budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao(...)Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Delikatnie wystudzić, galaretka nie powinna zastygnąć tylko być "tężejąca", inaczej wsiąknie w ciasto. Upieczony czarno-biały biszkopt przekroić na połowę. Jedną połowę posmarować połową masy budyniowej, na tym układać biszkopty nasączone w espresso - najlepiej 3 rzędy biszkoptów jeden za drugim. Pomiędzy biszkoptami układać tężejącą galaretkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezrobiłam. I powiem Wam, że nawet fajnie wyszło. Jako, że nie lubię tortów z kremem z dodatkiem masła zrobiłam masę ze śmietaną i serkiem mascarpone. Do tego kakaowy biszkopt i truskawki. Pycha!!! Wykończyłam go czekoladowymi wafelkami, ale zamiast nich można użyć dowolnych batoników czy czekolady. Wszyscy podobno byli zachwyceni tortem. Zarówno jego wyglądem jak i smakiem. Kolejny tort(...)moje urodziny;-) Przepis jest na mały torcik o średnicy 18 centymetrów. Zapraszam!!!! Biszkopt: 3 jajka ( osobno żółtka i osobno białka), 120 g mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao Masa: 500ml serka mascarpone, 500 ml śmietany 30%, 3-4 łyżki cukru pudru, 0,5 kg dowolnych owoców, Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić
Passion of CookingAnastazji. Tak więc powstało następne w kolekcji, słodkie cudeńko. To, co mi się bardzo podoba w tych przepisach - każde ciasto póki co wychodzi, jak powinno. A zatem smacznego! Składniki [BISZKOPT KAKAOWY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka(...)proszkiem, na końcu kakao i lekko mieszamy. Następnie wylewamy masę do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie
psgotujemysamych wpisach - dajcie znać (w komentarzach lub na psgotujemy@gmail.com), na pewno przemyślę każdą sugestię :D No, a z racji pierwszej rocznicy mam pyszny tort orzechowy , smacznego! BISZKOPT ORZECHOWY I (na formę o średnicy 25 cm): Składniki: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka(...)Potem dodajemy orzechy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty masy, ostrożnie mieszając. Wylać do formy do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. BISZKOPT ORZECHOWY II Składniki: 3 jajka 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Takie jak w biszkopcie I MASA
psgotujemycieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju(...)Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą
Salonik smakówSkładniki: - puszka brzoskwiń - 0,7 kg truskawek Biszkopt ( stąd! ): - 130 g cukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 czubata łyżeczka kakao - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 2 galaretki (np. jedna wiśniowa i brzoskwiniowa) - 2 szklanki wody - 400 g śmietany 30% - 6 łyżeczek cukru pudru Galaretki rozpuścić w dwóch(...)szklankach gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i ubijać. Dodać żółtka i ubijać znowu. W osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodawać suche składniki do mokrych partiami i mieszać drewnianą łyżką. Należy to robić delikatnie. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Masę przelać na tortownicę wyłożoną
Corner With Recipesowocami co sprawia, że za każdym razem może być inny a bazowy przepis pozostaje taki sam. Osoby, które chcą jeszcze bardziej zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, zamiast pieczenia biszkoptu mogą użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu. Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki: ok. 150 g okrągłych biszkoptów lub składniki(...)biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Masa: 1 kg naturalnego gęstego serka homogenizowanego (w wiaderku) 250 ml śmietany kremówki (30%) ok. 200 g cukru pudru 2,5-3 łyżki żelatyny cukier waniliowy ponadto: ok. 250 g owoców leśnych galaretka z owoców leśnych
Słodka Stronasmakołyki :) Akurat zbiegło się w czasie z pieczeniem Ciasto na Niedzielę Polecam bo smaczne bo szybkie i takie słoneczko :) Składniki na biszkopt: 4 jaja szklanka mąki pszennej ksylitol 150 g Klos-pol proszek do pieczenia pół łyżeczki Składniki na nadzienie: śmietana 30% 700 ml ksylitol 3 łyżki Klos(...)żelatyna 1 łyżka brzoskwinia 1 duża lub 2 małe 2 galaretki brzoskwiniowe ( woda 600 ml) Dodatkowo: 2-3 brzoskwinie do dekoracji Wykonanie biszkoptu : Do misy wbijamy cztery spore jaja , włączamy mikser i miksujemy . W międzyczasie wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy . Mąkę w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito ( Ja to robię w trakcie i mieszam
Różowa kuchniabiały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 płaskie łyżki prawdziwego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT BIAŁY: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)kakao słodzonego (takie dla dzieci) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzącej wody 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki kakao prawdziwe do posypania Przygotowujemy biszkopt kakaowy. Ubijamy białka na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier, po jednym żółtku, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Rozpustne gotowaniePuszysty, czekoladowy tort przełożony masą jogurtową, udekorowany musem czekoladowym i jagodami, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu wyjątkowego smaku. Za bazę posłużył mi biszkopt kakaowy-najlepszy (rzucany) , natomiast masę przygotowałam według przepisu Halinki z bloga MOJE GOTOWANIE na Niebiański tort truskawkowy , nieco go modyfikując. Zarówno masę jogurtową, jak i mus czekoladowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej (w sumie biszkopt też(...)ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. BISZKOPT: 5 jajek szczypta soli 170 g cukru 100 g mąki 30 g ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Przygotowujemy
Rozpustne gotowanieDziś przedstawiam Wam najlepszy tort czekoladowy jaki zrobiłam. Pyszny, puszysty czekoladowy biszkopt przełożony czekoladową masą i kremową bitą śmietaną. Ja dodatkowo tort ozdobiłam polewa czekoladową, co uczyniło tort jeszcze bardziej czekoladowym (czytaj pyszniejszym) . Polecam!!! Składniki na tort czekoladowo-śmietanowy na tortownicę o średnicy 28 cm BISZKOPT (najlepiej przygotować go dzień przed składaniem tortu): 5 jajek szczypta soli 170 g cukru(...)dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta, a w trakcie pieczenia i tak się
Rozpustne gotowaniejagodowego upieczonego przez twoją żonkę? - Zaraz je podam, panie. - Oberżysta pospiesznie zabrał się za przygotowywanie mniejszego, ustawionego bliżej ognia, stołu." John Flanagan "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw.", str. 58 SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę jagodową(...)Oetkera 120 g jagód (wrzucane do masy w całości) Dodatkowo: 150 g jagód + 1 łyżka wody + 1 łyżka cukru (można zastąpić dżemem jagodowym) kilkanaście jagód do dekoracji WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo
Passions hobbies lifetruskawkowy więc na weekend u mnie było ciasto z truskawkami. Smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć
Ala piecze i gotujeOstatnie 2 wieczory spędziłam na przygotowywaniu tortu w kształcie torebki na urodziny mojej siostry. Trochę się martwiłam czy biszkopty w ten sposób postawione nie "rozjadą się", ale jak widać wszystko wyszło super:) Składniki: Biszkopt (upiekłam dwa) : 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki(...)pół - białą i gorzką) dżem (pół słoika) do przekładania (w moim przypadku był to dżem porzeczkowy) Do nasączenia: 1 szklanka wrzątku 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier waniliowy, kakao i olej. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy
Domowa Cookierenka AgiMęski tort przełożony rewelacyjną masą delikatnie czekoladową, co ważne - niezbyt słodką :) Składniki: Biszkopt (blaszka 24x24 cm): 7 jajek szczypta soli 240 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Masa delikatnie czekoladowa: 700 g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml likieru czekoladowego 60 g gorzkiej czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji(...)cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki
Domowa Cookierenka Agi