biszkopt - 17572 przepisów (strona:109/1172)

Czekoladowy tort z jeżynami 159

Dzisiejszy tort czekoladowy to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. po udekorowaniu kremem tort ma średnicę ok. 22 cm, jest dosyć wysoki, więc spokojnie można go przekroić na 12-15 kawałków. Składniki(...)blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem czekoladowy: 800 g śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 3 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany (warto dodać je jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub/i jeśli tort

Ciastkozercy
Tort urodzinowy malinowo-jagodowy 172

Pyszny tort na wyjątkowe okazje.  Biszkopt i delikatny, śmietankowy krem z jagodami i malinami, uwieńczony orzeźwiająca galaretką. Gdy przewiążemy go wstążką, będzie zarazem pięknym prezentem. Ja upiekłam go na 60 urodziny taty. Było zaskoczenie, zachwyt a później delektowanie się jego delikatnym smakiem. Tort wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Należy pamiętać aby biszkopt upiec 2 dni przed imprezą(...)drugi dzień tort przełożyć kremem i galaretką aby miał czas stężeć w lodówce przez noc. W dniu imprezy zostaje nam tylko dekoracja, która zajmie już tylko 10 minut :) Biszkopt: 5 jajek szczypta soli szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: 6600 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone

Smakołyki Asi
Tort Amaretto 200

amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;). Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej(...)zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru kawowego 50 ml likieru Amaretto Ponadto: ciasteczka amaretti do dekoracji 200 ml śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 21 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę pszenną oraz kakao wymieszać i przesiać. Białka

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowy z wiśniami 120

kremem czekoladowym. Lubię eksperymentować ze smakami, a ten eksperyment mogę uznać zdecydowanie za udany ;-) Koniecznie musicie spróbować. Zawsze można przygotować mniejszy tort z 1/2 ilości składników. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 600 g wiśni(...)dekorację: 200 g śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru 1 opakowanie śmietan-fix wiórki czekoladowe, starta biała i gorzka czekolada opcjonalnie inne dekoracje z czekolady WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier

Passions hobbies life
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 180

wykorzystanie tych owoców do koktajli oraz pysznych ciast. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , długo się nie zastanawiałam, od razu postanowiłam przygotować taki sernik. Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, pyszna owocowa pianka serowa...hmmm, czegóż chcieć więcej. Oczywiście zamiast pieczenia spodu można wykorzystać gotowe biszkopty, wybór pozostawiam Wam. U mnie wersja na delikatnym biszkopcie orkiszowym, piecze się go tylko(...)minut, więc tak naprawdę chwilę, a smak...cóż, dla nas bajeczny... :-) U mnie blaszka 33,5x23,5cm, stąd małe modyfikacje Składniki: Biszkopt: - 3 jajka (osobno białka i żółtka) - 3 łyżki ksylitolu lub cukru - 3 łyżki mąki orkiszowej tortowej typ450 lub pszennej Białka ubić na półsztywno, stopniowo dosypywać ksylitol lub cukier, po każdym dodaniu ubijać dalej. Do piany białkowej dodajemy

Smaczne Zdrowe
Ciasto z galaretką i kremem karpatka 364

robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Następnie podczas ubijania dodawać powoli cukier. dokładnie rozmieszać. Nadal ciągle ubijając, ale już wolniej dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną(...)dokładnie wymieszać. Zostawić aż prawie stężeje. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Zostawić na sitku żeby obeschły. Przygotowanie kremu – krem wykonać zgodnie z opisem na opakowaniu. Wykonanie ciasta – zimny biszkopt przekroić na pół. Na spodnim biszkopcie rozłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugą część biszkoptu i znowu rozsmarować pozostały krem. Rozłożyć truskawki, jedna przy drugiej. Na górę wylać gęstniejącą galaretkę. Wstawić

Kuchnia Pokoleń
Torcik rabarbarowo-śmietankowy z migdałową kruszonką 138

upiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka śmietanka i chrupiąca kruszonka na samym wierzchu. Obłęd. Nie będę się zbyt długo rozwodzić nad tym ciastem. Mam nadzieję, że nie tylko smakowo(...)wizualnie skusiłam Was na to ciacho. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak wprowadziłam kilka zmian. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 600 g rabarbaru (waga po obraniu) 250 ml soku jabłkowego 100 g cukru

My simple kitchen
ciasto kopciuszek 196

Ciasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt z makiem: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru 70 g suchego maku wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę). 965

domu. Ten sernik tiramisu to prawdziwa perełka wśród moich przepisów. Jedno z lepszych ciast, jakie zrobiłam kiedykolwiek, a robiłam ich już naprawdę sporo. Jest idealny, począwszy od kawowego posmaku biszkoptów, przez długo pieczony słodki ser biały i mascarpone, po czekoladę z intensywnym, alkoholowym nadzieniem (którą znajdziemy nie tylko na wierzchu, ale i w spodzie ciasta). Całość niezwykle elegancka i sycąca(...)nadzieniem amaretto (lub innym wyraźnym o alkoholowym posmaku np. truflowym) łyżka kawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka 150 g masła (lub kostki do pieczenia) 1 jajko pół szklanki mąki opakowanie biszkoptów na jedną warstwę (około 150 g) pół szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia ciasta Czekoladę łamiemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto makowo ananasowe 414

Pyszne, delikatne nie za słodkie ciasto z ananasem i kremem śmietankowo cytrynowym. Ciasto jest bardzo wysokie i dlatego też ładnie prezentuje się na stole.  Porcelana Magnum Bogucice. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki maku Masa śmietanowa  500 ml zimnej kremówki 2 galaretki cytrynowe 600 ml wrzątku 1 puszka ananasa powidła śliwkowe czekoladowe ozdoby lub czekolada  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać

Ala piecze i gotuje
Ciasto „Puszek” s. Anastazji 239

wypieku nie zostanę. Ciasto, choć dobre, jest niemiłosiernie słodkie i głównie to mi w nim przeszkadzało. Ilość masy krówkowej spokojnie można zredukować do minimum i jedynie musnąć nią po biszkopcie, a ciasto na tym nie straci. Jeśli zaś chodzi o równie słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości(...)cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa migdałowa: 140 g cukru kryształu 3 łyżki mleka 2 łyżki płynnego miodu

Smaki Na Talerzu
Ciasto „Puszek” s. Anastazji 4005

wypieku nie zostanę. Ciasto, choć dobre, jest niemiłosiernie słodkie i głównie to mi w nim przeszkadzało. Ilość masy krówkowej spokojnie można zredukować do minimum i jedynie musnąć nią po biszkopcie, a ciasto na tym nie straci. Jeśli zaś chodzi o równie słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości(...)cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa migdałowa: 140 g cukru kryształu 3 łyżki mleka 2 łyżki płynnego miodu

Smaki Na Talerzu
Ciasto wuzetka 461

upiekła zawsze cieszy się powodzeniem. Ciasto jest lekkie, delikatne i nie jest zbyt słodkie. Z pewnością dla tych osób, które nie lubią ciężkich i tłustych ciast z kremami. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 500 ml zimnej kremówki(...)łyżeczki żelatyny 3 płaskie łyżki cukru pudru Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao powidła śliwkowe do posmarowania  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej

Ala piecze i gotuje
Porzeczkowiec 1149

Ciasta składające się z wielu warstw niestety nie za bardzo mi wychodzą ale cały czas ćwiczę żeby było lepiej. Zawsze problemem jest biszkopt. Nie ważne czy z proszkiem do pieczenia czy bez, nigdy mi nie wychodzi i jest za niski aby go przekroić. Porzeczkowca miałam okazję kilka razy jeść i bardzo mi zasmakował więc w końcu i ja spóbowałam(...)upiec. Ciasto się udało, biszkopt ładnie wyrósł. Ciasto w sumie nie jest trudne, wystarczy biszkopt przełożyć serową masą i konfiturą z czarnej porzeczki. Smakuje super, warstwy fajnie się komponują smakowo. Mojej rodzince porzeczkowiec zasmakował i już musiałam piec go ponownie.   składniki: biszkopt 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 5 łyżek kakao 5 jajek 1/2 szklanki

Monia miesza i gotuje
TORT - milky way z akcentem kokosowym i porzeczkowym 179

się i napisałam dla Was przepis na urodzinowy tort, który robiłam dla Męża w piątek! Tort o smaku: milky way + czarna porzeczka + kokos! Wyszło przepysznie! Składniki na biszkopt: 6 jajek - osobno żółtka i białka 1 szkl mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1 szkl cukru szczypta soli Wykonanie: Do miski(...)dodatkami i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Krem Milky Way: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku 200 g masła 50 g masła kokosowego, polecam Planta Food! Wykonanie: Mleko

Trufelkowo