Dziś u mnie podwójne święto: rozpoczęcie działalności bloga i 10 urodziny mojego synka. Postanowiłam przełożyć biszkopt delikatną śmietaną kremówką i serkiem mascarpone, może i mało dietetycznie,ale urodziny się ma raz w roku! Tak wykonany i podany tort zachwyci każde dziecko, na urodzinach mojego synka robił furorę! Składniki: -biszkopt jasny: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki łyżeczka(...)proszku do pieczenia -biszkopt ciemny: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao -krem: 2 kubki śmietany 30% po 330 ml 1 serek mascarpone 250 g cukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklanki poncz: 3 szklanki wody sok z 1 cytryny dużej 5 łyżeczek cukru -dodatkowo: 4 paczki rurek waflowych
Z Majeczką w kuchnimiały kokosowe bałwanki zamiast baranków i nikogo to specjalnie nie dziwiło. W tym roku postanowiłam zrobić mazurek z owocami, kremem waniliowym, czekoladą i całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy Poncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonki Do środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki) Polewa czekoladowa lub czekolada(...)rozpuszczenia Przed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem . Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później przekroić na pół (lub na 4 części jeśli ktoś ma ochotę na wysokiego mazurka). Biszkopt kroimy na cztery części. Można użyć do tego czystych nożyczek (nie ściągamy jeszcze papieru). Przygotowujemy poncz. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego
Ciastkozercytort pomysł powstawał w trakcie tworzenia. Nie miałam na niego pomysłu przed pieczeniem. Piekłam biszkopt i myślałam sobie, jakoś to będzie. Jedyne co wiedziałam, że chcę aby był obłożony krokantem pistacjowym Callebaut ze sklepu Patiserka . Dlaczego? Jubilatce bardzo posmakował ten krokant i chciałam sprawić jej przyjemność. Dodatkowo byłam ciekawa jak ten produkt sprawdzi się w tej roli. Wyszło ciekawie(...)smacznie. Biszkopt czekoladowy to biszkopt od W-Z z Moje Wypieki . Przepis wpisał się na stałe w moje słodkie menu. Na koniec chciałabym podziękować firmie Glasmark , dzięki której miałam możliwość w piękny sposób zarówno zaprezentować jak i przetransportować ten tort, dzięki okrągłej desce ze szklanym kloszem - Dziękuję :) BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki
Blondynka Gotujeczasu do czasu popełniam tort. Tym razem czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt. Ogólnie mówiąc jak dla nas palce lizać. A kto chce się przekonać musi upiec. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia
Ala piecze i gotujeczereśnie- 1 kg cukier -250 g mąka -250g jajka -4 szt mąka ziemniaczana -1 łyżka proszek do pieczenia -1 łyżka galaretki wiśniowe -2 opak śmietana18%-0,5 l biszkopty okrągłe -0,5 paczki PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem(...)masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód biszkopta włożyć do tortownicy, spiąć boki. Na biszkopt wyłożyć śmietanę, prosto z kubka, rozsmarować nożem, przykryć drugą połową biszkoptu. Środek biszkopta wyłożyć biszkoptami. Galaretki wiśniowe rozpuścić
Kuchnia DanusiKolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie. Dziś przetestowałam mak mielony BACK MIT Makowa delicja SKŁADNIKI: BISZKOPT I jajka -4 szt cukier -4 łyżek mąka - 4 łyżek proszek do pieczenia -1 łyżeczka Biszkopt II jajka - 3 szt cukier -0,5 szkl mak mielony -0,5 szkl BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia(...)łyżeczka KREM śmietana kremówka 30% - 0,5 l bita śmietana - 2 opak DEKORACJA dżem brzoskwiniowy - 1 słoik galaretka wiśniowa - 1 opak draże mleczne - 1 opak PRZYGOTOWANIE BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto
Kuchnia DanusiLubię gotować, ale jeszcze bardziej uwielbiam piec ciasta. Torcik śmietankowo- orzechowy SKŁADNIKI: Biszkopt 9 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz(...)szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte - 4 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na pianę, następnie dodać żółtka wymieszane z octem i wodą, dokładnie zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany , ostrożnie wymieszać. Spód tortownicy
Kuchnia DanusiTakie ciasta często królują w sezonie w moim domu. Lubię patrzeć jak cała moja rodzinka zajada się tym ciastem Biszkoptowe z serem i galaretką SKŁADNIKI: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszek do pieczenia tłuszcz do formy MASA SEROWA 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 20 g żelatyny 1 opak biszkopty 2 opak galaretka truskawkowa truskawki(...)PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać cukier i po jednym żółtku dalej ubijać. Na samym końcu wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop. MASA SEROWA Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić
Kuchnia Danusisamochód, to znaczy, że są grzyby :) a tam dwie panie, które zbierają jagody... jagód było pełno, poszliśmy trochę dalej i zamiast grzybków przywieźliśmy koszyczek jagód i borówek ;) Składniki: biszkopt: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 400 ml kremówki, 3 łyżki cukru, 300 jagód, 100 g czerwonych(...)szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty Dilmah. Przygotowanie: Jajka wraz z cukrem ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę (22 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy
Aga w kuchniUwaga: Idealny, puszysty biszkopt genueński nie jest taki prosty do wykonania (nie dodaje się do niego proszku do pieczenia) . Jeśli wyszedł Ci twardy i zbity, musisz powtórzyć jego wykonanie. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej lub ubij je w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). Staraj się bardzo delikatnie mieszać składniki, aby piana nie opadła. Biszkopt genueński(...)temperatury pokojowej) • 115 g cukru • 115 g mąki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Biszkopt *: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło
Z Kuchni Do KuchniSłodki biszkopt, kremowy serek, brzoskwinie figami słodzone i z physalis wysmażone, tworzą połączenie niby zwyczajne, ale w smaku bardzo fajne. Składniki: Biszkopt na ok. 8 babeczek (16 porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier(...)pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka Almette jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi, 12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną
Moniki Smakołykiwcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa.) Tort czekoladowo-karmelowy z masłem orzechowym, fistaszkami i rurkami waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: (Biszkopt, który proponuję do tego tortu, gościł na moim blogu już nie raz i nie dwa. Jest pyszny, wilgotny, wielokrotnie przetestowany i smakuje naprawdę wszystkim.) 8 jajek(...)używam tych pustych w środku) orzeszki ziemne ok. 50 g gorzkiej czekolady dość szeroka wstążka o długości ok. 1,2-1,5 m Do tego tortu upiekłam dwa oddzielne biszkopty, każdy z 4 jaj. Później oba przekroiłam na dwa blaty. Mnie wychodzi to znacznie lepiej, niż krojenie jednego, wysokiego biszkoptu na 4 krążki. Jednak jeśli wiecie, że Wam to wyjdzie
Ratunku obiadCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej
Smakołyki Berenikinawet osoba mało doświadczona w wypiekach z łatwością sobie poradzi z upieczeniem tego pysznego ciasta. Z czego składa się ciasto truskawkowa fantazja? Ciasto truskawkowa fantazja składa się z puszystego biszkoptu przełożonego chrupiącą, czekoladową warstwą oraz kremem śmietankowym. Wierzch zdobią truskawki zatopione w galaretce. Całość prezentuje się doskonale, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis(...)kostkę truskawkową . Ciasto jest bez pieczenia i zawsze wychodzi przepyszne! TRUSKAWKOWA FANTAZJA PRZEPIS Składniki Biszkopt 140 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 5 jajek (temp. pokojowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju szczypta soli Wkładka czekoladowa 300 g kremu czekoladowego np. Nutella 100 g orzeszków ziemnych Krem śmietankowy 660 ml śmietanki kremówki 30% 60 g cukru pudru
Alle Dobre!Cytrynowiec to ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Ten deser składa się z puszystego biszkoptu, intensywnie cytrynowego lemon curd, delikatnej pianki jogurtowej i orzeźwiającej galaretki. Idealny na wiosenne i letnie przyjęcia, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodki akcent na co dzień. Cytrynowiec – lekkie, orzeźwiające ciasto na każdą okazję Składniki na Cytrynowiec: Biszkopt(...)całe jajko Pianka jogurtowa: 2 opakowania galaretki cytrynowej 400 g wody 400 g jogurtu naturalnego gęstego Galaretka: 2 opakowania galaretki cytrynowej 600 ml wody Przygotowanie Biszkopt Jajka i białka jajek (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut
e-PrzepisyKulinarne