Pyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu. Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno powoli(...)ciągle mieszać, gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem powoli dodając masę orzechową oraz spirytus (ilość wg. upodobania). Na połówkę biszkoptu nałożyć połowę kremu, rozsmarować równo, przykryć drugą połówką i rozsmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć wiśnie ze spirytusu i pospać gorzkim kakao
Jadło i czytadłoBiszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm). 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g) 1 kg sera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu(...)Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (zostawić trochę do ozdoby). Biszkopty maczać w przygotowanym sosie owocowym. W tortownicy układać po kolei: biszkopty, masę serową, owoce. Ułożyć trzy warstwy biszkoptów. Na ostatniej warstwie ułożyć krem i ozdobić startą czekoladą i owocami
BullioBiszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm). 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g) 1 kg sera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu(...)Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (zostawić trochę do ozdoby). Biszkopty maczać w przygotowanym sosie owocowym. W tortownicy układać po kolei: biszkopty, masę serową, owoce. Ułożyć trzy warstwy biszkoptów. Na ostatniej warstwie ułożyć krem i ozdobić startą czekoladą i owocami
BullioCiasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka które mi zostały(...)uzyskania kremu. Krem można spróbować i można dosłodzić w razie potrzeby. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na 2 części. Wykładamy pół kremu budyniowego, układamy placek orzechowy, znowu pół kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy roztopioną czekoladą z mlekiem. Posypujemy do dekoracji orzechami startymi
Aga w kuchnimascarpone, dodajemy kawę, puder i cukier z wanilią, Wszystko RAZEM ubijamy aż masa zgęstnieje. Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem (jak zrobiły moje dziewczyny), na dnie układamy warstwę biszkoptów, wykładamy ok.1/4 kremu kawowego, układamy drugą warstwę biszkoptów, na nich rozsmarowujemy 1/4 kremu kawowego. Następnie wykładamy warstwę ciastek, które przykrywamy 1/4 kremu kawowego, kolejna warstwa herbatników i ostatnia warstwa kremu kawowego
Smaczne Zdroweplastry. Kawe przelej do miseczki i wymieszaj z amaretto. Na dnie naczynia umieść warstwę truskawek, a następnie biszkopty zanurz na moment w kawie i ułóż na owocach. Na biszkoptach rozsmaruj warstwę kremu i układaj kolejno: truskawki, biszkopty namoczone w kawie i krem. Wierzch deseru udekoruj truskawkami i posyp kakao. Deser schłodz przez kilka godzin w lodówce i podawaj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowamocno malinowa. Polecam dla łasuchów i nie tylko. Miłośnicy malin będą zadowoleni. Moja wersja nie jest mocno słodka. biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao krem: 400 ml śmietany kremówki 30 % 350 g malin 1/2 cytryny 2 łyżeczki pełne żelatyny 2 łyżki cukru puder(...)reszty soku. Odstawiam aż galaretka malinowa zacznie lekko tężeć. Śmietanę kremówkę ubijam na pół sztywno, dokładam galaretkę malinową i dalej ubijam aż się połączą. Wstawiam do lodówki aż krem będzie gęsty. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem, układam resztę malin , i zwijam roladę. Dodatkowo owijam jeszcze w papier i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem
wesoła kuchniazastanawiałam, co by tu mu tym razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest więc biszkopt z wiórkami, który niespodziewanie zyskał na wilgotności, najlepszy na świecie kokosowy krem, tak delikatny i lekki, że nie można mu się oprzeć, oraz kokosowa śmietanka zdobiąca dumnie wierzch tortu. Ja moją zebrałam z mleczka, bo nigdzie(...)Kremówkę ubić na sztywno, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki. Amaretti pokruszyć. Na paterze ułożyć blat biszkoptu, wyłożyć połowę kremu, posypać połową truskawek i ciasteczek. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu, truskawek i amaretti. Przykryć ostatnim blatem. Schłodzić. Śmietankę kokosową ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóry składa się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, przełożonych kremem z serka mascarpone. Będąc na LCHF wcale nie musimy rezygnować z tego smakołyku. Wystarczy przygotować odpowiedni keto biszkopt a do kremu nie dodać cukru a powstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki(...)części w zależności od tego jak bardzo wyrośnie. Zaparzyć dobrej jakości mocną kawę i nasączyć wywarem biszkopt. Do kawy można dodać rum, whisky lub spirytus Biszkopty przełożyć masą tak aby na wierzchu była warstwa kremu i posypać kakao. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Smacznego! — BTW całości: 1470 g, 4255 kcal
Ola la LCHFbiszkoptu, wykorzystałam mrożony szpinak od Poltino. Aha... i tu od razu przypominam o trwającym KONKURSIE . Składniki: Biszkopt: 4 jajka "L" 3/4 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju 450 g mrożonego szpinaku Poltino Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 150 g śmietanki 30% 1 kopiasta łyżka cukru pudru(...)cukrem pudrem, dodać ostygniętą czekoladę - dbrze zmiksować na średnich obrotach miksera. Na koniec do kremu dodać ubitą śmietankę i delikatnie połączyć składniki. Biszkopt odwinąć ze ściereczki. Na cały biszkopt rozsmarować krem z białej czekolady, następnie na krem, delikatnie wyłożyć konfiturę żurawinową. Roladę zwinąć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 10 godzin do lodówki. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: (na 19-20 szt. ciasteczek) Ciasto (na około 40 szt. pojedynczych biszkoptów) 4 jajka 4 łyżki cukru drobnego do wypieków 6 łyżek mąki pszennej Krem różany 250 g. serka mascarpone 200 g. śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki esencji różanej (np. takiej ) około 1 łyżki świeżego soku z buraka 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder(...)śmietanę i wmieszaj ją delikatnie łyżką. Krem różany nałóż do rękawa cukierniczego, np. z ozdobną końcówką gwiazdką. Na połowę odwróconych spodem do góry biszkoptów (zimnych) wyciskaj odpowiednią ilość kremu. Przykryj pozostałymi biszkoptami i lekko dociśnij. Ułóż ciasteczka na tacy, przykryj delikatnie ściereczką i wstaw do lodówki na całą noc. Ciastka przez noc zmiękną pod wpływem kremu. Przed podaniem ciasteczka wyjmij
Delicious PlaceResztę cukru zmiksować z serkiem mascarpone. Po łyżce dodawać do ubitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na sam koniec wymieszać żelatynę z dwoma łyżkami kremu i całość szybko połączyć. Biszkopty zanurzać(...)kawie ( nie za długo, żeby się nie rozpadły) i wyłożyć nimi dno formy. Wyłożyć połowę kremu, posypać obficie kakao przez gęste sito. Ponownie ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i resztę kremu. Posypać kakao i schłodzić dobrze w lodówce
Maślane ciasteczkoJuż samo połączenie puszystego, pachnącego wanilią biszkoptu ze śmietankowym kremem wzbogaconym serkiem mascarpone – sprawia, że tort smakuje po prostu pysznie! A jak jeszcze do tego zestawu smaków dodamy masę krówkową i kuleczki maltesers- nasz tort zamieni się w prawdziwą ucztę dla łasuchów…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej budyń waniliowy (proszek) szklanka(...)wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć,przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie
Domowe TortyZapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i (nie przerywając ucierania) dodawać po łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować krem równą warstwą na drugim krążku i po bokach. IV warstwa: Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się
Domowa Cookierenka Agipudrem. Krem dzielimy na 3 części. *Na blachę 25x25 wykładamy 1 porcję kremu, rozsmarowujemy. Na masę wykładamy biszkopty moczone w kawie. Następnie wykładamy kolejna porcję kremu, rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejnymi biszkoptami nasączanymi kawą, na nie dajemy ostatnia porcję kremu. Wykładamy maliny. Odstawiamy do lodówki na dobre stężenie
Z Majeczką w kuchni