pyszne ciasto przełożone kremem z dodatkiem prażonego słonecznika. Jest wiele wiersji tego ciasta ale we wszystkich obowiązkowym składnikiem jest prażony słonecznik, stąd też jego nazwa. Do ciasta używamy ciemnego biszkoptu, można przygotować swój dowolny wypróbowany. Masa jest zrobiona na bazie masła z dodatkiem masy kajmakowej i oczywiście prażonego słonecznika. Wierzch również można przygotować wedle uznania. Może to być(...)wierzch można też dać śmietankę z dodatkiem kawy lub kakao. Można też masę, którą przekładamy ciasto podzielić i połową przełożyć ciasto a drugą połowę dać na wierzch. składniki: biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia prażony słonecznik 300 g ziaren
Monia miesza i gotujelata odkąd zaczęłam przygodę z blogowaniem. Na tę okazję przygotowałam torcik- śmietanowiec z oreo i czekoladą. Moim bliskim bardzo zasmakował, Wam jeśli zechcecie go zrobić na pewno też. Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)smaku sok z cytryny- wedle uznania masa śmietanowa na wierzch: 250 ml śmietany 30% cukier puder sok z cytryny dodatkowo: 1 opakowanie dużego oreo- na boki i wierzch Wykonanie: *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie
Z Majeczką w kuchniDzisiaj moi drodzy miałam okazje przetestować mieszankę do wypieku biszkoptu z firmy POLSKIE MŁYNY. Jestem zachwycona, że w tak szybki i prosty sposób możemy upiec idealny biszkopt. Do mieszanki wystarczy dodać jajka, wodę i gotowe! Jako dodatki do biszkoptu, wykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało „ Kuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt z warstwą jogurtową(...)musem truskawkowym i bitą śmietaną 💗 Zapraszam do spróbowania ciasta 😊 Składniki: biszkopt: gotowa mieszanka do biszkopta POLSKIE MŁYNY, jajka 4 szt, woda ok. 4 łyżki, warstwa jogurtowa: jogurt naturalny 3 szklanki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda 1 szklanka, mus truskawkowy: truskawki mrożone 1 kg, cukier 4 łyżki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, żelatyna 1,5 łyżeczki bita śmietana
kulinarne odsłony patiWYMIARY BLACHY: 40CMX25CM BISZKOPT: SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szkl cukru 5 łyżek oleju 5 łyżek wody 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao WYKONANIE: 1.Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, olej, wodę, mąkę zmieszaną z proszkiem o pieczenia, kakao. całość wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp 180* około(...)drugiej połowie roztrzepać obie mąki, i żółtka 3. Ugotować Budyń. 4. Masło utrzeć stopniowo dodawać ugotowany przestudzony budyń, na koniec dodać ajerkoniak. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na Biszkopt, wyrównać, poukładań biszkopty. MASA ŚMIETANOWA: SKŁADNIKI: 600ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki żelatyny 4-5 łyżek gorącej wody WYKONANIE: 1. Śmietanę ubić na sztywno. 2. Dodać cukier
Dziś Ja gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja dzisiejsza propozycja świątecznego wypieku to rolada z makiem i kremem cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to doskonałe połączenie lekkiego i pysznego deseru. Biszkopt makowy z tego przepisu jest bardzo miękki dzięki czemu nie musimy go nasączać. Wypiek przygotowałam z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia(...)roślinna bez laktozy, która jest nowością na rynku. Rolada makowa z kremem cytrynowym Drukuj przepis Składniki Biszkopt makowy: -5 jajek -0,5 szklanki cukru -0,5 szklanki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki maku -50 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia 100 % roślinnej bez laktozy Krem cytrynowy: -sok z 3 cytryn (wcześniej
Marta GotujeDziś chciałabym podzielić si ę z Wami przepisem na "kul ę śnieżną z niespodziank ą" ;) Baz ą tortu jest biszkopt, który odpowiednio uformowany tworzy kształt kuli. I tu czeka na nas niespodzianka, kula wypełniona jest przepyszn ą niespodziank ą - delikatnym kremem chantilly z bitej śmietany, cukru pudru i wanilii, którego smak(...)solo si farà notare a tavola per il suo aspetto invitante, ma sarà anche apprezzata per il suo gusto davvero unico. Non posso quindi che consigliarVela di cuore! SKŁADNIKI Biszkopt 120 g cukru 75 g m ą ki ziemniaczanej 75 g m ą ki pszennej 5 jaj szczypta soli Krem chantilly 500 g śmietany kremówki
La grande e la piccola cuocaTort makowy to świetna propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół. Biszkopt makowy i spora porcja kremu z białą czekoladą to klasyczne zestawienie. Jeżeli lubicie mak i czekoladę to jestem pewna, że również i Wam posmakuje. Udekorowałam go kremem ze śmietany i mascarpone, gdyż uwiebiam to połączenie. Jeżeli nie chcecie, żeby tort był tak bogato przełożony kremem to śmiało możecie(...)użyć go mniej do przełożenia, a resztę zostawić do dekoracji. Pełna dowolność. Biszkopt makowy zawsze piekę dzień wcześniej (lepiej się kroi). Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta to do kremu z mascarpone dodajcie nieco cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ krem z białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz
Pieguskowa Kuchniatego potrzebna jest odpowiednia szpryca, a takiej na razie nie posiadam, dlatego tort przyozdobiłam czekoladowymi drobinkami. Serdecznie zapraszam do pieczenia bezglutenowego tortu wuzetkowego razem ze mną :-) * * * Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy ok. 24 cm): 8 jajek (żółtka i białka osobno) 1 szklanka cukru 110 g mąki kukurydzianej 140 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki stołowe ciemnego kakao 1 łyżeczka(...)szklanki gorącej wody 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie) Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami. 1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy od ubicia białek na sztywno wraz
Kawa z mlekiemPolecam ten biszkopt. Jest idealny do tortów i nie tylko. Z powodzeniem można go rozkroić na 3 części. Biszkopt osiąga wysokość nawet 6-7 cm. Rośnie bez proszku do pieczenia. Jest pulchny, puszysty i lekki. Cały sekret w idealnym biszkopcie to dobrze ubite białka, odpowiednie proporcje no i oczywiście po upieczeniu trzeba rzucić biszkopt na podłogę :) Składniki(...)pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan, następnie włożyć ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi. Biszkopt najlepiej piec dzień przed
Zrób to smacznierolada z dużą ilością jabłek i cynamonu to ciasto gotowe w 45 minut! Czas wykonania: 45 min (+ czas oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa(...)łyżek cukru (w zależności od rodzaju jabłek) ¼ szklanki wody 2 – 3 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: czekolada lub cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiać obie mąki i proszek
KuchniaWeDwoje.plzawsze była z przystrajaniem tego cuda, ale efekt połączenia bieli i koloru capuccino bardzo przypadł mi do gustu. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem cappuccino: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru(...)opakowania śmietan-fix Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 1 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Dodatkowo: 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 słoiczek kwaśnego dżemu Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie
My sweet a lifeclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po rozkrojeniu biszkoptu , wychodzą dwa torciki , ale uwierzcie mi na słowo, nie ma problemu z przerobem tego surowca , u nas nawet, okruchy nie zostają " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dwa torciki : ( tyle wychodzi z jednego biszkoptu ) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana : 750 ml śmietany kremówki
Ogrodnik w podróżyBiszkopty z makiem i dżemem. Baletki. Chyba wszyscy je pamiętają z dzieciństwa, można je było kupić w sklepach spożywczych na wagę. U nas nazywały się Biszkotki, ale w innych regionach Polski zwano je Baletkami, albo biszkoptami z makiem i dżemem. Te ciasteczka to małe biszkopciki obsypane makiem i przełożone dżemem lub marmoladą. Są miękkie, delikatne, rozpływają się w ustach. Zawsze(...)kolejności wylizuję dżem, potem zjadam obie połówki ciasteczek. Oczywiście robię to jak nikt nie widzi 😉 Gdy Piotrek ma ochotę na coś słodkiego, szczególnie wieczorem, to często piekę właśnie te biszkopty z makiem i dżemem – biszkotki vel baletki. Piekę wtedy z połowy porcji blaszkę ciasteczek, a potem składam je razem. Z tej porcji wychodzi 10 podwójnych biszkopcików. Aby upiec więcej baletek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka Ciasto ‘Biała Dama’ to bardzo delikatne ciasto biszkoptowe z wkładką sernikową i kremem budyniowym. Swoją nazwę zawdzięcza połączeniu białego biszkoptu na białkach (czyli Białej Damy) i biszkoptu klasycznego. Biały biszkopt wykłada się kupkami na blaszkę, a luki wypełnia się biszkoptem klasycznym i piecze jako jeden blat. Ciasto wyrasta wysokie i puszyste. Dzieli się(...)blaszkę 25x35 cm: Składniki ‘Białej Damy’: 7 białek 1 szklanka cukru kryształu 50 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki biszkoptu: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki sernika: 600 g zmielonego twarogu 150 g masła 5 jajek
Trzeci talerzponurą jesienną niedzielę, pragnę zaproponować Wam przepis na pyszne kolorowe ciasto Magnolia. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, musu ananasowego, kremu advocatowego oraz polewy z białej czekolady. Kto zje jeden kawałek, z pewnością sięgnie po kolejny. Ciasto Magnolia cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżki oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, ½ łyżki proszku(...)cytrynowej, 1 łyżka żelatyny, Masa advocatowa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego,, 200g masła, 4 łyżki cukru pudru, 100ml Advocaata Dalkowski , Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, różowa posypka cukrowa do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam do białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier
Tradycyjna kuchnia Kasi