Kakaowy biszkopt przełożony jasnym i ciemnym kremem czekoladowym o charakterystycznym mlecznym posmaku, jaki daje mleko w proszku. Tort powstał dla młodej solenizantki, która lubi czekoladowe ciasta. Sto lat Amelia !!! BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki(...)krążki nasączonych biszkoptów zaczynając od białego, a kończąc na ciemnym. Pokryć nim wierzch i boki. Wygładzić i wstawić do lodówki, aby dobrze się schłodził. Dwie łyżki białego kremu odłożyć do zrobienia napisu. Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu i połączyć z miękkim masłem. Uformować dwie kule i umieścić je w wafelku do lodów. Schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną dodając
https:KKuchniaMniamprzypieczoną skórkę ( patrz FILM ). Biszkopt przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. 7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. Krem: 8. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać masę krówkową. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem ( patrz(...)FILM ). 9. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć dwie łyżki kremu wyrównać, ułożyć 1. warstwę krakersów i posmarować je 2 łyżkami kremu. Ułożyć 2. warstwę krakersów i znów posmarować je kremem. Ułożyć 3. warstwę krakersów i posmarować je pozostałym kremem. Na wierzchu położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch: 10. Śmietankę kremówkę ubić z kakao, cukrem pudrem, fixem
Mała Cukierenkakremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym!Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury!Szybki , smaczny i łatwy!Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom!SKŁADNIKI
Ostra na Słodkodzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym(...)próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt rzucany (forma 23×34 cm): 5 białek + szczypta soli 150 g drobnego cukru 5 żółtek 130 g mąki pszennej
Słodki Pomysłprzygotowania deseru możemy użyć swoich ulubionych w smaku galaretek, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką Składniki: Biszkopty: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka(...)ubić na sztywno z fix-em. Ciągle ucierając mikserem, wlewać powoli likier ( patrz FILM ). Następnie do śmietanki dodać schłodzony kisiel i dokładnie wymieszać na jednolity krem. 11. Krem cytrynowy wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki. 12. Galaretkę agrestową rozpuścić z 500ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 13. Ciasto wyjąć z lodówki
Mała CukierenkaMożna ją przechowywać dość długo a posypane lody, owsianka czy gofry z bitą śmietaną, smakują odświętnie. Roladę zrobicie szybko, bo jest prosta, tak jak i krem. Polecam ! Przepis na biszkopt zaczerpnięty z mojego nowego odkrycia- bloga Arabeski Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru(...)wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce, uważając aby nie stężała. Śmietanę ubić, ale nie całkowicie , jak będzie lekko gęstnieć dodawać schłodzoną galaretkę. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Rozwinąć delikatnie biszkopt, szybko nałożyć krem i poukładać maliny. Ponownie zawinąć w ściereczkę i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kremem który pozostanie (zostanie nie dużo) posmarować wierzch rolady
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). 8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 9. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas(...)mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. 11. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki. Mus truskawkowy: 12. Dwie galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody i odstawiać do całkowitego ostygnięcia. 13. Truskawki zmiksować na mus, dodać ostygniętą galaretkę, wymieszać. 14. Mus truskawkowy wylać na ciasto w blaszce i znów ciasto wstawić do lodówki na parę
Mała Cukierenkapróba nie strzelba, a kto nie ryzykuje ten nie ma i przygotowałam taki oto torcik. Nazbierane orzechy laskowe wylądowały w biszkopcie. Ser, który kupiłam do naleśników w końcowym efekcie przetworzył się na wkładkę serową, chałwa na zachcianki wylądowała w kremie, a dopełnieniem całości były wiśnie, które latem zapasteryzowałam w miodzie pitnym. Czy się opłacało, zarówno(...)doprowadzić do zagotowania. Studzimy i odstawiamy przykrytą folią spożywczą do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy serek mascarpone. 4. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/3 kremu- sernik- 1/2 kremu wymieszanego z odsączonymi wiśniami- biszkopt orzechowy- pozostałym kremem dekorujemy wierzch oraz boki tortu. Dodatkowo można cały tort obłożyć rurkami z kremem o smaku waniliowym
Kuchnia w czekoladziejest lekki biszkopt przełożony kremem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady. Do kremu dodawane są owoce, w tym przypadku maliny oraz borówki, chociaż każde inne miękkie owoce sprawdzają się w tym kremie równie dobrze. Wierzch tortu pokryty jest kremem z mascarpone, masła i białej czekolady. Górę tortu udekorowałam kwitami jadalnymi, malinami i kremem. Ten tort jest idealny jako(...)rantową, a tort dokładnie pokryć cienką warstwą jasnego kremu do tynkowania. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu z lodówki tort dokładnie pokryć pozostałym kremem. Ja dół posmarowałam najciemniejszym kremem, wyżej dałam nieco jaśniejszy, a góra była jasna. Odrobinę każdego kremu odłożyłam do dekoracji góry tortu. Tort udekorować malinami, odrobiną kremu oraz kwiatami jadalnymi. Tak przygotowany tort wstawić
MeCooksTort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin. Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort? Składniki biszkopt: 7 jajek 270 ml drobnego cukru do wypieków 230 ml mąki pszennej 119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka(...)mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną delikatnie wmiksować do masy. p.s Przepis na biszkopt oraz inspiracja kremu pochodzą ze strony Moje Wypieki Smacznego
Krakowskie smaki Anikomponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru amaretto(...)warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu truskawkowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao i udekorować truskawkami. 5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej
Szalona Kuchnia EwelinyZawsze podobało mi się, że w moim domu w robieniu mazurków chodziło głównie o to, żeby było zabawnie. Ja i moje rodzeństwo dostawaliśmy po kawałku biszkoptu i porcję kremu, a mamie wcale nie przeszkadzało, że robimy z tego wielką słodką stertę z bakaliami na wierzchu. Co lepsze, wcale nie przeszkadzało to też babciom, które nasze mazurki dostawały w prezencie :) Mój(...)podobnie :) ). Biszkopt piekłam z 3 jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki na ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany
Ciastkozercyprzez „przypadek”. A jak wiecie u mnie te przypadki są najlepsze, bo to właśnie wtedy rodzą się największe i najsmaczniejsze cuda! Delikatny i puszysty, kokosowy biszkopt pokryty obłędnie kokosowym kremem serowym z princessą. Takie połączenie, które sprawia, że już po 1 kęsie wędrujemy do raju i mamy ochotę rozpłynąć się z zachwytu. Ciasto jest fantastycznym pomysłem(...)napęcznienia, podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Twaróg ucieramy z cukrem, a następnie dolewamy lekko przestudzoną żelatynę. Dodajemy posiekaną princessę oraz kokos – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt smarujemy połową kremu kokosowego, przykrywamy 2 blatem, smarujemy resztą kremu i całość obsypujemy podprażonym kokosem. Ostawiamy do przegryzienia
Ostra na Słodkolikieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 2 brzoskwinie do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy(...)warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować kawałkami brzoskwiń. 5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą
Szalona Kuchnia EwelinyIlość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki(...)paterze i nasączamy 1/3 powstałego soku. Krem z Milky Way mieszamy z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Połowę kremu wykładamy na blat. Na nim umieszczamy kolejny biszkopt i nasączamy sokiem. Wykładamy resztę kremu z batoników i kolejny blat. Nasączamy go resztką soku. Całość chwilę chłodzimy w lodówce. Następnie boki i wierzch tortu smarujemy drugim kremem ze śmietany kremówki i mascarpone. Boki
Kolizje Smaków