Krem ajerkoniakow(...)szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g płatków migdałowych ok. 200 g konfitury porzeczkowej   Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej

Słodka Strona
Ciasto z kaszy manny 130

pieczenia, kolejne ekspresowe ciasto z serii niespodziewani goście albo nagły apetyt na coś słodkiego Szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy! Kasza manna z biszkoptami, owocami i galaretką, cudne! Owoce i galaretki można zmieniać wg upodobań i sezonowości owoców. Mrożone też będą ok, jeśli je wcześniej rozmrozimy na sicie. Sok z wodą można wtedy wykorzystać do zrobienia galaretki. Polecam pyszny(...)prosty deser z kaszy manny na biszkoptach z bananami i galaretką. Jest pyszne a ja mam już zamówienia na kolejne! SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy manny 700 ml mleka, u mnie 2,0% 140 g masła 3/4 szklanki cukru ok. 200-250 g biszkoptów 1 duży banan 1 galaretka truskawkowa forma 20 x 20 cm, tortownica 20 cm, u mnie forma

Zasmakuj Kuchni
LAMINGTONY 149

tego super się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie, a ręka mimowolnie sięga po choć jeden kawałek 😉  Wydawałoby się, że żadnej rewelacji tu nie ma... tylko zwykły biszkopt, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. A jednak! Jak to wszystko razem połączymy to otrzymamy genialne ciasteczka, które uzależniają swoim smakiem. Nie mam pojęcia jaki jest oryginalny przepis na australijskie lamingtony(...)więc poniżej znajdziecie mój przepis na biszkopt pochodzący z rodzinnych bieszczadzkich stron, które zawsze się udaje oraz przepis na polewę czekoladową, z którego często korzystam przygotowując swoje wypieki. Jeśli jeszcze ich nie jedliście - to koniecznie spróbujcie! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa

Kuchnia MagdaLeny
Jeżynowe Tiramisu 154

warto zaskoczyć Gości :) Składniki temperatura pokojowa:   - 500ml serka mascarpone - 500ml śmietanki 30% - 5 żółtek - 5 dużych łyżek cukru pudru  - 300ml soku z jeżyn - 50ml wódki - 400 g biszkoptów - 400 g jeżyn Sposób wykonania: Serek wyjmujemy wcześniej z lodówki. Do soku dodajemy alkohol, maczamy biszkopty,  i układamy na blaszce wymiar 24cm, jeden obok drugiego jak poniżej(...)się masa zwarzy, ucierać do połączenia składników. Ubijamy śmietanę i łączymy obie masy,  już łyżką, delikatnie do połączenia składników. P ołowę masy wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptów, na masę układamy jeżyny  i drugą warstwę namoczonych w soku biszkoptów,  wykładamy drugą warstwę masy na biszkopty, układamy resztę jeżyn  i wkładamy do lodówki na kilka godzin, Smacznego

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania