biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:66/363)

CIASTO Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ, GALARETKĄ I MANDARYNKAMI 269

Składniki na 1 biszkopt cienki: 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masło lub margaryna) Składniki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru 218

połączenie smaków, pasujące do rozgrzewającej kawy lub herbaty. Dodatkowo bardzo prosto i szybko można taki torcik przygotować :)  Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru Biszkopt: z tego przepisu Krem: 550 g kremowego serka twarogowego 2-3 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii 1/4 szklanki mleka skondensowanego 4 listki żelatyny  3 łyżki mleka Serek(...)kilka minut. Dodać stewię i mleko skondensowane, ucierać kolejne kilka minut, aby serek nabrał puszystości. Wcześniej namoczone listki żelatyny rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym.  Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie

FitKot
Tiramisu 207

cały czas ubijając dodajemy po łyżce mascarpone. Na koniec masę łączymy z ubitą na sztywno kremówką. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie połączonej z alkoholem. Na nie układamy warstwę kremu, znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Całość obficie posypujemy startą czekoladą i wsadzamy do lodówki na minimum 3 godziny

Zainspirowana w kuchni
Pomysł na...Tiramisu z sosem o smaku amaretto (Winiary) - opinia 251

gorącej wody. Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury.  Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach. Następnie ułożyć warstwę kremu, na ją jeszcze jedną warstwę biszkoptów i kremu. Chłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godziny.  Posypać kakao. Nie lubię kawy i deserów z jej użyciem, ale ten nawet mi smakował. Dość słodkie, ale przyjemne, mniej sztuczne

Pasja Smaku
Ciasto chałwowe 229

Pyszne, kremowe ciasto, idealne na wszelkie uroczystości. Biszkopt przełożony jest dżemem z porzeczki, masą chałwową, a z wierzchu - kremem rodzynkowym. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach spędzonych w lodówce, gdy smaki się zmieszają, a biszkopt cudownie się nasączy. Polecam! uwaga: pamiętajcie dzień wcześniej namoczyć w alkoholu rodzynki (opis i ilość poniżej); można też wcześniej upiec biszkopt Składniki Biszkopt upieczony(...)czarnej porzeczki) Biszkopt przekroić na pół wzdłuż. Ułożyć dolną część w foremce i posmarować dżemem z porzeczki. Na to wyłożyć połowę kremu chałwowego. Przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć resztę kremu chałwowego. Na to wyłożyć krem rodzynkowy. Przechowywać w lodówce. Smacznego! źródło: pani Małgo

Słodkie inspiracje
pyszny, łatwy truskawkowy torcik... 304

BISZKOPT: jajka 2 sztuki, woda ciepła 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 80 dag, mąka ziemniaczana 80 dag, proszek do pieczenia - szczypta KREMY: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 150 ml, kakao 2 łyżki, truskawki 1 kg, kolorowa posypka - ile potrzeba, woda 3/4 szklanki do nasączenia BISZKOPT(...)smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę 250 ml 30% ubić na sztywno, w trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno, w trakcie wsypać kakao, galaretkę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 528

delikatnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty.   Składniki na masę piankową: 500 ml śmietanki 30%; 2 śmietany w proszku "Śnieżka"; 1 cukier waniliowy; 2 łyżki cukru; 3 serki homogenizowane waniliowe (3x125g(...)miksując dodawać kolejno serki homogenizowane, zmiksowane truskawki i rozrobione w 3/4 szklanki gorącej wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem. Dodatkowo: truskawki do dekoracji; 1 galaretka truskawkowa; Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową. Moje uwagi: Biszkopta najlepiej jest upiec dzień wcześniej

In my kitchen
Rafaello z mleczkiem kokosowym 223

Zawsze znalazłam tylko taką zwykłą wersję tego ciasta, dwie warstwy biszkoptu i krem śmietanowy. Niedawno znalazłam na innym blogu taką wersję Rafaello i musiałam go czym prędzej wypróbować. Ciasto okazało się niesamowicie pyszne i jest zdecydowanie w pierwszej piątce naszych ulubionych ciast:) Lekki, kokosowy biszkopt na samych białkach pokryty jest kremem śmietanowo-czekoladowo- kokosowym. Wierzch wieńczy polewa z białej czekolady

Z miłości do słodkości
jabłecznik biszkoptowy z kremem 222

jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Udusić na maśle, zdjąć z ognia o wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na biszkopt (można go wcześniej nasączyć herbatą).  Krem: połowę mleka(...)zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.  Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać kokosem. Odstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Oczy carycy 403

łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka(...)robię to za pomocą miksera, najszybsza i najskuteczniejsza metoda według mnie ;) Następnie dodając po łyżce wcześniej przegotowanego budyniu miksujemy, aż powstanie gładka masa. Przełożenie: Blat dolny smarujemy połową kremu. Każdy biszkopt maczamy w ponczu i układamy na kremie. Wystudzoną i tężejącą już galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami. Czekamy aż galaretka zastygnie. Następnie wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy górnym

Czerwona Porzeczka
Tort czekoladowy z kremem tofii 220

torebki. Żadna z tych opcji mnie nie przekonała i musiałam trochę pokombinować i poszukać, czegoś co bardziej będzie przypominało toffi. Znalazłam, zmiksowałam i uzyskałam pyszny lekki krem, który idealnie komponował się z czekoladowym biszkoptem. Biszkopt (tortownica 24 cm): 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy(...)misie miksera umieszczamy krem i mascarpone miksujemy przez chwilę aż się połączą i gotowe. Biszkopt kroimy na 3 części. Nasączamy wodą z cukrem waniliowym, wykładamy połowę kremu, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, który także nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i nakrywamy trzecim krążkiem biszkoptowym. Dekorujemy w dowolny sposób. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Pawi ogon Siostry Anastazji . 5099

smaku ajerkoniaku Lub krem budyniowy : 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki tortowej 200 g masła Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem Konfitura pomarańczowa Eterno   4 galaretki czerwone lub zielone 1 litr przegotowanej wody     Blaszka 25/32 cm Wykonanie biszkoptu : Białka ubić z cukrem i cukrem(...)galaretkę. 5. po bokach i między rolady ułożyć galaretkę i odstawić do      zastygnięcia. 6. na galaretce rozprowadzić większą część kremu 7. na krem ułożyć biszkopt 8. biszkopt posmarować cienką warstwą pozostałego kremu 9. wierzch posypać wiórkami kokosowymi  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową 147

nasączenia biszkoptu lub słaba herbata odrobina cytryny 1 łyżeczka sproszkowanej aronii do zabarwienia rozetek (kupuje w biedronce firmy goBIO) Biszkopt 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy) nie posmarowanej, jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy(...)zesztywnienia, pod koniec dodajemy mascarpone, cukier do smaku i posiekane orzechy. Złożenie tortu 5. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty i nasączamy alkoholem (możemy też nasączyć biszkopt słabą herbatą z cytryną) 6. Na dno foremki lub obręczy wykładamy pierwszy blat biszkoptu smarujemy go odrobiną kremu i wykładamy na niego żelkę borówkową, przykrywamy taka ilością kremu aby go nie było widać, nakładamy

Gotowanie...to proste !
Tort tiramisu 199

ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :).Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe z przepisu na biszkopt idealny.Składniki na krem:500 g serka mascarpone500 ml kremówki 36%100 g białej czekolady50 g cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli serek mascarpone, dalej ubijając. Należy uważać by masa się(...)wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem.Do posypania i dekoracji:kakao lub starta czekoladarurki waflowePrzygotowanie:Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić

Food Square
Ciasto czekoladowe tortowe z wiśniami 201

tortów, to polecam to ciasto. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale również smakuje jak wyborny tort. Poza tym wbrew pozorom jest bardzo proste w przygotowaniu. Biszkopt zawsze się udaje, frużelina wiśniowa pasuje idealnie do kremu czekoladowego, a śmietana na wierzchu jest nie tylko piękną ozdobą, ale również nadaje ciastu kolejnych walorów smakowych. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli(...)czym zmiksować krótko do połączenia składników (nie miksować zbyt długo, aby masa się nie zważyła).  Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwie równe części. Obie nasączyć sokiem wiśniowym. Następnie na dolnym biszkopcie rozsmarować równomiernie frużelinę wiśniową, następnie warstwę kremu czekoladowego i nałożyć górny biszkopt. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostały krem czekoladowy. Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder

Passions hobbies life
Letni tort 202

pokrojonych na mniejsze kawałki. Chwilę miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus.Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną włożyć na dno tortownicy, drugą pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć krem truskawkowy, a na nim ułożyć (nieregularnie) mniej więcej połowę pokrojonego ciasta i pozostałe truskawki. Zalać tężejącą galaretką truskawkową. Galaretka musi być tężejąca aby ciasto nie rozmokło.Schłodzić. Gdy galaretka

Praktyczna pl