biszkopt - 17572 przepisów (strona:183/1172)

Ciasto z czereśniami 150

czereśnie- 1 kg cukier -250 g mąka -250g jajka -4 szt mąka ziemniaczana -1 łyżka proszek do pieczenia -1 łyżka galaretki wiśniowe -2 opak śmietana18%-0,5 l biszkopty okrągłe -0,5 paczki PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem(...)masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód biszkopta włożyć do tortownicy, spiąć boki. Na biszkopt wyłożyć śmietanę, prosto z kubka, rozsmarować nożem, przykryć drugą połową biszkoptu. Środek biszkopta wyłożyć biszkoptami. Galaretki wiśniowe rozpuścić

Kuchnia Danusi
Makowa delicja 215

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie. Dziś przetestowałam mak mielony BACK MIT Makowa delicja SKŁADNIKI: BISZKOPT I jajka -4 szt cukier -4 łyżek mąka - 4 łyżek proszek do pieczenia -1 łyżeczka Biszkopt II jajka - 3 szt cukier -0,5 szkl mak mielony -0,5 szkl   BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia(...)łyżeczka KREM śmietana kremówka 30% - 0,5 l bita śmietana - 2 opak DEKORACJA dżem brzoskwiniowy - 1 słoik galaretka wiśniowa - 1 opak draże mleczne - 1 opak PRZYGOTOWANIE BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto

Kuchnia Danusi
Torcik śmietankowo- orzechowy 156

Lubię gotować, ale jeszcze bardziej uwielbiam piec ciasta. Torcik śmietankowo- orzechowy SKŁADNIKI: Biszkopt 9 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz(...)szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte - 4 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka ubić z cukrem na pianę, następnie dodać żółtka wymieszane z octem i wodą, dokładnie zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany , ostrożnie wymieszać. Spód tortownicy

Kuchnia Danusi
Biszkoptowe z serem i galaretką 196

Takie ciasta często królują w sezonie w moim domu. Lubię patrzeć jak cała moja rodzinka zajada się tym ciastem Biszkoptowe z serem i galaretką SKŁADNIKI: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszek do pieczenia tłuszcz do formy MASA SEROWA 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 20 g żelatyny 1 opak biszkopty 2 opak galaretka truskawkowa truskawki(...)PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać cukier i po jednym żółtku dalej ubijać. Na samym końcu wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop.  MASA SEROWA Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić

Kuchnia Danusi
Tort jagodowy z borówkami 197

samochód, to znaczy, że są grzyby :)  a tam dwie panie, które zbierają jagody... jagód było pełno, poszliśmy trochę dalej i zamiast grzybków przywieźliśmy koszyczek jagód i borówek ;) Składniki: biszkopt: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 400 ml kremówki, 3 łyżki cukru, 300 jagód, 100 g czerwonych(...)szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty Dilmah. Przygotowanie:      Jajka wraz z cukrem ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę (22 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy

Aga w kuchni
Biszkopt genueński 165

Uwaga: Idealny, puszysty biszkopt genueński nie jest taki prosty do wykonania (nie dodaje się do niego proszku do pieczenia) . Jeśli wyszedł Ci twardy i zbity, musisz powtórzyć jego wykonanie. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej lub ubij je w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). Staraj się bardzo delikatnie mieszać składniki, aby piana nie opadła. Biszkopt genueński(...)temperatury pokojowej) • 115 g cukru • 115 g mąki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Biszkopt *: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło

Z Kuchni Do Kuchni
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 171

Słodki biszkopt, kremowy serek, brzoskwinie figami słodzone i z physalis wysmażone, tworzą  połączenie niby zwyczajne, ale w smaku bardzo fajne.  Składniki: Biszkopt na ok. 8 babeczek (16 porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier(...)pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka Almette jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi,   12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną

Moniki Smakołyki
Tort à la Snickers 374

wcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa.) Tort czekoladowo-karmelowy z masłem orzechowym, fistaszkami i rurkami waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować:   (Biszkopt, który proponuję do tego tortu, gościł na moim blogu już nie raz i nie dwa. Jest pyszny, wilgotny, wielokrotnie przetestowany i smakuje naprawdę wszystkim.) 8 jajek(...)używam tych pustych w środku) orzeszki ziemne ok. 50 g gorzkiej czekolady dość szeroka wstążka o długości ok. 1,2-1,5 m Do tego tortu upiekłam dwa oddzielne biszkopty, każdy z 4 jaj. Później oba przekroiłam na dwa blaty. Mnie wychodzi to znacznie lepiej, niż krojenie jednego, wysokiego biszkoptu na 4 krążki. Jednak jeśli wiecie, że Wam to wyjdzie

Ratunku obiad
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23292

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
Owocowe lato 40

Zamknęłam trochę lata w cieście. Owocowe lato jest delikatne i przepyszne ? To biszkopt, świetny krem czekoladowy i mnóstwo owoców w galaretce. Tak prosto i tak smacznie ? UWAGA: Szklanka 200 ml Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie zmniejszam obroty(...)połowę i dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty. Nasączenie: ¾ szklanki letniej wody sok z połowy cytryny Składniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone

Słodki sentyment
Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję 267

migdałowego   Bita śmietana: 300 ml śmietany 30% 20 g cukru pudru (2 łyżki) 25 g mąki ziemniaczanej (łyżka)   Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady około 100 g okrągłych biszkoptów   Przygotowanie Ciasto czekoladowe Masło, mleko, kakao i czekoladę przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i otrzymasz jednolitą masę. Odstaw(...)obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp cukier puder i mąkę ziemniaczaną.   Złożenie ciasta Na czekoladowy blat wyłóż krem karpatkowy i wyrównaj. Na nim ułóż ciasto okrągłe biszkopty. Następnie wyłóż bitą śmietanę. Wierzch posyp startą mleczną czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto z delicjami na biszkopcie 51

delicjami i kremem budyniowym Większość osób nie wie jak jeszcze poza szybką przekąską do kawy wykorzystać delicje. A ja zdradę Ci mój przepis na ciasto z delicjami na biszkopcie. To ciasto na każdą okazję, święta, a zwłaszcza ciasto na urodziny do pracy. Dlaczego? Ponieważ ciasto wytrzyma podróż, ciasto z delicjami i kremem budyniowym jest stabilne. Ciasto z delicjami pyszotka Ciasto(...)tortowe bez owoców z pysznym kremem kawowym i ciastkami. To tylko jeden z wielu przepisów na ciasto z delicjami. Możesz je przygotować na biszkopcie jak i na ciastkach bez pieczenia, z galaretką lub bez. Możliwości jest wiele i każdy na pewno znajdzie przepis na ciasto z delicjami w roli głównej, albo jak kto woli jako zwieńczenie całości. Jak zrobić tanie

Dieta moja pasja
Brzdąc ciasto bez pieczenia 166

Ciasto brzdąc na śmietanie i biszkoptach Dziś prawdziwa perełka, szybkie ciasto brzdąc bez pieczenia, delikatne z puszystą śmietanową masą. Najpopularniejszy jest poznański brzdąc ciasto na jasnym biszkopcie z ciemnym kremem kakaowym. Wszystkie przepisy na brzdąca to ciasta pieczone, postanowiłam zrobić ukłon w stronę osób zapracowanych i stworzyć brzdąca bez pieczenia. Ciasto szybkie i łatwe. Dokładnie tak samo jak ciasto dakłas(...)będę pionierem. 😉 Przepis na ciasto brzdąc Ciasto brzdąc na śmietanie kremówce z biszkoptami, bez zbędnej dekoracji. Czy jest to brzdąc na ciepło ( pieczony) czy na zimno wykończenie zawsze takie samo. Robisz krem do brzdąca, przekładasz nim biszkopty i to cała filozofia w montażu tego pysznego deseru. Jeszcze tylko mały wzorek widelcem na wierzchu i gotowe. Na stronie Dieta Moja Pasja

Dieta moja pasja
Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny 180

Tort Pastelowy to pyszny, leciutki, rozpływający się w ustach deser, idealny na lato. Składa się z biszkoptu, trzykolorowej pianki na bazie mleka i truskawek w galaretce. Prawdziwe niebo w gębie! A do tego prezentuje się wyjątkowo i od razu przyciąga wzrok. Jest nieco czasochłonny, gdyż trzeba pilnować czasu i każdą warstwę wylewać osobno, ale za to efekt końcowy jest tego(...)wart, gdyż z pewnością zrobi wrażenie na gościach i domownikach.   Składniki na Tort Pastelowy: Biszkopt: 3 jajka rozmiar L 80 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3/4 szklanki) 60 g cukru (5 łyżek) płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 opakowania galaretek o różnych kolorach (dałam wiśniową, cytrynową i kiwi

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto z masą z białej czekolady i owocami 64

Korzystając z truskawkowego sezonu, zawsze szykuję jakieś ciasto z tymi owocami. Ostatnio w czołówce tych najbardziej lubianych jest połączenie cienkiego biszkoptu, śmietanowej masy z białą czekoladą oraz owoców przykrytych galaretką. Jeśli chodzi o owoce, to szczególnie mocno polecam Wam przygotować sobie taki miks owoców jagodowych i wykorzystać i truskawki i maliny i jeżyny i borówki. Sama masa, fakt, jest dość(...)które dodam kiedyś przepis na blog) i dosłownie nie mogłam stwierdzić, które z tych ciast lubię bardziej. Po prostu oba są tak samo rewelacyjne, choć każde jest zupełnie inne Biszkopt: 3 jajka 3 lekko kopiaste łyżki drobnego cukru 4 lekko kopiaste łyżki mąki tortowej 2 łyżki oleju + 2 łyżki zimnej wody Masa z białej czekolady: 200 g białej czekolady

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania